Vargarna ledsna


I vart fall ser det ut som om vargen på bilden drabbats av en nedsatt sinnesstämning, han ser inte glad ut hanen i Skansens varghägn, det är nog inte för att några jägare tänker strejka i Dalarna heller, för de gör det därför att de ”bara” får skjuta sex vargar. Skansenvargen deppar nog för att han hålls i ett hägn lämpligt för kaniner, det handlar om lagligt djurplågeri enligt min mening.

TT/AB: ”Leksand. Jägarna i Leksand har bestämt sig för att bojkotta årets vargjakt. Detta som en protest mot Naturvårdsverkets beslut om att sex vargar får skjutas i Dalarna, skriver Dalarnas Tidningar på nätet. Enligt jägarna är tilldelningen alldeles för liten.”

Att jägarkåren tycks bestå av ett antal män-
niskor med misstänkt låg panna är bekant, men att de avstår från den legala jakten betyder ingalunda att de avstår från tjuvjakten som är så spridd i Värmland och Dalarna. Att sedan en ministerattrapp vid namn Carlgren deltagit i ett regeringsbeslut visar bara på det faktum att regeringen inte bryr sig ett dugg om folkviljan så länge det finns lobbygrupper som vill annat. Att Carlgren själv sviker sitt jobb som miljöminister tycker han väl spelar mindre roll, han har ju också röstat för valjakt, allt för att få behålla sin titel.

När man undersökt vad folk anser i varglänen så är en absolut majoritet för vargen, man vill ha kvar vargen, de tycker inte så som en del högröstade älgjägare och varghatare försöker göra gällande. Undersökningarna refereras i BRÅ-rapporten, något som givetvis retar rovdjurshatarna.

Själv har jag konstaterat att trots att svenska folket vill ha kvar vargen i landet, och det i en omfattning som gör att stammen håller sig genetisk frisk, så beslutar regering och riksdag tvärs emot. Andra frågor är uppenbarligen viktigare, och i och med oppositionspartiernas kraftiga tillbakagång så hamnade rösterna igen på högerpartierna.

Då reses plötsligen frågan om hur vi som gillar naturen och dess mångfald ska agera. Själv ser jag ingen annan utväg än att ta till utomparlamentariska metoder, riktigt vad har jag inte kommit på än. Själv skulle jag önska att alla som anser att rovdjuren ska finnas kvar ska åka till Stockholm inför återstarten av riksdagsarbetet i januari 2011.

Det skulle vara bra att visa upp en tiotusenhövdad protest utanför riksdagen, egentligen så tror jag att siffran både kan två- och tredubblas. Dessutom skulle man önska att folk skidade ut i skogen under den kommande jakten. Då skulle de tretusen rovdjurshatarna få åka hem. Personligen undrar jag om inte vissa kommer att ta till än mer drastiska metoder, för rovdjurhatet är lika ovälkommet som rasismen.

it , , , , , , , ab12 ex12 svd12 dn123


16 svar till “Vargarna ledsna”

 1. Det skulle väl inte vara så svårt att fixa en jättedemonstration ”inför återstarten av riksdagsarbetet i januari 2011” som Jinge skriver. Önskvärt vore att alla V-tidningar uppmanade sina prenumeranter till en specifik dag och tid för demonstrationen. Låt inte jägarlobbyn härja fritt i riksdagshuset

  • Jepp. Och inte bara vänstertidningar. Alla organisationer och föreningar som är engagerade i frågan borde delta i reklamarbetet för detta. Eller möjligen ska man välja den dagen jakten börjar. Tänk om några hundra vargvänner ockuperade Rosenbad… :-)

 2. Jag är inte jägare och absolut inte varghatare, tillhör ingen lobby och har dessutom ganska hög panna. Men varg och björn skall inte finnas nära människoboningar, vi är rent fysiskt rädda för dem och litar inte på dem.

  Att det finns folk i skogslänen som påstår sig gilla vargar tror jag mest beror på att många är rädda för att utåt sett inte verka Politiskt Korrekta. När det kommer till kritan vill så gott som ingen ha rovdjuren tätt inpå sig.

