Skansen och Rovdjuren


Häromdagen var jag inne en sväng på Skansen för att fotografera en järv. De två vuxna järvarna ställde snällt upp och lät sig fotograferas av besökarna, och som vanligt när det gäller de stora rovdjuren så är det knappast någon som sett dem i verkligheten, det hör man på alla kommentarer om inte annat.

En sak som bekymrade mig var att vargarna inte såg ut att må så bra. De vandrade runt motsols på en upptrampad stig i hägnets östra, eller möjligen norra sida. Under den halvtimmen som jag var och kikade på rovdjuren så upprepades beteendet hela tiden, dessutom utan avbrott.

Vi är nog många som sett liknande beteende hos djur som hålls i mindre hägn eller burar, jag har bland annat sett de stora kattdjuren bete sig precis så, men inte vargen. Jag drar givetvis slutsatsen att de behöver stimulans, möjligen skulle de må bra av om ett par harar släpptes in i hägnet varje dag, men antagligen skulle Skansen-
besökarna uppröras. Vargarnas bordsskick är knappast anpas-
sat för små människobarns ögon. Dessutom så tror jag att man undviker att ge rovdjuren levande föda i djurparker, djurskötare är också människor och vi kan nog utgå ifrån att de tycker om djur. Så att släppa in en söt kanin i varghägnet är nog inte en så populär åtgärd någonstans, utom hos de berörda vargarna då förstås.

Hur man löser den sortens problem vet jag inte, men klart är att samtliga rovdjurshägn på Skansen är för små. Det är nog en balansgång mellan den minimala yta man har tillgång till, och behovet av att visa upp de svenska rovdjuren. En pedagogisk uppgift samtidigt som det känns motbjudande när man ser att djuren far illa.

Egentligen finns det bara en åtgärd, och den är att ta bort rovdjuren från Skansen. Ska man ha dem i hägn så ska det vara tillräckligt stora hägn så att djuren kan leva ett någotsånär normalt liv. Det finns givetvis gott om sådana platser i Stockholms närhet, men det är lätt att föreställa sig kostnaden för att stängsla in rovdjur i hägn om två gånger två kilometer, dessutom tillstöter ett annat problem. Hur sjutton får man publiken att betala inträde då djuren snabbt lär sig var man ska befinna sig för att slippa att få se tvåbenta besökare?

Jag vet inte, det är nog svårt att hitta en vettig lösning, men i avvaktan på en sådan så kanske det vore bäst för djuren att slippa Skansen helt? Jag ska försöka ta reda på vad man anser om detta från djurparkens sida, jag kanske återkommer i ämnet med andra ord…

it , , , , , , , ,


15 svar till “Skansen och Rovdjuren”

  1. De får väl göra som de gjorde förr: lära vargarna gå i koppel och ta med dem på promenad ut på stan så de får lite omväxling.

    • Är det flaskuppfödda valpar så går det nog bra, men hur länge sedan var det som det föddes vargvalpar på Skansen?

      Jo jag vet att de ibland har varit ute med dem på promenad bland besökarna, men då bör vargarna växa upp bland människor om det ska funka bra, annars blir de nog bara ännu mer stirriga.

  2. En ide vore att ha två eller flera uppsättningar vargar som får turas om att vara ”på jobbet” på Skansen, respektive ”på semester” i ett större hägn. Vet inte om det skulle funka med revir och transporter…

  3. Inte för att jag är någon flitig zoobesökare men det enda zoo jag varit på som inte lämnat en sur eftersmak vad det gäller djurhållningen är Järvsö Zoo. Hängnen där är så stora så det är inte säkert att man får se alla djur men stämningen är betydligt trevligare.

  4. Jag drar givetvis slutsatsen att de behöver stimulans, möjligen skulle de må bra av om ett par harar släpptes in i hägnet varje dag.

    Egentligen vore det ett bra sätt att visa folk hur det går till ute i naturen, men fruktansvärt unfair mot hararna som inte har en sportslig att komma undan i det trånga hägnet. Så nej jag tror inte det är någon riktigt bra idé, det känns oetiskt och jag tror inte att alla naturovana människor skulle tåla det.

    Jag är helt inne på att det är hur olämpligt som helst att hålla vargar, och även andra rovdjur som normalt rör sig över stora arealer i det fria, instängda i trånga hägn. Det är inte på gränsen till djurplågeri, utan det är djurplågeri.

