Ställ in älgjakten i höst!

Som bekant så har vissa inom jägarkåren tagit till sin personliga självpåtagna uppgift att utrota vargen, och i viss mån även lodjur och järv. Brårapporten, ”Illegal jakt på stora rovdjur” (2007:22), tar upp en del aspekter på detta, något som förstärks extra mycket i morgon då radioprogrammet Kaliber klockan 13 tar upp förhål-
landet, samtidigt som TV2 på kvällen klockan 20 visar en dokumentär där man följt ett kriminellt jägargäng.

Det handlar uteslutande om män, män som i vanliga fall deltar i både älg- och rådjursjakt, män som nattetid sätter sig i sina fyrhjulsdrivna jeepar för att med radio- och telefonsam-
band med likasinnade ägna sig åt illegal jakt på stora rovdjur. Det handlar inte ens om något som kan liknas vid jakt, man ställer ut fällor i naturen och skjuter ihjäl de rovdjur som fångas i dessa fällor, eller lägger ut förgiftat kött.

Utöver den verksamheten så ägnar man sig åt att hota, skrämma och förfölja statens viltvårdare vid de olika läns-
styrelserna. Man avlossar skott i närheten om de träffar på Länsstyrelsens viltbevakare och mörka nätter smyger de sig in på gårdarna hemma hos personalen och skär sönder bil-
däcken. I Filipstad nyligen så hotade de en utsänd vargspårare och avlossade skott i luften för att skrämmas. Till och med bloggare som undertecknad har utsatts för hot från dessa grupper.

Skulle dessa kriminella jägargäng ha MC-västar på sig så skulle kriminalpolisen snabbt ha dem inlåsta på lämpliga anstalter, men när det gäller jägarkårens medlemmar så händer förvånansvärt lite, om ens något. Eftersom de hotar med att döda så borde dessutom Säkerhetspolisen vara intresserad av dessa mäns fritidssysselsättning, de hotar statliga tjänstemän och uttrycker förakt för både politiker och lagar, något som i samband med illegala vapen rimligen borde intressera Säpo.

Älg

Nu har länge ett av huvudargumenten mot varg, lo och järv varit att dessa djur tar vilt som annars skjuts under jakten, framförallt i Värmland, Dalarna och Gästrikland förekommer vargen enligt dessa kriminella jägargäng i en sådan grad att älg och rådjur åderlåtits så att jägarna blir utan byte, eller i vart fall får ett sämre utfall av jakten.

Därför tycker jag att Riksdagen ska besluta om att ställa in älg- och rådjursjakt i dessa län hösten 2010. Om viltstammen behöver växa till sig så kan man lämna en årskull helt befriad från jakt detta år. Det skulle leda till att respektive djurstam återhämtade sig i en omfattning så att jakt återigen kan tillåtas

2011, samtidigt så kan tillgången på föda göra att både lodjur och varg också återhämtar efter den olaga jakten eftersom tillgången på byte ökar.

Nu kanske en del anser att förslaget är en kollektiv bestraffning av hela jägarkåren, men det menar jag att det inte är. Att jägarkåren och dess organisationer inte har förmågan att styra över enskilda medlemmar är inte så underligt, men fram till dess att både rovdjur och jägare har tillräckligt med byte så bör man överväga jaktförbud. Rovdjuren lyder inga lagar, men jägarkåren gör det. Eller, som framgår av Kaliber och TV2-programmet, borde göra det.

Varg

Samtidigt kan jag tycka att alla jägare inför 2011 skulle tvingas förnya sina jaktlicenser och avlägga ett nytt prov för en utökad jägarexamen. Universiteten skulle relativt enkelt kunna ordna en veckokurs som behandlar ekologi med särskild betoning på det jaktbara viltet och dess predatorer. En sådan utbildning skulle lämpligen startas redan i höst/vinter så att alla som önskar delta i älgjakten 2011 har hunnit avlägga prov för en utökad jägarexamen.

Om inte jägarnas egna organisationer kan förmå sina medlemmar att aktivt motverka illegal jakt så måste Riksdagen ta tag i frågan.

Observera: Hård kommentarsgranskning + rapportera stötande annonser.

intressant Tags: , , , , , , , , , , , , t

  17 comments for “Ställ in älgjakten i höst!

 1. Tharand
  1 maj, 2010 at 11:07

  Tips: Bra reportage i Fokus igår om Kungens nätverk med politiker och näringsliv samt vilka som ingår i Kungens jaktklubb… http://www.fokus.se/2010/04/natverkskungen/

  ”Varje höst bjuder kungen in till älgjakt i Bergslagen. Det är statliga Sveaskog som står för jaktmarken, men hovet som väljer vem som får komma. På listorna över vilka som har varit med sedan år 2002 finns två tydliga grupper, dels ett antal adelsmän, dels i princip alla kända svenska näringslivstoppar.”

