MP och S! – Jag har varit orolig!

Jag drog en lättnandets suck när jag läste artikeln på DN debatt i morse. Sossar och Miljöpartister har beslutat sig för att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.


Det har känts lite oroligt
kan jag tycka, bägge partierna har enligt min uppfattning varit otydliga, det samtidigt som de borgerliga inte klart markerat åt de högerextremas håll.

DN: ”Sahlin, Wetterstrand och Eriksson i gemensamt utspel: våra två partier lovar nu klart och tydligt att vi inte på något sätt kommer att göra upp med sverigedemokraterna. Socialdemokraterna och miljöpartiet har enats om att inte på något sätt samarbeta eller göra sig beroende av sverigedemokraterna om partiet kommer in i riksdagen efter nästa val.”

Just formuleringen ”Våra två partier lovar nu klart och tydligt” visar på att det varit en viss osäkerhet innan. Alla har givetvis insett att Vänsterpartiet står helt utanför detta, ingenting skulle få (v) att samarbeta med ett främlingsfientligt parti. Men (s) och (mp) känner att de behöver bli tydliga på den punkten för egen del. Det är bra, samtidigt som det visar på att det visar på en tidigare otydlighet som jag skrev.

Nu vet jag inte om jag egentligen ska tro på möjligheten att SD kommer in, det kommer visserligen att förekomma en hel del missnöjesröster med tanke på högeralliansens olika debacles de senaste åren, men i ljuset av de händelser som förevarit när det gäller FRA-lagen så verkar det mer troligt att Piratpartiet kommer att få vissa framgångar. Jag tror inte att de räcker till Riksdagen dock, men som jag har skrivit tidigare – de som vill rösta på ett parti som definitivt inte vill medverka till den sortens spionageverksamhet kan ju välja (v) om hjärtat är rött. Har det en

MIljöpartiet, Socialdemokraterna

annan färg så finns det bara Piratpartiet kvar. Samtliga övriga partier har ju för avsikt att låta FRA fortsätta i en eller annan form.

Idag är det Miljöpartiets dag i Almedalen. Jag vet inte riktigt vad det innebär, men vi kan nog utgå ifrån att de tänker komma med ett eller annat utspel för att få medieutrymme. Det är rätt ok kan jag tycka, de behöver verkligen visa upp sig från en mer positiv sida när de nu börjar agera för att bli kvar i EU.

Dessvärre tycker jag redan att det börjar bli spännande. Först EU-valet och om 800 dagar från idag – riksdagsval.

AB DN1 SvD1 HD i t

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna, Samarbete, Val 2010, EU-valet, Beslut, Främlingsfientliga, Politik[/tags]

  22 comments for “MP och S! – Jag har varit orolig!

 1. Nisse Åkare
  10 juli, 2008 at 10:46

  Vi får väl se vilka som vinner valet.
  Men om SD kommer över 4 % kanske flera ur alliansen vill samarbeta med dem.

  i Danmark samarbetar regeringen med Dansk Folkeparti och det partiet liknar svenska SD.

  Sacozy håller på att strama åt Eu:s invandringspolitik det kanske blir hårdare att ta sig hit oavsett om Sossarna kommer till makten eller ej.

  Jag tror på en högerallians som vinner nästa val. Och ett SD som har kommit in i riksdagen.
  Kanske ett VP som är under 4 %.

 2. Martin B
  10 juli, 2008 at 10:57

  Nisse! Vaknade du sen eller? :-)

 3. Malin Andersson
  10 juli, 2008 at 11:09

  Jinge såg du att Ohly sagt att man inte kör med vpk? :-)

 4. 10 juli, 2008 at 11:20

  @Malin Andersson:

  Ja det är rätt! Lite pinsamt att S och MP tvingas klargöra sin ståndpunkt..

 5. Kurt
  10 juli, 2008 at 12:06

  De övriga allianspartierna har nog redan gjort upp om att (sd) skall ersätta (kd) i alliansen. I ekots lördags intervjuer har ju de flitigt förekommande ministrarna mer eller mindre rakt ut accepterat (sd) som ett nytt värdekonservativt alliansparti. Och det kan ju vara bra att oppositionen får klarare motståndare att agera mot.

 6. Oscar
  10 juli, 2008 at 12:33

  Vi får verkligen hoppas att fascisterna inte kommer in i riksdagen. Det är många aktiva nazister med i partiet men de har inte bruna skjortor längre, men samma jävla nazzar är de lik förbannat!

 7. Olov
  10 juli, 2008 at 12:39

  Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar på en blogg. Tänker du på det som står här så löper du mindre risk för att få din kommentar refuserad.

  Tänk först, skriv sedan!

  Följande kommentarsregler gäller här:

  1. Anonyma kommentarer accepteras inte. Det innebär att fejkade mejladresser är förbjudna.
  2. Osakliga personangrepp samt provokationer är inte tillåtet.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
  4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
  5. Rena reklamlänkar för hemsidor, bloggar eller annat raderas.
  6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter är inte tillåtet.
  7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför nåt.
  8. Personliga hälsningar etc och meningslösheter raderas.
  9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden.

  Observera att det inte är en demokratisk rättighet att få kommentera på denna blogg. Precis som på en tidning så är det utgivaren som avgör vad som passar.

 8. Kurt
  10 juli, 2008 at 12:46

  (s) har nog fortfarande de bruna skjortorna på sig, de har bara dragit på sig en vit skjorta ovanpå, men den bruna tittar ju mycket ofta fram.

