Vargen i Agenda ikväll 21.15!

I kvällens Agenda klockan 21.15 så avslöjar man mer om det brev som EU-kommissionen skickade till Sverige, ett brev som hade kunnat stoppa vargjakten. Man redogör där för hur EU-kommissionen reagerat på Sveriges vargjakt och att man underkänner miljöministerns argument om orsakerna – och nyttan med jakten.

Varg

SVT: ”Nästa vecka kan EU-kommissionen besluta om att anmäla Sverige till EU:s domstol för vargjakten. Kommissionen anser att de vetenskapliga argumenten för jakten saknas. Nu visar det sig att jakten var nära att stoppas redan ifjol. Om ett brev från EU-kommissionen till svenska regeringen hade kommit fram hade årets vargjakt möjligen inte blivit av, rapporterar SVT-programmet Agenda. I brevet, som skickades den 7 december, skriver kommissionen att Sverige kommer att dras inför EU-domstolen om en ny jakt inleds. Men enligt Miljödepartementet tog det tio dagar för brevet att nå Sverige och under tiden hann Naturvårdsverket fatta beslut om att ytterligare 20 vargar ska skjutas.”

För ett par dagar sedan så berättade jag att det i Sverige går en varg på 45 000 personer, i Estland en på 2 600 personer och i Minnesota en på 1 722 personer. I Minnesota tillåts inte jakt på varg trots att de har tretusen vargar och mindre än halva Sveriges yta. Här i Sverige gnyr jägarkåren som hundvalpar och säger att deras liv förändrats för att de inte kan släppa sina jakthundar i skogen, hundar som i rakt nedstigande led härstammar från just vargen.

Inställningen till vårt vackra rovdjur är mer än märklig från jägarkårens sida, det är helt och enbart oron för att det ska bli några kilo mindre i frysen av det så högt skattade älgköttet som orsakar alla dimridåer. I praktiken så skjuter samma jägarkår sina hundar av misstag, men det vanligaste är att de blir ihjälkörda av bilar. Långt fler hundar dödas av jägarna själva än av vargen. Den dagen jägarna har drivit igenom ett förbud mot privatbilism av den orsaken så ska jag ta dem på allvar, inte förr.

it , , , , , , , , , , , , svt ab1 ex1 svd12 dn12

  8 comments for “Vargen i Agenda ikväll 21.15!

 1. 23 januari, 2011 at 19:48

  Finns det någon mer cyniskt egoistisk intresseorganisation i Sverige frågar man sig efter att ha följt med i vargdebatten? Jägareförbundens talesmän säger sig inte kunna jaga utan sina lösspringande hundar. Är det inte lite generande för dem? Tjyvjakten har sin tysta välsignelse. Det ser man tydligt när man läser jakttidningar, bloggar och kommentarer. Att alla människor som är ute skog och mark av andra skäl utsätts för livsfara under jakterna och behandlas som tredje klassens medborgare vid konfrontation är ytterligare ett pinsamt kapitel för jägarkåren. Tillhör all skog och alla djur däri jägarna frågar jag mig. Den nuvarande svenska s.k. vargpolitiken verkar i alla fall helt utgå från denna hobbyorganisations åsikter att dömma av deras agerande. Vi är på fel spår. Det är hög tid att ändra perspektiv tycker jag!

  • Glitter
   24 januari, 2011 at 10:09

   Såg bilderna från Tunisien där snyftande tuffa jägare berättade hur det kändes att själva vara villebråd(jag njöt).Fy fan,resa runt halva klotet för att man tycker det är en kul hobby att döda.

   • 24 januari, 2011 at 10:14

    För att jaga -vildsvin- ! Otroligt, vi har gott om sådana i Sverige.

 2. Gösta Lilja
  23 januari, 2011 at 20:14

  Var det Oscar Wilde som beskrev engelsmän på rävjakt som det odrägliga på jakt efter det oätliga?

 3. Kommenteraren
  23 januari, 2011 at 20:45

  Jinge!

  Varmt tack för denna information!

 4. Tharand
  24 januari, 2011 at 12:44

  Att Miljödepartementet säger så kan bero på att man försöker använda ett ”kryphål” i EU-reglerna. Polen har tidigare fått rätt i ett sådant fall eftersom de inte hade fått beslut från Kommissionen inom föreskriven tidsperiod och därmed medgavs rätt att agera på egen hand men i det här fallet är det mycket tveksamt om Sverige slipper skadestånd på grund av en sådan formalitet. Skillnaden här är att Habitatdirektivet sedan länge är etablerat och att det inte precis tillkommit någon ny information som kan föranleda Sverige att starta och bedriva en jakt på det här viset. Eftersom jakten bedrivs på ett sådant sätt att det kan ifrågasättas om den verkligen gagnar vargstammen skulle jag bli mycket förvånad om Sverige kommer undan – hade man faktiskt bedrivit jakt på ett organiserat sätt där endast belagt genetiskt defekta vargar skjutits hade Sverige haft en teoretisk chans att komma undan men nu får vi alla betala för regeringens inkompetens…

 5. elpolacco
  25 januari, 2011 at 05:09

  jag blev oxå glad när jag såg dessa machokillar med fantastiska gäver och lasersikten ligga på marken och be för sitt liv,

  vad är det för en sport och friluftsliv att gå ut och skjuta djur?

  man brukar säga att sportgrenar härstammar från jakt och krig, spjutkast….boxning,etc
  eller den galnaste av alla skidskytte…
  skulle man följa den logiken då borde ha simtävlingar med dränkning..hehe
  100 m crawl + 10 sekunders dränkning, lol

 6. sara
  25 januari, 2011 at 22:03

  Har alltid tyckt att jägarna själva skulle få känna på att vara byte (apropå vildsvinsjakten i Tunisien) .
  Vargen som är hundens anfader vill de utrota omigen, själviska och eller rädda egoister är vad de är!

Comments are closed.