  • Att det finns folk i skogslänen som påstår sig gilla vargar tror jag mest beror på att många är rädda för att utåt sett inte verka Politiskt Korrekta.

   Kolla i BRÅ-rapporten får du se, det är vetenskapligt gjorda undersökningar och du kan säkert beställa hem dem till ditt bibliotek. Man frågar inte folk utanför Konsum direkt…

  • Finns det något som talar för att vargen är farlig menar du? Som kristen så vet du väl att din gud skyddar dig. Är det meningen att rovdjur ska äta upp dig så gör de ju det… :-)

   Problemet med Gysingevargen var ju att den inte var rädd för människor eftersom den var uppväxt hos människan.

   • Läs min saga ! Skriven av Selma Lagerlöf.

    Jag håller för troligt att de vargar som idag stryker omkring i eller i närheten av byar är lika lite rädda för människan som Gysingevargen. Alltså farliga.

    Att vara kristen är ingen garanti, vi råkar ut för lika mycket ont som alla.

    • Jag håller för troligt att de vargar som idag stryker omkring i eller i närheten av byar är lika lite rädda för människan som Gysingevargen. Alltså farliga.

     Tänka sig, den varg som jag mött i Värmland vände och sprang åt det andra hållet…

    • Men han är värmlänning! Några värmlänningar är rädda för vargar, säger de. Men det sägs oxo att värmlänningar är oförsiktiga med sanningen… :)

 3. Vem skulle inte se ledsen ut efter att varit tvungen o lyssna på Fredrik Reinfeldts jultal på Skansen utan chans att komma undan.

 4. Tråkigt att det finns så lite förståelse för hur naturen fungerar. Har arbetat med rovdjursspårning och besiktning av rovdjurdödade bytesdjur i 25 år. När en art (Varg;Lo, Björn) regionalt ökar i antal så predationen överstger reproduktionen hos bytesdjuren får det till konsekvens att bytesdjursstammarna blir kaftigt reducerade. Nästa steg i tex ett vargrevir blir att om angränsande revir redan är fyllda med andra vargar finns inget område att vandra ut till. Svält eller lägre allmänstatus vilket reducerar reproduktionen hos vargen om den inte hittar andra arter att äta. Det är då rovdjuren kommer närmare bebyggelse och kan orsaka problem med tamboskap.
  Om inte nivån på rovdjursstammarna inte anpassas till mängden bytesdjur genom människans försorg får vi i slutänden mindre av både rovdjur och bytesdjur. Människan är också ett rovdjur som skall ingå i det naturliga konkurrenssystemet och inte stå vid ringside som en betraktare.
  Det här förstår jägarna som oftast har stor kunskap om hur naturen fungerar men som känner sig fjättrade av regler och beslut. Därav den frustration och de argument som ofta blir så fel i debatten. Först skall de se att viltstammarna minskar, rekreationsvärdet försämras, jakten är fostrande för ungdomar samt skapar kunskap om natur och djurarter samt fostrar att ta ansvar och lyda order från jaktledare. Kraftigt minskade och ej jaktbara viltstammar gör att allt som är positivt med denna livsstil nu försvinner med för stora rovdjurstammar.
  Att beskatta viltstammarna direkt i skogen med liten inverkan från människan måste vara det mest ecologiskt riktigt om man jämför med uppfödning i köttproduktion med den ena larmrapporten efter den andra hur djur hanteras för att föda oss människor.
  Alla arter har rätt att finnas men det skall finnas en balans.

  • Det är förvisso sant att för många rovdjur kan ställa till det på många sätt, men vargen är en naturlig innevånare i de flesta delarna av landet och 230 vargar i hela riket är en skrämmande låg andel, ser man till jämförbara länder så finns det fler med betydligt tätare vargpopulationer. Dessutom mindre länder med stor befolkning. Sverige är ett av Europas mest glesbefolkade länder och vi skulle lugnt kunna hålla 800-1000 vargar. Men det skulle förstås krävas att fårägare och andra som har betande djur fick sätta upp rovdjursstängsel.

