Stoppa älgjakten i år!


[column width=”49%” padding=”2%”]
Dagen går i vargens tecken eftersom både Kaliber, i radions P1, och Dokument Inifrån i SVT, handlar om de kriminella jägargängen och den systemhotande verk-
samhet som går ut på att försvåra för tjänstemännen och/eller att skrämma dem så att de inte kan fullgöra sina arbetsuppgifter.


Kaliber:
Så här berättar de själva (Länsstyrelsens viltbe-
vakare) om hoten: – En man avlossade skott i luften flera gånger då vi var i närheten. Samme man ringde upp mig senare och använde ”könsord”. – Två däck sönderskurna på min privata bil som jag använder i tjänsten. Uttalanden som ”Du ska veta att det finns folk som vill skjuta dig precis som de vill skjuta vargarna”. – Jag går mer sällan ut på krogen, jag undviker folkmassor där jag kan bli igenkänd, t.ex. marknader, lokala jippon etc.

Varg
Lyssna på Kaliber på nätet

Jag tror, som jag tidigare skrivit, att det vore bra om man kunde skjuta upp älgjakten 2010 för att både älg- rådjur- och rovdjursstammarna ska få återhämta sig. Jägarna hävdar att älgjakten är meningslös med tanke på att vargen tagit alltför många älgar, eftersom det samtidigt pågår en illegal jakt på de stora rovdjuren så anser jag att det inte finns några genvägar.

Det hör till saken att jag har personliga erfarenheter av hot. Jag har vid ett flertal tillfällen hotats av en äldre man i Dalarna, en man som är ökänd för sitt oresonliga varghat. Det gick så långt att jag fick spärra åtkomsten till min hemsida för honom, då satte han igång att gå in på tidningarnas diskussionsforum för att fortsätta hoten, låt vara undertryckta, men jag hade sett hans mail och kommentarer så jag förstod vad han syftade på. Och det finns fler.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″] Borttagen trailer

Eftersom den illegala rovdjursjakten, med tillhörande hot mot Länsstyrelsens personal, är systemhotande så anser jag att Säkerhetspolisen bör ta tag i frågan. Men det kan inte stanna bara med det. Den övervägande delen av jägarkåren är skötsam, det är vettiga och kunniga människor, de måste nu se till att deras egna organisationer vidtar åtgärder för att stävja den illegala jakten.

Varg
Se Dokument inifrån!

Jag har också varit inne på att utöka jägarexamen med en veckas universitetskurs som behandlar ämnet ekologi med särskild betoning på det jaktbara viltet och dess predatorer. Vi måste ställa krav på jägarna att rensa ut sina egna Hillbillys.

intressant Tags: , , , , , , , , , , , , , , ab1 svd dn1 ex t
[/column]


27 svar till “Stoppa älgjakten i år!”

  • Tack! Det var ett ruggigt program! Mitt resonemang om Säpo är klockrent. Dessa hillbillys är säkerhetsrisker av format och säger att det ska gå likadant med dem som beslutat att stoppa dem. De hotar mao regeringen…

 1. De verkar faktiskt vara sjuka på riktigt. Nu tror jag att säpo kommer att uttala sig.

 2. Bra förslag!

  Såg programmet, man blir så förbannad!

  Dynamit, glas och intrikata fällor som ger vargen tarmvred samt gift som sprider sig till andra djur i ekosystemet.
  Men nåde den varg som skadar deras stackars jakthund. Och skulle någon vilja ge sig på dem kommer samordnaren att svara med samma medel… De behöver nog en komvuxkurs i samhällskunskap för att repetera demokratibegreppet… Att hota med att döda oliktänkande är terrorism, inte demokrati!

  Tycker att de borde sätta in SÄPO för att spåra upp och lagföra dem!

 3. AB ”– Jag är tveksam till uppgifterna. Jag har aldrig i mitt liv hört talas om det här. Även vissa detaljer gör mig fundersam. De visar upp en fälla som de sägs använda, men att locka in en varg i en fälla är nästan omöjligt, säger Hans von Essen, Riksjaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet.”

  Släpper aftonbladet fram lobbyiserna nu också? Svagt. Avväpna dårarna säger jag!

  • Ja under de senaste tjugofem åren har jag levt inom vargområdet i nästan tjugo och pysslat en hel del med både vargspårning och älgjakt, så lite har jag väl ändå lärt mig om hur vargar fungerar och hur funderingarna går bland jägare och annat folk, och jag måste säga att nu när jag sett hela filmen är jag ytterst tveksam till sanningshalten i åtminstone vissa delar av den.

   Jodå illegal vargjakt förekommer alldeles säkert men jag tror inte riktigt att den går till så här. ”Vargjägarna” i filmen visar ett sånt överdrivet hat och en sån utstuderad empatilöshet att de inte känns riktigt trovärdiga. Det känns som teater och deras metoder är inte heller riktigt trovärdiga. De ger ett intryck av att vara några dårar som vill skryta lite och göra sig själva spännande, typ ”kolla vilken farlig organisation vi är med i”.

