SMHI varnar för mycket stor fara


Nu varnar SMHI för översvämning, en översvämning som kan innebära en stor fara för allmänheten och mycket stora störningar för viktiga samhällsfunktioner.

SMHI Klass 3: ”Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.”

Vi som dagligen följer SMHI:s prognoser får ytterst sällan se den röda färgen för risken för just översvämning, storm har jag sett, men inte översvämning. Om det är någon risk för alla de dammar som finns i älvar och vattendrag vet inte jag, men förhoppningsvis har man koll på det. Vattennivåerna är redan nu ett par decimeter högre än vad de brukar under snösmältningen och man beräknar att de ska stiga ytterligare en halvmeter.

DN: ”- Det är besvärligt. Vi har inte varit med om så höga vattenflöden i mannaminne, säger Caj Skoglund, kommunchef i Bodens kommun i Norrbotten till Dagens Nyheter.”

Är detta ett resultat av Växthuseffekten?

Jinge

DN SvD SMHI

Andra om: , , , , , , ,

[tags]SMHI, Växthuseffekten, Gobal uppvärmning, Översvämning, Varning, Klass tre, Väder, Natur[/tags]


5 svar till “SMHI varnar för mycket stor fara”

 1. Givetvis, flytta till en fjälltopp så kanske du har en chans att klara dig, om du skyndar dig vill säga…

 2. Hmm, jag trodde att ”växthuseffekten” skulle innebära varmare temperturer samt MINDRE snö ?!

  /K

 3. I boden handlar det nog inte om växthuseffekt utan om att ån som förr rann ut i luleälven inte längre har fritt utlopp. För en del år sedan byggdes en damm nedströms älven och för att inte stan skulle översvämmas så byggdes en damm som stängde av ån från älven och vattnet från buddbyträsk,svartbyträsk, ljusån och andra sjöar och vatten ska pumpas upp och ut var planerna.
  Nu vet jag inte om pumpar eller en kulvert som gäller men i vilket fall som helst är kapaciteten för liten. För boden finns bara en lösning, att gräva en ny fåra från södra änden av svartbyträsk över tropgärdan och mobergs gärde, det är ca 3 km tvärs över.

 4. Att dra slutsatser om ett lokalt väderfenomen utifrån luddiga globala modeller är i bästa fall tveksamt, i värsta fall rent propagandistiskt. Klimatet är ett enormt komplext system, mer komplext än vad som går att föreställa sig (möjligtvis kan man föreställa sig att det är för stort för att föreställa sig det).

  Det är farligt att skrika ”växthuseffekt” så fort det regnar lite. En dag ser vi -äkta- konsekvenser av klimatförändrningarna, och då kommer det att vara för sent, på grund av att människor tröttnat efter decennier av skräckpropaganda och icke uppfyllda klimatprofetior.

 5. I universum syns inga klimatförändringar, men i flugskiten (jorden) är den livsfarlig? För folken inte för eliten! Går det att lösa Naturvetenskapens största problem (Miljöbajsandet). Nej! Naturvetenskapen vill ha mera pengar, jobb, och ännu mera pengar! Någon lösning klarar den inte av att ge. Lösningen har vi inom oss själva. Jag vet vad jag har, vet du?