Apartheidstaten och våldet


Vi får rätt ofta höra ord som ”fredsproces-
sen” och en del tror säkert att det finns en sådan. Per Gahrton skriver idag en debattartikel i Aftonbladet där han säger att det är:

PG/AB: ”…hög tid att ta itu med ett land som utgör ett större hot än Nordkorea, nämligen Israel – det enda land på jordklotet som inte har ratificerat något av de tre avtal som syftar till att hindra användning av massförstörelsevapen.

Redan i april 1948 manade Ben Gurion till rekrytering av judiska forskare i Östeuropa för att utveckla verktyg för att ”såväl döda massor med människor som bota massor med människor, bådadera är viktigt”.”

Det känns extra otäckt med tanke på att en grupp svenskar i skrivande stund är fångade i en palestinsk by på Västbanken som heter Nil´in. De är där för att göra en dokumentärfilm och blev angripna av israelisk militär. Israelerna håller nämligen på att bygga ut sin apartheidmur mellan byn och böndernas åkrar. På det sättet annekterar man ny mark, mark som givetvis direkt omhändertas av de israeliska judarna. Palestinier som bor i Israel får inte bruka marken.

Aftonbladet berättar att den israeliska militären använder gummikulor mot svenskarna och att en palestinsk pojke har blivit skjuten i halsen. En israelisk sionist skriver så här på sin blogg:

“Hur KAN israelerna göra så här”? är en vanlig, allmänt ställd fråga jag får av svenskar i grupper som turat lite på Västbanken och sett betongmuren och övergångarna runt Jerusalem. En del ställer frågan retoriskt, medan andra faktiskt vill veta. Varför?

Och jag brukar berätta om hur det kändes år 2001-2003 ungefär att gå på en israelisk buss, och titta sig omkring, och fundera – ska jag sitta längst fram, i mitten eller längst bak? Var är det större chans att en självmordsbombare väljer att sätta sig? Kommer han att gömma sig längst bak? Eller kommer chauffören stoppa honom, och då är det framdelen av bussen som flyger i luften?”

Att kvinnan som skrivit detta inte problematiserar frågan och undrar över hur det kommer sig att palestinier blir så desperata att de väljer martyrdöden istället för att avrättas av IDF är dessvärre typiskt. Och dessa rader kommer ändå från en svensk/-
israel som betraktar sig själv som progressiv, somliga skulle till och med hävda att hon är fredsvän.

Nil´in, Palestina, Apartheid

Men man måste kanske ha viss förståelse för ett sådant resonemang på det rent mänskliga planet. Bor och lever man i en rasistisk apartheidstat så är det kanske inte så lätt att se bakom den statligt styrda propagandan. Samma kvinna har nämligen beskyllts för att vara en självhatande jude på grund av sin ”positiva inställning” till de israeliska palestinierna.

Det råder inget som helst tvivel om att den oro som civila israeler kände under intifada II var berättigad, men hade Israel uppfyllt de krav som världssamfundet ställt på dem så hade de givetvis haft fred idag med palestinierna, och de sistnämnda hade haft sin egen stat. Idag är Israel långt ifrån fred och det finns all anledning att oroa sig över det Per Gahrton skriver när han citerar Ben Gurion. Att döda massor av människor är de redan i full färd med och den dag då Israel kan betraktas som vilken nation som helst är mycket mycket avlägsen. Israel är och förblir ett allvarligt hot mot världsfreden, förmodligen det allra största.

ETC AB1 DN123 SvD Dagen i t

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Apartheidstaten, Mänskliga Rättigheter, Ockupation, Mellanösternkonflikten, Rasism, Palestina, Palestinier, Folkmord, Nil´in, Politik[/tags]


21 svar till “Apartheidstaten och våldet”

 1. Det har aldrig funnits någon fredstanke att tala om bland israeliska politiker eller hos de flesta israeliska s.k fredsvänner, och i vanlig ordning låter israel bosättarna agera hur brutalt de vill utan att ingripa, förrän bosättarna har fullgjort vad de var ute efter:

  ”A mob of Israeli settlers attacked 30-year-old Midhat Abu Karsh a Palestinian teacher from the southern West Bank village of As-Samu’ south of Hebron on Saturday.

