Frågan i rubriken är inte ny för mig, jag har brottats med den ända sedan det blev klart att vänsterpartiet skulle ingå i en koalition med miljöpartiet och socialdemokraterna, men samtidigt bestämde jag mig för att sitta hyfsat still i båten och avvakta utvecklingen.
Tendensen syntes tämligen snart, vänsterpartiet ligger lågt som en hälleflundra i frågan om EU och tar inte strid när det gäller Sveriges deltagande på USA:s sida i Afghanistankriget. För mig som gammal Vietnamaktivist är det oerhört svårsmält att svenska soldater nu står under amerikanskt befäl och deltar i ett av USA:s många kolonialkrig.
Talet om Usama bin Laden och terrorism känner jag mig utomordentligt tveksam till, historien kommer förr eller senare att visa facit, och av facit kommer det framgå att allt inte var som det sades vara, precis på samma sätt som det nu är i Irak.
Nu är det val om en månad, då förväntas vi medborgare välja ett parti som representerar våra åsikter, kanske inte alla åsikter men de viktigaste. Jag vet att jag delar uppfattningen om den Europeiska unionen med de allra flesta av mina partikamrater, men priset för en eller annan ministerpost är att vi vänster-
partister ska ge avkall på alla krav på utträde ur EU, eller krav på att genomdriva så stora förändringar så att den Europeiska unionen enbart blir ett europeiskt samarbete utan federala ambitioner, det är svårt att acceptera strävanden om att på sikt bygga upp en egen militärmakt.
För egen del har jag funderat på att kryssa upp kandidater från nedre delen av valsedeln, att välja riksdagsledamöter bland dem som för närvarande sitter i partistyrelsen har inte känts som ett alternativ. En annan möjlighet skulle kunna vara att rösta på Miljöpartiet. De har en del vettiga åsikter även om det i grunden är ett borgerligt parti. Men min fundering idag handlar om att välja ett annat parti, ett som inte samarbetar med (S) och (MP). I så fall blir det med naturnödvändighet ett parti som inte kommer in i riksdagen, och som det så ofta sägs, ett parti som banar väg för Alliansen.
Valet i så fall står mellan Feministiskt initiativ och Piratpartiet. Hur jag gör vet jag inte än, men jag vet att jag vill kunna se mig i spegeln efter att ha släppt ner mina kuvert i valurnan.
it Val 2010, Politik, Vänsterpartiet, EU, Afghanistan, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Koalition, Alliansen läs oxo: joakim annarkia k&å zaramis dn12 svd1 ex12 ab12
82 svar till “Att lämna de Rödgröna?”
Hej!
Jag lider med dej i dina funderingar kring valet. Det är inte lätt när man känner att ens parti inte står upp för sina värderingar.
Vill bara förtydliga att MP inte är borgligt i grunden. Faktiskt delar vi ganska lite av de borgliga tankarna. Det enda vi kan ställa upp på är just möjligheterna till alternativ, utan att för den skull vill sälja bort allt statligt. Vi vill också ge företagen möjlighet att växa så att fler kan komma i arbete. Idag är det inte helt enkelt. Men vi vill inte att storföretagen ska kamma hem storkovan och att de fattiga ska betala för kalaset.
Om du funderar på Piratpartiet så är MP oxå för fildelning.
Om du funderar på FI så är MP hälften kvinno och hälften manstillsatt. Dessutom försöker vi hitta lösningar på kvinnofrågor utan att försöka skapa nya fällor. Inte det enklaste alla gånger.
Hur du än röstar hoppas jag att du kan se dej i spegeln efteråt. Huvudsaken är ATT du röstar.
Många vänliga lyck önskningar en ganska glad nybliven MP-politiker
Åza: Du säger att MP inte är borgerligt i grunden. Men – är det icke-borgerligt? Jag tycker att MP har svikit miljön genom att alliera sig med något av blocken.
Med tanke på hur katastrofal alliansens ”miljöpolitik” är så är det inte så konstigt att vi vänder oss till S och V. Moderaterna gör det så väldigt tydligt på sin hemsida där de menar att deras miljöpolitik bygger på marknadsekonomisk grund – d.v.s. man bryr sig om miljön så länge någon är beredd att betala, annars inte. Det håller inte.
Och vad har socialdemokraterna gjort för miljön genom åren? De har alltid tänkt på jobben i första hand och miljöhänsyn har kommit långt ner på listan om det ens funnits med. Att vänstern plötsligt vaknat när det gäller miljön är välkommet, men det har de ju aldrig sysslat med förr. Utom när det gäller kärnkraften, där vänstern är ett föredöme.
