Är detta en mardröm?


Just nu går det rykten om att Muammar Gaddafi har flytt från Libyen och en av hans söner säger i en intervju att situationen snart riskerar att utvecklas så att det kan komma att flyta floder av blod. Dessutom påpekas det att landet kommer att få svårt att föda sitt folk om det faller isär. Gaddafi har hyrt in soldater från andra afrikanska länder för att skjuta ner demonstranter samtidigt som rapporter nu kommer som berättar att det nu jäser även i Marocko.

Tidigare har många med mig hävdat att USA aldrig skulle gå med på att det blir oroligheter i de oljeprodu-
cerande länderna i Mellanöstern, något som man försökt förebygga genom att ha en klar majoritet av deras despoter och diktatorer på den egna lönelistan. Idag kan vi konstatera att det inte har hjälpt, oroligheterna är ett faktum och det finns nu en stor risk för att det vi nu blir vittnen till bara är en början på något annat.

Jag misstänker att det är fler än undertecknad som vaknar mitt i natten och funderar på vad denna konflikt kan få för konsekvenser både på kort och på lång sikt. De flesta av oss har nog aldrig tänkt tanken på allvar, vad händer om det inte kommer ett antal tankfartyg med olja varje dag? Det är inte bara i Libyen som det kan bli svårt att förse den egna befolkningen med mat, ord som jag skriver när det snöar rejält utanför mitt fönster och termometern visar på minus 11,7°.

Den borgerliga majoriteten i Sveriges Riksdag har beslutat sig för att bygga Förbifart Stockholm, en satsning som om den istället hade rört spårbunden trafik hade varit tämligen teknikneutral, nu bygger de istället fast sig i en infrastruktur som i alla lägen är beroende av olja som drivmedel. Förändras tillgången på olja så hade det varit bättre att redan från början projektera för en kraftig utbyggnad av den järnvägstrafiken.

Att vårt välstånd är beroende av den tredje världen har vi vetat länge, våra politiker har varit tämligen obe-
nägna att se världens resurser som innehållet i kommun-
icerande kärl. Ett synsätt som, när det innefattar frånvaron av demokrati på halva planeten, kan drabba oss själva på ett mycket allvarligt sätt. En av orsakerna till detta är givetvis att politiker som verkar för en sund miljö och ett vettigt energiutnyttjande knappast blir omvalda. Tror man att det egna välståndet kan vara för evigt, trots att det bygger på andras ofrihet och brist på samma välstånd, så har man missuppfattat det mesta.

Vad kommer att hända med västvärldens demokratier den dag som oljan sinar i våra depåer?

it , , , , ab12345 gp12 svd1234 ex12345 svt1234 dn12345678 Krulli


32 svar till “Är detta en mardröm?”

 1. Det är bra att tänka på dessa frågor eftersom oljan inte kommer att flöda i så många decennier till. Jag är säker på att de som kommer efter diktatorerna kommer att få hjälp med att återstarta exporten och få bra betalt för den och med en chans till demokrati finns det en chans till varaktig ekonomisk utveckling så vi och dem har mat även om några decennier.

  Politiskt är detta en dröm och den skulle kunna sprida sig till Saudiarabien som är en av värdens hårdaste diktaturer och Kina som är världens största diktatur, detta kan bli ett fantastiskt år och med frihet för minst hundra miljoner människor och kanske en och en halv miljard är värd en depression.

 2. Sverige har inga oljedepåer, längre. Så vitt jag vet… Världen har väldigt lite om inga matreserver kvar, så vitt jag vet. Dom har vi gjort biobränsle av…var det inte så?

  USA är bara ett skal. Ingenting kvar längre. Det är därför dom blir itutade HOPE and STABILITY. Det finns folk därute som vet att världen kommer blir extremt tumultartad när oljan inte kommer fram som den ska. En kedjereaktion som inte kommer stanna i världens fattigaste länder.