  Abu Karsh was hit in the head with sharp objects before he was dragged to a nearby settlement outpost where he was tied to an electricity pole.

  Eyewitnesses affirmed that four Israeli settlers struck Abu Karsh with clubs until his head began to bleed. He remained tied to the pole until an Israeli patrol came and untied him in order to administer first aid. Shortly after, Palestinian Red Crescent ambulances evacuated the teacher to the ’Alya Hospital in Hebron…”
  http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=30340

 2. Israel har mördat 499 palestinier under de senaste sex månadarna och bland de 66 barn Israelena fortsätter i samma spår som Ben Gurions och alla andra sionistiska terrorister
  Aparthied barriären som kommer att bli 755 km lång dras igenom de palestinska områdena , palestiniernas marker exploateras och deras hus rivs för att ge skydd åt de illegala bosättningarna
  När palestinierna protesterar mot detta blir de skjutna av dem kriminella sionister , men Israelvänner ( israel tjänstefolk ) försvarar det sionistiska barbariet pga de bär på samma symptom och mentalitet
  Denne kivnnan som inte viste var i bussen skulle hon sitta har inte frågat sig själv om orsaken till det som sker , hon visar inte ens empati för de palestinier som tvingas att sova under bar himmeln , jag tror att dessa människor saknad moral och samvete och så är det med alla Israel tjänstefolk
  Folket runt om i världen börjar se att kungen är naken , alla började tala om den israleiska etnisk rensning och den diskriminering som Israel vållar på de ockuperade områdena
  Den otroliga bilden av den hemska muren som håller på att byggas kan inte döljas längre

 3. De är fruktansvärt att debattläget i Sverige om Israels göranden och låtanden i de av Israel ockuperade områderna inte uippmärksammas mera!

  Hur kan ledarskribenter på t ex DN ljuga så till en grad inför sig själva att de verkligen tror att Israel pysslar med säkerhet, när det handlar om ett utdraget folkmord? Behöver vi detta?

 4. Det är sorgligt att se att ett sk demokratiskt land skjuter på demonstranter i lika hög grad som om det varit Burma. Bara det säger en hel del. Västvärlden borde skämmas. Tyvärr håller demokratin på att bli ett tomt ord som knappt existerar längre. Det enda som skiljer en demokratisk stat från en icke sådan är väl att samma sorts gubbar byts ut då och då.

 5. @Micke
  Judarna får ofta skulden för en det ena än det andra. Antingen är de för fattiga och beskylls för Ryska revolutionen, eller som i detta fall då de är för rika. Det som är av vikt att ta upp är den idoktreningen som sker bland annat i Kikuts Communitys samt i hela övriga Israel där det endast tillåts att tänka en sanningen. Skilj därför på judarna om folkslag och på politisk indoktrinering som har med maktstrukturen att göra. Jag tror att Israelkramarna resonerar som så att varför ska inte vi få begå folkmord när USA hare baserat sin historia på folkmord och slaveri (Indianutrotning samt importen av svarta slavar från Afrika).

  Jinge släpp inte igenom dessa antisemitiska inlägg, är du snäll.

 6. @nature: Jinge släpp inte igenom dessa antisemitiska inlägg, är du snäll.

  Vad i Mickes inlägg menar du var antisemitiskt? Konkret!?

 7. @Jinge
  Jag återkommer i kväll om detta för nu ska jag och barnen baka en tårta, så de så!

 8. Israel får allt för ofta en positiv syn i svensk och annan västerländsk media. Det är synd. De själva är ju egentligen lika stora skurkar i elendet där nere.
  Mitt Israeltvivel är väl egentligen något jag är ganska ensam om i mitt parti (sd), men jag undrar varför det egentligen är så, och varför det till stor del är så i de andra partierna också. Någon som har ett svar?

 9. @nature:

  Jag vet inte vad du far efter Nature? Micke har rätt, det där är inte heller ngt som Israel förnekar. Det enda felet med hans resonemang är att USA inte gör någonting, de STÖDER Israel och dess agerande. Annars är det rätt hela vägen. AIPAC måste stödja en presidentkandidat, annas blir han/hon aldrig kandidat.

