Allians-Katastrofen allt närmare


[column width=”49%” padding=”2%”]
När jag såg Aftonbladets rubrik på bilden här intill nyss så – skrattade jag. Inte åt pensionärerna som får sänkt pension, jag skrattade åt alliansens strategiska beslut som drabbar pensionärerna valåret 2010.

AB: ”Det blir inget gott nytt år för pensionärerna. Åtta av tio får sänkt pension. – Vi är otroligt förbannade, säger Inger Carlsson, 77.

I år sänks pensionerna för de allra flesta av landets pensionärer. Och de kommande två åren ser lika mörka ut med fler sänkningar.

Aftonbladet träffade nio pensionärer som precis fått beskedet om hur mycket pension de får ut 2010 – och alla är oerhört kritiska. – Jag blir störtförbannad över att man hela tiden kör över de svagaste i samhället, säger Lars Sjöblom”

Jag har för mig att det idag finns ungefär en och en halv miljon pensionärer i landet, samtidigt med detta så står en historiskt stor grupp just i begrepp att pensioneras – fyrtio-
talisterna. Oavsett vad de borgerliga partistrategerna säger i intervjuer i tidningar, radio och TV så kommer gruppen pensionärer reagera kraftfullt på detta. Visst har social-
demokraterna deltagit i beslutet att ändra på sättet att räkna
ut pensionerna, men det blir sittande regering som får ta konsekvenserna.

Ingvar Persson/AB: ”Kanske hade Göran Persson ett av sina profetiska ögonblick i februari 2005. Under solen i Sydney kommenterade statsministern i alla fall det svenska pensionssystemet.

”Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år”, sa Persson inför häpna svenska journalister.

Nu vet vi att han hade rätt, även om det bara tog fem år innan systemets broms slog till och sänkte pensionerna, inte bara i år utan sannolikt också de närmaste två åren. Det är – för att använda Göran Perssons ord – inte populärt.”

Att åtta av tio får det sämre ställt betyder att 1.2 miljoner pensionärer kommer att få mindre pengar i plånboken. Då ska man vara klar över att alliansens jobbskatteavdrag redan har

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]alliansen

placerat landets pensionärskår på efterkälken inkomstmässigt, och det rejält också. Frågan är hur många som kommer att tycka att det är helt okej att få lite mindre pension, och hur många som kommer att reagera hårt mot regeringens politik.

Jag är av den alldeles bestämda uppfattningen att detta kommer att synas i opinionsundersökningarna som kommer, nu handlar det inte om Andreas Carlgren eller Maud Olofsson längre, nu handlar det om pensionärernas villkor. Och det efter att regeringen i flera år sänkt skatten för dem som inte är pensionärer. Enskilda ministrars misslyckanden och inkompetens spelar ytterst liten roll den dagen som dryga miljonen pensionärer svär över regeringens politik.

Visst har socialdemokraterna med Göran Persson i spetsen deltagit i beslutet, men Göran Persson sitter inte längre i regeringen, det gör den borgerliga alliansen och tack vare att de röstade med Persson så är det de som genom sin skattepolitik har lagt grunden för en rekordartad försämring för dem som redan har det knapert, pensionärer, sjuka och arbetslösa.

Finns det något företag som tillåter spel på en borgerlig valförlust 19 september? Tipsa mig, jag vill gärna tjäna pengar på alliansens politik…

intressant Andra om: , , , , , , , ex bar sds hd dn12 dps svd1 t
[/column]


20 svar till “Allians-Katastrofen allt närmare”

  1. Du har nog rätt, och det är direkt sorgligt. Det svenska pensionssystemet är i det närmast perfekt genom att det håller politikerna borta från ”syltburken” och låter pensionerna regleras utifrån det ekonomiska läget i landet. Högkonjunktur ger högre pensioner och lågkonjunktur ger lägre pensioner, helt i enlighet med vad samhället har råd med. Detta uppskattas uppenbarligen i högkonjunktur när pensionerna stiger, men när det sedan är dags att reglera neråt i lågkonjunktur så strömmar klagomålen in. Är pensionärerna så dåligt insatta i pensionssystemet att de tror att de höjningar som sker i högkonjunkturen varar för evigt?

    Att detta drabbar alliansen är både olyckligt och orättvist, men sånt är det politiska livet.

    • Förståelsen hade givetvis varit större om pensionärerna fått del av skattesänkningarna. Vad var det du inte förstod? Uttryckte jag mig så otydligt, eller trampade jag på en öm tå? Nu igen??