  • En liten korrigering, om man med oljedepåer syftar på det ordet står för så har faktiskt oljebolagen fortsatt sådana, även en del såkallade beredskapslager, såklart inget som räcker i oändlig tid, men dock oljedepåer, huvudsakligt bruk i fredstid är mellanlagring tills oljan och bensinen kan transporteras ut till bensinstationerna (bland annat).

   Om det du syftar på snarare är raffinaderier så finns det färre sådana, men det se t.ex. Preemraff i Lysekil ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Preemraff_Lysekil ), det är väl mer beroende på att det inte är ekonomi i att ha hur många raffinaderier som helst. (Det finns f.ö. även raffinaderier i såväl Norge som Danmark)

   Det vi saknar i kedjan är då snarare själva oljeutvinningen, där vi får vända oss till våra grannländer som t.ex. Norge och Danmark i närmsta hand, därefter Ryssland, USA och övriga världen.

 3. Det är detta jag pratar om:

  Sverige är inte längre ett demokratisk land!

  Vi är ett arsleslickarland till USA och kapitalisterna!!!

  • ”Sverige är inte längre ett demokratisk land!”

   Hur kunde du säga så utan att sitta bakom galler, att piskas, stenas eller att dömas till hängning mitt på torget?!

   :)))

 4. Bra artikel! Ja vi är nog många som undrar över hur det ska gå, det är givet att resurserna måste fördelas rättvist över världen, och att demokrati är en av dessa resurser trots vissa länders motstånd. Det märkliga är kanske att de värsta motståndarna finns i demokratiska länder, iaf som säger sig vara demokratiska. Inte ens nyliberalerna säger ju sig vara för demokrati så nog förstår man at tdet handlar om högerextremism alltid.

 5. Förbifart Stockholm är ett hatobjekt för de s.k. insiktsfulla som värjer sig för den typ av infrastruktur som
  bygger på individualistiska transporter dvs var och en förflyttar sig i ett eget fordon. Hur detta fordon drivs är en helt annan fråga. I takt med att oljan sinar så kommer alternativ teknik att utnyttjas för framdrivningen.
  Spårbunden trafik är naturligtvis också bra men inte lika flexibel. Fram för indiviualism !

 6. Uppropet i Libyen kommer att vara det mest blodigast om Gaddafi verkställer sina hot mot sitt eget folk
  223 libyer har redan dött och flera tusen skadades , Gaddafi skickade truppförstärkning till de oroliga städerna och gav order att krossa demonstranterna

  Vissa militärer har bytt sida och anslöt sig till folket , enligt de senaste nyheterna har folket tagit över och förstörde den statliga TV stationen i huvudstaden Tripoli
  Gaddafi syns inte alls men hans son framträdde i TV och var mycket desperat , Han hotade med ett blodbad om demonstranterna inte ge sig

  Uppropet i Libyen är inte pga ekonomiska svårighet utan den är politisk , Libyen har en statskassan som motsvarar 100 miljarder dollar plus 50 miljarder som Libyen får in varje år av sin olja
  Det är ungdomarnas upprop mot det politiska korrupta systemet i landet , ungdomarna i Libyen utgör 52% av landetbefolkning och de vägrar att leva under förnedring och förödmjukelse som sina föräldrar och farföräldrar gjorde , De vill ha ett bättre liv

 7. Det kanske är rädslan (och de som sprider rädsla) som vi skall vara rädda för? Rädsla paralyserar, eller kan få en att göra dumma saker. Om man försöker tänka konstruktivt kan ju möjligheterna vara goda framöver – men då gäller det ju att få stopp på knasiga sextiotalsprojekt av typen Förbifart Stockholm och se utvecklingen bortom fossilbränslesamhället. För närvarande finns det knappast något av våra partier i det här landet (och väl i utlandet heller) som vågar ta verkligt hårt i dessa frågor. Miljöpartiet och V hade kunnat göra det, men så sålde man övertygelsen för hägrande ministerposter och gjorde sig själva irrelevanta som ledare in i framtiden. – Det är en spännande tid vi lever i!

