Vargskandal inom Västmanlands länsstyrelse


Nu är det inte en varg som står för skandalen, det är ansvariga inom Västmanlands län. Man har tagit hjälp av en person som sitter på dubbla stolar, ena dagen vargexpert åt Länsstyrelsen och andra dagen jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet. Jag vill minnas att jaktvårdskonsulenter därifrån anklagades för att samla in namn och adresser på vargförespråkare i en sluten grupp på Facebook.

DN: ”Naturvårdsverket har delegerat till länsstyrelserna i varglänen att fatta beslut om skyddsjakt på varg. Besluten grundas bland annat på hur många vargattacker som sker mot tamdjur och hundar. En rekommendation från Viltskadecenter är att minst fyra attacker ska dokumenteras under ett år mot den ena eller andra kategorin djur.

Länsstyrelsen tar hjälp av frilansande besiktningsmän för att dokumentera angreppen och ställer inte krav på att dessa ska vara frikopplade från särintressen i vargfrågan.

En av besiktningsmännen i Västmanland, Lars Björk, är också jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.”

Jag vet inte i vad mån Björk har engagerat sig i debatten mot varg, men jag känner till andra jaktvårdskonsulenter inom förbundet, bland annat en som har hamnat i spamfiltret på denna blogg, och även på andra hemsidor. Det för upprepat ljugande om vargen och hur ”rädda” folk ute i landet är för djuret ifråga. Det faktum att det finns folkligt stöd för vargens närvaro, som t.ex. i Värmland, och dessutom stolthet, sådant talar man väldigt tyst om.

Att landshövdingen i länet, Ingemar Skogö, säger sig lita på sina besiktningsmän är ett märkligt uttalande med tanke på denne besiktningsmans dubbla stolar. Ena dagen representerar han Jägareförbundet som är för skyddsjakt, och mycket mer än så fast det inte uttalas, och andra dagen är han den som avgör om en dödad hund har dödats av varg eller andra hundar. Jag vet inte vad det egentligen säger om Ingemar Skogö, men inte låter det på mig som han bemödar sig om att få in opartiska bedömningar från länsstyrelsens medhjälpare i alla fall..

it Andra om: , , , , , dn123 sr svd ab123


4 svar till “Vargskandal inom Västmanlands länsstyrelse”

  1. Jag tycker att man ska vara mycket skeptisk mot alla organisationer där jägarnas olika organ medverkar. De förbund som jägarna har utmärker sig gång efter gång för att gå emot folkets intressen för att istället stödja särintressen, jägarnas. Det är inte vargarna folk i glesbygden är rädda för, det är dessa beväpnade män fanatikerna man är skraja för.

  2. Göte Johansson från Bengtsfors i Dalsland är besiktningsman i Västra Götaland. Han sitter i Svenska Jägarförbundets länsförenings styrelse. Dessutom gillar han att jaga älg med lösdrivande hund. Han jagar gärna varg och han är kritisk till den nuvarande rovdjurspolitiken. Vidare är han ledamot av länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation, där han representerar jägarna.

    • Skoja inte med en gammal man.. :-I Det ser ut på samma sätt. Vilka politiker tror du sitter i de nämnder som har ansvar för jakt och viltvård? Tänk efter nu!