Tänker inte försvara S miljöpolitik historiskt, håller med om att de satte jobb och tillväxt i första hand. När det gäller tillväxt ser det ju lika grått ut fortfarande, men det börjar ju komma en förståelse för att jobb och miljöhänsyn faktiskt går hand i hand. Dessutom bygger ju vår/MPs politik på solidaritet – knappast något man kan säga om högern.
Det enda sättet att få till en vettig politik är att rösta på moderaterna Jinge…
Jag har sagt det så många gånger ;-)
Det enda sättet att få till en vettig politik är att rösta på moderaterna Jinge…
Får man karameller av (M) då ??
Ja, M&M.
Jag valde att inte betala medlemsavgiften i början av året och bestämde mig i somras för att inte göra det så länge V samarbetar med de rödgröna. Till stor del på grund av de argument som du tar upp Jinge, men också för att Lars Ohly inte representerar vänstern. Han är inte socialist och det gäller även för andra i partistyrelsen.
Själv kan jag inte rösta på något annat så jag avstår från att rösta tills vi fått ett socialistiskt parti som ställer upp i valet, och det lär nog dröja.
mailadress?
Finns det fler saker som du tycker att vansterpartiet missar i samarbetet med de rodgrona?
Ja t.ex. socialismen. Jag funderar på att återkomma till några sådana saker, fast jag vet inte om eller när.
menar du på allvar att socialismen står på dagordningen ? är det den typen av frågor du saknar i valdebatten ?
Intressant frågeställning!
Är själv inte politiskt aktiv inom något parti och tvekar fortfarande mellan S, V eller MP.
Tycker att deras samarbeta är bra och enda vägen för att få bort alliansen.
Att låta bli att rösta, eller att utan större övertygelse lägga sin röst på ett parti som hamnar under 4 procents spärren är detsamma som att ge alliansen sin röst, och…..
Det vill du väl inte!
Kommer du kunna se dig själv i spegeln efter att ha röstat på ett alternativ som banar väg för ytterligare fyra år med Reinfeldt då? Jag förstår din och alla andra tveksammas vånda, men i valet mellan två onda ting anser jag att man bör välja det minst onda. De rödgröna är långt ifrån något perfekt alternativ, men till skillnad från borgarna kommer de i alla fall inte jobba aktivt för att sparka på de mest utsatta.
Piratpartiet är inget godtagbart alternativ. Visst låter deras hjärtefrågor vettiga, men bakom hjärtefrågorna verkar det skockas en lång rad kandidater med åsikter som hör hemma på högersidan. Jag gjorde SR:s/SVT:s test på http://www.valpejl.se, där man inte bara ser vilket parti man har mest gemensamt med (V hamnade föga förvånande i topp för mig, strax före FI), utan man också kan jämföra sig med runt 2000 kandidater på olika valsedlar runt om i Sverige. Och till min överraskning så dominerades botten inte av moderater, utan av *piratpartister*. Nio av de 12 bottenplaceringarna på min lista intogs av piratpartister!
Kommer du kunna se dig själv i spegeln efter att ha röstat på ett alternativ som banar väg för ytterligare fyra år med Reinfeldt då?
Kommer jag kunna se mig själv i spegeln om jag röstar på ett parti som skiiiter i socialismen bara för att få en plats i en regering för att år 2014 straffas av sina väljare och åka ur riksdagen ??
MP och PP skiter ju garanterat i socialismen, så de kan ju inte vara något alternativ. Och om V straffas 2014 beror på hur väl de lyckas knixa sig fram i kompromissandets värld, om de hamnar i en regering.
Vilket parti har du i tankarna Jinge?
På alla valsaiter (valpjl osv) ligger V tätt följt av F! som det alternativ som jag (och de flesta läs- och skrivgäster här) överst men jag och många med mig är tveksamma till att lägga sin röst på V av just de orsaker som du tar upp: EU-frågan, attackkriget i Afghanistan, sommarbetet med Socialdemokraterna samt Ohlys skenhelighet. Vänsteralternativet tycks lysa med sin frånvaro i sen s.k. valdebatten som inte alls kommer de riktiga rättvisefrågor nära, alls.
Men varför lägga en röst på ett parti som inte når över 4 % -spärren?
En röst på Fi eller Pp blir inte en röst på alliansen? Blir inte det en alltför sur karamell att bita i?
Vet inte, jag kanske får rösta på MP istället? :-I
Varfär är MP ett alternativ till V för oss på vänsterkanten? Står inte MP till höger om V?
Jodå, men det är en röst mot högerregeringen…
Jodå, men det är en röst mot högerregeringen”
Då röstar man väl MOT högern och inte FÖR ett socialistiskt system?
Frågan är mer:
Vad är det vi på vänsterkanten vill egentligen?