 8. > ”i alla lägen är beroende av olja som drivmedel”
  Hört talas om el/etanoldrivna fordon? Verkar som du också är lite kortsiktig i tanken ibland ;)

 9. Oavsett vilka som ersätter de olika diktaturerna som verkar vara på att falla nu så kommer de att behöva stora resurser och det enda sättet för dem att få dessa resurser är att fortsätta att exportera olja.
  Om de nuvarande despoterna lyckas hålla sig kvar vid makten, om de ersätts av nya despoter eller andra korrupta regeringar som vill sko sig själva, om de ersätts av religiöst fanatiska regeringar som vill gå i krig mot Israel eller om de (håll tummarna) ersätts av seriösa fredssträvande demokratiska regeringar som vill sitt folks bästa så kommer de i vilket fall som helst att behöva sina oljepengar.
  Så att oljeexporten skulle strypas behöver vi nog inte vara rädda för.

  Här i Sverige har vi en total och något naiv tro på demokratin som någonting som alltid är gott och bra, kanske till och med perfekt.
  Demokrati är folkets vilja omsatt i realpolitik, om folkets vilja är krig mot Israel, religiöst motiverade lagar, förbud mot kristna att resa till landet och så vidare är demokrati fortfarande någonting bra.

  Jag säger inte att det är så men att det finns en risk.
  Egyptens främsta religiösa ledare stod på befrielsetorget häromdagen och sa att han tack vare Mubaraks fall ska kunna be i Al Aqsa-mosken inom ett år, han möttes av öronbedövande jubel från folkmassan.
  Demonstranterna i Jordanien har som sina två främsta krav att det ska införas demokratiska reformer OCH att fredsavtalet med Israel ska rivas upp.
  Om folkets vilja är sharialagar och krig, är demokrati då fortfarande det bästa alternativet?

  • Egyptens främsta religiösa ledare stod på befrielsetorget häromdagen och sa att han tack vare Mubaraks fall ska kunna be i Al Aqsa-mosken inom ett år, han möttes av öronbedövande jubel från folkmassan.

   Demonstranterna i Jordanien har som sina två främsta krav att det ska införas demokratiska reformer OCH att fredsavtalet med Israel ska rivas upp.

   Bägge sakerna verkar rimliga sett ur de olika ländernas perspektiv. Har vi något fredsavtal med Norge? Det vore på tiden att Israel började uppföra sig som ett demokratiskt land och följa FN:s alla resolutioner. Så länge de vägrar så får de rimligen ta konsekvenserna på sikt. Men i ärlighetens namn så oroar jag mig inte för deras del, Jordanien, Egypten och resten av länderna runt dem har fått ta en ohygglig massa skit för Israels politik, de kommer at ttvingas att sansa sig och förhoppningsvis utan blodspillan.

   Skulle inte Israels politiker ta vara på detta tillfälle att skapa riktig fred så kommer de att bytas ut på samma sätt som despoterna i arabvärlden byts.

   Sedan har du givetvis rätt när det gäller oljan, kruxet är bara att det kan bli ett eller ett par års leveransproblem, och att OPEC kommer att tappa kontrollen över medlemsstaternas oljeutvinning. Det betyder flera saker, bland annat ett högre oljepris tror jag.

