Vargjakt från Helikopter?

I Sverige går det en varg på 45 000 personer, i Estland en på 2 600 personer och i Minnesota en på 1 722 personer. I Minnesota tillåts inte jakt på varg trots att de har tretusen vargar.

DN: ”Att vargjakt handlar minst lika mycket om politik som naturvård framgår tydligt om man ställer Sverige mot den amerikanska delstaten Minnesota. Medan ett par hundra vargar föranleder svensk licensjakt har svenskbygderna i USA en betydligt högre tröskel. Gråvargen var precis som i stora delar av Europa på väg att försvinna från det egentliga USA (beståndet i Alaska har inte varit hotat). Den fridlystes 1974, och under 1990- och 2000-talen har myndigheterna förvaltat en stadig återväxt av varg i Minnesota. I dag finns runt 3.000 vargar i delstaten, som är ungefär hälften så stor som Sverige och har en liknande befolkningstäthet.”

Vi brukar ofta klandra USA, men när det gäller deras inställning till rovdjur så har vi knappast speciellt mycket att komma med. Hos oss är vargen utrotningshotad, och av de dryga tvåhundra vi har så tillåter man en tioprocentig avskjutning. Allt medans en lustig minister påstår i tidningarna att detta sker för att det ska motverka inavel. Samtidigt berättar samma politiker inplanteringen av varg kan ske så sent som valåret 2014. På trovärdighetsbarometern är värdet noll.

Personligen tycker jag att EU-domstolen skulle ha rätt att döma ministrar individuellt. I det här fallet så borde vederbörande låsas in och efter ett avtjänat fängelsestraff skulle han ha yrkesförbud. Han borde tvingas att försörja sig själv och inte ligga skattebetalarna till last. Nu blir det istället skattebetalarna som drabbas av de böter som EU-domstolen kommer döma ut.

Visserligen är det troligt att vederbörandes parti får lämna Riksdagen i och med valet 2014, men det är en klen tröst eftersom det är tre och ett halvt år dit. Dessutom så tillåter tydligen regeringen att vargjakt sker från helikopter nu, i vart fall har en genetiskt extra värdefull varg skjutits från helikopter.

DN: ”I början av veckan sköts en varghanne ihjäl från helikopter söder om sjön Horten i Härjedalen. Det var en

Varg

genetiskt värdefull varg, eftersom den härstammade från de finsk-ryska vargar som för några år sedan vandrade in i Sverige. – Jag har i 33 år haft lätt att förklara filosofin bakom den svenska vargförvaltningen, men inte nu längre, säger vargforskaren Petter Wabakken på Hedmarks högskola i Norge till DN.se.”

Vi har under många år blivit vittnen till hur varghatarna tagit lagen i egna händer och skjutit eller förgiftat vargar, ministern har gått ut med uppgifter i media om hårdare tag mot dessa, men ingenting har hänt, absolut ingenting. Frågan är hur länge det dröjer innan naturvännerna agerar, vi som vill att naturen själv i möjligaste mån ska sköta balansen kan väl inte stillatigande låta regeringen sabotera allt?

it , , , , , , , dn1 svd1 ab1 ex Kulturbloggen

  8 comments for “Vargjakt från Helikopter?

 1. 21 januari, 2011 at 11:10

  Delar din åsikt om att C som i Carlgren och Centerna sannolikt snart är historia i riksdagen men som sagt, det är en klen tröst. Inser inte Reinfeldt och de andra mer förnuftiga i regeringen att detta är ytterst provocerande. Folk kan komma att protestera och ta lagen i sina egna händer och det gagnar verkligen varesig politiken eller vargen. Är detta Sverige??

  • 21 januari, 2011 at 11:20

   Det värsta är väl kanske att någon snart ger sig på Carlgren fysiskt? Folk har hyfsad fördragsamhet med att politiker har fel och fattar korkade beslut, men nu tvingas jag som bloggskribent ta det lugnt med formuleringarna eftersom han bevisligen är en idiot, eller köpt. Vilket som är värst vet jag inte.