Att rösta på ett parti enbart i syfte att få bort alliansregeringen är att lägga sig platt inför blockpolitiken. Den ska bort! vi måste veta vad vi röstar på och jag är inte främmande för en koalition mellan något av de traditionellt borgerliga partierna och vänstern. Det är väl som att svära i kyrkan, antar jag, men eftersom jag inte ser någon större skillnad mellan Moderaterna och Socialdemokraterna, så vore det mycket bättre att gå till val och välja det parti man gillar bäst, inte den klump av partier man kan stå ut med bäst eller bara gå till valurnan för att få bort de man inte kan tåla.
Varför rösta på ett parti som ändå kommer in i riksdagen och som driver frågor som redan finns representerade där?
Är det isf inte bättre att rösta på ett parti som driver viktiga frågor som de andra partierna ännu inte driver? Om tillräckligt många gör det så komme vi in, det såg vi ju i EU-valet. Men även om vi inte kommer in så är varje röst en viktig signal till de övriga partierna att de får skärpa sig. Röstar man på ett annat parti så försvinner din röst i mängden.
Man måste bara fråga sig vad poängen är att ens ha en seriös diskussion om det kommande valet när
a) Det i praktiken är tvåpartistat där det viktiga är blocket, inte parti och
b) De för den orsaken inte avviker särskilt mycket från varandra och
c) De partier som avviker gör det inte från andra partier, deras avvikande handlar om att vara så anti allt som är vanligt, fungerande och framgångsrikt.
MP får såklart en massa röster från ”global warming” massan. Det måste vara skönt att få röster nu och inte få sanningshalten bekräftad förrän om 100 år när alla som tjänade på den är borta för länge sedan
PP får ett gäng röster från personer som är rädda för att Echelon skall ta över internet annars.
F! får ett gäng röster från personer som missar ironin med ett jämställdhetsparti där man låter män tjäna pengar och kvinnor bränna dem.
SD får ett gäng röster från personer som tror det är smartare att klaga på muslimer för att de föder barn än att kritisera F! för att basera hela sin politik på att svenska kvinnor inte gör det.
ND får ett gäng röster från personer som inte fattar att kultur och etnicitet inte har ett dugg med varandra att göra och inte haft det sedan Boaz ville få folk att sluta använda ordet ras.
Och i övrigt är det bara att välja om man gillar den blåa alliansen eller den röd-gröna alliansen. Problemet är förstås att de ofta är överens om de viktiga delarna. Dvs statens roll i medborgarens privatliv, cosmopolitanska drömmar och sist men inte minst att alla utom Al Gore skall leva sparsamt med energi. Han har nämligen 2 datorer extra i hemmet och då behöver man 30 kwh extra.
Nån jag missade?
Det är inga större problem att känna uppgivenhet inför ”tvåpartisystemet”. Resultatet av blockpolitiken blir två klonade alternativ som bedriver PK-diktatur med amerikanska inslag. Återstår alltså att rösta på nåt av småpartierna utanför blocken. Tyvärr är nog rösten bortkastad eftersom det enda parti som möjligen kommer in i riksdagen är SD. FI och PP är långt ifrån en riksdagsplats.
Jag kommer att slänga en röst på vänster partiet, för min förhoppning är att om vänstern får tillräckligt många röster kan de tvinga Mona och social demokraterna vänster ut.
Men så är jag en tredjevägens socialist som tror på en bladning av socialism och kapitalism, men jag hatar nyliberalismen som infekterar socialdemokraterna och hela högern. Hela EU är ett Nyliberalt ekonomiskt projekt så Vänsterns skepticism till EU är välkommen, även om de inte driver frågan öppet så finns den där.
Man röstar väl för att föra fram ett parti och inte för att utesluta ett annat? Det är lite skrämsel strategi att rösta för att Alliansen ska förlora valet.
Jag håller med Sven O.. Lars Ohly representerar inte socialismen,
Jag för min del borde ha fattat det redan då han började prata om en ”demokratisering” av Kuba ,,
Redan då borde en socialist, (som jag anser mig vara) sett åt vilket håll Lars Ohly och Vänstern gick hän ,,
Från att vara ett socialistiskt arbetar parti …till att bli ” kritiska supportrar av imperialismen ”
Själv kommer jag att rösta på kommunisterna, Det spelar ingen roll om rösten skänks till Alliansen eller om de knappt får 1% .. För min del gäller det att markera att vi behöver ett socialistiskt arbetarparti
Enda chansen att inte försämra för de svagaste i samhället är att rösta på de röd-gröna. Dessutom kan man hoppas att det ger en rejäl grön push på samhällsförändringarna. Det verkar som även sossarna slutat vara totalt betong-sossar och blivit för gröna jobb.
Sen håller jag med om att Afghanistanpolitiken inte är de röd-grönas bästa gren. Det var fel från början att delta och stödja den korrupta Karzai-regimen, och det är inte mer rätt nu efter det att vi vet mer om vad som händer (med wiki-leaks mm). Jag hoppas att de röd-gröna ska ompröva den politiken snarast.
