Snälla, sluta tjata om Japan!


Så löd ett meddelande som en av sidans besökare sände mig via kontaktfunktionen, och även om jag inte kommer lyda uppmaningen så förstår jag bakgrunden. Jag tror att väldigt många av oss störs av det faktum att oskyldiga människor drabbas så hårt av naturkrafterna och att de är så illa förberedda på det trots att de egentligen borde vara det.

Det finns knappast större typsnitt att använda när det gäller tidningsrubriker och den enda riktigt dåliga mediereaktionen var Sveriges Television som knappt lade in en extra Rapport-
sändning första dagen, allt enligt rapportmedarbetarna för att kanalledningen hade sagt nej till att ändra i tablån. Man kan ju undra vad det är för händelse som krävs för att de ska komma med en sändning i timmen för att informera sina tittare. Möjligen om kronprinsessan stukat foten, för när det gällde bröllops-
bevakningen så fanns det minsann ingen brist på resurser. Men det är klart, man satsade ingenting på att få en allsidig bevakning utan det var bara etthundra procent kungafjäsk, så det var väl något slags besparing i sig.

Men visst kan jag förstå dem reagerar på alla tråkiga och oroande nyheter från Japan, det faktum att deras kärnkraftsverk havererar ett efter ett är oroande, särskilt med tanke på att vi själva har några kokvattenreaktorer. Japanerna själva är ytterst skeptiska till den information de får från kraftbolagen och regeringen, många tror att myndigheterna döljer information, och det faktum att kraftbolaget som äger kärnkraftsverken har ljugit förr för befolkningen innebär att förtroendet är noll.

Här i Sverige vet vi att aktivister har kunnat ta sig in på området närmast en kärnreaktor, så även om vi kanske inte behöver oroa oss så mycket för jordbävningar så kan man konstatera att det funnits betydande brister i skalskyddet, och orsaken är givetvis att man vill spara pengar. Jag har dessutom ett vagt minne av att någon ertappats med narkotika inne på ett kärnkraftsverk, möjligen minns jag fel.

Första dagen talade man om att ett tåg hade försvunnit, det hade möjligen kunnat hända i Sverige om man ser till hur trafiken fungerat i vinter, men uppgiften i sig låter så absurd att det fått till konsekvens att jag letat i tidningarna efter uppgifter, men jag har ännu inte sett att de ska ha återfunnit tåget. Jag undrar förstås om det är det japanska snabbtåget, Shinkansen, men jag vet inte. Nu börjar man kunna samla ihop avlidna på stränderna, men det betyder också att många aldrig kommer att återfinnas. De har spolats till havs när vattnet började återvända, därför kommer man att få en liknande situation som efter tsunamin i Indiska Oceanen 2004.

Japan är mindre än Sverige, men har närmare hundratrettio miljoner innevånare. Nu har man kraftiga problem med fyra kärnkraftsreaktorer och skulle man drabbas av en eller flera härdsmältor, som också innebär att det radioaktiva materialet sprids ut i luften, så drabbas landet av mycket allvarliga problem, för hur ska man då skydda sina innevånare?

Så det är klart att man fortsätter att följa nyhetsrapporteringen även om jag förstår att man kan tröttna och istället vill se en bild på en ekorre eller två. Men bläddra i så fall bakåt eller gå direkt till den här sidan.

it , , , , , , ab12345678 e24 svt123gp1234 svd123 ex123456 dn1234567


15 svar till “Snälla, sluta tjata om Japan!”

 1. Vår underbart socialt kompetente utrikesminister twittrade så här i morse:

  ”The Nordic world has its discreet charm. No earthquakes. No tsunamis.”

  Det är ju härligt med våran utrikesminister som kan slänga ur sig vad som helst, handla olja med vem som helst och ändå sitta säkert i sadeln.

  Nästa gång han träffar någon från japan, inleder han väl med frasen.: ”You know, we have no tsunamis and earthquakes in the nordic countries”.

  • Kolla på twitter uppe till höger. Jag svarade:

   Bildt: “- The Nordic world has its discreet charm. No earthquakes. No tsunamis.”
   – Jinge: Instead we got Carl Bildt… @carlbildt ca 3 timmar sedan via web

 2. Tåget är återfunnet för flera dagar sedan (liksom de två andra som försvunnit). NHK hade bilder på det. Som tur var han passagerarna sätta sig i säkerhet!