   Epitetet ”miljövän” är förbaskat malplacerat när det gäller den… Vi får hoppas att Säpofolket är alerta när han är ute på byn.

 2. Tharand
  21 januari, 2011 at 20:42

  Tycker att det var ett fint initiativ från de naturvänner som skrämde iväg vargar över norska gränsen! Med internet borde det gå att organisera fler sådana initivativ för en liknande kampanj i större skala är inte särskilt svår att genomföra. En facebooksida skulle lätt kunna samla tiotusentals anhängare som gör reklam för saken och i sin tur mobiliserar folk i de aktuella områdena. Det är bara att organisera sig och gå ut och föra oväsen för att driva vargen ur farozonen, förmodligen är det dessutom en ganska trevlig aktivitet för de inblandade… När det lugnat ned sig kommer vargen återvända igen…

 3. Britt Lundkvist
  21 januari, 2011 at 22:05

  Facbook, absolut! Jag har facebook-sida som jag egentligen inte är så intresserad av. I detta fall skulle den tjäna ett syfte.

  Hälsningar

  Britt

 4. Peter S
  21 januari, 2011 at 22:10

  Den ”svenska” vargstammen bygger på 3st individer som blivt 230st och i sina gener har inavel. De ser friska ut på både insidan som utsidan, men det bygger inte alltid inavel och DNA på! Vargarna har samma uppbygnad i sitt DNA och är mycket utsatta för ev. kommande sjukdomar som då kan slå ut hela vargstammen på grund av att det finns för lite variationer i DNA och immunförsvaret. Likt människor som lever ihop och vissa i familjen inte kan smitta varander för att de har olika bakgrund och DNA. Detta saknar den svenska vargstammen. Där av har riksdagen tagit beslutet att inom rimlig tid tillföra nya vargar till sverige för att bredda vargstammen för framtiden. Detta kan då också innebära att riksdagen kanske kommer att höja vargstammens antal i framtiden från 210st till ännu fler? Därför så vill inte rikstagen att man fortsätter att bygga vargstammen på dessa dåliga förutsättningar utan börja med att bygga in en bättre gen stam i vargstammen!
  Det var inte jägarna som tog beslutet att skjuta vargen som man hade helikopern till, utan Naturvårdsverket som också idag kritiserar dagens vargjakt. Detta för att skydda områden som våra inhemska indianer samerna lever i med sina renar. För vi vill väll inte bli sedda som nutidens minoritesfolks förtryckare liknande USA på 1800-talet och deras Indianer som vi alla idag historiskt sett fördömmer? Det ser inte bra ut i FN syn och papper!

 5. Hans
  22 januari, 2011 at 11:22

  Man skäms för Sverige och ”atrappen” som du brukar kalla honom. Vad fan har vi för jävla miljöpolitik egentligen?

 6. Kommenteraren
  22 januari, 2011 at 12:14

  Det som verkligen oroar i bakgrunden är att Sverige under senare år dragit ned på sitt försvar, flera regementen har lagts ned och den tidigare allmänna värnplikten har stegvis avvecklats och är numera en frivillig förmån som bara kommer ett fåtal till del. Anledningen är besparingsskäl, att man ansåg den militära organisationen för landets försvar som onödig och alltför kostnadskrävande. Vad man än anser om Sverige skall ha ett militärt försvar eller inte så skall man minnas att det svenska försvarets huvuduppgift var att skydda och värna landet och dess befolkning. Den inriktningen har aldrig ifrågasatts utan varit självklar.

  Någonting har gått snett i de svenska jägarorganisationerna när det ser ut så här och det är en utveckling som inte är önskvärd med tanke på protesterna som är synliga mot den här militanta och aggressiva framtoningen.