Att inte rösta, eller rösta på småpartier, är att stödja Alliansen. Jag tycker att det vore cyniskt av så kallade ”vänster” politiker att på så sätt skapa ytterligare 4 år av ökade klyftor.
Jag tycker att det vore cyniskt av så kallade ”vänster” politiker att på så sätt skapa ytterligare 4 år av ökade klyftor.
TUr att jag inte är vänsterpolitiker då… :-P
Kan inte mer än hålla med.
Att rösta på de små ger en röst till alliansen.
och ju större Vänstern blir desto större och mer kan vi påverka socialismen
Vänstern kommer att försvinna ur riksdagen redan 2014.
Ja som läget nu är här i Sverige inför valet i september så kan man ju fundera & undra en del över den fortsatta utvecklingen inrikespolitiskt. Bör väl genast klargöra att jag själv – med bakgrund i låglöneproletariatet – har stått och fortfarande står till vänster politiskt.
Men nu?? Med tanke på tidigare inlägg i detta och andra forum så börjar man ju undra, vad som LÅNGSIKTIGT är bäst för vänstern? Och nu kanske många tycker att jag “svär i kyrkan”. MEN: Är det bäst just nu med en, förmodligen knapp, rödgrön seger, med en rödgrön regering som till stor del bara kommer att fortsätta den nyliberala, moderata, ekonomiska och utrikes politiken? En sådan regeringspolitik som förmodligen kommer att slå sönder vänsterpartiet som vi nu känner det, genom att detta parti kommer att TVINGAS fortsätta till den ena eftergiften efter den andra “för att rädda regeringen”.
Och vad händer med ett SAP i regering (tack vare MP) men med en röstandel som kanske kan vara den sämsta i historisk tid, och med väljare & sympatisörer som NU förväntar sig en KLAR brytning med den blå alliansens politik. Vad händer när Mona Sahlin kallblodigt kör över även SITT EGET folk, “för att rädda regeringen”??? Kan ni tänka er hur det politiska landskapet kommer att se ut efter 4 år med en sådan “Röd”-grön allians??
Vad har vi DÅ, efter en sådan ur vänstersynpunkt helt misslyckat 4-årig regeringsinnehav, att komma med i valet 2014? Två I GRUNDEN sönderslagna vänsterpartier. Och att tro att dessa krashade vänsterpartier då kommer att erbjuda sina väljare & sympatisörer något större inflytande, är nonsens! Vi kan då 2014 stå inför en historislkt lång period av högermakt, efter 4 parentesiska “vänsterår” 2010-2014. Detta framtidsscenario skrämmer mig mer än något annat. En alternativ utveckling är att – även om både jag själv och andra kommer att rösta vänster nu i september – att den rödgröna alliansen förlorar det kommande valet. Vad händer då? Jo, en valförlust NU – och inte om 4 år efter en förlamande, högeranpassad rödgrön regeringsperiod – tvingar fram, MÅSTE tvinga fram, en genomgående & total självkritik inom de bägge förlorande vänsterpartierna V & SAP. Det kommer som jag ser det att finnas större utrymme NU, än efter en högeranpassad rödgrön regeringsperiod, att rekonstruera dessa partier, med byte av partiordförandena & partiledningarna & -inte minst- en politisk kursändring. Möjligheten till detta är kanske större nu än 2014, enligt mitt tidigare resonemang.
Jag nästan hatar mig själv som vänstermänniska, för dessa tankegångar jag framför här, men mitt förnuft leder mig till dessa slutsatser. Ty jag har NOLL förtroende för nuvarande partiledare & partiledningar i S & V (MP räknar jag faktiskt inte med i detta sammanhang, MP kan mycket väl om några veckor efter ett oklart valutslag tillhöra den blå alliansen, de är inte att lita på från ett vänsterperspektiv) Så kanske ett förlorat val nu i september 2010 PÅ SIKT (och historien tar aldrig slut just nu!) kan medföra större möjligheter på LÄNGRE SIKT! Visst kommer den blå alliansen att under 4 nya år fortsätta nedmonteringen av välfärdspolitiken och fortsätta den allmänna högervridningen, och vad vet vi hur denna ”röd”gröna allians kommer att handskas med nästa kommande ekonomiska kris?? Spåren bakåt i historien gör att vanligt folk inte kan lita ens på ett parti som SAP. MEN då vi JUST NU inte NU har NÅGOT meningsfullt VERKLIGT vänsteralternativ, så är detta vad vi nog tyvärr kanske måste genomleva, vare sig vi vill eller ej. Även om jag själv innerst inne hoppas att jag har fel!
Får man fråga vad det är för gammalt groll som gör att inga trottar var alternativ för dig? Varför 2 borgliga alternativ hellre?
Trotskister?