    • Jag har fått lära mig att pensionen är senarelagd lön. Det var helt vansinnigt att koppla pensionerna till den ekonomiska konjunkturen.

  2. Jag tycker att ”Allians-Katastrofen” har pågått hela tiden sedan valet, enligt mitt sett att se det.

  3. Det blir nog svårt att svara upp mot pensionärernas ilska, för vad ska man egentligen säga? Ni fick inte sänkt skatt för att ni är gamla?

    • Allians-regeringens syn på pensionärerna är samma som vad gäller sjuka/arbetslösa, d v s en ’tärande’ grupp som inte har gjort sig förtjänta av sänkt skatt som oss duktiga ’arbetande’. Detta skulle de naturligtvis aldrig erkänna öppet men jag anser att deras politik visar att det är så de resonerar.

  4. Nu, valåret 2010, har Alliansregeringen lyckats med att göra arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer förbannade, samtidigt som deras stora skattereform, jobbskatteavdraget, den största skattesänkningen i Väst Europa sedan andra världskriget (det säger en hel del om skattehöjande politiker under eftertidskrigen) inte har uppmärksammats av väljarna trots att det rör sig om skattesänkningar för vanliga löntagare med ca 25%.

    Skall man vinna val så gäller det väl att muta den största väljargruppen, därför jobbskatteavdrag. Kommer verkligen denna stora grupp av löntagare, ett särintresse, frivilligt avstå från jobbskatteavdragets ökade netto inkomster och välja en ny röd/grön regering som höjer skatter för alla?

    Det skall bli mycket intressant att se hur folk kommer att rösta i detta val.

    • Kommer verkligen denna stora grupp av löntagare, ett särintresse, frivilligt avstå från jobbskatteavdragets ökade netto inkomster och välja en ny röd/grön regering som höjer skatter för alla?

      Det kommer man inte behöva. De rödgröna går INTE till val på en återställarpolitik, man har sagt att man bara ger sig på den SENASTE skattesänkningen. Läser du inte tidningar?

      F.ö. pratade jag idag med en av dem som tjänat många pengar på allianspolitiken, vederbörande var mycket tydlig med att trygghetssystemen (välfärden) är långt viktigare än en tjockare plånbok. ”- Det kan vara jag som behöver hjälp endera dagen”, hävdades det…

      Och tror du att folk saknar fantasi så tror du fel.

  5. Jag röstade på alliansen, jag har alltid röstat på Folkpartiet. Och jag har röstat sedan första valet på 70-talet. I år kommer jag att rösta på miljöpartiet för att få bort alliansen. Jag funderade på VP men så långt vill jag inte sträcka mig.

  6. Med anledning av just denna debatt, vill jag bara återkomma till ett inlägg jag hade här hos Jinge.se av den 18 december. Jag tycker mig finna paralleller i mitt inlägg då och Jinges svar till Johnny härovan. Och mitt resonemang blir ju bara allt mer aktuellt ju närmare valet vi kommer. Jag skrev då: Jag tror att allianspartierna håller på att begå ett taktiskt & strategiskt misstag just nu. Deras s.k. ”arbetslinje” var vad dom vann valet på 2006, vars innebörd var vissa privatekonomiska fördelar för de arbetande, med mindre skatt på arbetsinkomsten. Detta fick dom alltså tillräckligt stort stöd för då, så att dom kunde bilda denna eländiga regering. Sedan har det alltså rullat på, med ett regeringsprogram som enligt deras ideologi & principer innebär successiva försämringar för alla som på något sätt är beroende av offentliga sektorn, såsom anställd i någon offentlig verksamhet, eller arbetslös, sjuk, handikappad, förälder eller annat. Denna successiva inskränkning, besparing av offentlig verksamhet innebär den fördelen för den här regeringen att de skaffar sig resurser för fortsatta skattesänkningar och andra insatser som överensstämmer med denna deras folkfientliga och hänsynslösa ideologi. Och dom tror ju att, eftersom den friska & arbetsföra delen av befolkningen ju uppgår till 70-80 % av folket, och att om dom genom dessa skattesänkningar kommer att få fortsatt stöd från majoriteten av dessa 70-80% arbetande. Aliansregeringen gör den uppenbart felaktiga bedömningen att många röstar enbart plånboksmässigt. Deras taktiska felsyn är att dom inte kan förstå att en stor del av det vanliga folket ju faktiskt begriper detta självklara: Alliansens skattesänkarpolitik är fördelaktigt för mig endast så länge jag är frisk och arbetsför, men jag liksom vem som helst kan ju bli allvarligt sjuk vilken dag som helst,och då hamnar jag ju plötsligt i offentliga sektorn och blir då genast drabbad av alliansregeringens hänsynslösa behandling av alla i denna sektor. Och just därför tror jag nu att många tidigare moderatröstande arbetare kommer att avstå från att stödja den här regeringen vid nästa val. Och dessutom finns det trots allt fortfarande något bland vanligt folk som den här regeringen heller inte begriper: SOLIDARITET mellan människor! Dvs medkänsla med drabbade människor i omgivningen, familj, släkt, arbetskamrater vänner & bekanta. Avslutningsvis vill jag, dock tyvärr, instämma i mångas tveksamhet till Mona Sahlins förmåga att efter en valseger 2010 kunna eller vilja ändra på särskilt mycket av alliansregeringens genomförda förändringar. Jag, som många andra, skulle vilja se klarare tecken från henne att verkligen i grunden leda Sverige in på en annan väg än denna borgerliga, som vi nu vandrat sedan många år. Men den som lever får se!!

