Varg jagar flicka?

Som vanligt så är mediadramaturgin ett intres-
sant fenomen att studera. Nu hävdar Aftonbladet att fjortonåriga Sandra blivit jagad av en varg. Av berättelsen att döma så har vargen varit väldigt nyfiken, den har på inget sätt jagat flickan.

AB: “Vargen dök upp i mörkret bakom Sandra, 14. Hon vände sig om och skrek att den skulle ge sig av. Sen började hon springa i panik mot hemmet i Nås. Med vargen efter sig. Sandra kastade sig in genom dörren och tryggheten. Ute på gården stod förföljaren kvar. Anna Kristoffers, Sandras mamma, säger: – Jag såg på en gång att det var en varg, det var ingen tvekan. Stor jämfört med en hund. Det var troligen en ung hanne. Han såg tanig ut. – Och han var inte ett dugg rädd eller skygg.”

Men trots att den här vargen inte är illasinnad på något sätt så bör den omedelbart avlivas. En varg beter sig inte på det sättet, och att just denna gjort det tyder på att något är fel. Den mest troliga orsaken är att den drabbats av skabb och befinner sig i livets slutskede. Skabbrävar beter sig mycket underligt och ofta försvinner skyggheten helt när sjukdomen nått långt. Varg och räv är så nära besläktade att det finns anledning att förmoda att det är samma sak nu.

Dessutom handlar det om ett sjukt djur som på grund av sin sjukdom behöver få hjälp att komma till de sälla jaktmarkerna så snart som det bara går. En kategori människor som jag personligen anser behöver jagas är rubriksättare i kvällspressen. Vi behöver dock inte gå så långt så att vi ser till att det blir skyddsjakt, men nog skulle de behöva en elementär bok om djurs beteende alltid. För problemet är att många människor tror på sådana rubriker, något som definitivt inte gynnar våra fem stora rovdjur.


Canis lupus, Varg, Gråben, Ulv, Wikibild

i Andra om: , , , , , , , , t ab

[tags]Varg, Varghatare, Jägarlobbyn, Rovdjurshatare, Desinformation, Calis lupus, Gråben, Skyddsjakt, Politik[/tags]

  22 comments for “Varg jagar flicka?

 1. 28 april, 2009 at 11:26

  Väldigt bra skrivet, jag tror också den var nyfiken – behöver inte vara allvarligare än så. Jag blir dock så himla less på att media ska lyfta fram och formulera så det låter så illa som möjligt. Dom vill helt enkelt ha rubriker och vad värre är, folket köper det!

  Vargen är inte ett så våldsamt odjur som så många vill påstå, se det mer som en hund som bor i skogen. Den vill gärna vara hemma i skogen och umgås med familjen som vilken hund som helst, men jag tror människan jagar ut den därifrån… det är så synd det ska behöva vara så…

 2. Max
  28 april, 2009 at 11:43

  Ett antal bra artiklar om varg: http://tinyurl.com/c3som2

  (kolla innan du raderar Jinge!)

 3. 28 april, 2009 at 11:46

  :-) ja det har blivit en del… :P

 4. Marcus R
  28 april, 2009 at 12:42

  #1 Maria – Det finns en fakta-ruta längst ner i artikeln som Jinge länkar till (klicka på AB). 188 år sedan var det en människa blev dödad i Sverige och det var av en tam-varg.

  Inte så många människor som dör av varg i övriga Europa heller.

  Högst fem personer i Europa, exklusive Sovjetunionen/Ryssland, har dödats av icke rabiessmittade, vilda vargar sedan 1950. Alla dessa fall härrör från Spanien. Det senaste 1974.

  • 28 april, 2009 at 12:57

   Jag glömde Marias fråga. Gysingevargen, http://sv.wikipedia.org/wiki/Gysingevargen, gav sig på människor. Men den var ”en vargunge som fångats 1817 och hållits i fångenskap i Gysinge herrgård under flera år tills den rymde eller släpptes lös.” (Wikin)

   Något dokumenterat vargangrepp från vild varg har jag inte hört talas om. Men jag har en bok med olika sägner, jag kanske skulle blogga någon av dessa…

 5. 28 april, 2009 at 16:12

  Låter intressant med olika sägner, vad var det för bok? Blogga gärna om den =)

 6. John Gustafsson
  28 april, 2009 at 16:50

  Ja tidningarna överdriver vargens farlighet. 188 år sedan någon dödades av en (tam)varg. Det borde den 14-åriga flickan ha förstått och klappat om varguslingen istället för att springa hem till mamma.

  • 28 april, 2009 at 17:05

   Nej klappa vilda djur ska man inte göra. :)

   (Säger han som pratar med skator/kråkor och ekorrar och annat som dyker upp…)

 7. Bosse
  28 april, 2009 at 17:52

  Ja en varg som tappar sin skygghet och börjar bli nyfiken på människan och människans omgivningar bör nog tas bort, alldeles oavsett om det beror på skabb eller ej.