 9. Christer W
  10 juli, 2008 at 14:03

  Förstå mig rätt nu. Jag anser att det är rätt klantigt utspel både av s, mp och kd. Skälet till det är att de använder sig av etablissemangets maktspråk mot sd och att det då snarare kommer motverka sitt syfte. Exakt samma maktspråk användes mot Ny Demokrati och vad blev effekten, NyD kom in riksdagen.
  Troligtvis så är det uppåt 15 – 20% av väljarna som kan tänka sig att rösta mot etablissemanget och de etablerade partierna, om det finns något alternativ.
  Just nu har har s, mp och kd spelat på de antipatisträngarna mot sig själva eftersom de tillhör den politiska adeln, och sverigedemokraterna patrasket som man ser ner på.
  Det är kanske dags att partierna blir en del av folket och inte de dom där uppe, för då blir det inget utrymme över för sd och liknande företeelser.

 10. 10 juli, 2008 at 14:48

  Hela historien är ju larvig – alla partier tar ju ställning mot varandra.
  Göran själv är ju en riktig lögnhals så honom kommer nog hela folket att ta en mycket bestämd ställning till!
  Sedan kan jag ju ha förståelse för avisionen mot vad just SD står för.
  Men grundläggande i en demokrati är att visa respekt för andras åsiker oavsett vad man tycker om dessa…

 11. Arebir
  10 juli, 2008 at 15:25

  S och MP:s utspel bör följas av samtliga riksdagspartier. Att försöka tysta rasisterna kommer inte att lyckas. Sd framställer sig nu som offer för etablissemangets bojkott och utfrysning. En som det verkar ganska lyckad strategi för Sd. Partiets stöd kommer troligtvis att öka, speciellt då vi nu går in i en lågkonjunktur. Sd är ett parti med många lik i garderoben och det är viktigt att lyfta fram dessa genom att granska deras ideologi och politik med sakliga argument. Av den anledningen så finns det få argument för att inte ta debatten. Personligen så tror jag det finns en rädsla för att debattera främlingsfientlighet. I Sverige vill man vara politiskt korrekt, att tala om främlingsfientlighet som ett allvarligt problem är därför svårt. Helst vill man inte låtsas om problemet trots att den finns och är mycket utbredd, även bland övriga partiers sympatisörer. Så ett erkännande till dig Jinge för att du envist uppmärksammar dessa frågor.

 12. 10 juli, 2008 at 15:29

  @Arebir:

  Ja fast det är inte helt enkelt. Det finns främlingsfientliga inom alla partier och SD använder det för att trumma in sitt budskap. OM de skulle komma in i Riksdagen så tvivlar jag på att de gör om bedriften valet efter. Starkt dessutom…

 13. Tobias Lindgren
  10 juli, 2008 at 17:47

  Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna samarbetar ju redan idag i flera kommuner, exempelvis Kävlinge och Trelleborg:

  http://sydsvenskan.se/skane/kavlinge/article321329.ece

  Dessutom har miljöpartiet och Sverigedemokraterna samarbetat kort i Karlskrona innan det blev känt för partiet på riksnivå:

  http://www.blt.se/nyheter/karlskrona/darfor-har-de-bytt-asikt(336753).gm

  ”Miljöpartiet – inför valet 2006: Nej till samarbete och uppgörelser med sd.
  I dag: Ingår i femklövern som förhandlar och gör upp med sd.
  – Allt kan hända i politiken, förklarar språkröret Marcel Abedini.”

  Är det inte dags för de sju riksdagspartierna att stiga av sina höga höstar och lyssna på vad folket har att säga? Dagens invandringspolitik gynnar ingen.

 14. Tobias Lindgren
  10 juli, 2008 at 17:49

  Oscar: ”Det är många aktiva nazister med i partiet”.

  Intressant uttalande. Har du några källor till detsamma?

 15. 10 juli, 2008 at 18:03

  @Tobias Lindgren:

  Menar du att det inte förekommer?

 16. Luke B
  10 juli, 2008 at 20:46

  xxxx

 17. 10 juli, 2008 at 21:36

  Uppenbarligen har ju Samuel Älgemalm i alla fall en betydande vurm för NSF i alla fall.

 18. blingbling
  10 juli, 2008 at 22:04

  Sossarna kommer att svänga när det blir så dags, tro mig (minns t.ex. Barbro Holmberg). Hade det inte redan sagts av Groucho Marx hade följande utsaga kunnat varit SAP:s:

  ”Those are my principles, and if you don’t like them… well, I have others.”

 19. Marcus R
  10 juli, 2008 at 22:36

  Egentligen är det väl bara ett politiskt spel för gallerierna?
  Kan något parti som inte har över 50% av platserna i riksdagen ignorera alla andra partier?
  Om Sd som i artikeln från Sydsvenskan ovan _inte_ vill privatisera något – ska då S gå tvärtemot sina vanliga värderingar bara för att inte hålla med Sd? Det funkar ju aldrig i det långa loppet.
  Man kan aktivt låta bli att förhandla med dem – men nog fanken kommer man till att tycka lika många gånger om i olika frågor.

 20. 11 juli, 2008 at 07:32

  Staffan V: blått är redan brunt.

 21. ianto
  11 juli, 2008 at 14:55

  Många av SD-väljarna ogillar egentligen SD men röstar på dem bara för att jävlas med riksdagspartierna.

 22. 11 juli, 2008 at 14:58

  @ianto:

  Ja det är väl Info-14 och liknande. Men det är ju inte så nytt precis…

Comments are closed.