Snart bloggbävning om svininfluensan


Tidigare undrade jag lite över kvällspressens roll när det gäller svininfluensan. Den delen av media brukar alltid vara så alarmistisk och dramatisk, men nu verkade det nästan som om de inte alls hade uppmärksammat de strålande affärsmöjligheter som dykt upp. Men nu har de vaknat.


För att kalla oron
för svininfluensan för panikartad är helt omöjligt utan att media iklär sig sina traditionella roller. Jag förväntar mig att redan under morgondagen se löpsedlar som dramatiskt utropar att ett antal svenska resenärer testats och isolerats utifrån att man befarar att de drabbats. Folkpartiets Jan Björklund kommer i samband med det att hävda att smittskyddslagen ska förstärkas och eventuellt insjuknade ska hållas bakom lås och bom. Först då är det panik.

Morgontidningarna var den här gången snabbast med de svarta rubrikerna, men snabbast av dem alla var etermedia. När nu alla stöder varandra så kan folk räkna med att nås av en massiv information under nästa vecka, bloggare som hittills förhållit sig kallsinniga inför nyheten kommer att pröva speciell bloggdesign med en bakgrund gjord av en virusbild. En bloggare, jag säger inte namnet, kommer helt tappa koncepterna och lägga upp specialsidor med kartor som uppdateras i realtid. När han har gjort så ett tag så kommer han att lägga ner sin blogg.

Allt detta betyder förstås också att information om svininfluensan kan gå förlorad. Smittskyddsinstitutet har sagt att man inte tycker att det är så allvarligt att man vill börja vaccinera. Det är ett märkligt uttalande med tanke på den lilla detaljen att det inte finns något vaccin. De, om några, borde rimligen känna till den saken. Med andra ord så är det dags att varna för Grönköpingsinformation framöver. Jag har nämnt det förut, men jag drar det en gång till:

När diskussionen gick som hetast om fågelinfluensan så kom partierna i riksdagen överens om att satsa en miljard för att bygga en vaccinfabrik i Sverige. Orsaken var att vi inte har någon möjlighet att själva producera vaccin i tillräckligt stor skala. Men så lyckades moderaterna lura i väljarkåren att de var ett slags socialdemokrater light vilket innebar att det blev en ny moderatledd regering. Och då var man inte längre överens. För är det något som borgare ogillar så är det att använda skattemedel till något samhällsnyttigt. Dessa slantar ska givetvis omfördelas så att de går tillbaka till dem som behöver dem minst. Sjuka, arbetslösa och pensionärer blev utan skattesänkning. Klassisk högerpolitik fast i ny kostym, ”Arbetslinjen” heter skräddaren. I det här fallet så försvann förmögen-


hetsskatt, fastighetsskatt och man satte dessutom igång att låna pengar för att kunan sänka skatterna.

Med den sortens politik så finns det givetvis inte plats för någon vaccinfabrik.

Jag önskar givetvis att Rapport, Aktuellt, Nyheterna, Ekot, Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet berättar detta för sin publik så att alla vet vilkas fel det är att vi inte har en sådan fabrik.

Men trots den alltmer stegrande fokuseringen på nyheten om svininfluensan så har jag ännu inte hittat någon information om en av de viktigaste sakerna när det gäller epidemiskt och pandemiskt spridda sjukdomar. Jag vill veta hur lång inkubationstiden är. Har vi otur så har vi en global spridning av denna farsot inom något eller några dygn. Ur den aspekten är det viktigt att veta tidsrymden mellan misstänkt exponering och insjuknande. Det borde rimligen vara något som smittskyddsmyndigheterna ska gå ut med, men de kanske är illa informerade om den saken när de inte ens kände till att det inte finns något vaccin. Kanske har borgarna avskaffat myndigheten och satt någon avpolletterad statssekreterare där?

intressant -> Andra om: , , , , , , , , , , t AB EX DN SvD

[tags]Svininfluensa, Mediekritik, Pandemi, Epidemi, Medicin, Hysteri, Försäljning, Högerregeringen, Arbetslinjen, Högerpolitik, Politik[/tags]


13 svar till “Snart bloggbävning om svininfluensan”

  1. Ja det är ju klart att kvällstidningarna reagerar när influensan hotar så viktiga företeelser som semesterorter i Mexico. Så länge det bara var mexikaner som dog, så var det ju ingen nyhet. Men om turisternas semester hotas, eller ännu värre någon i USA skulle drabbas, då är det ju allvarligt.

