Rovdjursföreningen angriper Carlgren och Erlandsson

Idag går Svenska Rovdjursföreningen till angrepp mot Miljöminister Carlgren och Jordbruksminister Erlandsson. De får också starkt stöd av professorn i Zoologi, tillika bloggaren, Erik Svensson. Detta samtidigt som Aftonbladet på sin ledarsida börjar tala om drevet mot Carlgren. Ett antal undersökningar tyder på att mellan sjuttio och åttio procent anser att det var fel att tillåta vargjakt i nuläget, låt vara webbaserade undersökningar men andelen svarande är mycket högt.

Rovdjursföreningen: ”Vargslakten i januari – en svart fläck i naturvårdens historia! Många människor har reagerat häftigt och med stark avsky inför den massjakt på varg som de nyligen bevittnat via medierna, säger Svenska Rovdjurs-
föreningen. Jakten, som enligt miljöminister Andreas Carlgrens ständigt upprepade mantra, skulle vara ”begränsad och strikt kontrollerad” innebar i själva verket att tusentals jägare både skadeskjutit djur och överskjutit de tilldelade kvoterna på över 10 % av stammen. I dagsläget oklart hur många.

– Svenska Rovdjursföreningen har aldrig fått så många reaktioner från så många människor från så vitt skilda boendeorter och professioner, som när det gått upp för svenska folket att regeringen öppnat dörrarna för massjakt på Sveriges fåtaliga vargar. Vi har på kort tid fått över 10 000 namnunderskrifter i protest mot jakten, säger Ann Dahlerus, generalsekretare i Svenska Rovdjursföreningen… (Uppropet)

Ytterst ansvariga för jakten är de bägge centerpartistiska ministrarna Andreas Carlgen och Eskil Erlandsson, som med grumlig argumentation propagerar för jakten som om vore den i grunden något gott för vargstammen. Miljöministern har i flera mediainslag påstått att syftet med jakten är att skjuta djur som lider av genetiska defekter, förmodligen i syfte att få jakten att framstå som ”human” och framåtsyftande.

– Men han pratar mot bättre vetande. Vargarna har skjutits urskillningslöst och det fanns ingen plan för att rikta in jakten på några särskilda djur. Dessutom finns inga möjligheter att identifiera en varg som eventuellt skulle lida av några genetiska skador, vilket förhoppningsvis endast ett fåtal djur gör än så länge. Det är fullt friska vargar som skjutits. Att skjuta av mer än 10 % av vargstammen är självfallet ingen acceptabel strategi för att bevara en liten och starkt isolerad vargstam, säger Ann Dahlerus.”

Erik Svensson, professor – zoologi, Lunds universitet: ”Det värsta är dock inte det i och för sig vansinniga och felaktiga beslutet att tillåta skyddsjakt på en akut hotad rovdjursart. Det är heller inte det faktum att över 10 000 (!) jägare fick licens att medverka i denna skyddsjakt på ca. 25 ynka vargar, när det hade räckt med max något hundratal. Regeringen ägnar sig uppenbarligen åt ogenerat valfiske bland vissa glesbygdsväljare, något som man får hoppas kommer

andreas carlgren
Inte så glad idag kan man förmoda?

att straffa sig när de förlorar andra väljargrupper som av naturliga skäl har blivit rejält upprörda över det här vansinniga beslutet.

Nej, det värsta är nog den fundamentala okunskap och ovetenskaplighet som miljöminister Andreas Carlgren visar upp i den här intervjun i Sveriges Radio, när han motiverar skyddsjakten:

”– Det gäller hela tiden att se huvudfrågan. Hotet mot vargstammen i Sverige är inte vargjakt utan det är att den inte är genetisk frisk. Det är det regeringen nu vidtar så kraftfulla åtgärder för att åtgärda.”

Vad snackar Carlgren om?

Vargstammen är alltså inte ”genetiskt frisk”, eller den är alltför inavlad, för att använda en mer teknisk populationsgenetisk term. Det beror på att det finns för få vargar, den effektiva populationsstorleken (också kallad Ne) är alltså för liten. Det betyder alltså att det borde finnas betydligt fler vargar för att populationen i Sverige ska vara långsiktigt livskraftig och inte drabbas av s.k. inavelsdepression, alltså en minskning av populationens fitness (=populationens genomsnittliga överlevnad och/eller reproduktionsförmåga).”

——
Som en parentes kan jag slutligen nämna
att det finns två partier som tar avstånd från vargjakten, det är Vänsterpartiet och Miljöpartiet. De andra partierna är för jakten.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , ab123 svd1 dn1 gp1 t

  17 comments for “Rovdjursföreningen angriper Carlgren och Erlandsson

 1. 5 januari, 2010 at 15:38

  Man skulle ju kunna hoppas att vargjakten straffar regeringen på något sätt. Den trista sanningen är nog dock att få personer som tillhör den breda opinionen för varg låter vargfrågan styra partivalet.

