Riksantikvarieämbetets sökfunktion – Fornsök


[column width=”49%” padding=”2%”]
Jag måste så här direkt erkänna en sak. Jag blev glad som ett litet barn när jag upptäckte Riksantikvarieäm-
betets Fornsök. Jag upptäckte det genom SVT Play där jag såg i ett nyhetsinslag att ett antal ScumBags hade använt Fornsök för att leta efter kvarblivna mynt från olika silverskatter på Gotland. Jag gick då till sidan för att kolla vad det var de talade om och jag blev förtjust, ja långt mer än förtjust.

Denna sidas besökare vet att jag lite då och då besöker gamla ruiner, kyrkor och diverse andra platser där det finns mer eller mindre välbevarade fornminnen. Jag har t.ex. min egen bildsamling av runstenar i Haninge som är komplett sånär som på två stenar. Gamla kåkar har jag fullt av på datorns diskar så när jag kom till Riksantikvarieämbetets Fornsök så var det som rena julafton.

Gå dit och sök på Hammersta, en ruin i Stockholms Län. Då får du upp Slott/Herresäte Ösmo 314:1, klicka på den och välj att titta på ruinen i Google Earth. Zoomar du in den så kommer du också att få se en av mina bilder från platsen, bilder som också finns här.

De två runstenar som jag inte har bilder på finns inne i skogen mellan Österhaninge Kyrka och Årsta Slott, men jag har varit osäker på det exakta läget så jag har inte tagit mig dit. Nu är det bara att kolla i Fornsök och sedan direkt printa ut en skärmdump från Google Earth så jag vet exakt hur jag ska gå. Mycket, mycket trevligt. Det känns dessutom som ovanligt välanvända skattepengar eftersom vi är många som är nyfikna på gamla fornlämningar.

Jag har under merparten av mitt liv varit aktiv flugfiskare, och en av de platser jag besökt ofta har varit Killingi och Kaitumälven. Det är en naturskön plats med en fastboende samisk befolkning. Nu sökte jag på Fornsök och fick sjuttionio träffar på Killingi. Mest fångstgropar och kokdito, men även en gammal boplats som jag inte kände till. För mig är det bättre än silverskatter, långt bättre.

Mitt första projekt blir förstås att lokalisera de två runstenar som jag saknar bilder på, dessutom ska jag kolla platsen där
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Riksantikvarieämbetet

jag hittade en tre tusen år gammal krukskärva. Jodå, den är inlämnad till Historiska Museet, det var de som berättade ungefärlig ålder på den. Jag är nämligen inte alls säker på att platsen är känd som en fornlämning, men förr offrade man runt det vi kallar ”jättekast” eller på svenska, stora stenblock, och det var vid ett sådant jag hittade den.

Är du bara det minsta lilla fascinerad av sådant som faller under Riksantikvarieämbetets domäner så ska du omedelbart installera Google Earth om du inte redan har gjort det. Skriv in valfritt ortsnamn, och gärna vilket län/kommun det ligger i. Skriver du dessutom in vad du söker så kommer du att överraskas lika positivt som undertecknad. Hur är det egentligen i byn där mormor och morfar bor/bodde? Kolla!

Nu undrar jag vad en hyfsad bärbar GPS kostar…

intressant Andra om: , , , , , , , , , , t
[/column]


8 svar till “Riksantikvarieämbetets sökfunktion – Fornsök”

  1. Jag gissar att det är två av de tre runstenar som finns i närheten av Beteby som du menar. Den stora är ganska imponerande (se mitt collage). Min fotokompis Jim använder en GPS-mottagare där han laddat in alla runstenar, så med den hjälpen är stenarna enkla att hitta .Dom finns i skogen mellan Ormsta och Alvsta.

  2. Det där var häftigt. Jag hittade ett gravfält som jag inte kände till, bara en kilometer härifrån i Tumba. Ska försöka kolla det på lördag då jag är ledig. Lämpligt att ta med vovven på en promenad dit. Runtenar och annat som jag inte heller har sett. Kul! tack för tipset!