I Stockholm ligger ett friluftsmuseum av riksintresse, nästan alla svenskar har varit på Skansen och definitivt alla som bor i Stockholm och dess närhet. Själv är jag där flera gånger varje år och det finns alltid något nytt att titta på.
Dessvärre så finns det en del gamla saker som inte utvecklas alls, och det är bland annat djurhållningen. Vargarna är de som tycks lida allra mest, på dem ser man ett utvecklat stereotypt beteende, de vandrar runt runt i sitt lilla hägn. De har till och med blivit stigar efter deras promenadrundor, beteendet kommer sig av att de är understimulerade och att hägnet är på tok för litet. Det håller visserligen det minimimått som Jordbruksverket har satt upp, men det räcker inte. Det syns mycket tydligt att vargarna far rejält illa i sitt lilla hägn.
Troligen kan detta appliceras även på lodjuren, de är sällan nyfikna på besökarna och bestämmer man sig för att se dem så bör man ha tid att återkomma några gånger. Jag var på Skansen i söndags och under den tid jag var vid lodjurshägnet så visade sig ingen kisse ute. Rent allmänt så kan jag konstatera att vare sig Visent, Björn, Varg, Lo, Järv eller Älg borde få hållas på Skansen. Dessa djur behöver betydligt större utrymmen för att må bra, antagligen skulle man behöva ta hela Djurgården i anspråk om man skulle ge ett par av dem drägliga förhållanden.
Rimligen borde vi som besöker Skansen också vara de som också hör av oss och klagar på deras djurhållning. Det råder inte den minsta tvekan om att de uppräknade djuren utsätts för djurplågeri, allt för att roa Skansens besökare. Visst är det bra att folk får se dessa djur, men människans intresse ska inte sättas före djurens väl och ve.
Det är märkligt att Stockholm inte har en riktig djurpark, det finns enorma skogsområden i stadens omedelbara närhet som är helt obebodda. Det finns dessutom vägar till de områden som kan komma ifråga för den sortens anläggning. Visserligen finns det i nuläget ingen miljardär som är beredd att satsa en rejäl bunt slantar för att sätta igång ett djurparksprojekt, men kan folk resa till Kolmården för att titta på djur så kan de givetvis också resa till Stockholm.
Som det är nu tenderar Skansen att bli förknippat med det djurplågeri som man nu bedriver helt lagligt och möjligen skulle ett av de uppräknade djuren klara sig om det fick samtliga av de andras utrymme, men det är långt ifrån säkert.
Personligen tror jag att Lill-Skansen är den enda verksamhet som har djur som mår bra, till det ska man antagligen tillfoga de djur som har varit domesticerade i tusentals år som kor, höns, får och getter. Det är antagligen likadant med akvariet, vissa av djuren klarar fångenskap, men många av dem far rejält illa. Resonemanget leder fram tillståndsfrågan, jag har för mig att t.ex. varghägnets minimimått enligt regelverket räcker om det är så litet som två tusen kvadratmeter. Jag har läst förordningen men minns inte, men den som sett hur illa vargarna far på Skansen inser att de behöver kvadratkilometer för att slippa beteendestörningar av den typ som de uppvisar nu på Skansen. Kanske ännu större, jag vet inte.
Det allra bästa vore förstås om Skansen kunde koncentrera sig på rollen som friluftsmuseum och möjligen behöll Lill-Skansen och får och getter och de andra djur som förekommer inom vårt lantbruk. Det skulle bli gott om mark för ett stort antal gamla hus att glädja besökarna med och åtminstone rovdjuren bör absolut få slippa att vara instängda i Skansens alltför små hägn.
it Andra om: Djurplågeri, Skansen, Varg, Lo, Järv, Björn, Älg, Visent, Vilthägn, Utrymme, Stereotypt beteende ab ex dn svd
5 svar till “Stoppa Skansens Djurplågeri”
Håller med dej till 100%.
Så hur går vi vidare?
Starta en Facebookgrupp?
Det lär vara gjort, jag återkommer om/när jag hittat den, är ingen van FB-användare själv..
Lägg gärna till styggelsen Kolmården med sitt förbannade delfinarium. Pinsamt djurplågeri som barnunderhållning.
[…] några dagar sedan skrev jag en artikel med rubriken ”Stoppa Skansens Djurplågeri”. Orsaken var det faktum som jag har tagit upp tidigare ett antal gånger, vargarna på Skansen […]