 2. Susz
  5 januari, 2010 at 18:44

  Erlandsson borde bort från sin stol- han verkar inte bry si om djuren alls.
  Ville inte ens förbjuda sexöverrepp på djur då opponionen var stor förra året.
  Med mer…

 3. 5 januari, 2010 at 19:25

  Vargjakten förefaller mycket ogenomtänkt och Professor Svenssons inlägg var klockrent. Återstår att se hur detta påverkar centern resp. motståndarna mp och v i opinionen. Det här lär slutgiltligt förstöra stureplancenterns chanser nästa val även om de kanske kan sno några röster i Norrlands inland.

  Återigen är det två pinsamheter i det här:
  1. vi bryter sannolikt mot EU:s habitatdirektiv.
  2. ovanstående gör att vi får förtvivlat svårt att motivera varför andra länder ska skydda sina utrotningshotade arter vare sig det är tigrar i Indien och Kina, gorillor i Kongo osv.

  Erlandsson tycker jag i övrigt är en av få allianspolitiker som har kurage och står upp för sina åsikter, respekterar honom.

 4. Per
  5 januari, 2010 at 20:41

  Drev mot ministrar kan gå an, men det är tråkigare med drevet mot landsbygden och Norrland i synnerhet.

  • Martin Forsman
   5 januari, 2010 at 21:59

   ”Drev mot ministrar kan gå an, men det är tråkigare med drevet mot landsbygden och Norrland i synnerhet.”

   Detta drev måste jag helt ha missat. Om Per har missat det så kan jag upplysa om att INGEN seriös debattör har kritserat den ibland nödvändiga skyddsjakt på ’problemvarg’ utan det man vänder sig emot är att skjuta vargar som aldrig gjort vare sig boskap eller annan mänsklig egendom illa. Att skicka ut 12.000 (!) frivilliga jägare, som man därmed kan anta tillhör kategorin varghatare, för att avliva 27 (!) vargar så förstår en stor majoritet att det bara kan sluta i katastrof.

   De individer i Norrland som emotsätter sig denna blinda slaktkampanj mot vår vargstam, och de verkar vara fler än någon kunnat tro, är det ingen som har bedrivit något drev emot. De som däremot förtsätter sprida lögner och myter om varg och uppmuntrar till tjuvjakt m m förtjänar att bli bespottade.

   Återigen vilket tål att upprepa: INGEN är emot skyddsjakt på ’problemvarg’, så det existerar inget drev mot landsbygden. Jakt på varg i största allmänhet är dock en katastrof för vår vargstam.

   • Per
    6 januari, 2010 at 00:33

    Jag har då aldrig sett så mycket skit kastat mot landsbygdsbefolkningen som under de senaste dagarnas kommenterande av vargjakten. Rent förakt från folk som menar att vi bondjävlar gott kan inordna oss i ett stort naturreservat där allt får ha sin naturliga gång. Av detta drar jag bara slutsatsen att man inte kan polemisera med genuina rovdjursförespråkare, bara motarbeta i det längsta.

    Heder åt Olof Liberg som vuxit enormt i mina ögon. Har han något förtroende kvar i motståndarlägret tro?

    • Milo
     6 januari, 2010 at 10:07

     Men man undrar ju faktiskt varför de som bor på landet och är rädda för naturen de bor i, inte bosätter sig i tätorter eller städer eftersom de uppenbarligen saknar intresse för naturen de lever i.

    • 6 januari, 2010 at 12:32

     jag känner också som jag missat ngn, jag tillhör landsbygdsfolket som är helt förbannad över det här beslutet och jaga varg i nuläget, jag känner inte att jag på ngt vis fått ngn skit kasstad på mig för att jag inte bor i Stockholm eller ngn annan stor härlig stad.
     Däremot känner jag jägare som känner sig utpekade och det kan jag förstå, dessa inkompetenta jägare som drev runt o pangade som om det vore 2a världskriget har juh sannerligen lyckats pajja bilden av jägare totalt på mindre än 1 dag!

     Jag undrar vilka som egentligen var ute o sköt varg när jakten drog igång, folk som ville ”värna” om naturlivet eller folk som hatar vargar? jag tror på det sistnämnda.. så mkt skadskjutningar som det verkar ha varit.

