Vargens ylande

Nu hörs återigen ylandet från alla varghatare. En varg har nämligen haft fräckheten att äta upp får i Blekinge. Inte för att den får äta får utan för att den vill äta får. För några dagar sedan såg jag ett inslag i en nyhetssändning som visade en kvinna vid ett fårstängsel som var maximalt en meter högt, ett valigt fårstängsel som sitter uppe med hjälp av käppar i marken.


Hon var rejält upprörd
eftersom vargen hade hoppat över stängslet och dödat och ätit upp några av hennes får. Reportern frågade henne inte varför hon inte hade satt upp riktiga rovdjursstängsel, eller möjligen var just den frågan bortklippt eftersom den var alldeles för självklar. Fårägarinnan i fråga kunde knappast vara okunnig om saken eftersom hon hade sin fårfarm i Värmland.

Skulle svenska tamdjursägare ha samma varg-
täthet här som i Baltikum så skulle vi ha sammanlagt 5-6000 vargar i landet. Lika tätt med vargar är det i många europeiska länder, men i Sverige så är det för mycket med 200 trots att landet är det mest glesbefolkade i Europa.

Dessutom finns det mycket som talar för att vargen var här innan människan, så den som hävdar att varg inte hör hemma i vår natur borde sätta sig i skolbänken igen. Själv bor jag i Haninge, strax norr om ett litet berg som heter vargberget. Den senaste drevjakten efter gråben här i kommunen gick av stapeln på 1800-talet, men sedan det århundradets mitt så är vargen utrotad.

Ett resultat av tillbakaträngandet av våra stora rovdjur har blivit att klövviltet ofta har ökat i en omfattning som är direkt farlig för människan. Hur många som dör varje år i kollisioner med älg vet jag inte, och nu ökar krockar med vildsvin alltmer för varje dag som går. Hade vi haft ett vargbestånd på 1500-2000 vargar så skulle älgolyckorna sjunka drastiskt och bönderna skulle få väsentligt mindre av sina odlingar förstörda. Dessutom skulle landets skogsägare bli glada eftersom skogsplanteringarna skulle få vara ifred.

Men se, sådant går inte an. För blir det färre älgar i skogen så blir landets jägare deprimerade, och får man inte själv döda och äta upp älgarna så ska ingen annan få göra det heller, trots att naturen mår bäst av att vara hyfsat ekologiskt välbalanserad.

Om rovdjuren skulle lämnas ifred så skulle turist-
näringen blomstra, det förekommer redan viss vargturism till Värmland och idag berättar Expressen om en familj som anordnar djursafari i Västmanland.

varg

Expressen: ”Familjen Eldh anordnar även djursafari. Går du på älg- eller bäversafari är du snudd på garanterad att träffa på flera av de vilda djuren. Svårare är det med varg- och lodjurssafari men Jenny berättar att man åtminstone kan räkna med att se spår efter varg – samt höra dem yla. En naturupplevelse om något.”

Antagligen är den idén något att ta efter för många i varglänen. Jag skulle kunna tänka mig att intresset för en ensligt belägen koja eller stuga i vargmarker i Dalarna eller Värmland skulle dra till sig många betalande besökare från andra delar av landet, för att inte tala om turister från andra länder. Om man dessutom slutade förfölja rovdjuren så skulle livs-
betingelserna förbättras så att vi som bor i stor-
stadsområden skulle få en chans att träffa på dem.

Dessvärre så har vi en bakåtsträvande regering, en samling människor som i första hand lyssnar till jägarlobbyn istället för att använda det egna huvudet. För ingen jägare kan förneka att jakt efter varg, lo och björn står högt på önskelistan. Med livskraftiga stammar så skulle sådan jakt bli möjlig redan inom några år. Den jägare som inte skulle vilja ha ett skinn av ett sådant byte på väggen finns inte.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , kvp hd ex bar 1 dn 1 t

[tags]Varg, Canis lupus, Gråben, Varghatare, Rovdjurspolitik, Högerregeringen, Älg, Vildsvin, Jägare, Jägarkåren, Turism, Natur, Miljö, Jägarlobbyn, Politik[/tags]

  9 comments for “Vargens ylande

 1. Marcus R
  11 augusti, 2009 at 19:32

  Det är klart som fanken att vi får plats med mer varg. Baltikum som du nämner har en yta av 175118 km^2 medan Sverige har hela 449964 km^2 – något som gör oss till det 3e största landet i Europa till ytan – samtidigt som vi bara har strax över 2 miljoner fler invånare.

