Aftonbladets ”vargar”?

I morse förfärades jag av en bild föreställande en ”varg” i Aftonbladet. Den skulle illustrera det faktum att jägarna inte lyckats skjuta alla vargar i den vargjakt som vår miljöminister har medverkat till. Jag skrev en kort artikel som handlade om bildvalet och uttryckte mig så här: ”Idag hittade jag den högra bilden (nu nedan t.v.) i Aftonbladet. En lömsk och missfärgad best som skulle kunna skrämma vettet ur sin egen mor. Hur tidningarna får tag i dessa bilder vet jag inte, möjligen förses de med gratisbilder från jägarlobbyn, för en seriöst arbetande pressfotograf kommer knappast hem med den sortens bilder. Har man inga bilder så kan man göra som undertecknad, åka till Skansen och fotografera och skaffa sig, eller ännu hellre en djurpark med större hägn.”

Nu är jag övertygad om att min kritik är mer än befogad, Aftonbladets bild förställer inte en varg utan en Coyote, en vargsläkting med det latinska namnet Canis latrans.
Aftonbladet
Aftonbladets ”varg”.
Aftonbladet
En Coyote, (Canis latrans)

Aftonbladet
En Coyote, (Canis latrans)
Aftonbladet
En Coyote, (Canis latrans)

Visst, utan att veta bildens ursprung så kan man inte vara hundra procent säker, men själv är jag övertygad, är det någon som sålt bilden och påstått att den föreställer en varg, Canis lupus, så menar jag nog ändå att det lutar åt en manipulerad bild. För bedömningens skull så lägger jag in en garanterat äkta varg. (Canis lupus från Skansens varghägn)

Varg, Canis lupus
Canis lupus, Varg, (gråvarg), den enda sorts varg som förekommer i Skandinavien. Skansen 2010-04-05

Jag skrev till tjänstgörande Webbansvarig och klagade, och jag skrev också att jag gärna kunde skänka några hyfsade vargbilder till tidningen så att i alla fall hade några bra bilder att välja på. Den vackra varghanen på min bild kanske motverkar syftet, vem vet, bildredaktören kanske är älgjägare…

it , , , , , , , ab ex dn1 svd12 gp1 b

  12 comments for “Aftonbladets ”vargar”?

 1. Magnus E
  14 februari, 2011 at 20:22

  Hahahaha! Ja kvällspressen är som den är. Jag reagerade också på bilden, aftonbladets var ser ju ut som en rödräv i färgerna, och jag har sett varg många gånger, visserligen i djurparker men aldrig en röd. Så man undrar vad de tar för bild nästa gång för att illustrera vargjakten, en Tiger? :-D

  • 14 februari, 2011 at 21:05

   Fick just höra från AB att de kollat och att det sägs att bilden kommer från Kolmården och föreställer en Gråvarg. Ska ringa i morgon och höra med djurparken, jag har sett Kolmårdens vargar ett antal gånger och har inte sett ngn rödaktig..

   Tillägg: AB:s fotograf känner jag personligen från den tiden jag själv jobbade som fotograf, en mycket begåvad kille. Så antingen så har Kolmården haft Coyotes, eller så har man haft en generation med mycket ovanlig färg.

   Tillägg 2: AB:s redaktör säger att originalbilden inte har lika mycket rödstick, det kan ju vara någon som rattat på färginställningarna.

   Tillägg 3: Nu har jag fått besked från djursamordnaren på Kolmården. Jo, man hade några baltiska vargar på 80-talet som såg ut på det sättet, han tycker (som AB påpekade) att färgen är missvisande och skriver att den ser överexponerad ut, dvs att det röda är överdrivet. Tur att jag inte skrev att jag var 100% säker då… :-)

   • Bosse
    15 februari, 2011 at 15:31

    Jasså de påstår att det är äkta varg på bilden. Nåväl förutom färgen tycker jag inte proportionerna stämmer riktigt. Öronen är exempelvis lite för stora för varghuvudet i övrigt. Vanliga vargar har relativt små öronen sett till huvudet som helhet i jämförelse med t.ex. räv, schäferhund och prärievarg då. Men kanske är det bildvinkeln som lurar oss på något vis. Annars kunde jag nästan ha tagit gift på att det var något lurt med den här vargbilden.

 2. Fredrik E
  14 februari, 2011 at 21:58

  Jag såg senast coyotes i en djurpark i LA,CA för en vecka sedan, mitt bud är att de blandat ihop bilderna. För visst är det en prärievarg!

 3. Kaj
  14 februari, 2011 at 22:01

  hahahahah…!

  Kul! En Coyote liknar ibland till en räv, men någonting stämmer inte då en ”varg” börjar likna till en räv.

  En schäferhund liknar mer till en varg än en coyote.

 4. Lisa
  14 februari, 2011 at 22:10

  Din egen vargbild är underbar!

 5. Kamelsilaren
  14 februari, 2011 at 23:13

  Aftonbladets webbredaktör har letat efter en varg som ska väcka medlidande, som säger med ögonen: ”snälla ni, skjut mig inte!”, och det har han verkligen lyckats med. Ett bra initiativ! Ja, ja, en rödvarg kanske det är, men i brist på bröd äter man limpa.

 6. Joakim
  14 februari, 2011 at 23:56

  Kvällstidningarna väljer väl alltid kontroversiella bilder när ämnet anses just kontroversiellt? När det handlar om omstridda politiker så blir det ju oftast stirrande ”djävulsbilder” & när det gäller folkkära personer så väljs ju alltid värdiga, fördelaktiga bilder. Det säljer blaskor. Det förstnämnda ”kittlar” & det sistnämnda ger sympati-poäng.

 7. Agneta
  15 februari, 2011 at 00:36

  Var inte taskig mot vargen från Kolmården, den är fin den också, den ser rädd ut. Att man kan se så olika? Undra vem som är rasist i så fall?

 8. Celsius
  15 februari, 2011 at 05:36

  Journalist interviewing trapper at the desert campfire: ”Why does the coyote howl like that?”
  Trapper: ”Weeell, out there there ain’t no trees, just cactus!”

  Jag tycker inte coyoten i AB, om det är det, ser lömsk och skrämmande ut. Ingen ”best” alls. Snarare ser den lite maläten och förskrämd ut, nästan bedjande.

 9. Bosse
  15 februari, 2011 at 12:43

  Du har helt rätt. Aftonbladets varg är absolut ingen Canis Lupus det syns faktiskt direkt.

 10. Gripen
  15 februari, 2011 at 18:52

  Det kan vara en röd varg ”canis lupus rufus” också, svårt att säga när man inte får en storleks jämförelse men dessa är amerikanska vargar och inte våran gråben.

  Har sett många röd vargar när jag var i Virginia, deras situation där är liknande till vad grå vargen är här i Sverige. Men det är omvänt där för jägarna vill bevara den medans jordbrukarna vill utrota den.

Comments are closed.