Skapa en vargindustri i Sverige


Idag skriver Susanna Baltscheffsky en artikel om Gullfot i Svenska Dagbladet, en gullfot som även kallas Gråben eller Ulven, lite beroende på vem som talar om vårt mest mytomspunna rovdjur. Själv aktiverar jag mig ibland som vargens advokat, orsaken är givetvis att det är ett djur som definitivt hör hemma i landet och aldrig bör jagas om den inte ställer till det för tamboskapen, något som i så fall bör åtgärdas i första hand med viltstängsel.

Susanna Baltscheffsky/SvD: ”När USA återinförde den utrotade vargen, valde man Yellowstone och Idaho med sina enorma vidder. När Sverige nu kopierar idén blir det problem. Var vargarna än släpps kommer de att komma i kontakt med människor.”

I inledningen av artikeln skriver hon om de ”enorma vidder” som man återin-
planterade vargen på. Men längre ner i texten så ser man att det knappast var några enorma vidder, i själva verket motsvarar ytan ungefär tio procent av Sveriges yta, och där ryms det över två tusen vargar. Nu är födotillgången hyfsad vilket gör att man kan behålla en vargstam på två tusen djur.

Susanna Baltscheffsky SvD: ”Han ser en stor skillnad mellan vargprojektet i USA och det i Sverige. Yellowstone och Idaho valdes ut för sina områden med obrutna vidder. I Idaho breder den statligt ägda marken ut sig över nästan 20000 kvadratkilometer. Ytan är lika stor som Värmland, men här bor knappt några människor alls. I national-
parken Yellowstone, som är 6 mil åt ena hållet och 19 mil åt det andra har vargar stora ytor att leta revir på. Där finns också parkpersonal av olika slag, både som patrullerar i området och som kartlägger och undersöker vargarna.”

Nu är det knappast antalet människor som är problemet i Värmland och Dalarna, det är snarare så att vargens favoritföda är densamma som jägarkårens. Om vargen hade hållit sig till att äta upp ett antal får men ratat älgen så hade den antagligen fått vara ifred för de kriminella jägargäng som jagar den idag. Att sedan samma jägare talar om befolkningen som inte vågar släppa iväg sina skolbarn till skolbussen är inget annat än ren skrämselpropaganda, det handlar om politisk taktik.

Det som Susanna Baltscheffsky också tar upp är den betydande vargturism som uppstått i USA. Mängder av människor betalar massor av pengar för att få vistas i vargmarker, och antagligen skulle den industrin snart omfatta över tusen årsanställda i Sverige, något som ur nationalekonomisk synvinkel skulle löna sig betydligt bättre än älgjakten.

Personligen skulle jag gärna se att vargen fick utbreda sig över hela riket och att man skulle låta stammen växa till tre tusen djur. Det klarar många andra länder så varför skulle inte ett betydligt glesare befolkat Sverige klara det? Nu hålls vargar istället i ett minimalt varghägn som t.ex. på Skansen, bilden visar hur de tre vargarna där har trampat upp stigar som de cirkulerar på varje dag. Det är ett känt neurotiskt beteende hos rovdjur som hålls i fångenskap, djurplågeri är ett lämpligt ord för detta.

Jag kan tycka att det är märkligt att arbetslinjen inte utsträcks till Värmland, Dalarna och Norrlandslänen. Det är många som skulle gynnas av en sådan politik, inte bara vargen, utan människor som idag försörjs bristfälligt av a-kassan eller försäkringskassan när de kan få sin utkomst av vargturism.

it , , , , , , , , , svd dn1 gp ex ab12


10 svar till “Skapa en vargindustri i Sverige”

 1. Bra skrivet! Vad jag finner mest förvånande i allt detta är hur stark och inflytelserik jägarlobbyn är, trots att deras argument är rent nonsens och alltid färgade av ett obehagligt drag av blodtörst. Det är så korkat att ingen tänkande reflekterande person skulle kunna bli övertygad (kan tyckas). Men så blir det väl när knugen och hans kompisar sitter på toppen av det laget… Jägarkåren ger uttryck för en skrämmande egoism.

 2. Våra kära politiker har slagit knut på sitt eget resonemang igen. ”Den svenska vargstammen är inavlad” alltså genomförde man en urskiljningslös s.k. licensjakt på ett djur med en population på ca 200 individer under förra vintern. Sedan sade man sig vilja inplantera vargar från Finland eller Ryssland därför att inga vargar vandrar in naturligt och på så sätt bidrager till genetiskt till stammen. Varför denna komlicerade omväg? Tillåt varg i norra Sverige (där den naturligtvis hör hemma och skulle trivas ypperligt) och sluta med att lyssna enbart på den ena sidan dvs. de som har 0 – tolerans mot varg eftersom det handlar om deras ”livsstil” och ytterst deras frysboxar fyllnadsgrad. Hur länge ska Sverige leva kvar i detta föråldrade och kostsamma subventionstänkande? De ca. 5000 renskötande samerna dikterar uppenbarligen villkoren för ett helt land som på köpet tappar en hel potentiell upplevelseindustri. Paralellerna är uppenbara till yrkesfiskarna.

 3. Det är för hemskt att Sveriges mest kända djurpark tillåts hålla rovdjur i små hägn. Jag har också sett vargarna kuta runt som tigrar i en bur. Det är fruktansvärt att se och jag vill inte att mina barn ska behöva se lidande djur när de går på Skansen.

 4. jag håller med dig, vi gör en industri på pälsarna som finns kvar, sen avvecklar vi. skulle vara skönt med en varm mössa gärna med svans.

 5. Bra skrivet!
  Det är så sorgligt och man undrar vad som bottnar sig i varghatet?
  Kalla mig romantiker eller vargälskare, men är inte jägarna detsamma? De rör sig som gudalika topppredatorer med hög svansföring med gevär och hund i våra skogar. Naturälskare som avgör vad som får leva eller dö. Verkligen att återgå till naturens vishet. Alltid fanns det älgkött i frysarna för den elitistiska gruppen.
  Endast dessa har makten och härligheten. Det måste vara en berusande känsla att få bli ett med naturen med dess vidunderliga skönhet och storslagenhet. Och så kom vargen!
  Ja den kom och den överlevde, trots alla motgångar! Trots tjuvjakt, förgiftning, decimering och inavel.
  Människan förfasades! I alla fall en del.
  Licensjakt!
  Jägarna tyckte det var viltvård och rusade ut och sköt ihjäl 29 vargar. Nu vill de helst skjuta 50 under 2011.
  Jägarkåren har 180 000 medlemmar, vet ej hur många som är högviltsjägare. Då vargen är ett sådant speciellt djur i sin familjekonstellation kan det lätt avskjutas fel individer vid en sådan hysteriskt oplanerad jakt. Då undrar man hur mycket kunskap som har använts?

  Det finns bra jägare! Men tyvärr så försvinner deras röster eller hotas till tystnad. Otydliga politiker lyssnar på jägarlobbyn och går deras ärenden. Nu står jägarkåren förväntansfullt och putsar på gevären.
  Även om jag är en romantiker så har jag ett visst mått av intelligens. Jag förstår att ett län inte kan ha en alltför stor population av varg. Det kommer att behövas en viss jakt på öronmärkta individer men låt den utföras av utbildat folk.
  Återigen kommer det att stå i utländska tidningar hur Sverige och dess varghatare står i fokus om vargens överlevnad som art eller inte.
  Visst är det sorgligt!
  Undrar om vargen hade haft en röst och fått sagt sitt vad den hade sagt?