   • Jag borde ha förstått att mitt inlägg skulle tolkas så, men faktum är jag inte vurmar för staten Israel i sig.
    Israel har gjort sig skylldigt till några av de värsta folkrättsbrotten vi sett de senaste decenierna, ta bara exemplet med vit fosfor bland civilbefolkning, fy fan.
    Det jag oroar mig för är följderna av ett nytt krig mellan arabstaterna och Israel, inte Israel i sig.
    Arabstaterna på ena sidan som är överlägsna i antal soldater, israel på andra sidan som är vida överlägset i teknologi och skicklighet. USA med allierade som kommer att ställa sig på Israels sida om det ser ut som att de inte kommer att klara sig själva. Antalet döda skulle nå en nivå som vi inte sett på länge och som vanligt är det den oskylldiga civilbefolkningen som får lida mest.
    Oljepriserna skulle skjuta i höjden och världsekonomin som fortfarande befinner sig i kris skulle gå ned i fritt fall.
    Vad jag kan förstå av svaren på min kommentar så är det många här som inte skulle ha något emot att Israel fick sig en knäpp på näsan, men det är inte det som skulle bli följden. Hur mycket arabstaterna än tror sig ha sin gud på sin sida så skulle de inte ha större möjligheter att besegra Israel nu än de haft tidigare, snarare tvärt om.
    Följden av ett nytt krig, startat av arabländerna men där Israel/USA står som segrare skulle bara försämra palestiniernas situation.

    • Hur mycket arabstaterna än tror sig ha sin gud på sin sida så skulle de inte ha större möjligheter att besegra Israel nu än de haft tidigare, snarare tvärt om.

     Va?? Tror du att muslimer tror mer på gud än judar? Och har gud på sin sida mer än judar vars gud skänkt dem landet?

     Du måste vara folkpartist…

  • Här har vi någon som tycker att demokrati inte passar egyptierna därför att det hotar att lyfta det israeliska oket från deras axlar och hotar att stoppa den israeliska stölden av egyptisk gas för en tiondel av världsmarknaspriset.

   Det är sådana som du Jesper som är problemet. Ni är möglet som äter världen. Ni är cancern som äter upp människans tankeförmåga. Ni har allt mitt förakt!

   • Nu tillskriver du mig åsikter som jag inte har och inte gett uttryck för och sedan kallar du mig mögel och cancer som en reaktion på det du tror att jag tycker.

    Om Egyptierna kan ”lyfta det israeliska oket från deras axlar” och ”stoppa den israeliska stölden av egyptisk gas för en tiondel av världsmarknaspriset” på fredlig väg så är jag helt och hållet för det, men om de mest fundamentala krafterna i Egypten och Jordanien m fl nu får makten så ser jag en risk att det inte sker fredlig väg och då är det inte värt det.
    Min frågeställning var: Om demokrati i några av dessa länder leder till ett fundamentalistiskt styre och kanske till och med krig, är demokrati då fortfarande det bästa alternativet?

    • men om de mest fundamentala krafterna i Egypten och Jordanien m fl nu får makten så ser jag en risk att det inte sker fredlig väg och då är det inte värt det.

     Jag antar att du menar fundamentalistiska? Men man kanske inte gör skillnad inom det militära?

     Vare sig Jordanien eller Egypten har speciellt många islamister, befolkningarna är nästan lika sekulariserade som i Sverige. Och ska folk leva under en diktatur bara för att du annars förutsätter att de ska slänga judarna i havet? Jag tvivlar starkt på det, möjligen kommer de att kräva att Israel ska återgå till 1967 års stilleståndslinje. F.ö. så ingår de i de av FN proklamerade mänskliga rättigheterna att ha vilken jävla religion som helst. Men jag börjar förstå att du ska ha trollstämpel, den kommer snart.

  • Har araberna inte rätt att tala fritt som de religiösa ledare i Israel
   De fundamentalistiska judiska grupper i Israel säger det öppet att de vill kasta ut alla araber och att bibeln gav de rätt att mörda palestinska barn och kvinnor

   Varför är det tillåtet för Netanyahu att säga vad han vill medan är det förbjudet för andra att säga samma sak
   Israelvänner är så bankrutta både moralisk och etisk

  • Varför kan inte Israel bete sig som en demokrati då?? De kanske får bättre respons av intilliggande länder!! De beter de sig precis som Iran (ett land uppbyggd på religiösa grunder), men tänker man efter så är de värre än Iran, Iran ockuperar inte ett annat land och förtrycker den!!