 3. Hej! Det är vanliga pendeltåg (kanske jämförbara med svenska InterCity-tåg) som har försvunnit. Om jag minns rätt så var det ursprungligen fyra tåg som försvann, varav minst ett har återfunnits. Detta såg jag på japanska TBS, som jag har följt under hela helgen då jag förstår japanska. När de visade det återfunna tåget från nyhetshelikoptern var det omkullkastat och vagnarna låg på olika sidor. Några hjälparbetare eller civilister höll på och letade i tåget efter överlevande. I det läget visste man inte om det spolats bort av tsunamin eller om det spårat ur av någon annan orsak i samband med tsunamin.

 4. Kanske bör man koncentrera sig på svenska ambassadens roll i Tokyo?

  Den lär ha varit stängd i helgen. Finns det någon kabinettssekreterare man kan hänga ut eller skall ”ålen” KalleBildt konfronteras?

  Vad jag läste idag så var 3 av 20 inhyrd personal på fyllan vid kontroll Forsmark 2006. (Narkotikan var i Oskarshamn och falsklarm).

 5. ”skulle man drabbas av en eller flera härdsmältor, som också innebär att det radioaktiva materialet sprids ut i luften”

  Att verkligt farliga isotoper som radioaktivt cesium och jod släpps ut i större mängder är inte speciellt troligt, ens vid total härdsmälta. Jämför med three miles island reaktorn, som hade liknande skydd. Den största delen av den utsläppta radioaktiviteten kommer troligtvis komma från ångan som släpps ut för att sänka trycket – den innehåller främst radioaktiva kväve och väteisotoper som avklingar mycket snabbt (minuter). Det lilla cesium och jod som ändå tar sig ut ger mindre strålning än en flygtur över atlanten. Betänk också att härdsmälta inte betyder explosion för en reaktor av denna typ, i motsats till den mycket dåligt designade Tjernobyl reaktorn, bara att bränslestavarna smälter ut i botten på det inre skalet.

  ”Här i Sverige vet vi att aktivister har kunnat ta sig in på området närmast en kärnreaktor, så även om vi kanske inte behöver oroa oss så mycket för jordbävningar så kan man konstatera att det funnits betydande brister i skalskyddet…”

  Skalskydd betyder nog inte det du tror det gör.

 6. Hejsan, hittade en länk som beskriver vad som troligen hänt vid fukushima 1 kärnkraftverket, den beskriver det ur en mera teknisk synpunkt.

  http://xxxx

  Cheers,
  Robban

 7. En del straffar Gud ordentligt …
  Jag har sett ”The Cove”, det var långt värre scener än detta!

  • För de som undrar vad Cicki kacklar om så är The Cove en dokumentär som handlar om delfin-jakt i staden Taiji i södra Japan. Hon tycker alltså att Gud straffar de miljontals drabbade för att de ca 3200 invånarna i Taiji jagar och äter delfiner och att Japanerna därmed förtjänar det.
   Själv tycker jag Cicki är dum i huvudet.

  • Ska GUD straffa svenska folket darför att svenska soldater åker halva jordklotet ner till Afganistan,
   dödar och lemlästar människor där?
   Vad tycker du att din Gud ska göra?

   • Jag skriver inte om svenska soldater, jag skriver om delfinslakt i Japan!
    Men å andra sidan, Du skriver ju själv om vad människor är i stånd till.
    ”Min gud”, behandlar andra som han själv vill bli behandlad!

 8. Nr 2 gick i luften alldeles nyligen enligt ”Kyodo news agency”. Frågan är om den klarat sig lika ’bra’ som 1 och 3?

 9. Tydligen inte, då man nu talar om skador på kärlet som används för att kondensera ånga vid ett ledningsbrott (se på nätet hur en MK I är byggd). Nu får vi troligen ett utsläpp av något värre än cesium OM det finns i vattnet kring reaktortanken.

 10. Vi badade i utsläppsvattnet förr
  Det var som en jättestor bubbelpool
  Vi hade ju också killen som inte hann raka sig innan han gick till jobbet i Oskarshamn
  Han tog sina personliga saker i en konsumkasse och skulle in
  Tyvärr blev det utslag och han fick se sin tandborste, rakhyvel och
  lödder flyga i atomer när polisen skyddssprängde grejerna
  Eftersom vi är så vana vid kärnkraft här och polisen med stoppade ”bylingen” avfallet i ett vadderat kuvert och skickade till SKI med ordinarie postgång

  Devisen på ett kärnkraftverk är: Du ska kunna ta med en atombomb ut men aldrig in