   I den mån de existerar bör de tas om hand så fort som möjligt. De är i så fall ett hot mot hela jägarkåren och av alla de jägare jag pratat med de senaste dagarna såväl anonymt på nätet som irl så har jag inte träffat på en enda som försvarar något sånt här. De flesta är precis lika förvånade och avståndstagande till det här som vilka andra människor som helst. Om inte Jinge så lätt fick halsbränna av länkar ;) skulle jag kunna lägga in en länk till ett jägarforum där detta diskuteras men jag avstår eftersom den nog ändå försvinner.

   • Ja under de senaste tjugofem åren har jag levt inom vargområdet i nästan tjugo och pysslat en hel del med både vargspårning och älgjakt, så lite har jag väl ändå lärt mig om hur vargar fungerar och hur funderingarna går bland jägare och annat folk, och jag måste säga att nu när jag sett hela filmen är jag ytterst tveksam till sanningshalten i åtminstone vissa delar av den.

    Hmm, du får ursäkta mig men Göteborg har väl knappast haft vargrevir inpå knuten de senaste tjugofem åren? Det faktum att du uppger att du ägnat dig åt vargspårning och älgjakt gör att jag blir fundersam, det låter som om du kommer med en partsinlaga. Sådana har jag sett flera stycken som du kanske förstår.

    • Ehh Jag bor inte i och har aldrig bott i Göteborg? Var har du fått det ifrån? Jag bor i Värmland och har gjort så väldigt länge nu. Partsinlaga? Jag måste väl bedöma medias material efter de erfarenheter jag själv skaffat mig. Men egentligen spelar det ingen roll om dokumentären (hmm nåja) är till alla delar sann eller ej. Jag tar starkt avstånd från det som personerna i denna visade prov på i vilket fall. Ingen vettig människa kan väl göra annat och ingen vettig jägare vill väl sammanblandas med sånt folk.

    • Ja om du fått uppgift om att IP-adress: 57.717 11.967 skulle vara min IP-adress så bör du definitivt byta leverantör för då är det garanterat fel. Jodå det vet vi ju alla hur lätt värmlänningar tar på sanningen men just i detta fallet kan du ta mig på mitt ord. :-)

     • Det är inte ett IP-nummer, i.s.f. hade jag xx-at det.

      Jo jag vet, mor är från Värmland och min farfars far. Det betyder rimligen att jag har mycket värmländskt blod själv även om jag är född och uppvuxen i Fjollträsks innerstad. :-)

      f.ö. är siffran 255 det högsta som kan förekomma i ett IP.

      • f.ö. är siffran 255 det högsta som kan förekomma i ett IP.

       Jo jag vet det. Fyra serier med siffror 0-255 och varje serie åtskild med punkt. F.ö. så har jag en intern IP-adress som aldrig ändras: 127.0.0.1, funkar dock av förklarliga skäl inte över nätet. :-). Ett stort problem är f.ö. att IP-adresserna snart befaras ta slut och vi måste kanske gå över till det som kallas IPV6.

       • Jag vet inte om det ska behöva bli något problem? Det blir väl som högertrafikomläggningen eller millennuimbuggeriet.. :-P

 4. Jag tar fullständigt avstånd från det kriminella vargutrotningsnätverket och deras metoder. Men är ändå lite förvånad över att så få tycks inse att mycket av detta bottnar i frustration över ”Stockholms” exploatering och utsugning av glesbygden. Synd bara att de inte hittar mer konstruktiva sätt att bedriva sin befrielsekamp .

   • Såg du inte deras vrede över ”stockholmarn” (Carlgren) ? Eller den gråtande kvinnan vid köksbordet ?

 5. Vilka jävla dårar det finns! Går omkring beväpnade dessutom!? Man blir mörkrädd. Det förefaller faktiskt som om det är nåt fel i huvudet på dem, riktigt skrämmande.

 6. Jag tycker det är tråkigt att programmet inte tar upp fakta att:
  Allt vilt är statens vilt dvs det är vårt tills det är skjutet. Markägare eller jaktarrendator är EJ ägare av viltet på ”sin” mark! Det är därför det alltid delas ut licenser inför exvis älgjakten, i första hand för att skogsägarna som föder viltet, skall få minskade skador på sin egendom.
  Ersättningen för ett vargdödat får är ca 2800:- lika mycket som en avelstacka beräknas vara värd. En vargriven hund ersätts med ca 25000:-. Samerna får 200000:- kronor i ersättning till sin sameby för var nyfödd vargvalp. En sameby i NV Dalarna fick förra året så mycket som 1,2 milj SEK för att varg, björn och järv hade föryngrat sig i deras område.
  Så snacket att staten tar ifrån varghatarna deras levebröd och hobby kan äga sin riktighet, men det är vi andra som subventionerar deras romantiska tro om en vargfri tillvaro.

