Skansen och Rovdjuren

Häromdagen var jag inne en sväng på Skansen för att fotografera en järv. De två vuxna järvarna ställde snällt upp och lät sig fotograferas av besökarna, och som vanligt när det gäller de stora rovdjuren så är det knappast någon som sett dem i verkligheten, det hör man på alla kommentarer om inte annat.

En sak som bekymrade mig var att vargarna inte såg ut att må så bra. De vandrade runt motsols på en upptrampad stig i hägnets östra, eller möjligen norra sida. Under den halvtimmen som jag var och kikade på rovdjuren så upprepades beteendet hela tiden, dessutom utan avbrott.

Vi är nog många som sett liknande beteende hos djur som hålls i mindre hägn eller burar, jag har bland annat sett de stora kattdjuren bete sig precis så, men inte vargen. Jag drar givetvis slutsatsen att de behöver stimulans, möjligen skulle de må bra av om ett par harar släpptes in i hägnet varje dag, men antagligen skulle Skansen-
besökarna uppröras. Vargarnas bordsskick är knappast anpas-
sat för små människobarns ögon. Dessutom så tror jag att man undviker att ge rovdjuren levande föda i djurparker, djurskötare är också människor och vi kan nog utgå ifrån att de tycker om djur. Så att släppa in en söt kanin i varghägnet är nog inte en så populär åtgärd någonstans, utom hos de berörda vargarna då förstås.

Hur man löser den sortens problem vet jag inte, men klart är att samtliga rovdjurshägn på Skansen är för små. Det är nog en balansgång mellan den minimala yta man har tillgång till, och behovet av att visa upp de svenska rovdjuren. En pedagogisk uppgift samtidigt som det känns motbjudande när man ser att djuren far illa.

Egentligen finns det bara en åtgärd, och den är att ta bort rovdjuren från Skansen. Ska man ha dem i hägn så ska det vara tillräckligt stora hägn så att djuren kan leva ett någotsånär normalt liv. Det finns givetvis gott om sådana platser i Stockholms närhet, men det är lätt att föreställa sig kostnaden för att stängsla in rovdjur i hägn om två gånger två kilometer, dessutom tillstöter ett annat problem. Hur sjutton får man publiken att betala inträde då djuren snabbt lär sig var man ska befinna sig för att slippa att få se tvåbenta besökare?

Jag vet inte, det är nog svårt att hitta en vettig lösning, men i avvaktan på en sådan så kanske det vore bäst för djuren att slippa Skansen helt? Jag ska försöka ta reda på vad man anser om detta från djurparkens sida, jag kanske återkommer i ämnet med andra ord…

it , , , , , , , ,

  15 comments for “Skansen och Rovdjuren

  1. Pingback: Ante

Comments are closed.