  Inte undra på att jaktlobbyn har ett sådant stöd när den har en allians av politiker, näringslivshöjdare och hovet bakom sig…

 2. 1 maj, 2010 at 11:14

  Bra artikel Jinge! Håller helt med dig. Allt som kan göras för att stoppa dessa kriminella jägare, som ger andra seriösa jägare dåligt rykte, bör göras. De som tjuvskjuter bör vid fällande dom fråntas sin jakt licens på livstid och genomgå rättspsykiatrisk undersökning. Minimistraffen bör skärpas för denna typ av illegal verksamhet.
  Betvivlar dock att jägarorganisationerna aktivt kommer att medverka till att den illegala jakten på rovdjur stoppas, då detta inte verkar ligga i deras intresse. Speciellt med tanke på hur deras lobbyister verkat i riksdagen. Verkar hellre som om jägarorganisationerna med ett tyst medgivande sanktionerar detta vidriga beteende som några av deras medlemmar håller på med.

  • 1 maj, 2010 at 11:15

   Då kanske det är en bra idé med jaktuppehåll?

   • 1 maj, 2010 at 11:27

    Absolut Jinge! Sen kunde man också låta internationella insatsstyrkan finnas på plats ute i de områden där vargstammen finns för att skydda dom mot de organiserade tjuvskytte”gillen” som finns därute.

   • Kerstin
    1 maj, 2010 at 11:45

    Håller med, att försöka med diplomati biter inte på dessa ”människor”.

 3. Erik Söderström
  1 maj, 2010 at 11:43

  Bra idé! Det är inte att straffa en hel grupp människor för vad enskilda idioter gör, samtidigt som den hela gruppen får igenom sin vilja, fler älgar och rådjur. Mycket begåvat uträknat. Den lilla bieffekten att ingen tillåts jaga är en krydda på anrättningen som är obetalbar. Det är lätt att inse att de kriminella snabbt mister sin gloria och hjältestatus och att plötsligen andra jägare kommer vilja berätta vad de vet. Fan va smart! Guldstjärna Jinge!

 4. rotemästare
  1 maj, 2010 at 12:08

  programmet ifråga är säkerligen en tom markering…för att röra om i grytan lite

 5. 1 maj, 2010 at 12:31

  Håller också med.

 6. Max
  1 maj, 2010 at 13:30

  Det var en alldeles strålande idé tycker jag. Slut på tjafset om vargen. Stoppa jakt helt då någon djurart är underrepresenterad, nu säger de att älgen är det. Då får man låta bli att jaga i ett par år, minst.

 7. Per Erik Svanerud
  1 maj, 2010 at 14:18

  Jag tycker också att det är en bra idé. Det gäller att värna balansen i naturen oavsett om en djurart blir mer sällan förekommande än andra. Varg hör definitivt hemma i skogarna, även om det skulle kännas bra om vi inte hade ett större bestånd än 2-3000 vargar. Men ungefär där bör det nog ligga tror jag.

 8. Hasse
  1 maj, 2010 at 14:30

  Jakt är heligt, mycket svårt att komma åt, urgammal tradition som är
  svår att styra.

  En granne som var duktig entreprenör öppnade såg och brädgård, det
  gick mycket bra. En mycket sympatisk och driftig person. Han blev
  osams med några andra på bygden angående en jaktfråga, resultatet att
  han lade ned den blomstrande verksamheten och flyttade till
  Västergötland, hans fru jobbade på bank i Arvika slutade där och
  hon driver nu ett litet café. En annan granne har uttryckt sig
  kritiskt mot jägarna, varje morgon under en veckas tid låg det
  halvruttna kadaver på trappan. Hennes hund och katt försvann.
  Man skall vara mycket försiktig

 9. Lars
  1 maj, 2010 at 14:49

  Dessa sk jägare ska skickas ut i krig så kanske dom taggar ner

 10. 1 maj, 2010 at 18:23

  Mycket bra skrivet Jinge, tack för det. Alla dessa horder av jägare behöver åderlåtas för djurlivets bevarande i VÅR natur.

 11. Marcus
  1 maj, 2010 at 21:37

  Bra artikel!

 12. 2 maj, 2010 at 14:38

  Med all den tjuvjakt och det kriminella rovdjursdödande som en del (vill inte kalla dem jägare ens) ägnar sig åt, minskar ju vargstammen än mer. M a o behövs inte någon skyddsjakt, som den nollan Carlgren bestämt ska äga rum igen nästa år. Att inte dessa marodörer redan sitter bakom lås och bom har säkert att göra med det som Fokus tar upp, jägarnas intrikata nätverk med samhällets högsta toppar.

 13. Andreas
  2 maj, 2010 at 21:53

  Jag tror inte att dessa personer är medlemmar någonstans mer än i sitt egna rövargäng! Hade dom varit medlemmar hos oss i jägareförbundet och det framkommit att dom sysslar med tjuvjakt på det här sättet tror jag dom hade fått en enkel till hotell gripen.

  • 2 maj, 2010 at 22:05

   Det där uttryckssättet brukar användas bara av folk inom rättsvårdande myndigheter… :-)

Comments are closed.