Hanne Kjöller i vargdebatten, rekommenderar terapi

Hanne Kjöller på DN kastar sig ut i vargdebatten, helt utan vare sig fallskärm eller skyddsnät. Hon lanserar dessutom en lösning på problemet genom att peka på det faktum att varghysterikerna behöver Kognitiv beteendeterapi, KBT.

Hanne Kjöller/DN: ”Riksdagen har bestämt att det inte skall finnas fler än 210 stycken. Några tycker att det är exakt 210 för många. Rumänerna härbärgerar mer än tio gånger så många men är – om jag förstått saken rätt – inte hälften så hysteriska. Trots att en varg inte tagit ett människoliv sedan 1821 i Sverige tycks vi vara mer rädda för den än för att sätta oss i en bil och ge oss ut i den trafik som skördar hundratals liv. Per år.

Fruktan är inte rationell – det är sant. Men hur botar man den? Inom den populära kognitiva beteende¬terapin ska man titta på spindlar för att bli av med rädslan. Men när det gäller vargar ska man uppenbart göra tvärtom. Man skjuter av dem. Vore det inte bättre med KBT åt värmlänningar, dalmasar och andra skräckslagna?”

Jag tillhör det fåtal lyckliga som sett varg på nära håll ute i naturen. Jag blev inte rädd, jag blev jätteglad och svor eder över att jag inte hade med mig en kamera. Jag hoppas att det inte var sista gången och att jag nästa gång har kameran i ryggsäcken. Men känner jag varghatarna rätt så kommer Hanne Kjöller att få sina fiskar varma för sin artikel. Vargarna är så hemska enligt dem att de inte ens törs plocka svamp eller blåbär, ännu mindre ta med sig barnen ut i skogen.

Man undrar givetvis vilken planet de kommer ifrån, men det har jag funderat över förut utan att komma på något svar. Hanne Kjöller nämner Gysingevargen, tyvärr glömmer hon att berätta att det rörde sig om en varg uppfödd av människor, ett djur som helt saknade vargens naturliga rädsla för människan, vilket var orsaken till att den senare gav sig på folk.

varg
Gullighetsfaktor – 100!

I Kanada finns det 50 000 vargar på drygt 30 000 000 människor. Skulle vi ha lika många vargar per innevånare i Sverige så skulle vi ha 15 000 vargar. Men kanadensare är inte lika nervöst lagda som svenska älgjägare, det ser vi t.ex. varje gång vi möter dem i hockey.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , ab svd1 dn12 t

  13 comments for “Hanne Kjöller i vargdebatten, rekommenderar terapi

 1. Kurt
  9 januari, 2010 at 19:04

  I Alaska jagar man inte med lösspringande hund, och därmed utgör inte vargen något problem. Slutade man jaga med lösspringande hund här också, så skulle också fler jägare få plats på samma område (det blir något svårare att fälla byte), vilket alltså leder till högre inkomster för jakträttsinnehavarna. Och utan hund skulle det också skjutas färre skogsharar och skogsfågel, grupper av djur som det idag är på tok för högt jakttryck på. Älg och rådjur kan man mycket väl jaga utan lösspringande hundar.

  Numera har man annars hört talas om jägare som släpper sin GPS märkta hund, och sedan följer den genom att sitta kvar i sin SUV. Och när jakthunden sedan får stopp på älgen, så kör jägaren så nära som möjligt med sin SUV, för att sedan gå ur och avsluta jobbet, och då blir dert förstås störande med vargar.

 2. boris
  9 januari, 2010 at 21:24

  Stäng de förbannade djurparkerna! NU! Sverige djurparker dödar sina egna djur! Först dödades de kärnfriska nyfödda lejonungarna av Borås djurpark och nu slaktar Skånes Djurpark sina vargar! Stäng igen djurparkerna! De är kriminella!

  http://www.kvp.se/nyheter/1.1839216/flera-vargar-fran-djurpark-avlivade

 3. Wolfgang
  9 januari, 2010 at 23:28

  Andreas Carlgren, vi är många som kommer att komma ihåg detta svek långt in i september. Så det är nog dags att du börjar fila på ditt C.V.