  2. Det finns alldeles för många människor på denna jord och Gud behöver gallra lite ibland. Det är inte speciellt konstigt att de flesta epidemier börjar i befolkningstäta områden. Mexiko City är ju en varböld om ca 20 miljoner människor. Helt ofattbart stor stad. Det behövs lite gallring…

  3. ”Folkpartiets Jan Björklund kommer i samband med det att hävda att smittskyddslagen ska förstärkas och eventuellt insjuknade ska hållas bakom lås och bom.”
    För att stävja paniken får vi hoppas att det är Jan Björklund som drabbas först och sätts i karantän omgående.

    När pesten härjade så blev det brist på arbetskraft, något som ledde till bättre löner och arbetsvillkor och att herrarnas makt minskade

  4. Vi som är gamla nog att ha upplevt de två (av tre) senaste pandemierna under förra århundradet, dvs Asiaten och Hongkongflunsan, tog det väl ganska lugnt då? Vill minnas att vi betraktade det som en lite kraftigare influensa med hög feber men inte att någon yrade om att det skulle varit livsfarligt eller att det behövdes vaccin… Någon som minns bättre?

  5. Asiaten är jag för ung för att minnas (skönt att vara för ung ibland ;) men Hongkonginfluensan minns jag mycket väl. Nej någon panik eller några rop på vaccinering var det aldrig, det var väl som vilken kraftig influensa som helst. Inte speciellt dramatiskt alltså.

  6. Nog minns jag en del fragment från asiaten och tiden på epideminsjukhuset. Först placerades jag i en sal med 5 vuxna män, varav en var far till en skolkamrat. Någon eller några dagar senare isolerades jag ytterligare, jag fick ”eget rum” mörkt rum med luftsluss. Minsta lilla ljus var fruktansvärt plågsamt, jag hade utöver asiaten fått mässlingen och epidemisk hjärnhinneinflammation.
    När jag hade blivit lite bättre satt jag och tittade ut genom fönstret och såg i bland en gråbeige större ”skåpbil” åka från epideminsjukhuset, det såg ut som den kom från källaren. När jag frågade min far vad det var för bil sa han; du ska vara glad att du inte har åkt med den, det är en likbil.
    Men vad jag verkligen minns, det är det där tysta, slutna, sorgsna och skrämmande epidemisjukhuset.

    • Jag har oxo legat där. Men jag minns bara att mina päron inte fick träffa mig utan var på något slags balkong utanför. DET måste varit 55 år sedan, typ.

  7. Det krävs mer för at tfå kommentera här. Börja med kommentarsreglerna! / Jinge

  8. Det var runt 57 – 58, kanske våren 58. Besökande till mig fick gå in i ett litet rum invid det jag befann mig i. Där kunde de prata med mig i en telefon och se mig genom en glasruta.

    • Mina parenteser fick stå på något slags balkong utanför fönstret. Själv hade jag Scharlakansfeber, och eftersom jag endast har fragmentariska minnen från det hela så måste det ha varit runt 1952-53 nåt.

  9. Man snackar om panik, men hur många vet vad panik är?
    Minst av alla tycks media och politiker vara medvetna om vad panik är för något. Okontrollerad skräck har jag inte upptäckt ännu.

    • Jag tror inte heller på någon panik. Det värsta som kan hända är att folk är försiktiga, och det är samtidigt det bästa.