Skrämmande om Utarmat Uran


Idag berättar tidningarna om självmordsbombare i Afghanistan, för några dagar sedan sköts en svensk soldat, en man som fick amputera benet till följd av skadan. Dessutom har Israel attackerat Gaza som hämnd för det terrordåd som utfördes mot en buss och en militärbil, och utöver det så handlar det en hel del om Libyen.

Om allt det läste jag innan jag läste Anders Romelsjös inlägg om ”utarmat uran”, en artikel som pekar på verkligheten bakom de ord vi fått vänja oss vid.

Anders Romelsjö: ”När DU-projektiler uppnår hög lufthastighet antänds och brinner det med en temperatur på flera tusen grader, vilket medför ännu större sprängkraft. Då det träffar sitt mål bildas ett mycket fint stoft, som kan färdas kilometer med vinden. När detta DU-stoft inandas eller på annat sätt (via sår, DU-förorenad mat och dryck) kommer in i kroppen kan partiklar, som bl.a. innehåller lösligt och olösligt uranoxid, fastna i lungorna, benmärgen, levern, hjärnan, äggstockarna, testiklarna och livmodern och kan skada arvsmassan, möjligen för flera generationer. 2/3 av löslig uranoxid utsöndras med urin inom 24 timmar, medan olöslig uranoxid kan lagras i kroppen i flera år. Ett miljondels gram U-238 utsänder c:a 100 000 alfa-partiklar per dygn med mycket större energi än som behövs för att kunna skada arvsmassan i närliggande celler. Men plutonium och nedbrytningsprodukter från plutonium och U-238 avger dessutom beta-strålning som skadar människor och djur även utanför kroppen. Rest-uran har c:a 75 % av radioaktiviteten hos vanligt uran, och den möjliga skadetiden är oändlig, då halveringstiden är 4,5 miljarder år. Fairline, en expert i olika utredningar i Storbritannien och åt Europaparlamentet menar att beteckningen ”depleted” (utarmat) uran bör ersättas med ”slightly less radioactive” uran.”

Anders berättar också att FN har haft uppe ett förslag om att länder som använder utarmat uran i sina vapen måste redovisa detta. Sverige lade ner sin röst i FN första gångerna det var uppe till diskussion. Artikeln som han har skrivit är lång och ruskigt intressant. Var och en borde läsa tycker jag…

Läs inlägget!

it Andra om: , , , , , , , dn123 svd12 ex1 ab1 sr


6 svar till “Skrämmande om Utarmat Uran”

 1. utarmat uran bör klassask som radiologiskt stridsmedel om spridningen är så stor på det.

  sen att Israel bombar Gaza var ju väntat, de sitter bara och väntar på en anledning till att få göra det…

 2. Kärnkraftsindustrin i speciellt USA hade ett ”litet” problem.

  – Vad ska vi göra av avfallet ? Vi har ett ”smärre” överskott av utarmat uran, som vi inte får dumpa var som helst, då det strålar en del.
  – Vad har det för densitet ?
  – Det är tyngre än bly !
  – Jag har det vi använder det i missiler och bomber, det spränger sig igenom allt !

  Utarmat uran är en lömsk kärnvapenbomb. Den sprider radioaktiva ämnen i mikroskopiska partiklar som människor andas och får i sig med förorenat vatten.

  Det mest skrämmande exemplet är USA:s bombningen av Falluja i Irak. Därifrån har det kommit flertalet rapporter om en extrem ökning av nyfödda missbildade barn !

 3. Det är en skam, inte minst för Sverige, hur världen kryper som strykrädda hundar inför de stora skurkstaterna.

 4. smugglar bofors du-vapen frågar senaste folket i bild: Bofors ägs sedan 2005 av den USA-baserade försvarskoncernen BAE Systems Inc som i sin tur ägs av engelska BAE Systems, Europas största vapentillverkare med cirka 100 000 anställda.
  Uppgiften för Bofors är att förse sina ägare med ammunition och vapen, avsedda för krigföring i bland annat Afghanistan och Nordafrika.