  7. 2009 fick jag 18 000 kr mer efter skatt än 2005. Om de nu drar ner några tusen för att prisutvecklingen varit positiv och för att BNP minskat, så är det helt ok. Pensionerna tas ju ur den levande produktionen och inte från några gömda bankvalv som en del tycks tro.
    Jobbskatteavdraget är orättfärdigt, men om det kan röka ut några utmattningsdepressiva ur deras hålor, så är det också ok för mig. Den bästa solidariteten är att folk jobbar och bidrar till välfärden.

  8. Ola Jennermark: ”Den bästa solidariteten är att folk jobbar och bidrar till välfärden.” Visst, självklart; det är ju bara det att i rådande situation med rådande regering, så blir det ju som det uppenbarligen visar sig, allt färre som har tillgång till jobb överhuvudtaget. Och att alla dom som ”VILL arbeta och bidra till välfärden”, men inte får chansen, ja dom hamnar ju i den offentliga sektorns garn, med de orimliga konsekvenser det ju får numera. Och jag har faktiskt det förtroende för att alla som har jobb och får dessa skatteförmåner genom sina anställningar, att dessa ”vanliga” människor tänker längre än vad alliansrefgeringen räknar med. Dvs det går inte att ”köpa” vanliga mä’nniskors partiröster två gånger, en gång, 2006, gick det, men nu pekar ju allt på att detta inte lyckas en andra gång, trots fortsatta jobbskatteavdrag.

    • Nu har vi lågkonjuktur och jobbskatteavdraget ger inte fler jobb. Men det är tänkt för en högkonjuktur. När vi på byggmarknaden i Stockholm hade en extrem boom så hade vi i alla fall ett par procent som gick på a-kassan. Jag frågade en insatt person som svarade att dessa var personer som inte gick att anställa. En företagare berättar för mig i höstas om arbetssökande som kommer ut på företaget och säger att de inte vill jobba, men att de måste söka jobb för att få bidrag. Där kan ju avdraget ha effekt. Ett annat exempel var den tsunamivåg av förtidspensioneringar vi hade första halvan av 00-talet. Något måste göras åt detta och avdraget bör ha effekt även där.
      När allt kommer omkring Jan, så är vi människor så funtade att morot och piska funkar på oss.

  9. Kan någon förklara för mig hur pensionärerna hade haft mer pengar i plånboken de senaste tre åren och det kommande med en annan regering? Vad jag förstår har de samma skatt som samtliga partier kommit överens om för länge sedan?

    Att inte få ta del av ett jobbskatteavdrag som pensionär är väl mer som att inte få ta del av A-kassa som student…? Man tillhör ju två olika kategorier av samhällsmedborgare. Det är ju okej att höginkomsttagare har högre skatt än låginkomsttagare? De får heller inte ”ta del av” 20%-skattesatsen utan snarare mer än det dubbla! Det är ju en poäng i att kunna beskatta olika typer av inkomst olika.

    Tanken att en 85-årig pensionär med garantipension ”moraliskt sätt” tillhör samma kategori som en 25-årig låginkomsttagare som uppmuntras att ta ett ”skitjobb” eftersom det ändå ger okej pengar i plånboken, har jag svårt att förlika med mig.

    • Magnus,

      Att olika grupper skall behandlas olika, det är ju det som är syftet med regeringens politik. Varför skall en 25-åring med lön, en 45-åring med a-kassa och en 70-åring med pension, som har samma inkomst betala olika skatt. Det finns ju bara ett syfte med en sådan politik och det är ju att spela ut grupperna mot varandra. Jag vill i alla fall inte att det skall vara så och jag tror att många håller med mig.