Det sitter kanske i ryggmärgen efter åren med efter 1968?
Ahh, kunde anat att det var 60-talet. Kanske världens mest överskattade tid. Tiden då liberalismen vann den slutgiltiga segern, tiden som banade vägen för det vi lider under idag. Tiden då kamp och aktivism blev något för en konstig subkultur snarare än något för den arbetande massan.
Aaah.. DU var inte med hör jag. Var inte ledsen, du kanske får vara med nästa gång!
Jag skördar frukterna varje dag…
Röka brass och sätta på varandras flickvänner i ett kårhus, supa på musikfestival. Det har jag gjort utan att jag kallat det för kamp… :)
:-)
Men mitt generationsbashing åt sidan. Jag förstår inte hur resonemanget går. Mitt parti band oklokt upp sig till en politik till höger om sin traditionella, så jag väljer att rösta ännu mera högerut?! Man kan dividera om huruvida FI är till höger, men jag citerar Lars Werner ”Jämställdheten är underordnad jämlikheten”, klumpigt formulerat men självklart. Nöjer man sig med att fokusera på en delmängd av jämlikhet så har man definitivt gått åt höger.
Varför inte vara avant garden för en vänsterentrism in i SAP? Rehabilitera riksdagspartier istf att överge dem? Maos kontinuerliga revolution inom partiet! :)
Blankrösterna räknas inte så protesten sopas bort
Det är bättre att inte rösta alls än att rösta blankt. Blankrösterna redovisas inte. Se på EU-valet t ex där ser man att större delen av de som kan rösta inte gör det vilket säger en hel del, i alla fall om man ska se det som en protest, men man får inte veta hur många som röstade blankt.
Förr räknades blanka röster som ogiltiga, nu ska de redovisa var för sig.
Så vitt jag vet är det enda man fortfarande får göra på en valsedel är att sätta ett kryss, stryker man något namn så blir det bara en partivalsedel med valberednings rangordning.
Ja. Det kommer att redovisas ogiltiga röster och ogiltiga blanka röster. Så de kommer att märkas.
Redovisa källor! / Jinge
Att inte rösta ger en röst till högern.
Kan duleva med att i 4 år till vara med om utförsäkringar och medmänniskor som tar sina liv.
Kan du med gott samvete se herr Reinfeldt fortsätta suga ut den sista bloddroppen av pensionärer,arbetslösa,sjuka och vanliga knegare.
Hans skattehöjningar och minskade bidrag till kommunerna kommer att slå riktigt fel.
Att socialismen inte finns i partiet säger du,dumenar kanske den starka marxismen som vänstern varit såkänd för.
Du glömde en sak förstås som för mig i vänsterpartiet varit en annan viktig punkt nämligen demokratin.Det är vi i grupp som tillsammans bygger vår politik.
Men att för den delen lägga en röst på MP som i mina ögon i min kommun enbart varit intresserade av hur många platser de ska få är absolut inget alternativ iaf.
Jag hoppas att du fortsätter att rösta vänster och att du fortsätter att tro på socialism,demokrati, feminism,lika villkor och värde.Men ibland måste man ta små baby steg för att gå i rätt riktning.
Ge inte upp,utan fortsätt kämpa. Tillsammans ska vi bygga en bättre värd.
Jag hoppas att du fortsätter att rösta vänster och att du fortsätter att tro på socialism, demokrati, feminism ,lika villkor och värde.
Det gör vänsterpartiet genom att ge upp centrala frågor som en adekvat återställarpolitik, EU och Afghanistan menar du?
Skälet till människors uppgivenhet inför detta val är ju naturligtvis Mona Sahlins tillkortakommande som partiledare. Jag hoppas den förväntade valförlusten innebär ett byte av partiledare! Mona Sahlin har en förmåga att säga fel saker vid fel tidpunkt. Just nu går det lite bättre men så har hon ju inte sagt nåt heller…
Hej Jinge,
har läst det du skrivit en hel del och för det mesta så kan man väl säga att jag inte håller med dig. Men i detta känner jag igen mig så tydligt att det är skrämmande fast jag kommer från höger och inte vänster.
Jag bestämde mig innan EU valet och kommer inte att ändra mig. Faktum är att Julian Assange sa något i chatten på SvD som stämmer in på mig och som gjort att PP är mitt val. Det han sa var att man i Berlin ofta hör frasen ”transparent government, not transparent people” och det satte fingret på hela själen i PP och varför jag röstar på dom.
Jag tror att du kan instämma i det också och jag hoppas att du kan tänka dig spela med mig. PP får min röst från höger – får dom din röst från vänster då? På det viset jämnar vi ut att vi inte vet vilket block som kommer få stöd av dom.