  Faktum är att våra 5 nordligaste landskap har större yta än hela Baltikum men under 750000 invånare, så varför har vi inte plats för varg?

 2. 12 augusti, 2009 at 01:13

  Det är dags för dig att även börja dra en lans för räven, som man från och med 1: a juli i år får döda så fort valparna kommer ut ur lyan, vid några veckors ålder, alltså en lag som kan leda till ren utrotning av räven, en rovdjursstam som ännu inte återhämtat sig sedan rävskabben kom in i landet för omkring 20-25 år sedan.

  I rävfallet handlar det om storgodsens utsläpp av egenuppfödda fasaner – som jagas av rika knösar för en god summa pengar och för att de numer inte vill frottera sig med alla de mindervärdiga människor som börjat spela golf de senaste årtiondena.

  Ursnuskigt är vad det är, både varg- och rävhatet, för det måste ju vara ett sådant som inspirerat regeringen till den nya lagen om dödande av räv.

 3. Gösta Berling
  12 augusti, 2009 at 01:59

  Någon varghatare är jag inte och inte tillhör jag någon jägarlobby heller. Men konstaterar att det går bra att sitta i någon storstad (där en varg definitivt skulle bli dödad omedelbart) och tycka att det ska finnas mera varg i Norrland. Men vi som har varg in på knutarna är helt enkelt rädd för den. Och den rädslan botas varken med statistik eller raljerande.

  • 12 augusti, 2009 at 04:17

   Gösta Berling: Men vi som har varg in på knutarna är helt enkelt rädd för den. Och den rädslan botas varken med statistik eller raljerande.

   Då måste samhället starta en massiv utbildning av folket i varglänen. Lämpligen så bör den skötas av den lokala psykiatrin i samarbete med skolan. Vargen är nämligen tusenfalt räddare för människan, och jag vet inte ett enda fall där en vild varg gett sig på människor.

   Dessutom så rimmar det illa med mina erfarenheter. Jag har tillbringar 15-20 somrar i Värmland, i skogen, i en vargrik trakt, och jag har aldrig hört ngn värmlänning uttala rädsla för gråben, möjligen för sina hundars skull, eller som grannen som blev av med fyra får.

   Den dagen då jag själv mötte gråben vid en sjö norr om Lesjöfors (Rämmen) så – jublade jag inombords. Inte så högt, för då hade vargen blivit alltför skrämd.

   Så du ”Gösta”, du är bara att beklaga, men sluta att uttala dig för andra människor. Enligt BRÅ-rapporten så vill folk i Wermland ha varg kvar i länet.

 4. Gösta Berling
  12 augusti, 2009 at 11:01

  Den där BRÅ-rapporten tvivlar jag på, de flesta jag möter vill snarast utrota vargen. Vilket inte jag vill, men den skall inte finnas i närheten av platser där människor bor eller verkar. Så nog har jag rätt att uttala mig, likaväl som du. Och det finns en litterär referens till mitt namn.

  • 12 augusti, 2009 at 11:04

   Den där BRÅ-rapporten tvivlar jag på, de flesta jag möter vill snarast utrota vargen.

   Brårapporten redovisar en eller två vetenskapliga undersökningar, det är isf dessa du tvivlar på. F.ö. bestämmer inte människan var gråben ska finnas.

 5. Madelene
  12 augusti, 2009 at 11:41

  Det är varghatarnas fel att vargen är så hårt ansatt. Egentligen har de inget emot varg, inte annat än att vargen äter älg. Därför överdriver de så att de skrämmer vanligt folk.

 6. Leif
  15 augusti, 2009 at 16:09

  Jägarna själva planterar in vildsvin, för sin egen stora blodtörsts skull, det avslöjade AB i veckan.

 7. Mange
  16 augusti, 2009 at 15:22

  Varghatarna är ett läskigt släkte. Frågan är vad de kommer hata nästa nång? Invandrare?

Comments are closed.