  I det specifika fall du skriver om här kan naturligtvis vargen ifråga vara skabbsmittad, men den behöver absolut inte vara det. En del vargar blir, av någon anledning, så här i alla fall.

  Ett utmärkt exempel är den på sin tid riksbekanta vargtiken Ylva här i V:a Ämtervik (Sunne kommun). Hon började med att försiktigt närma sig människorna och deras boningar. I nästa steg flörtade hon med traktens hanhundar och så småningom specialiserade hon sig på att nappa småhundar alldeles i anslutning till gårdarna.

  Hon började också utforska människan genom att på avstånd följa efter folk ute på promenad. Det här var ingen bra utveckling och det beslöts så småningom att hon skulle tas bort.

  Varför hon blev så? Ja vargar är sinsemellan väldigt olika, en del är otroligt skygga medan andra är mer nyfikna och ganska oskygga. Men vi bör alltid försöka se till att vargen behåller sin rädsla för människan, i annat fall kan den bli ett problem på allvar.

 8. Maynard
  28 april, 2009 at 17:58

  Om det rör sig om en skabbdrabbad varg skulle det inte förvåna mig om det är tack vare en del mindre seriösa jägare. Arbetade med en dylik människa som sa att där han bodde så lät man bli att skjuta skabbrävar och sköt hellre friska rävar i hopp om att skabben skulle spridas till vargarna i området. Han gjorde också en del antydningar att han och hans lika korkade vänner förgiftade kött och la ut i områden där vargen rörde sig.

  Man blir mörkrädd för mindre…

 9. John Gustafsson
  28 april, 2009 at 18:49

  Vargkramarna borde ta hand om en sån här orädd varg och forsla den till de stora vidderna i norr. Där finns det inga 14-åriga flickor som reagerar spontant och springer hem till mamma. Och vargen slipper bli förpassad till de sälla jaktmarkerna. Jag är säker på att vargkramarna gärna står för fiolerna för ett sådant arrangemang. Eller hur Jinge?

  • 28 april, 2009 at 19:01

   Nope. Det är ett sjukt djur som beter sig så. Pang!

 10. stigman
  28 april, 2009 at 22:07

  människan är fortfarande det i särklass farligaste djuret

 11. 29 april, 2009 at 11:52

  Alla vargar får gärna komma hit till mig i norr, vi har lite björnar och älgar i skogen där jag bor men lite vargar får nog plats. För mig hade det varit en upplevelse att se en vild varg under skogs promenaden.
  Troligen går den iväg efter ett tag om man får syn på den i annat fall är det bara att man vända sig om och i lugnt takt gå därifrån, varken visa sig vara hot eller byte. Att springa lockar den bara mer att följa efter – se bara på hundar, precis samma beteende.

  • 29 april, 2009 at 11:55

   Jag har träffat på en varg ute i naturen. Den såg på mig en stund sedan vände den och förvann bortöver i sakta trav. Ovillig till närkontakt. Det var givetvis en fin upplevelse. Jag har sett alla stora utom just björn. Men den dagen kommer säker den oxo.. :)

 12. Puffe
  29 april, 2009 at 16:26

  Tanken som slår mig är varför vargen tassar runt där den gör. Dålig sophantering eller har man matat in den för att få till sin efterlängtade jakt? Då jag har decennier av erfarenhet hur det går till ute i bygderna förvånar mig ingenting längre. Hur som är det för sent, denna individ bör tyvärr skjutas.

  • 29 april, 2009 at 17:33

   Den har säkert skabb.

 13. Thomas
  29 april, 2009 at 19:17

  Den kan vara ensam och intresserad av alla hundar som säkert finns där, annars tror jag på sopteorin. Vargar skäms inte för ett gratismål.

  P.S. Såg i lokaltidningen att det siktats vildsvin i Blackeberg. Vildmarken kryper allt närmare city.

 14. kott olle
  29 april, 2009 at 21:43

  Man får inte ljuga här! / Jinge

 15. Mr Biz
  30 april, 2009 at 06:10

  Den är skjuten nu och obduceras på Statens veterinärmedicinska anstalt.

 16. Johan
  30 april, 2009 at 08:43

  ”Gysingevargen sköts den 20 april 1821 i Årsunda. Sedan dess har ingen människa blivit attackerad av vargar i Sverige.” Detta enligt wikipedia, är det verkligen sant att ingen ens har blivit attackerad sedan dess?

  • 30 april, 2009 at 09:06

   Varför skulle det inte vara det?

   Eller är du medlem i Rovdjurshatarnas riksförbund?

   (Eller djurräddas riksförbund…)

Comments are closed.