 10. Att inte du själv problematierar ytterligare och ser Israel i ljuset av vad det faktiskt är – en skapelse i förintelsens kölvatten. Hundratusentals judar tröttnade på århundraden av europeiskt förtryck och mord. Det är tragiskt att det blivit som det blivit – Israel är både garanten för det judiska folket som en förtryckare av palestinierna, men att ta ställning i den här konflikten innebär att du negligerar en av parternas historiska eller nutida lidande.

  För att förstå israelerna måste du också se dig runt i regionen. Israel är den enda judiska staten i världen, och den enda västerländska demokratin i Mellanöstern.

  Jag tar inte ställning för vare sig israeler eller palestinier, de är alla offer samtidigt som de alla har ett ansvar.

  Men inbilla dig inte att du hjälper den här konflikten att lösas genom att ta parti för någon.

 11. Magnus
  Judarnas lidande ska inte belasta på palestinierna , Man kan inte försvara en stat som bildades på andras bekostnad och som är illegal
  Palestinierna har inte något med förintelse att göra och de ska inte behöva offra sina liv bara för att europeerna ville bli kvitt judarna , det finns inget europeiskt land som är redo att offra hela sin ekonomi för att ta emot judar trots att det är de som är skylldiga och ansvariga för både judarna och palestiniernas tragedin
  Att Israel är det enda judisk stat är ingen ursäkt och kan aldrig legitimera det sionistiska barbariet

 12. Israels utrikesministerium SKRYTER ju med landets erövningar. Jag såg deras kartor på Foreign Ministry. Deras karta på Västbredden. Var det fyra? Eller sju minimala plättar utspridda miltals från varann – de var under palestinskt självstyre.
  Det var Det Fria Palestina.
  I övrigt var Västbredden ljusblå – israelisk.
  Den kartan borde visas varje gång man talar om ”konflikten”.
  Hälsn Sidsel.

 13. Hoppar in mellan tårtbakningarna här:

  Enligt mej har inte Micke fel i sak, men just att lägga skulden på judar? Om nu 16 av de 40 rikaste amerikanerna är judar, så kanske det OCKSÅ finns 16 judar bland det 40 fattigaste i USA! Problemet stavas Bolags-USA och de system som filtrerar all faktapublicering – se FOXnwes osv – som representerar ett system som filtrerar all rapportering.

  USA skiter i judarna helt och hållet; USAs intresse i att blockera fredssträvanden är vad som styr Israel. Denna löjliga tanke att Israel skulle styra USA är bara fånig.

  När en ”nyhet” publiceras i USA, eller i Israel, så utgör den bara ett snävt perspektiv av den allmänna debatten i landet. Res runt och tala med människor så ska ni få se. Detta snäva perspektiv representerar bara de behov som stora transnationella bolag har för ögonen (möjligen annonsmarknaden också läs reklam).

  Det finns inget konspiration eller magiskt tänkande om religioner eller raser här. All rapportering som är negativ för BolagsUSA filtreras effektivt bort.

  Tittar man på antisemitismen så visar den alltid samma ansikte och det är att skylla på judarna som grupp eller religion, ”somom” det fanns någon hemlig gen som vi övriga saknar. En ord gen. Det är vad jag reagerar på.

 14. @nature:

  Fast du överdriver. I USA har det ingenting med ”ras” att göra. Det finns massor av böcker som är skrivna om AIPAC och jag har aldrig sett någon som behandlar judar som annat än en grupp med stor makt i den amerikanska ekonomin. Sedan finns det religiösa övertoner bland amerikanska kristna, tal om ”Det heliga landet” osv, men inte heller det handlar ju om antisemitism.

  Möjligen anser de proisraeliska att de böcker som skrivits är ett utslag av antisemitism, men ska man följa den linjen så är alla amerikanska media antisemitiska. Ingen förnekar att AIPAC har ett enormt inflytande, allra minst Israel.

  Problematiskt blir det däremot om man hävdar att etnicitet/religion innebär speciella egenskaper och handlingsbenägenheter, men det gjorde inte Micke. Jag reflekterade aldrig över vad han skrev eftersom jag själv skrivit samma sak fast med andra ord.