 4. Joakim
  10 januari, 2010 at 00:12

  Fint att man nu börjar uppmärksamma faran med nästan psykotiska vanföreställningar & tillgång till skjutvapen, att det nog är detta som utgör ”hotet från vildmarken”. Tråkigt att det finns någre färre vargar i landet, men de dog kanske inte förgäves ändå: sällan har väl jägarna som grupp blivit så utskämda i media som nu, de värsta varghetsarna framstår ju som rena galningar. Man sköt inte bara varg, man gav sig även på saker som den tänkande majoriteten tycker bör lämnas ifred. Kan få stor betydelse för lagstiftningen på sikt.

 5. Kurt
  10 januari, 2010 at 08:33

  BBC Natural World har förövrigt gjort en bra dokumentär om vilda djur som söker sig in i Anchorage i Alaska ”Moose of the loose”. De får in ca 1000 älgar, 200 svartbjörnar och ett 60 tal brunbjörnar i staden varje år. De ingriper bara om de måste, och då är inte avlivning första alternativet!

 6. Christer W
  10 januari, 2010 at 11:07

  I grunden är problemet mytbildning om hur stor karl jägaren är när han har skjutit varg eller björn. Den dag folk inser att björn- och vargjägaren är liten och patetisk i sin manbarhetssträvan så kommer myterna ha spelat ut sin roll och situationen drastiskt förändrats till förmån för vargen.

  • 10 januari, 2010 at 12:36

   I grunden är problemet mytbildning om hur stor karl jägaren är när han har skjutit varg eller björn.

   Hur stor Karl han är vet inte jag, men jag vet vad som är litet hos vederbörande… :-)

 7. Návdi
  10 januari, 2010 at 12:21

  Gå in och läs om Aftonbladets SIFO-undersökning på
  http://www.vf.se/Nyheter/Varmland/Klar-majoritet-stodde-licensjakten-100108.aspx

  Att 35 procent av de som röstar på Miljöpartiet och 47 procent av de som röstar på Vänsterpartiet skulle vara för licensjakt på varg tror jag inte ett dugg på !
  Dessa siffror tyder på att urvalet icke är statistiskt säkerställt.
  F.ö. så visar mera tillförlitliga opinionsmätningar att Alliansen kommer att förlora valet. De har skjutit sig själva i foten på flera sätt. T.o.m. MUF:arna protesterar mot vargjakten.

 8. Knud
  10 januari, 2010 at 15:42

  Lögner undanbedes! / Jinge

 9. 10 januari, 2010 at 16:02

  Det är jätte svårt att förstå vilken hjärta av sten måste man ha när man bestämmer sig att skjuta på ett djur, ibland bara för att det är definierat genom sagoböckerna att den är blodtörstig hot mot människa… Alla djur är ett hot, bara om du rör deras unge eller försöker att trampa på deras boplatser. Det är bara dagens människor som lever onaturligt och kallar för terrorist den person som såg sitt eget hus rivas bort och sin unge som låser man i fängelse för att barnet kastade sten på ockupanten! Om man skulle i Sverige tala lite mer om den här mänskliga problemet, skulle man förstå bättre en varg i skogen!

 10. Gruv.arb
  12 januari, 2010 at 00:57

  Skitprat undanbedes! / Jinge

 11. KM
  12 januari, 2010 at 13:45

  Jag kan hålla med om att det är svårt att förstå illviljan mot vargarna. Men, det är samtidigt lite skrattretande att se hur många köttätare (ni är väl inte vegeterianer allihop?) ondgör sig över grymheten i vargjakten. Fundera på hur köttbiten som ligger på er tallrik mådde under sitt liv…

  Man kan vara emot vargjakt, men om det är av moraliska/etiska skäl, bör vederbörande bli vegeterian innan han/hon uttalar sig om grymheten i vargjakten.

  • 12 januari, 2010 at 13:59

   Jag tror inte att det är veganer som bråkar. Jag äter ofta kött, jag gillar det precis som vargen. Men jag anser att alla djur ska kunna leva i ett fungerande sammanhang, egentligen borde vi ha tusentals vargar i Sverige, vi borde definitivt inte ha så mycket älg som vi har, något som givetvis gråben bör hjälpa oss att fixa.

   Jag vet inte någon här som är motståndare mot vargjakt av de skäl som du tycks tro…

   Varg tillhör definitivt inte människans normala bytesdjur.

Comments are closed.