Upprop: – Ingen jakt på Varg

Vargen var nästan utrotad i Sverige, trots allt lyckades några få överleva och med hjälp av någon eller några invandrare från öster så finns det dessbättre ännu kvar Varg i vår natur.

Frågan är om de kommer att klara sig, för de är hårt inavlade och mer genetiskt lika än om de vore helsyskon.

En stam på 200 vargar är egentligen ingenting och inte nog för att säkra vargens överlevnad.

Man kan fråga sig vad det beror på att fler hundar dödas av varg sedan jaktförordningens § 28 ändrades så att man fick skjuta en varg som försvarade sitt revir mot en ”inkräktare”.

Det är en skam att de regerande allianspartierna inte vågar stå emot en liten men högljud skar människor vars vargskräck säker grundar sig i sagor de hört som barn eller för att de ser vargen som en konkurrent om bytet. Regeringen skall leva upp till de internationella åtagande som Sverige skrivit på så som EU Art och habitatdirektiv till skydd mot utrotningshotande arter.

Det är en skam för ett så rikt land som Sverige att de inte anser sig har råd och vilja att bevara rovdjuren i vårt land samtidigt som de begär att andra fattiga u-länder skall skydda och bevaka andra rovdjur så som tiger, lejon, panter mf.

Sverige är ett glest befolkat land där det finns plats för alla naturligt förekommande djurarter i ett sådant antal som är nödvändigt för artens fortlevnad.

Så gör din röst hörd det är hela befolkningen och inte jägarkåren som skall bestämma om det skall finnas rovdjur i vår natur eller inte.

Detta upprop kommer att lämnas till Miljöminister de 15 maj 2009

Gå till sidan upprop.nu och skriv på listan mot vargjakt: Klicka här!

En bra sida om vargar, http://vargar.se

Andra om: , , , , , , , , , , it

[tags]Varg, Gråben, Ulv, Canis lupus, Jägarlobbyn, Namnlista, Natur, Tjuvjakt, Miljöministern, Andreas Carlgren, Politik[/tags]

  15 comments for “Upprop: – Ingen jakt på Varg

 1. Gripen
  9 februari, 2009 at 18:50

  Skrev på det, det är självklart att man ska skriva på det men det är inte lika självklart att politikerna lyssnar.

 2. Martin Forsman
  9 februari, 2009 at 19:31

  Skrev på det. Självklart ska vargen vara kvar. Att vi människor genom historien utrotat mängder av djurater är beklagligt, men nu är det 2009 och vi borde veta bättre.

 3. 9 februari, 2009 at 20:17

  Halloj! Jag har själv skrivit ett antal inlägg i ämnet och är själv också bosatt i anslutning till ett av de större vargreviren nämligen Hasselfors och dessutom Kilsbergen. Det är en skam för regionen med alla idioter till jägare som precis som du säger, har läst sagor och tror på dessa. Det lilla fåtal vargattacker som skett emot människor i världen är extremt litet i förhållande till populationen. De attacker som sker emot lösspringande jakthundar är helt enkelt smällar jägarna får ta om de väljer att jaga på detta vis. En del jägare använder argumentet att vargen utrotar bytesdjuren vilket inte är möjligt. Ett rovdjur kan inte utrota sina bytesdjur utan att automatiskt utrota sig själva! Det är en störd debatt på det hela taget och fruktansvärt att en del anser sig ha mer rätt till naturen än naturens invånare själva.

 4. 9 februari, 2009 at 23:04

  Vargen vandrar lite överallt. En granne på landet som har får fick några rivna i höstas. men såg det som att naturen har sin gång och litade på att gubbarna skulle fixa det i samband med älgjakten som då stundade. Det är bara en halvtimmes resa från Täby där jag bor.

  Själv bor jag mitt i skogen på sommarn med mina höns som springer fritt liksom alla barnbarn, så det är ju klart att man kollar lite då och då.

  Men visst tycker vi att vargen skall finnas, både jag och grannen.

  MVH

  Lasse W

 5. 9 februari, 2009 at 23:08

  Vargen vandrar lite överallt. En granne på landet som har får fick några rivna i höstas. men såg det som att naturen har sin gång och litade på att gubbarna skulle fixa det i samband med älgjakten som då stundade. Det är bara en halvtimmes resa från Täby där jag bor.

  Själv bor jag mitt i skogen på sommarn med mina höns som springer fritt liksom alla barnbarn, så det är ju klart att man kollar lite då och då.