    • Jag är helt inne på att det är hur olämpligt som helst att hålla vargar, och även andra rovdjur som normalt rör sig över stora arealer i det fria, instängda i trånga hägn. Det är inte på gränsen till djurplågeri, utan det är djurplågeri.

      Jag är beredd att hålla med, samtidigt så är det viktigt att ge folk möjlighet att komma dem nära. Svårlöst dilemma… Men man kan i alla fall hävda att de stora rovdjuren bör tas bort från Skansen, de har löjligt lite utrymme.

      • När jag som barn besökte Skansen fanns det t.o.m. isbjörnar där. Dessa ishavets vagabonder hade ett ytterst litet hägn med några klippor samt en vattengrav att leva sitt dagliga liv på. Jag minns att jag trots min unga ålder blev illa berörd av de stackars isbjörnarnas tröstlösa och stressade promenad runt, runt, runt. Det var bedrövligt att se.

  5. För några år sedan var jag med Stockholms Hundungdom och Studiefrämjandet på studiebesök på Kålmården, som gick ut på att vi fick besöka deras vargar inne i hägnet. Vad jag minns av skötaren vi hade som guide var att en viktig anledning att ge ”färdigt” kött var att det var viktigt för skötarna att det var just de som skulle komma med maten. Det var viktigt för djurens sociala förhållande (möjligen kan man läsa detta som underordning) till skötarna. Vad man inte vill ha om man är en skötare som ska knalla in till ett gäng fullvuxna Canis Lupus är att dessa har fått sitt jaktbeteende stimulerat och känner sig riktigt, riktigt självständiga mot den aktuella skötaren. Det räcker med att vargarna på Kålmården brukade mobba björnarna. Om inte annat ger det en bild av vad en organiserad vargflock är kapabel till om de skulle behöva.

    Och ja, efter att alfan gett oss grönt ljus att hälsa var de lika vänliga som vilka stora hundar som helst.

  6. Vad gäller Skansens vargar så vet vi att de travar omkring i hägnet en hel del, men vår uppfattning är att de normalt inte uppvisar någon stress. Våra vargar är troligen våra känsligaste djur vad gäller förändringar i deras dagliga liv. Kanske hade det hänt något speciellt när du var här? Vi spränger för närvarande för det nya lillskansen bygget, och kanske hade det jagat upp vargarna en aning? Vad gäller att ta med våra vargar ut på promenad, så var det är snart 30 år sedan det hände senast. För närvarande har vi inga planer på det. Då, när vargar visades upp i koppel hade vi napflaske uppfödda vargar.

    Vad gäller utfodring av våra vargar så sker det inte på regelbundna tider, även det för att efterlikna naturen.

    Berikning av vargar sker främst genom att vi varierar det sätt vi utfodrar djuren samt att vi lägger ut diverse dofter att arbeta med.

    Tomas Frisk
    Chef zoologiska avdelningen Skansen

    • Tack för svaret Tomas!

      Tyvärr så råder det nog inget större tvivel om huruvida vargarna är stressade eller ej, beteendet är typiskt för djur i fångenskap som du vet. Frågan är förstås som alltid – vad göra åt saken. Själv är jag övertygad om att man inte borde få hålla vilda rovdjur i mindre hägn.

      Nej det hade inte hänt något speciellt, vargarna har dessutom haft samma rutt länge, det har blivit stigar, det syns inte så mycket på den bild jag visar här, men det beror på att den är kraftigt beskuren. Det skulle dessutom synas mycket mer om det inte vore för alla löv som har fallit.

      Sedan tror jag att Skansens vargar fyller en mycket viktig funktion för besökarna, liksom alla andra djur. För närvarande så tror jag dessutom att den är viktigare än vanligt med tanke på den vargdebatt som flammar upp lite då och då.

      Min uppfattning är att hägnen är för små, och sett ur det perspektivet så skulle knappast hela Djurgården räcka till om alla skulle beredas så mycket plats så att de inte for illa.

      • Det är klart att vi ska ha varg i naturen, de ska inte stängas in i hägn. Har man får så kan man skydda dom.

    • Kul att Skansen svarar! Vad är det för dofter du talar om och hur arbetar djuren med dem? F.ö. tror jag att vargarna skulle behöva hela Skansen för att må bra. Jag har inte varit där på några år, men jag har för mig att det är bara 100 x 25 meter det handlar om, men det kanske är ubyggt?

  7. Skansen är för litet för djur överhuvudtaget. Se på älgarnas hägn! Djurplågeri!