Vilda svin kan inte tämjas

Även om man inte kan tämja dem i bokstavlig mening så kan man utan större problem få ordning på stammen av vildsvin i Sverige, och framförallt på dess explosionsartade utbredning.

SvD: ”De svenska vildsvinen går en närmast explosionsartad utveckling till mötes. De har inga naturliga fiender och enligt Jordbruksverket kan antalet fördubblas på mindre än tre år. I så fall har Sverige över 500 000 vildsvin om fem år. – Det är inte alls bra. Vildsvinen innebär stora problem både för jordbruket och i trafiken, säger Jan Danielsson, veterinärinspektör vid Jordbruksverket. Vildsvinens bökningar i odlingsmarker och trädgårdar väcker ilska och kostar folk pengar.”

Den svenska jägarkåren är extremt rädd för vargar, de törs knappt bege sig ut i skogen för att plocka svamp och bär har jag förstått. Och visst finns det problem med den svenska rovdjursstammen. Så har t.ex. björnen visat stark aggressivitet mot beväpnade jägare, svamp- och bärplockare tycker uppenbarligen björnen är ett trevligt inslag i skogen, men just beväpnade människor har den ett ont öga till. Någon annan förklaring kan jag inte finna eftersom björnen alltid (!) anfaller jägare.

Men vi kan hjälpa våra stora rovdjur och samtidigt få bukt med den ökning som man befarar av vildsvinsstammen. Visserligen är det relativt kostsamt, men bara till priset av några trafikolyckor så kan vi bekosta en större flytt av vargar ner till Södertörn och längre söderut. Skulle vi se till att helikopterjaga varg med bedövningsvapen så kan vi på relativt kort tid flytta 40-50 vargar till vildsvins-
täta områden. Väljer man dessutom ungdjur så kommer dessa snabbt att bilda familjegrupper och då får de snart fler munnar att mätta.

En sådan operation skulle säkerligen kosta några miljoner, men det räcker med en eller två förhindrade olyckor med vildsvin inblandade för att betala den kostnaden. Och några 500 000 vildsvin vill vi definitivt inte ha. Personligen skulle jag kunna tänka mig att flytta ännu fler vargar, men antagligen skulle kostnaderna för varje varg bli för hög när man flyttat de första femtio.

Dessutom bör vi köpa ett antal stora starka hanar från Ryssland att placera in bland de vargar som flyttas. Säkerligen kommer några av dessa bli alfadjur och därmed förstärka den sköra population vi har i Sverige. En vinst ytterligare för regeringen vore att de slapp infinna sig i Europadomstolen för brott mot habitatdirektivet.

i Andra om: , , , , , , , svd1 dn t

[tags]Varg, Vildsvin, Jägarkåren, Björn, Natur, Habitatdirektivet, Miljö, Politik[/tags]

  17 comments for “Vilda svin kan inte tämjas

 1. Micke F
  25 juni, 2009 at 09:43

  ”Så har t.ex. björnen visat stark aggressivitet mot beväpnade jägare, svamp- och bärplockare tycker uppenbarligen björnen är ett trevligt inslag i skogen, men just beväpnade människor har den ett ont öga till. Någon annan förklaring kan jag inte finna eftersom björnen alltid (!) anfaller jägare.”

  Hahaha… :-)

 2. mr Biz
  25 juni, 2009 at 10:11

  Vildsvinet är väl en livsfarlig motståndare även för vargen?
  Varje år dödar eller skadar de så många jakthundar så att jägarna ser detta som en självklarhet och räknar med ett ”visst svinn”.
  Vargen kan alltid välja byte så den väljer nog det som är ofarligast för den själv.

  • 25 juni, 2009 at 10:15

   fast talar vi om en vargflock så är en bråkig galt inget större problem. Dessutom är vargar begåvade djur, de tar i första hand kultingar och mindre djur. En 150 kilos galt avstår de nog.

 3. mr Biz
  25 juni, 2009 at 10:29

  Svin är flockdjur med en enastående sammanhållning. Har själv sett hur gårdens hund kom in i en hage med ett tiotal normalt fredliga tamsvin som genast omringade hunden och gjorde processen kort.
  Tanken med naturens egen ordning är ju rätt men jag undrar om vildsvinen verkligen har någon naturlig fiende ens i vargen?

 4. Marcus R
  25 juni, 2009 at 11:13

  Undrar hur många jakthundar som stryker med pga vildsvin? Jägarna brukar ju skylla på vargen annars…

 5. DrE
  25 juni, 2009 at 12:07

  SvD: ”antalet fördubblas på mindre än tre år. I så fall har Sverige över 500 000 vildsvin om fem år.”

  Så det betyder vi har lite drygt 150 tusen vildsvin idag. Troligen en siffra som har varit rätt så konstant under en längre tid. I annat fall hade de skrivit att antalet ökat från 50 till 150 tusen på 5 år och antalet olyckor pga svin ökat i motsvarande grad, vilket inte verkar vara fallet från citatet.

  För mig låter det mer som propaganda när man talar om hur saker möjligen kan se ut än talar om hur saker verkligen ser ut.