  • Vill minnas att staten dessutom subventionerar, eller i princip bekostar, viltstängsel för att skydda tamboskap. Jag är inte helt hundra men nästan säker på att en viktig anledning till att mannen från Dals-Ed som blev dömd i programmet inte hade något sådant stängsel vilket på något sätt spelade in. Han hade inte vidtagit återgärder för att skydda sin boskap som han kunde ha gjort och hade fått stöd för. Inte helt hundra som sagt men är rätt säker på att ekonomiskt stöd utgår för att bygga såpass höga viltstängsel att vargen inte kan hoppa över dem och komma åt boskapen.

 7. Som jag sagt tidigare så uppfyller dessa milisgrupper alla kriterier för att terrorstämplas. De är tungt beväpnade med oregistrerade och därmed olagliga vapen. De hotar folkvalda politiker, tjänstemän och svenska medborgare till livet och genomför dessutom terrorattentat mot dem. Att de trots detta benämns som ’tjuvjägare’ är ett hån och innebär bara att en del okunniga kan behålla sin romantiserade bild av ’landsbygdens förkämpar’ mot ’Stockholmsmaffian’.

  Nej, ta hem våra soldater från Afghanistan och låt dem ta itu med de milisgrupper vi tydligen har fått på halsen på hemmaplan.

 8. Tycker det här ser ut som ett beställningsverk från ”Jägarnas” riksförbund, de om några vinner på en ökad polarisering av debatten som det själva uttrycker sig på sin hemsida. För övrigt var de oerhört snabba med att skriva en lång artikel som fanns publicerad mycket kort tid efter programmet.

  De vinner många röster på att underblåsa den här debatten och sedan beskylla Svenska jägareförbundet att springa politikernas ärenden…

  Båda förbunden får pengar ur den fond, (viltvårdsfonden, dit pengarna för det statliga jaktkortet går) för att förankra processen med att inplantera varg i Sverige. Hur riksförbundet förvaltat sin andel tror jag vi sett exempel av idag.

 9. Mycket bra skrivet av Jinge och Kenneth.

  Vill bara tillägga några konkreta förslag på åtgärder;

  Att det tjuvskjuts vargar i Sverige på löpade band är ingen nyhet. Det har skjutits 10 -20 vargar per år i Sverige under lång tid. Illegal jakt är den vanligaste dödsorsaken bland vuxna vargar Sverige. Det nya är att det nu rapporteras i pressen. Den smutsiga byken flyter upp till ytan.

  Det krävs lite nya, enkla initiativ att ta itu med problemet.

  1. Utfäst en ordentlig belöning för den som kan lämna upplysningar som leder till fällande dom
  2. Stoppa all skydds- och licensjakt under 1 år i de län där tjuvjakt konstaterats
  3. Skall det planteras in varg i Sverige skall de i första hand planteras in i de områden där tjuvjakt konstaterats
  4. För varje varg som försvinner spårlöst i renskötselområdet skall (förslagsvis) 3 miljoner dras från skattebidragen till renskötseln

  Kan inte polis och åklagare komma till rätta med detta, låt oss vända grupptrycket mot marodörerna.
  Carlgren och Eskilsson står redan i skamvrån.

 10. Ja, ställ in all jakt och se till att lagföra dessa idioter som är mycket farligare än vargarna. Jakten är deras heliga ko och om den ställs in kommer dom krypa till korset och be om att få sitta i fängelse några år. Det är helt vansinnigt hur vuxna människor kan vara så blinda inför naturens balans och ekosystemet.

  • Man behöver inte vara så drastisk. Det är bara att hoppa över älgjakten ett år för att djurstammarna ska få återhämta sig. tar tjuvjakten slut så kanske det inte behöver ske igen..

 11. Jag var helt chockad efter att sett detta program men bra att det gjorts. Hur kan man vara så grym att man tar böjda pinnar som ger tarmvred, hur kan man lägga glasbitar i köttfärs, ge dom glykol och skjuta helmantlat genom magen så att djuret dör långsamt. Det är värsta djurplågeriet. Sen detta snack om att vargen tar alla älgar för dom. Nonsens. Jägarna tar ca 100.000 älgar, vargen tar ca 1.500 dessutom ger det mat till flera djur som rävar, rovfåglar m.fl. Om dessa störda personer hade bott i en storstad hade dom varit nazister, huliganer eller något liknande. Sen reagerade jag väldigt stark på alla älgskelett som drällde. Det där har jägarna själva planterat ut. Inget snack. En annan motivering till dödandet var att barn inte vågade sig ut för att vargen skulle ta barnen. Vilket skitsnack. Självklart blir barnen rädda när dom vid matbordet får höra av pappa att vargen är farlig dagarna i ända. En utav jägarna hade niqabhuva och det finns säkert någon som tar reda på vem det är och förhoppningsvis skickar polisen på honom. Dom verkliga rovdjuren är dessa ”jägare”!