  Dessutom hade han fel i sak när han skrev att USA inte bryr sig, det finns INGET land på denna planet som bryr sig lika mycket om Israel som just USA. Om jag inte vore så hängig (sjuk) skulle jag googla fram ett antal länkar som stöder hans resonemang om AIPAC. Nu får du göra det själv… :-/

  Som parentes kan jag nämna att jag alltid läser kommentarerna noga innan jag släpper fram dem när de rör Israel just. Sionistbloggarna skulle ÄLSKA en antisemitisk kommentar här… :P

 15. @Jing
  Men det är för att jag litar på din integritet som jag KAN läsa/skriva på din blogg om dessa ting. Du kanske utgör en av bloggosfärens mest balanserade editor, som samtidigt handskas med en av de nuvarande mest infekterade och svåraste konflikter som finns?

  Jag brukar annars säga att: ”ingen vet detta mer i detta än mej” men i ditt fall gör jag inte det, då jag VET hur stora faktamängder du har i huvudet om detta. Men jag reagerar intuitivt på vissa texter och de är både bra och nyttigt om bloggen då och då kan föra dessa gränsdiskussioner. De gör att FLER lyssnar!

 16. @nature:

  Man skulle ju kunna tro att du fått betalt Nature! :) Givetvis är jag vare sig mest balanserad eller har så himla mycket faktamängder. Vissa saker kan jag en del om men det finns alltid mängder av människor som kan mer. Men det var snällt skrivet… :-)

 17. Jag har helt slutat läsa den där militanta sionistbloggen. Anna skrev hyfsat duktigt förut, nu har hon uppenbara problem med svenskan.

 18. @Micke
  Alltså Micke, jag vet också vad Aipac är för något samt vilken typ av lobbyverksamhet de bedriver men vidhåller fortfarande att det finns inslag av antisemitism i ditt inlägg.

  Min ”subjektiva”(vad är inte subjektivt?) tolkning av ditt inlägg.

  Tro inte för en sekund att den som än blir vald till President i USA har någon verklig makt. Ett presidentval i USA representerar inte alls opinionen ibland befolkningen i USA på något sätt, alldeles ovidkommande faktumet att endast 50 % av folket röstar. USA har en stor, stor arbetarbefolkning som inte representeras i något som ens liknar ett arbetarparti. Har de fungerande fackföreningar? Nej, det slogs sönder av BolagsUSA i Landets tidigare historia. Var det också Judarnas fel? Vill du också skylla judarna för USAs iblandning/mord på oliktänkande som stör USAs ekonomiska intressen i: Östtimor, Gautama, Chile, Vietnam osv. osv?

  Vill du veta vilka som verkligen styr USA (och Israel) samt deras Medier, så titta närmare på:

  Wal-Mart Stores
  Exxon Mobil
  Chevron
  General Motors
  ConocoPhillips
  General Electric
  Ford Motor
  Citigroup
  Bank of America Corp.
  AT&T
  Berkshire Hathaway
  J.P. Morgan Chase & Co.
  American International Group
  Hewlett-Packard
  International Business Machines
  Valero Energy
  Verizon Communications
  McKesson
  Cardinal Health
  Goldman Sachs Group
  Morgan Stanley
  Home Depot
  Procter & Gamble
  CVS Caremark
  UnitedHealth Group
  Kroger
  Boeing
  AmerisourceBergen
  Costco Wholesale
  Merrill Lynch
  Target
  State Farm Insurance Cos.
  WellPoint
  Dell
  Johnson & Johnson
  Marathon Oil
  Lehman Brothers Holdings

  Hur många Européer finns I dessa bolags företagstoppar? Hur många Judar? Hur många svarta, Hur många kvinnor? osv.osv? Man kan styrka sin egen tes genom att dra fram statistik som du har gjort men koppla inte skulden kollektiv till judar! Rätt eller fel, men det är vad jag intuitivt reagerade på. För folk kan för sig att de är gruppen judar det är fel på. Det är sådana ”få för sig” som har orsakat prognomer i historien.

  Titta på hur maktstrukturerna egentligen ser ut i stället! Där har du svaret på hur USA bestämmer Israels politik. Ekonomiskt kan du strypa landet i morgon om de vill. Vad ska de då göra?

 19. @Jinge
  Mest balanserad i Mellan Östen frågan syftar jag på. Du viker i din kritik av Israels omänskliga och direkt dödande behandling av Palestinierna utan att för den skull lägga skullen kollektivt på en stor grupp som inte alls representera Israels politik på något sätt.