 5. Joakim
  5 januari, 2010 at 23:58

  Som om beslutet att ge efter för ”pöbel-krav”, lagom till valåret, hade några genetiska anledningar! Skriv det rakt: vargarna föll som offerbönder på schackbrädet & svenska ”glesbygds-hillbillies” fick agera nyttiga idioter när alliansens omtanke om den lilla människan i vardagen skulle demonstreras i media…

 6. ulf
  6 januari, 2010 at 11:18

  Det finns jämförelser med Berlin 39 och amerikanska sydstatslynchningar, sällan jag sett världens naturskyddsorganisationer vara så upprörda. Makten behöver inte lyssna på människor, om den inte går för långt. Här har den snuddat den gränsen. I riksdagen (våra lagstiftare) sitter över 100 älgjägare, motsvarande andel bland folket skulle bli 4 st, kan det ha ett samband, att jägarfrågor blir så väl bemötta. Just nu dör 1000 tals Vildsvin i kylan, 1987 hade inget Vildsvin frusit ihjäl dom fanns inte i vår natur. Men jägarlobbyn tjatade in dom hos våra lagstiftare, alltså sina egna. Förra året sköts 50 000 vildsvin, i år kommer 65 000 att skjutas…snacka om explosion kungen….( denna ökning trots att dom fryser o svälter ihjäl i 1000 tal) detta djurplågeri är HELT jägarnas skapelse, ingen annan ville ha vildsvinen. Utfodringen ( för att förhindra skador för jordbrukare) har gjort deras fortplantningscykel så rubbad, att dom just NU föder sina kultingar rakt ut i döden i minus 20 grader. Ett nytt lidande som också skapats är att 100 tals hundar sprättas upp av vildsvin varje år, en veterinärklinik i Kalmar får in flera hundar varje vecka, många svårt skadade med tarmarna hängande. Om Jägarförbundet hade haft en sida med bilder på vildsvinsdödade hundar, så skulle jägarna blivit försiktigare, hycklare förnekar sig aldrig, men alla vargdödade hundar frossar man i på sin hemsida. All övrig information stannar hos berörda myndigheter, varför?…Tänk lite själva!! vad gör våra samhällstoppar på sin fritid, landshövdingar, politiker, skogsbolagschefer, kungar, polischefer, pajsarna på grimsö forskningsstation(Olof Liberg, som kanske borde bekymra sig över vildsvinen, för vargarna har han slängt åt pöbeln), mfl mfl ……………………. I mina län värmland, örebro, dalarna gick 25 000 jägare ut och sköt 16 000 älgar i höstas…för några dagar sen gick 8000 av dom ut och sköt 20 vargar!!!! Blodtörstiga???? bedöm själva. Godnatt Sverige.

  • Kennet
   6 januari, 2010 at 18:54

   I Åsele är alla idioter, hur kommer det sig?

 7. Karl
  6 januari, 2010 at 12:56

  Frågan felställd. Sök hjälp! / Jinge

 8. catarina
  7 januari, 2010 at 11:07

  Ge dessa skjutglada jägare ett årskort till Gröna Lund!

 9. 7 januari, 2010 at 13:47

  Råder ingen tvivel om att Centerpartiets triumfliknande rovdjurskampanj genom glesbygdens skogar och samlingslokaler varit effektiv. Numer utgör den Alliansregeringens trumfkort att om möjligt stoppa det starka stöd Socialdemokratin har emellan stock och fur. Carlgren och vargarna får väl ses som administratörer av detta politiska uppsåt, samtidigt som 10% av vargstammen sas upp vid leverans.

  Men visst väcker allt detta frågor. Hur trofast är en Socialdemokratisk väljare i glesbygden? Hur stor var den vetenskapliga förankringen som låg till grund för licensjakten på varg. Hur påverkas jägarkåren av den fullständigt bländande kritik som format sig till en pr-mässig katastrof? Hur svårt blir jobbet nu att särskilja de extrema på var sida, nu när rovdjurspolitiken återigen kastats i ljus på den miljöpolitiska scenen?

 10. boris
  7 januari, 2010 at 14:48

  ”Inte så glad idag kan man förmoda?”

  Jag är övertygad att han inte bryr sig ett skvatt. Han sitter bombsäkert på sin immuna politikerhäck. Minister idag, landshövding eller VD för statligt bolag imorgon.

 11. 7 januari, 2010 at 17:46

  Det är synd att det så lätt blir en fråga om glesbygd vs. stad. Problemet är att svensk rovdjurspolitik under flera decennier varit i händerna på jaktlobbyn med jägareförbundet i spetsen. Sakliga argument från naturvårdsinstanser och internationella konventioner som Sverige ratificerat gällande artrikedom har ignorerats. Att debatten blir hätsk nu är ett resultat av detta. För övrigt anser jag att Carlgren skall avgå, liksom jägareförbundets ordförande.

 12. Billy
  8 januari, 2010 at 01:49

  12000 svenska fega män mot 27 vargar gör att denna regering kan glömma min röst för all framtid.

Comments are closed.