Skånes Djurparks misslyckande

Skånes djurpark har misskött de djur man visar för allmänheten, och man har gjort det till den grad att myndigheterna rimligen behöver fundera över deras tillstånd och kvalifikationer för att hålla vilda djur i fångenskap.

Aftonbladet: ”Vargarna rymde ur sitt hägn och dödade en kronhjort. Då evakuerades alla besökare från Skånes djurpark. Och alla vargar dödades. Vargarna i Skånes djurpark utanför Höör har ett stort hägn alldeles intill kronhjortarnas. I går morse lyckades de krypa under stängslet och ta sig in till sina grannar. En av kronhjortarna dödades och det finns också uppgifter om att vargarna tagit sig in till djurparkens älgar.

– De har bitit i stängslet så att skruvarna som är förankrade i en mur har lossnat. Sedan har de krupit ut, säger Staffan Åkerby, som numera sitter i parkens styrelse och är ordförande i djurparkens vänförening.

Länge var det oklart hur många av vargarna som tagit sig ut ur hägnet. – Minst fyra har skjutits ihjäl av djurparkens egen personal, säger Staffan Åkerby. Det fanns redan i går uppgifter om att vargar var döda, något som inte bekräftades. – Det kan jag varken bekräfta eller dementera. Jag vet inte. Men det kan vara så.”

Att man placerar vargar intill kronhjortarna är djurplågeri dubbelt upp. Vargen står ovanför hjorten i näringskedjan och att den agerar för att komma åt hjortarna är inte konstigt. Att utsätta vargen för detta är – djurplågeri. Att utsätta kronhjorten för den stress det innebär är – djurplågeri.

Sedan reagerar jag givetvis på Aftonbladets val av vargbild för att illustrera denna tragiska händelse. Bilden som Krister Hansson tagit är säkerligen vettig i många sammanhang, men här, där det handlar om att vargar tycker om att äta hjortar, så blir den lite för mycket enligt min uppfattning. Visst, jag är partisk och vill att vi ska ha naturliga bestånd av de fem stora

varg

rovdjuren, men alla besökare på min blogg vet min inställning. Någon ”opartisk” nyhetsrapportör är jag definitivt inte. Det syns om inte annat i min kommentar till Hanne Kjöllers vargartikel i gårdagens DN.

Jag kan i förbigående nämna att Aftonbladets redaktör för .se tycker att deras varg ser ”snäll” ut…

Jag konstaterar att Skånes Djurpark misslyckats med sina varg- och hjorthägn och uppvisat brist på förståelse för bägge dessa djurarters naturliga beteende. Det borde vara en larm-
signal för den myndighet som har till uppgift att ansvara för tillsyn av verksamheten.

intressant Andra om: , , , , , , , , , ab12 svd dn gp hd Läs oxo: annarkia anders scaber kyrkoordnaren åsiktskanon gert t

  22 comments for “Skånes Djurparks misslyckande

 1. Matte
  10 januari, 2010 at 14:01

  Ja, Aftonbladets varg ser extra lömsk ut. Men det var väl meningen. Fotografen är säkert älgjägare.

  • 10 januari, 2010 at 14:13

   Javisst ser den lömsk ut! Jag har en likadan bild (tavla) på väggen bredvid min dator målad av en konstnär från Filipstad. En vacker men – lömsk varg. Jag fick den av mina föräldrar så den får sitta uppe. Ska nog fixa lite egna vargbilder i vinter…

 2. Ubbe
  10 januari, 2010 at 14:15

  Jag kan inte fatta hur man kan vurma för rovdjur som äter barn.

  • 10 januari, 2010 at 14:19

   Suck…

  • 10 januari, 2010 at 14:53

   Dubbelsuck…

  • Marcus R
   10 januari, 2010 at 15:12

   Ubbe:
   Senast en varg dödade en människa i Sverige: 1821.
   Världens farligaste djur: Myggan – den dödar 2 miljoner om året genom malaria.

   Det kan vara intressant att titta på antalet bilolyckor med vilt också för att få ett perspektiv på vilket djur som är farligast: http://www.polisen.se/Aktuellt/Pressmeddelanden/Rikspolisstyrelsen/Nationella-Viltolycksradet-presenterar-viltolycksstatistik/

   Jinge:
   Skånes djurpark har faktiskt fått beröm för sin vargstam. De har fått ungar flera år i rad vilket djur i fångenskap i regel bara får om de trivs. Men visst… de borde fixat stängslet innan de rymde.

   • Orvar
    10 januari, 2010 at 18:53

    Och varför ska man jämföra hur många viltolyckor som förekommer, med skjutna vargar i en misslyckad djurpark, bara såååååååå dumt.

    • Marcus R
     10 januari, 2010 at 19:16

     Orvar, jag nämnde ingenting om djurparkern i mitt svar till Ubbe.

