Tidningarnas Vargbilder?


Under många år har jag lyckats konstatera att papperstidningar har en extremt udda syn på vargen, ett av våra mest omdiskuterade rovdjur. Vi har en varghatar-
lobby vars främsta argument är ”- Vi måste tänka på dem som bor i de delar av landet där det finns varg!”, medans det egentligen handlar om nivån på älgköttet i jägarkårens frysboxar. Media tar endast sällan upp saken utan spelar okritiskt med i dessa charader.

Idag hittade jag den högra bilden i Aftonbladet. En lömsk och missfärgad best som skulle kunna skrämma vettet ur sin egen mor. Hur tidningarna får tag i dessa bilder vet jag inte, möjligen förses de med gratisbilder från jägarlobbyn, för en seriöst arbetande press-
fotograf kommer knappast hem med den sortens bilder. Har man inga bilder så kan man göra som undertecknad, åka till Skansen och fotografera och skaffa sig, eller ännu hellre en djurpark med större hägn.

Dessutom undrar jag hur tidningarna ser på sina läsare. En majoritet av kvälls-
tidningsköparna har en positiv inställning till vargen, ja till och med i varglänen så är de bosatta glada över att vårt omdiskuterade rovdjur finns där. Dessa undersökningar är inte populära hos jägarlobbyn som stammande upprepar samma mantra ”- Man måste tänka på dem som bor där!”. De är som ett självspelande piano, till och med befolkningen i Minnesota som har tre tusen vargar i en stat som är stor som halva Sverige, i en befolkning som är hälften av Sveriges, så vill innevånarna ha vargen kvar. Man får inte ens jaga varg där efter-
som vargstammen är för svag.

Men i vårt stora och mer glesbefolkade land så ska tio procent av våra ynka tvåhundra vargar skjutas av varje år. Och när tidningarna visar bilder så plockar de fram bilder på fula vargar med lömsk uppsyn. Det är bottenlöst dåligt och faktiskt fullständigt obegripligt. Varför skildrar man en av landets verkliga urinnevånare på det sättet?

Bilden till vänster är tagen på Skansen i Stockholm.

it , , , , , , , ab ex dn1 svd12 gp1


14 svar till “Tidningarnas Vargbilder?”

 1. Jag skrattade när jag såg vargbilderna i din blogg. Men vi har kanske anledning att gråta. Att media tycker det är helt i sin ordning att manipulera oss. Med sina bilder och texter. Såg vargarnas ”ansikten” och tänkte på Mona Sahlin!(!) Hur alla tidningar var så noga med att under valrörelsen i höstas publicera bilder där hon såg trött och missbelåten ut. En ful Mona Sahlin – som ju i verkligheten är en snygg medelålders kvinna. Nu är hon borta ur rampljuset och ingen bryr sig om hur hon utmålades för ett halvår sedan. Men det är något vi verkligen borde komma ihåg. Borgerliga medias sätt att arbeta. Antingen det gäller att misskreditera vargar eller människor. Jag vet att Jinge varken gillar Mona Sahlin eller Göran Persson. Som just SVT gjorde fula fototrick mot vid flera tillfällen under valet 2006. Framställde honom som fet godsägare med tjurnacke. ”Ryggfoton” och föga smickrande. Dolt angrepp och ojust. Hur vi än ser på den politiker som utsätts. Dagspressen har som vi alla vet till nittio procent borgerliga ägare. Ibland påverkas vi av all denna ”information” utan att vara medvetna om det. – Skall jag vilja krama den vackra vargen på ditt foto eller avsky Aftonbladets demoniserade?
  Ulla Johansson

  • Det är en fråga som du får besvara själv Ulla. Men faktiskt så är det en av vargarna på bilderna som ser kramgo ut, även om det givetvis är missvisande. Vargar är vilda djur och rovdjur, den som försöker krama en vild varg kommer ångra sig, men man kommer aldrig så nära. Jag har mött varg i naturen och så fort den fick se mig så stack den iväg åt motsatt håll. Men visst, jag träffar gärna tama vargar på Kolmården och klappar och gosar med dem, men jag misstänker att de oxo är rätt reserverade trots att de uppfötts på flaska.

   Men Aftonbladets bild är manipulerad, jag funderar på om jag ska ta ytterligare ett antal bilder och skänka dem till tidningen…

   • Jag har en bekannt, en kvinna på 60 år, som i fjol gjorde just det, var till Kolmårdens djurpark och kramade en av vargarna i deras hägn. En otrolig upplevelse enligt henne, och det förstår jag verkligen, skulle göra sammaledes om jag bara vågade!

    • skulle göra sammaledes om jag bara vågade!

     Vågade? De som folk får krama är djur som är uppväxta hos människor, djur som tror att människor är deras föräldrar, typ..

 2. Vargar är vackra djur oavsett de är i naturen eller i fångenskap! En vargfamilj som får vara i sitt naturliga element är mer social än människan och absolut inget att vara rädd för. Kanske beror visst ”hat” på avundsjuka att man har brist på social kompetens.

 3. Vi kan nog vara lugna; EU ser nog till att vi får gott om både vargar o maskar, annars får vi böta. Miljardförskingringarna av EU-medel bör förstås få fortsätta som vanligt utan åtgärd.

 4. Och det ledsamma är att den dagen då rävbandmasken finns över hela Sverige, och den dagen kommer det kan vi nog vara säkra på, blir varken varg eller räv några roliga djur i vår natur eftersom de kommer att hjälpa till att sprida rävbandmasken. Ja den dagen blir naturen själv mindre trevlig att vistas i. Inte ens jägarna torde trivas så bra i den längre när vi är där.

 5. Pluspoäng till din vackra bild Jinge.
  Och även jag har kramat de tama vargarna i Kolmården. Visst, de är uppfödda med människor, men man är inte så kaxig när två fullvuxna vargar kivas om vem som ska vem som ska vara närmast människan. Deras morr är kanske tamt, men djupt ändå :)

  En annan liten detalj är att vargarna i Kolmården gillar skosnören. De står där och biter på dem och det är svårt att putta bort en fin varg som når en upp till magen typ.

  • :-) :-) Precis som man inte ska börja busa med främmande hundar så ska man inte greppa en av valparna i flocken för att busa. De vuxna djuren kan ju få för sig att man är elak mot en av valparna.. Sådant kan göra ont. Men nu får man ordentliga instruktioner om vad man får och inte får av djurskötarna som är med, så det löser sig nog när det nu blir av.

   Mitt krux är att jag vill komma på vintern, nu ungefär, och helst ensam. Jag vill förstås att gullfot ska kunna slappna av och sitta/ligga i snön och låta sig fotograferas. Ja, en hane kan väga över 50 kilo så ett eller ett par skosnören får man kanske klara sig utan.. :-)

   Dessutom är de lätt ohyfsade har jag förstått. Stora hundar går undan om man ser ilsk ut och säger –Nej! Men det är inte lika säkert att en varg gör det… Bara de inte börjar käka på kameran så…