TV-sänd Vargdebatt i Riksdagen 14.30


Jag upptäckte just att det är en TV-sänd vargdebatt i Riksdagen idag, den kommer sig av att Vänster-
partiet ifrågasatt licensjakten.

SVT: ”14:30 Riksdagen: Debatt om vargjakt – DIREKT
På begäran av Vänsterpartiet anordnas en aktuell debatt om licensjakt på varg. Miljöminister Andreas Carlgren (C) deltar. Starttid på debatten är preliminär. Den börjar direkt efter statsministerns redogörelse för EU-toppmötet.”

För min personliga del innebär det att blodtrycket kommer att stiga och en stund efter debatten så kommer sannolikt ett inlägg som handlar om en viss attrapp och dennes märkligheter. Men se denna text som ett tips, jag vet att det är många som tycker saker och ting om vargen.

it , , , , , , , , svt dn svd ab ex


19 svar till “TV-sänd Vargdebatt i Riksdagen 14.30”

 1. Hela grundproblemet med vargpolitiken kan sammanfattas i tre punkter:

  * En liten minoritet konservativa jägare, framför allt på glesbygden, vill fortsätta jaga med lös hund, vilket medför problem i vargrevir. Alltså vill de inte ha varg.

  * Centerpartiet är ständigt på väg ut ur riksdagen, och är beroende av sina traditionella glesbygdsröster för att överhuvudtaget överleva. Alltså ger de stora eftergifter åt glesbygdsgrupper, som de ovan nämnda konservativa jägarna, på bekostnad av majoriteten.

  * Miljöministern är centerpartist.

  Även om moderaterna på många sätt är värre än centern, så skulle en moderat regering med egen majoritet paradoxalt nog förmodligen vara bättre för rovdjurspolitiken – de skulle helt enkelt inte vara lika beroende av glesbygdsröster som C är utan skulle kunna rätta sig efter habitatsdirektivet och skylla lite på EU om någon klagar, som de brukar göra.

 2. Trollvarning!

  Jag hoppas det tar slut med denna majoritetsdiktatur mot dom som lever på landsbygden, att bli pådyvlad denna ohyra är för djävligt. Våra förfäder har utrotat den i Sverige och nu ska den planteras in igen, Vill dom ha varg ha den i djurparker då där den inte gör skada. Djurhållning fäbobruk jakt friluftsliv är och vistelse i naturen är utformat i vår kultur utan Varg. En våldtäktsman i stan ska jag och spärras in, men ett rovdjur ska få härja fritt bland våra tamdjur lemlästa och döda utan det görs någonting åt utan det ska bevaras. Det är tydligen helt ok att ha varg i landet men inte i sin egen närmiljö. Då det är flertalet av varg förespråkarna som bor i städer var konsekventa då och se till att plantera in dom i städerna först det finns många grönområden i en stad och mycket föda katter hundar halvtama änder osv , Och framför allt så får ju dom som förespråkar varg en chans att se dom.

  • Det finns varg i skogarna nära Stockholm och det diskuteras att plantera in fler runt staden. Ingen protesterar mot detta. Det är fega lantisar som du som är skitskraja för varg. Åk till USA eller Kanada – där finns massor av varg men ingen hetsar upp sig för det.

   • Det är klart att vi ska ha mer varg i Stockholm än något enstaka revir som nu, själv skulle jag tillbringa mycket mer tid i skogen om jag visste att jag kunde få syn på varg.

    Sedan är det ju faktiskt så att en majoritet av befolkningen i varglänen oxo vill ha vargen kvar, det är bara att läsa BRÅRAPPORTEN 2007/22 så framgår det. Så när det talas om ”majoritetsdiktatur” så handlar det egentligen om att trollet vill ha en minoritetsdiktatur. Bara han får bestämma så är det demokrati… :-)

    Men som sagt, jag har trollvarnat…

   • Det var inte meningen att det skulle stå ”Bosse” i kommentaren ovan. Blev det så för att jag glömde att skriva något namn?

     • Fel av mig, jag skrev min kommentar och såg att Bosses dök upp direkt som svar på samma kommentar som jag svarade på. Jag borde naturligtvis ha läst texten så hade jag sett att det inte var min kommentar, men sånt har man ju inte tid med…

  • Trollvarning indeed…

   Flertalet av alla människor, varg förespråkare eller inte, bor i städerna. Och vad det gäller landsbygden så vill en majoritet av de som bor i varglänen, enligt de opinionsundersökningar som har gjorts, ha kvar vargen. Så det är knappast stadsbor mot landsbygdsbor, snarare konservativa jägare och boskapsägare mot alla andra.

   Om man satte in varg på Järvafältet eller i Lill-Jansskogen så skulle de nog springa därifrån rätt fort, så det vore förmodligen ingen bra idé. Däremot så finns det redan revir i storstadsområdena, dvs i Stockholms och Västra Götalands län.

   • Vi skulle LÄTT kunna ha ett eller ett par i Södertörn, här i Haninge är det gott om vilt så vargen skulle göra nytta. Vi har oxo haft ett par ungdjur på vandring här, men det krävs att de ska träffa på varandra och vara av olika kön. Men som sagt, jag bor ett par kilometer norr om Vargberget, ett berg där vargar brukade hållas ändra fram i tidigt 1800-tal.

    • Ja, jag läste någon bedömning som hade gjorts av någon (Naturvårdsverket? Länsstyrelsen?) som kom fram till att det inte skulle vara några problem med åtminstone ytterligare två revir i Stockholms län. Jag vet inte var de hade tänkt sig, men det finns ju en del områden som säkert skulle funka – Södertörn, skogarna väster om Södertälje, norra Vallentuna väster om E18, norra Norrtälje på gränsen mot Uppsala län osv.

 3. Enligt Berglins gubbar är viltvårdande vargar vanligtvis nyktra när de jagar älg.

 4. Läs igenom kommentarsreglerna! Dra inga valser om ”majoritetsdiktaturen”, vill du agera troll så gör det någon annanstans om du inte klarar att hålla dig till sanningen! / Jinge

 5. Det är du som tål inte höra sanningen du accepterar bara dina villkor och klarar inte av en debatt , du är patetisk din fjant. Sådana som du klarar inte av att föra en argumentation om dom inte får tala om vad andra sak tycka.