  • Palle
   10 januari, 2010 at 16:55

   I hate to break it to you, men Rödluvan och vargen är ingen verklighetsbaserad berättelse…

  • Timmy
   11 januari, 2010 at 09:52

   Otroligt dåligt av djurparken. Amatörmässigt och panikslaget.

 3. Pelle
  10 januari, 2010 at 15:46

  Nä , tror ta mig fan att hela denna djurpark fått total hjärnblödning.Stackars djur rent ut sagt.

 4. Christer W
  10 januari, 2010 at 16:25

  Ändå tycker jag att det är att föredrar att det finns några vargar i en djurpark än en jävla massa idioter som drar runt i skogarna bara för att få se och fotografera varg på nära håll.
  Skygga vargar som skyr människan är faktiskt deras bästa skydd.

 5. Hannes
  10 januari, 2010 at 16:43

  Jag tror att Ubbe ägnade sig åt sarkasm i sin kommentar.

  Djurparkens förfarande verkar väldigt orimligt (och onödigt) för någon som jag, som inte är insatt i varghantering. Måste man ”bestraffa” djuren för att de rymt (p.g.a dåligt skötta stängsel) genom att avliva dem? Kunde man inte bara söva dem och föra in dem i sitt hägn och fixa staketet? Eller är händelser som denna ”farliga” för djuren själva på något sätt?

 6. boris
  10 januari, 2010 at 17:00

  Skånes djurpark har ”misslyckats”?

  Nej, Skånes Djurpark har visat att man är vargens fiende genom massakern av 12 vargar. Genom att vara vargens fiende är Skånes Djurpark och Sveriges fiende. Vi i Sverige är stolta över vår vackra natur och våra vilda djur och vi har fått nog av alla djurplågare och djurdödare! Nyligen dödade Borås Djurpark de nyfödda och kärnfriska lejonungarna då man helt vansinnigt nog hade låtit honan föda mitt framför den tjoande och fotograferande folkmassan. Djurparkerna har ett mål med sin verksamhet: MAXIMAL PROFIT. Djurens välmående struntar man blankt i. Ner med djurparkerna!

 7. Sniff
  10 januari, 2010 at 17:22

  Detta är ännu ett exempel på hur föråldrad synen på djur och vilda djur i fångenskap är, typ totalt på neandertalnivå. Fast då förtalar man snudd på neandertalmänniskorna som jag tror hade en sundare inställning till djuren än dagens homo sapiens har.
  Så tolv djur flydde, vad jag förstår till en annan inhägnad och där tog för sig av buffén som de fått drägla över i tid och evighet. Då massakrerar man hela varggänget!?!?! Var det någon som totalt tappade besinningen eller var det en jättebra ursäkt att få skjuta lite och visa att man minsann kan. Var fanns den stora faran för människoliv för att zoots SWAT-comando fyllde och tömde magasinen i djuren. Det måste varit som yankee-noodle säger shooting fish in a barrel!

 8. Thomas
  10 januari, 2010 at 19:15

  Jag tycker den där vargen ser fokuserad snarare än lömsk ut. Den är säkert bara nyfiken på fotografen.

  Marcus är orättvis mot myggan. Den är själv lika mycket offer för malariaparasiten som vi är.

 9. Marcus R
  10 januari, 2010 at 19:34

  Jag tror faktiskt att djurparkerna hjälper till att öka medvetenheten om djur för folk som normalt sett inte har så mycket kontakt med naturen. Dessutom så hade ju knappast vargarna varit vid liv om de varit fria ändå eftersom regeringen bestämt att stammen ska vara på X individer.

  Jonas Wahlström har uttalat sig om varför man sköt vargarna istället för bedövade dem här: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/jonas-wahlstrom-mycket-ovanligt-att-vargar-rymmer_4064939.svd

  En av anledningarna till att man valde att skjuta vargarna kan vara att de faktiskt är mer människovana än vad vilda vargar är. Den typen av rovdjur vill man inte ha lösa oavsett vilken typ av rovdjur det är.