Mvh
Fredrik Larsson
Jag delar Jinges skepsism inför Vänsterpartiets villrådighet, men kommer ändå att rösta på dem i detta val. Efter ett antal röster på Miljöpartiet så känner jag mig tvungen att minska glidningen åt höger i den svenska politiken och att V nu halkar med på samma matta som S och Mp gör ändå inte att det finns mycket till alternativ. Kanske möjligen Fi, men även med Schyman står man på en så halkig matta att det är svårt att avgöra om de som helhet verkligen står till vänster om V vare sig idag eller imorgon. PP har intressanta idéer men är i övrigt lika mycket folkpartister som socialdemokrater och väldigt lite vänster. Utan en vänster kommer deras idéer aldrig att bli mer än pratbubblor för inte ens de utrotningshotade ”äkta” liberalerna vill eller kan sätta någon frihetlig idé i verket när det kommer till kritan.
Valet tror jag mest kommer att avgöras på hur mycket C och Fp kan fortsätta att göra bort sig själva.
men Jinge då,
du funderar på att överge vänsterpartiet för att de inte driver socialismen och lanserar två liberala partier som alternativ. Både Piraterna och FI är liberaler. Piraterna är med i de grönas allians i EU – mkt bra tycker jag för alternativen vore värre men inte är de mer alternativ än Miljöpartiet. hela PP:s förhållningssätt till samhället är liberalt. dessutom är deras huvudtankar tveksamma. de privatiserar nyttjanderätt ytterligare några varv i stället för att hjälpa till att skapa ett rättssäkert allmännyttigt system.
FI är då rakt inget att ha. Det är jy bara af Schymans egotripp som hon delar med ett gäng bittra flator. När man sätter upp kön eller etnicitet som ingångsport till förståelsen av samhället har man mer gemensamt med högerextremisterna i Holland, Belgien, Italien, Rumänien osv än med arbetarrörelsen. Som samarbetspartners till fackliga intressen är de opolitligare än vad V någonsin varit i närheten av. Arbetarrörelsen bygger sitt förhållningssätt på social klass men det har visst du slutat med som så många andra vänsterknuttar. det viktigaste är väl att vara radikalast ?
Men herregud! Detta är väl inte några nyheter!
Jag minns mycket väl hur alla som nu står och skriker faktiskt försvarade detta rödgröna samarbete och var ytterligt besvikna när Sahlin först försökte stänga vänsterpartiet ute. Du tillhörde i hög grad den kören Jinge.
Jag har avskytt tanken på regeringsmedverkan från första stund och kan nu gotta mig i att vi kritiker redan innan valet fått rätt.
Däremot kommer jag abolut att rösta på vänsterpartiet. Del för att det inte finns några alternativ, dels för att jag är övertygad om att de redan nu lärt sig sin läxa. Lurar även på att engagera mig aktivt för att ordentligt kunna motarbeta den här typen av naivitet.
Välj någon +65-are eftersom dessa är kraftigt underrepresenterade. Snorungarna har ju inget historiskt perspektiv.
Skulle strömmen i väggen utebli blir väl totalkaos som det ser ut nu.
Varför skulle han vilja sätta en representant för den generation, som när den fick den verkliga makten, satte igång arbetet med att montera ned välfärden, som deras föräldrars politiska vilja hade byggt? Det verkar motverka sitt syfte.
Därmed inte sagt att alla gubbar och kärringar var med på noterna, men varför chansa?
Jag ogillade också samarbetet från början och undrade varför vänsterpartiet alls ville vara med när S och Mp så tydligt visade att de inte ville ha med dem. De skulle ha vunnit mer på att stå utanför men samtidigt verkar rödgröna samarbetet vara enda chansen att få bort alliansen. Jag kommer nog att motvilligt rösta på V för att det är det minst dåliga alternativet av de som har en chans att få mandat i riksdagen. Hellre det än fyra år till med moderater och skit.
Men samtidigt känns det så dåligt jag är helt sjukt besviken på V jävla sellouts! Afghanistan, EU, sex timmars arbetsdag osv…
Tycker också att all fokusering på Mona Sahlin är helt ointressant, om det blir en rödgrön regering har man ju hela tiden vetat att det skulle bli en sosse som statsminister skitsamma vem, det är inte så stor skillnad på dem :P
Detta ”innan valet-samarbete” marginaliserar Vänsterpartiet som självständig politisk kraft. Det är förödande för såväl allmänhetens syn som för den politiska debatten.
Det hade varit betydligt smartare att stå utanför, öppet deklarera att man i riksdagen kommer att rösta för en socialdemokratisk statsminister och i övrigt varit fri att föra sin politik.
Detta hade inte på något sätt gjort maktövertagandet svårare. Däremot leder det inte till vänsterpartistiska ministerposter – och det vore bara bra. Om det totala uppgivandet av viktiga vänsterfrågor inte kommit nu skulle det definitivt kommit med regeringsdeltagandet. Som bekant kan inte enskilda regeringsledamöter (eller deras parti) driva självständig politik.