 10. Jag funderar nu hela tiden kring situationen i Libyen. Vad är det som sker där under vad som synes ske? Jag ville så gärna att någon kommentator som verkligen känner den muslimska-arabiska värld som nu är i uppror ville förklara situationen i Libyen – ibland kommenterar ju vänner från de områdena på Jinges blogg. Att Muammar Gaddafi är en diktator är vi alla överens om. Att demokrati inte råder i landet förstår vi också. Men har jag läst rätt i den information som finns att få tag i är INTE Gaddafi USA:s marionett som de andra diktatorerna var/är. Men hans diktatur har tydligen de senaste åren trots allt närmat sig väst. Shell och ExxonMobil (bland andra) tillgodogör sig Libyens oljefyndigheter. På 80-talet var däremot relationerna mellan Libyen och USA synnerligen ansträngda – något som vi äldre minns. Så min kontroversiella fråga blir: hur mycket av upproret i Libyen har nu USA:s stöd? USA vill kanske i detta läge helt ta över landets oljetillgångar. Så att säga i egen regi. Tillfället är nu givet. Ett legitimt folkligt uppror och där en turbulens svår att styra rätt. I den samhällssituationen kan även onda krafter arbeta. Och USA:s ledare och underrättelsetjänster står nog inte så handfallna inför dessa samhällsomvandlingar som vi kanske tror.Svenska media som var så svala inför den egyptiska revolutionen är nu mycket entusiastiska inför den i Libyen. – Det bådar inte gott.
  Ulla Johansson

 11. Nu har galningen algaddafi satt stridsflyg mot sin egen befolkning!! Tripoli har bombats med stridsflyg och granatkastare. Enligt demontanterna så har regimen släppt in 35000 legosoldater in i tripoli för att ”handskas” med demonstranterna. Folket lär inte tycka synd om diktatorn och hans son när de blir av med makten!!!!! Jag har alltid tyckt att gaddafi var galen men nu vet jag att han är ännu värre!! Calle Bildt var också orolig, för olje och mat leveranserna till Europa???!!!!!!! Att han ens nämner det, fyyyf********n!

 12. Med handen på hjärtat – Al Gaddafi är en enda regimskurken i arabvärlden med karisma.
  En enda som vägrade USA-Israel marionett – samarbete.

  Men ändå är han en regimskurk som tryckte ned sitt folk, med liten skillnad i jämförelse med andra.

  • Han körde som Saddam Hussein, så fort han behövde lite popularitet (bland araberna) så tog han upp Palestinakortet!! Men i slutändan, vad har dessa herrar åstadkommit gentemot Palestina?? I snart 70 år (!!!)har Palestina varit ockuperad och vad har dessa diktatorer gjort. Palestinierna ville inte ha hjälp av nån, bara de arabiska ”presidenterna” höll sig ur vägen så kunde denna ockupation för länge sen varit avslutad!!

   • litar på din omdöme.
    men åter igen: det finns någonting unikt med Al Gaddafi – karisma.
    Synd att han valde fel väg mot eget folk.
    Och ja: Oavsett, var han ingen USA-Israel marionett liksom Mobarak och den där konstgjorda kungen av Jordanien. Al Gaddafi gjorde ingenting åt Palestina-fråga, men han kramades inte med palestiniernas ockupanter vilket ger honom en poäng.
    Ändå, går det inte att bortförklara förtryck mot eget folk.
    Logiken är enkel: Den som kunde förtrycka sitt eget folk kan inte hjälpa andra (palestinier).

    • Nu är grabbarna (Israelvänner) satta under verklig press! Snart kan de inte skylla på att diktatorer styr arabvärlden och att ”Israel är den ända demokratin i området och därför ska vi hjälpa de”. Snart är Israel den minst demokratiska landet i området och de som hjälper de kommer att kallas för terrorister!!

 13. Bra skrivet.
  Det här kan leda till precis vad som helst.
  En mardröm är det nu, men hoppet måste vara att det kan bli bättre.

 14. En av stridsflygplanen vägrade att attackera folket, piloterna fortsatte mot Malta där de fick de landade och sökte asyl(??!!).