 10. Emmie
  10 januari, 2010 at 21:27

  Det handlade väl knappast om att ”bestraffa” de andra vargarna utan att situationen blev ohållbar iom att alfatiken olyckligtvis var en av de djuren som kommit ut och avlivats, det verkar ha varit total kaos bland de djuren som var kvar. Och som kommentatorer så ofta vill poängtera så är vargen ett flockdjur med en mycket stark familjesammanhållning vilket verkar ha varit orsaken till att man inte bara kunde söva dem och föra tillbaka dem och allt skulle vara frid och fröjd sedan…
  Dessutom misstänker man väl att de som började med ”rymmandet” var unga hanar som ville starta egen flock och denna naturliga instinkt måste ha varit ganska stark eftersom att de inte gick att hålla kvar i inhängnaden efter att personalen lyckats få tillbaka dem frivilligt första gången. Jag tycker absolut att man kan ifrågasätta om stängslet har varit tillräckligt och nog måste väl detta vara något utreds med att börja prata om några sjuka konspirationsteorier som jag läst om på flera olika ställen är ju bara skrattretande, det förminskar hela debatten i mina ögon…
  Jag har också svårt för djurparker (och ja de drivs också av den kapitalistiska värld vi skapat) man önskar att hängnen kunde vara ändlöst stora så att alla djuren kunde få leva ut sina naturliga behov, det gör ont att se elefanter, björnar, mårdar mm med onaturliga beteenden som grundas i att de har för lite utrymme och är understimulerade… men man kan inte bortse från det enorma jobb som görs på djurparker för att försöka bevara olika djurbestånd runt om i världen på olika djurparker, mycket forskning mm… eller det engagemang och den kunskap som finns hos de som jobbar med dessa djur.
  Jag tycker hela händelsen är väldigt trist och sånt här ska ju fan inte kunna hända! Och förhoppningsvis kommer det göras utredningar och dessa kanske kommer visa på att man handlande helt fel genom att avliva alla djuren (säkerligen kommer experter från båda lägren att uttala sig i pressen) men jag tycker inte om att man utmålar djurparkens personal till blodtörstiga jaktfantaster! Dessutom har jag varit på djurparken i Höör flera gånger då jag är uppväxt i krokarna och det är en mycket fin djurpark (vissa delar är mindre bra) med ganska stora ytor och mycket skog, har åkt dit flera gånger de senaste åren med min son när vi varit på sommarbesök i skåne också.

  Oj, detta blev en lång kommentar… tyckte bara att det fanns endel att tillägga i denna soppa! =)

  • Boris
   11 januari, 2010 at 12:47

   ”Det handlade väl knappast om att ”bestraffa” de andra vargarna utan att situationen blev ohållbar iom att alfatiken olyckligtvis var en av de djuren som kommit ut och avlivats, det verkar ha varit total kaos bland de djuren som var kvar. Och som kommentatorer så ofta vill poängtera så är vargen ett flockdjur med en mycket stark familjesammanhållning vilket verkar ha varit orsaken till att man inte bara kunde söva dem och föra tillbaka dem och allt skulle vara frid och fröjd sedan…”

   Jag har aldrig hört talas om att en djurpark har utfört en regelrätt massaker av vilda djur på det här viset. Jag hyser en djup avsky emot djurparker då vilda djur inte hör hemma i hägn, men åtminstone så sköts djurparker i flera andra europeiska länder på ett omsorgsfullt sätt där djuren verkligen har vänner som de kan lita på bland personalen. Så icke i Sverige där djurparkerna mer och mer framstår som regelrätta koncentrationsläger.

   • Emmie
    11 januari, 2010 at 18:42

    Visst kan man ifrågasätta huruvida vilda djur ska leva i hägn, men jag tycker att man då också kan ifrågasätta om tamma djur ska göra det. Även tamma djur saknar utrymme för att leva ut sina naturliga beteende och bara för att ett djur är vad man anser foglig och tillsynes lugn betyder ju inte det att detta djur mår ett dugg bättre än ett djur som lever ut sin understimulans på ett livligare och iögonfallande sätt.
    Jag har aldrig besökt en djurpark utomlands så jag vet inte vad det är som skiljer de svenska djurskötarna från dessas?
    Jag tycker ibland att det känns som att man som djur- och miljövän får vänja sig vid att människan ( liksom andra djurarter ) sätter sig själv och den egna arten i första rum, skillnaden är väl att vi är medvetna om konsekvenserna av våra handlingar.

  • Peter
   11 januari, 2010 at 14:29

   Instämmer helt med dig.

 11. kenny_lex
  12 januari, 2010 at 15:35

  Det som irriterar mig i denna fråga är att flera experter säger att det är svårt att söva springande djur och att det därför var bra att döda dem. Innan jag nu fortsätter skall jag tala om att jag inte är någon expert och att jag inte kan så mycket om djur, istället drar jag en slutsats utifrån det jag vet och har sett.

  Men vargar (och björnar) i det vilda har märkts med radiosändare, men det är ju ingen idé att skjuta ihjäl en varg för att sätta på dem en sändare, där med utgår jag ifrån att det finns kunskap om hur man söver vargar på avstånd. På TV visade man en dokumentär från Sarek om råder som handlade om en björn som kallades för Rapa, i den dokumentären fick man se hur man lyckades söva tre springande björnar ifrån en helikopter.

  Då kommer frågan varför dessa så kallade experter tycker att det är så extremt mycket svårare att göra samma sak i en park, och detta med vargar som är vana vid människor. Jag har sett bilder på personal inne i varghägnet med alfatiken gående i närheten, men tyvär hittar jag just nu inte länken till dessa bilder..

Comments are closed.