  Sen är frågan, varför skulle 500 tusen svin vara ett problem. Visst de går hårt fram i naturen men det tillhör naturens gång. Här är ditt förslag med vargar ett bra sätt för att begränsa stammen om man tycker att 500k är en hög siffra.

  Sen tror jag att stammen kommer att öka (sprida) i alla fall pga varmare klimat.

 6. Esse
  25 juni, 2009 at 13:53

  Nja Jinge, det här med att björnen nästan alltid anfaller jägare har en naturlig förklaring och den är helt enkelt att bär/svampplockare helt enkelt både syns och hörs betydligt bättre än en jägare som ju måste hålla sig både dold och tyst per definition.

  Björnen undviker bärplockaren då den hör och ser densamme redan på håll medan den blir överraskad av jägaren. Inget konstigt alltså.

  • 25 juni, 2009 at 15:01

   Fast Esse, luktar inte jägaren sprit? Det har de jägare jag träffat gjort iaf efter att jag avlagt jägarexamen….

 7. A T
  25 juni, 2009 at 15:03

  Skälet till att björnar (och i viss mån andra djur) nästan uteslutande attackerar jägare, är att jägarna smyger i skogen, rör sig i motvind för att inte sprida sin doft osv. Helt enkelt gömmer sig från djuren. Björnen hör bär- och svampplockare på avstånd och kan sticka därifrån, medan jägare kan komma nära nog för att utgöra ett hot.

 8. Micke F
  25 juni, 2009 at 15:07

  Jinge! Jägarna är de enda som hotar nalle och därför så ger sig nalle på hotet. Sedan har du rätt i att jägarna ofta tankar in en försvarlig mängd sprit vilket givetvis nalle känner på doften – på långt håll.

 9. Marcus R
  25 juni, 2009 at 15:16

  Vapen och sprit låter ju som en ganska dålig kombination…

 10. Kurt
  25 juni, 2009 at 15:19

  Det är jakträttsinnehavarna som får inkomster från det jaktbara viltet, då borde det också vara de som betalar kostnaderna som det jaktbara viltet orsakar. Så jakträttsinnehavarna borde betala kostnaderna för trafikolyckor (inklusive dödsfall), skador på åkrar, skog och trädgårdar, samt även kostnaderna för det förebyggande arbete med att t ex hägna in vägarna. Det skulle också vara en utmärkt motivation för jakträttsinnehavarna att hålla viltstammarna på en rimlig nivå.

 11. Christer W
  25 juni, 2009 at 17:46

  Jag tror att hemligheten i skogen är attt nallarna gillar marinerat fläsk och ratar taniga svampplockare.

  För övrigt undrar jag om vildsvin och varg har samma utbredningsområde men kanske de tangera varandra.

 12. sörmlänning
  25 juni, 2009 at 19:28

  Ett vanligt scenario med björn och jägare är att en hund retat björnen och att hunden springer till husse för skydd. Husse har ett problem helt plötsligt.

 13. Thomas
  25 juni, 2009 at 22:54

  Sörmlänning, om husse inte har gevär är även din situation ett hanterbart problem. Björnen jagade en irriterande jycke och ger sig normalt av när den inser att det helt plötsligt står en människa där. Det sista steget i den typiska björnattacken är att jägaren blir livrädd, slänger upp bössan och skadskjuter björnen (eftersom han inte hinner sikta ordentligt). En skadskjuten björn vänder inte.

  Själv tycker jag det vore bra om jägarna kunde lära sig skjuta vildsvin. Där har de ett vilt som inte tar slut i första taget.

  P.S. Såg f.ö. ett par vildsvin ute på Lovö för första gången nu ikväll. De sprider sig de små gynnarna.

 14. 26 juni, 2009 at 04:26

  Det handlar om exponentiell tillväxt det där med antalet vildsvin. Det är som lössen i flaskan, de där som fördubblar sitt antal varje minut och som man lägger två av i flaskan klockan 9 på morgonen. Klockan 12 är flaskan full. När är den halv?

  Alltså, de börjar så sakteliga att föröka sig, vildsvinen, så plötsligt finns det en ofantliga massa av dem. De ÄR verkligen pest och pina.

  Jag bara hoppas att de tar godsherrarnas egenuppfödda, halvtama och för prickskytte utsatta fasaner :-). Råjurskid tar de enligt en jägare hemmavid, så rådjuren minskar i antal av det skälet menade mannen ifråga.

  Problemet med vildsvinen är att de är extremt svårjagade, och de där som betalar fantasisummor för att få skjuta prick vill nog inte lägga ner den tiden och den energin som vildsvinsjakt kräver. De vill gå ut några timmar i slottsparken och skjuta några uppskrämda, på morgonen utsläppta och halvtama fasaner – som sagt. Men det får ju inte komma en räv mellan utsläppet av fasanerna och utsläppet av prickskyttarna förstås.

 15. sörmlänning
  26 juni, 2009 at 08:00

  Varför inte importera sibirisk tiger när vi ändå håller på att göra Svedala till en djurpark. Det finns gott om käk i Fjollträsk.

Comments are closed.