Nej gott folk! Med det rödgröna samarbetet har Vänsterpartiet förbundit sig att just nu lägga sig platt. Om alla vettiga människor nu engagerar sig skall vi nog få partiet att bryta detta destruktiva beteende. Aktivitet istället för passivitet alltså!
Och att rösta på pirat- eller miljöpartiet… Vilket larv. Är de bättre? Driver miljöpartiet en bra Afghanistanlinje? Har piratpartiet någon sådan överhuvudtaget?
Tssss…
Jag håller med dig om samarbetet. Plus att jag också undrar varför man ska rösta på Mp för att man vill protestera mot V. Jag gick i en demo mot NATO-övningarna i Sverige vid tiden för EU-valet, vi gick förbi valstugorna och vid piratpartiets tänkte jag bara att de skulle ha sagt ”Vi tar inte ställning i den här frågan” och Mp hade med nån riksdagspolitiker som inte nödvändigtvis tyckte att Sverige skulle dra tillbaka trupperna från Afghanistan.
Ett stor problem om flera partier ramlar ut ur riksdagen är att s och m får då kanske möjlighet att driva igenom ett tvåpartisystem. Samtidigt kan konsekvenserna också bli att nya partier och politiska doktriner växer fram.
Trodde aldrig jag skulle se Jinge säga att han kanske skulle rösta på (pp). Kul att du överväger det. Skål!
Skål? En måndag 17.30 ?
Visst, jag har hört att det bara är amatörer som super fredag/lördag men ändock? :-P
Det finns ju alkoholfritt, t.ex. Billabong Brut.
For the record kommer jag motvilligt rösta på V.
Men jag funderade på ett helt annat scenario: Tänk om V hamnar under fyraprocentsspärren?
Otroligt bra skrivet. Jag hade inte kunnat se mig själv i spegeln om jag röstat på en koalition som förde krig mot ett annat land, för då är man delvis ansvarig för det lidande kriget för med sig.
Att rösta mot vad man inte vill ha istället för att rösta för vad man vill ha håller ändå aldrig i längden.
Det är oxo min huvudinvändning.
Intressant att se att även folk på vänsterkanten har svårt att orientera sig i dagens politiska värld. Kanske dags att vakna och inse att ideologierna är döda. De uppfanns på 1800 talet och har väldigt lite med dagens samhälle att göra eller hur vi, homo sapiens fungerar. Enkelt kan man dela in folk i olika personlighetsprofiler och beroende på hur dessa är, röstar vi också.
Dock så består merparten av oss av följare ( Se gärna ”life of brian” sketchen om Jesus) och därför måste flertalet av oss också ha något att hänga upp sina liv kring och känna gemenskap i gruppen, eller flocken som vi etologer kallar det. Ungefär som schimpanser, kor, får och andra flocklevande däggdjur. Enda skillnaden är att vi mer komplexa men bara lite mer.
Kanske dags att vakna och inse att ideologierna är döda.
Du menar att de nyliberala och konservativa inte har någon ideologi? Kan du utveckla det är du snäll?
eller flocken som vi etologer kallar det.
Så du är etolog? Kul, det är ett av mina intressen. Var är du utbildad?
@Nils Dacke:
Ideologierna är INTE döda, men de är helt klart hotade. Att de skulle vara döda är en vandringsmyt som sprids på högerkanten för att splittra arbetarklassen, något de försökt med i evinnerlig tid. Utan ideologi kan vi lika gärna ge upp demokratin helt och hållet och istället rätta in oss i ledet under ’den store ledaren’.
Din teori om personlighetsprofiler låter också som ett typisk högertanke, d v s att alla röstar efter det som ger de själva maximal ’vinst’ i antingen ekonomisk form eller personligt välbefinnande. Som någon form av Socialist så är jag övertygad om att vi har möjlighet att se bortom det egna välbefinnandet och den egoism som präglar, och alltid har präglat högerns politik, för att istället se till folkets och därmed samhällets bästa om vi bara vill.
Vi fungerar precis som schimpanzer dvs vi agerar efter det som ger oss fördelar, tillfredställelse osv enligt Maslovs behovstrappa. Graden av egoism varierar inom befolkningen då naturen varken är ond eller god utan det är ju en mänsklig term vi uppfunnit i samband med att vi blev religösa och satsade på monoism. Likaså graden av anpassningsbarhet och avundsjuka. Avundsjukans drivkrafter kan man spekulera i men den finns nedärvd i våra gener och man kan enkelt se den även hos höns som vi genetiskt blev separerade ifrån för mer än 200 miljoner år sedan. Så då kan man konstatera att alla egenskaper för att vi ska indela oss i ideologier är
egenskaper som alla flocklevande djur har sedan miljoner år tillbaka. För stora skillnader i klasser inom en population/grupp är inte bra för gruppen och därmed ser gruppen till att jämna ut. Nu med samhällets utveckling har vi ju inte hängt med evolutionärt och därmed kastar samhällsutvecklingen lite mycket men ha ju under senare del av 1900 talet och 2000 talet lugnat ner sig betydligt.