  Men det är fruktansvärda tecken på att vi håller på att få något annat istället för det militära försvaret, paramilitära organisationer, som står med vapen i hand och försöker påverka det svenska samhället. Något sådant som de tecken vi nu ser med krav på att få döda och utrota inom landets gränser har vi inte sett på mycket länge i Sverige. Att det redan finns människor i Sverige som upplever skräck och känner rädsla inför den här utvecklingen och att tillkännage sin åsikt och utsättas för repressalier behöver vi inte betvivla.

  Situationen med paramilitära organisationer (rebeller) är inte helt ovanlig internationellt och förekommer i en del länder, men i Sverige har vi sett det som önskvärt att tvistefrågor löses på demokratisk väg, inte genom aktioner av paramilitära dissidenter med vapen.

  För det är detta som en del av jägarkåren är på väg att utvecklas till såvitt man nu kan se. Den utvecklingen är rimligtvis inte att se som önskvärd.

  Kärnan i debatten är Sveriges nationella uppgift att utveckla, främja, skydda, och bevara sin vargstam på bästa sätt. Man kan inte möta detta nationella mål med en aggressiv konfrontationsstrategi, utrotningstänk, skrämselpropaganda och destruktivt förlöjligande.

  Det löser ingenting.

  Det måste finnas en positiv kompromissvilja och en vilja att diskutera hur man ska nå det utpekade målet, hur man ska finna vägen.

  Sverige har en befolkningstäthet på 23 människor per kvadratkilometer och ett vargbestånd på genomsnittligt 1 varg per ca 2.250 kvadratkilometer. Ca 3% av landets yta är bebyggd.

  Vargbeståndet är koncentrerat till ”vargbältet” i Mellansverige. Men de här siffrorna gör också att man anser att Sverige bör kunna utveckla sin vargstam betydligt mer i enlighet med EU:s art- och habitatdirektiv.

  Att Sverige skall utveckla, främja, skydda och bevara sin vargstam är redan klarlagt genom EU:s art- och habitatdirektiv, som införlivades med EU:s ramverk redan 1992 och som Sverige genom sitt medlemskap i unionen anslutit sig till sedan den 1 januari 1995. Det är en icke-fråga om Sverige skall ha varg eller inte eftersom den genom EU-medlemskapet redan är avgjord och avförd från dagordningen.

  Därför är det uppgiften att utveckla, främja, skydda och bevara sin vargstam som är förelagd Sverige och det är ett nationellt intresse att lösa den. Det gör man inte med hat, aggressiv antipropaganda och konfrontationspolitik, ett samförstånd måste till.

  Detta kräver att alla samverkar och hjälps åt att nå en samsyn för hur detta skall gå till, det handlar om att kunna samexistera.

  Naturligtvis vill vi inte se någon repris på det amerikanska misstaget att flytta in indianerna i reservat där de inte kunde försörja sig.

  Det fungerar inte så.

  • Peter S
   23 januari, 2011 at 15:26

   Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här. På samma sätt som en insändare i en tidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Och precis på samma sätt som i en tidning så innebär det ingen garanti för att det släpps fram. Men visst underlättar det om man följer några små enkla tips:

   1. En fungerande mejladress krävs.
   2. Osakliga personangrepp eller provoverande texter stryks.
   3. Rasistiska, sexistiska, homofoba och liknande texter raderas.
   4. Länka enbart till etablerade media i texten, bloggreklam kastas.
   5. Okontrollerbara faktauppgifter accepteras inte.
   6. Kommentarer utanför ämnet, sk META-kommentarer stryks.
   7. Personliga hälsningar och liknande raderas.
   8. Kommentarsmöjligheten är inte till för privata meddelanden.
   9. Länkar till videor ska innehålla handling och vem som agerar.

   Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskri-
   benternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarer för reklam. META-diskussioner raderas.

   Använder man fake-maliadress eller saboterar på annat sätt, t.ex. ägnar sig åt rasistiska skriverier eller personangrepp, så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd mailadress etc på nätet.

   / Jinge

Comments are closed.