  Men visst tycker vi att vargen skall finnas, både jag och grannen. Till skillnad från den där rasistiska entiteten i landet Palestina. Denna min åsikt är ju grunden för att entitetens högljuddaste supportrar anser att såna som jag skall skjutas av liksom vargstammen :)

  MVH

  Lasse W

 6. Lars Eriksson
  10 februari, 2009 at 04:05

  Skrev inte bara på, utan spred uppropet och länken vidare till min familj och kompisar, samt postade uppropet på ett forum som jag administrerar. Det borde alla som har den möjligheten göra. Här ska samlas underskrifter. :-)

 7. 10 februari, 2009 at 06:40

  Björnar är oxå farliga djur. Har ofta undrat vad dom har emot ”de grönklädda” – när det händer något är det alltid jägare som blir attakerade, aldrig hjortronplockarna på myren! Björnar attakerar bara dom som är beväpnade och kan försvara sig! Visst skall det finnas plats för oss alla i vårt glest befolkade land.

 8. olle
  10 februari, 2009 at 08:32

  Hej,
  jag är för varg men vill bara påpeka att det är en myt att det bara är jakthundar som blir drabbade. Sällskapshundar som rastas på gården blir angripna och dödade. Får blir angripna vid lagården.
  Ha en bra dag

  • 10 februari, 2009 at 08:44

   jag är för varg men vill bara påpeka att det är en myt att det bara är jakthundar som blir drabbade. Sällskapshundar som rastas på gården blir angripna och dödade. Får blir angripna vid lagården.

   Lösspringande hundar blir givetvis angripna, samma sak med får. Får ska hållas inom rovdjursstängsel och inte springa lösa vid en ladugård. Hur skulle en sådan kunna skydda dem om de inte var INNE i den?

   :-) :-)

   När det gäller lösspringande hundar så ska de inte springa lösa. Gör de det så är det klart att vargen gör ett försök. En varg är ett rovdjur som inte vet vad begreppet ”gården” innebär, och även om de förstod det så sket de antagligen högaktiningsfullt i den saken.

   Vargen är, till skillnad från tamhunden, ett naturligt inslag i vår miljö. Om människan vill hålla sig med tamhundar så ska de oxo skötas. Och med skötas innebär hållas i koppel.

 9. Olle
  10 februari, 2009 at 09:25

  Problemet är ju inte vargen, problemet är lösspringande hundar och fårägare som inte vill skydda sina djur ordentligt. Se till att alla hundar hålls kopplade så slipper vi tramset om dödade hundar! Vargar är en naturlig del av Sveriges natur – lösspringande hundar är däremot ett onaturligt inslag!
  Jag har bott och arbetat i ett flertal länder med stora vargpopulationer där de boende inte har problem utan anpassat sig till verkligheten!
  Sedan måste vi ta hårdare tag mot tjuvjakten, de ynkliga personer som tjuvjagar (SGT – skjut, gräv, tig) skall inte längre få vara lokala hjältar. Avslöja dem för vad de är – okunniga kräk!

 10. Torsten
  10 februari, 2009 at 10:23

  Lasse W:

  Vad var det som skulle fixas vid älgjakten?

 11. 10 februari, 2009 at 11:09

  Instämmer helt med åsikterna här ovan om vargarna. De bör få finnas kvar. Jag blir dessutom inte så lite förb-ad över det faktum att det ska tillåtas ytterligare jakt på lodjur i Örebro län. Det finns faktiskt för få av detta vackra kattdjur kvar i naturen. Men det är väl som vanligt, konkurrens med jägarna om rådjur och harar.

 12. 10 februari, 2009 at 12:16

  Torsten 11

  Ja, det undrade jag oxå. Det finns nog två möjliga tolkningar. Antingen att gubbarna skulle hjälpa till att sätta upp ett viltstängsel, eller att de skulle skjuta vargen i självförsvar :) Vet inte vad som sen hände…

  MVH

  Lasse W

 13. Peter
  10 februari, 2009 at 19:26

  Det är ingen rättighet att utrota en art eller att begränsa den till den grad att den drabbas av inavel. Sveriges hantering av vargen är skandalös. Subventionera gärna bra stängsel för fårägare och ge bra ersättning vid förlust av djur, men Sveriges politiker ska hålla sina tassar borta från vargen.

 14. Viveka
  10 februari, 2009 at 20:27

  Jag på sexitalet demonstrera mot utrotningen av svensk vargen.
  Fast då, den sista vargens död i Sverige och hyllades stor av de mediala varghatare…

  Jag i motsatts till dem, är mycket mer långsint och anser vargen, har rätt.

Comments are closed.