   Om det inte finns älg att tillgå i den omfattning som vargen behöver så finns det rådjur och vildsvin i övermått, nöjesjägarna kan ju satsa på dem istället. Älgstammen i Sverige är alldeles för stor, och det är dessutom ett djur som årligen orsakar trafikolyckor med flera dödsfall, precis som jägare plägar skjuta varandra eller sin egen jakthund.

   Att 3000 jägare vill döda varg visar på en sorts extremism som folk i allmänhet höjer på ögonbrynen inför. Nu har vi äntligen fått ett vargrevir i Stockholms närhet, i bästa fall får vi ett par ytterligare. Vargarna har ännu inte upptäckt Södertörns skogar och vi får hoppas att de gör det snart.

   Ditt påstående inledningsvis ”Tråkigt att det finns så lite förståelse för hur naturen fungerar” är en traditionell halmgubbe, du vet absolut ingenting om förståelsen här, men du bemödar dig om att reta upp folk redan i första meningen, det är stiligt. Kommer du återkomma med en ytterligare kommentarer så rekommenderar jag att du avstår från den sortens provokationer.

   Den dag som vi har en genetiskt återhämtad vargstam så tycker jag personligen att vi oxo måste acceptera vargjakt, och det trots att jag är djurvän. Men jag anser att all jakt borde vara förbjuden så länge vi har kriminella som ägnar sig åt organiserad olaga jakt. Man kan ju tycka att det är enbart ett polisiärt problem, men så är inte fallet. Det visar tydligt hur vissa saknar elementära kunskaper om både naturen, jakt och hyfsad respekt för lagstiftningen. Mitt recept är givetvis att stoppa ALL jakt i avvaktan olaga rovdjursjakt upphört.

   Ingen jägare, vare sig du eller annan bör ha mer än talesrätt innan det har skett. Kriminella och beväpnade jägargäng måste stoppas INNAN de ger sig på politiker och beslutsfattare eller som redan har skett, oliktänkande.

   Först skall de se att viltstammarna minskar, rekreationsvärdet försämras, jakten är fostrande för ungdomar samt skapar kunskap om natur och djurarter samt fostrar att ta ansvar och lyda order från jaktledare. Kraftigt minskade och ej jaktbara viltstammar gör att allt som är positivt med denna livsstil nu försvinner med för stora rovdjurstammar.

   Mycket romantiskt, men fakta är att det förekommer organiserad kriminalitet inom gruppen, och så länge det gör det så anser jag att jägarkåren har större problem än den påstådda frånvaron av älgar nog för att alla ska kunna fylla sina frysar. Samtliga fem stora rovdjur bör fredas, björnjakt är ok eftersom det finns tillräckligt många björnar, vargjakt är inte ok, det är ett brott mot EU:s habitatdirektiv, att regeringen är så svag att den köper en lobbygrupps agerande är ur-svagt, något som vi skattebetalare kommer att få betala för när EU-kommissionen dömer ut skadestånd för Sverige, precis som man gjort för Finland.

   Och det kommer aldrig att vara jägarkåren som bestämmer antal av de olika rovdjuren, det ska forskare göra.

   • Bra linjetal, Jinge. Carlgren vill bara värva kommande röster bland norrlänningarna varav många av tradition är socialdemokrater. Men vargjägarna är inte i majoritet, de har bara störst käftar, större än vargarnas. Bra att Carlgren får bannor av EU.

 5. Man ur huse mot vargjakten, jag ställer upp på dina förslag till 100% . Jägare har inte ensamrätt till skogen så ut och njut av naturen medan vi har någon.

 6. Alla som gillar jakt är äckliga tycker jag. De som inte kan tåla att vi har rovdjur ska inte få ha vapenlicens.

 7. Bra artikel! Leve gråben! Någon som sett filmen om vargen LOBO som gick på TV i höstas?