Vi kan ju snabbt konstatera att socialismens företrädare alla utan undantag lever inte som dom lär. Ge mig gärna ett bevis på motsatsen.
Det slog mig att frågan går att omformuleras. Har de röda-gröna lämnat er? Och så i fall varför?
Intressant! Och rätt typiskt dig faktiskt. Jag kan inte svara för mer än mig själv, visst, jag känner mig lite övergiven eftersom mitt parti uppenbarligen har vridits långt åt höger.
Om du menar att det typiska är att försöka ställa frågan på fler sätt så tackar jag. Förhoppningsvis så kan de enkla frågorna ge något till debatten.
Alla har gått åt höger. Utom möjligen moderaterna (även fast det mest bara är verbalt.) Vänsterpartiet idag är som sossarna 1970 och sossarna idag är som folkpartiet var då … Ändå kan man inte komma ifrån att det är dessa partier, s och v, som i någon mån bär på arbetareklassens värderingar och inom överskådlig tid kommer ingen klassmedvetenhet att kunna växa utanför den ramen. (Säger jag, även om jag har förståelse för proteströstande … Och faktiskt en gång själv i början av 90-talet röstade på ett protestvänsterparti som fick bråkdelar av en procent i valet …)
Partiet har knappast iochmed detta vridits åt höger. Däremot har det bakbundits i avtal med sossar och miljöpartister.
För egen del har jag aldrig sympatiserat med ”de rödgröna” och kan därför inte bli lämnad av dem. Jag är vänsterpartist, inte ”rödgrön”.
Äh, rösta på Alliansen istället. Sänkt skatt är möjlig!
Det här var det mest deprimerande inlägg jag läst på din blogg Jinge.
Jag skrev om det här ämnet häromdagen och hänvisar till det http://xxx
Att återigen se de gamla vänsterträtorna upprepas när fienden är så uppenbar. Består vänstern bara av sekterister?
Vi har kommunicerat mängder genom åren och jag vill inte rekommendera dig att rösta här eller där. Det enda jag vill säga är tänk efter före, minst två gånger. Tänk på alla effekter din röst kan skapa! Fördel hit eller dit? Har den flera verkningar än ett ”gnäll i busken”, när du släppt kuvertet? Sist men inte minst, hur har du en egen nytta av kuvertet de närmaste 4 åren. Tänk efter före!
Hur menar du? Är det mig du talar till?
Tänk på att en röst på Piratpartiet är en röst på högern.
Javisst vill du ha ytterliggare fyra år med alliansen vid rodret så kan du självklart rösta så, eller varför inte på något annat lika smålustigt, typ Kalle Anka-partiet. Reinfeldt kanske skickar blommor. :-)
Jo jag vet. Han lovar en biobiljett år var och en som gör likadant.
Att vänsterorienterade vid förra valet struntade i att rösta kan jag förstå, Göran Persson som spottade alla gamla socialdemokratiska värderingar rakt i synen, Per Nuder som såg äldre människor som ett ”köttberg”, och Bodström som slickade skorna på CIA. Och visst var väl skolan flummig, och receptet mot den stora arbetslösheten var ett brett och flottigt ”det ordnar sig”. Och på den andra kanten var ju Reinfelts ögon så stora och mjuka.
Men jag tycker faktiskt att 4 års straffarbete räcker för sossarnas brott. De har åtminstone gjort n å g o t på sin hemläxa, och flera maskerade nyliberaler har fått respass. Högre skatter för de som har råd möjliggör förstärkning av skola och sjukvård. Bodström har lovat att det ska bli slut med att polisen ”utreder” sina egna misstänkta brott, och regeringskamraten MP kommer bygga massor av tågräls och investera i framtidens miljövänliga teknik (skapar jobb). V viftar patetiskt med sin lilla röda svans, men det får man köpa.
Jämför detta med att fortsätta sänka skatten för Stureplansadvokaten med 1000 kr/mån (100 till spärrvakten), närmast religiös privatiseringsvurm, apoteksdödaren Hägglund, minktorteraren Eskilsson, jägaropportunisten Carlgren, hushållsnära Olofsson med flera + en statsminister som efter förnyad valseger kommer anta ett sådant svullet, överlägset manér att salig Göran Persson i jämförelse framstår som en ovanligt blyg tiggarmunk.
Tänk att behöva se det där gänget i TVn 4 långa år till! Rösta för allt i världen!