Regeringen struntar i EU:s kritik mot vargpolitiken


Regeringen har kommit på ett sätt att kringgå EU-kommissionens kritik av den svenska vargjakten, ett sätt att obstruera, och som Carlgren säger i rapportintervjun: ”Det här är ett sätt att behålla beslutsrätten om vargjakt – i Sverige”. Vad EU-kommissionen kan tänkas tycka om att regeringen på det här sättet kan utöka antalet skjutna vargar verkar sakna betydelse, bara regeringen kan gå en liten högröstad lobbygrupp till mötes.[column width=”49%” padding=”2%”]
Den första reaktionen på att regeringen meddelade att det inte skulle bli någon vargjakt vintern 2012 var positiv. De flesta trodde nog att det var ett första steg för att freda vargen mot jägarlobbyn och alla varghatare. Men i nästa mening så berättar regeringen att man ska se över reglerna för skyddsjakt, och dessutom mjuka upp dessa regler, för att som Carlgren säger, se till att besluten ska fattas i Sverige och inte i EU.

Andreas Carlgren har lyckats med bedriften att göra sig själv till någon slags sprattelgubbe i händerna på lobbyorganisationerna, men han har också klargjort att han inte kommer att ställa upp i regeringen efter valet 2014. Vi är förstås många som beklagar detta eftersom hans medverkan i den nuvarande regeringen glatt oppositionen stort. Det har aldrig varit så klart och tydligt tidigare att det är en liten beväpnad grupp jägare som bestämmer över svensk miljöpolitik och att regeringen är beredd att obstruera alla möjliga EU-direktiv för att gå denna högröstade lobbygrupp till mötes.

Möjligen så tror jag att Carlgren och regeringen underskattar EU:s möjligheter att få rapporter om vad som sägs i svenska media, jag är personligen övertygad om att rapportinslaget som jag visar här redan är översatt till EU:s kommissionären i miljöfrågor, Janez Potočnik. Att Andreas Carlgren dessutom tycks agera i affekt under intervjun med Rapport är belysande, det handlar inte om habitatdirektivet längre, nu är det dessutom prestige i frågan.

I sak säger Carlgren att man ska utöka och bredda
[/column]
[column width=”49%” padding=”0”]

skälen för att få bedriva skyddsjakt, något som betyder att licensjakten på varg inte är borttagen, men att man först måste ändra direktiven till de länsstyrelser som har att besluta om denna jakt för att därigenom hindra EU-
kommissionen från att driva frågan om habitatdirektivet, en metod för att behålla beslutsrätten om vargjakt i Sverige. Vill den svenska regeringen utrota hotade djur så ska inte EU-kommissionen kunna lägga sig i den saken.

De flesta häpnar säkerligen över Carlgrens reaktion, man kan också tycka att det är märkligt att Fredrik Reinfeldt tillåter Carlgren att tala med journalister utan att ge honom ett manus som ska följas ner till varje bokstav. Nu skadar Carlgren sitt eget anseende igen, och dess-
utom så blir det mycket tydligt att regeringen backar för en så förhållandevis liten lobbygrupp som jägarlobbyn. Men mest skadar agerandet regeringen, kan vi verkligen acceptera att vår regering struntar helt i de regler som EU satt upp för att skydda utrotningshotade djur?

[/column]

it Andra om: , , , , , , , , , , , svt sr ab ex dn12 svd1 gp


6 svar till “Regeringen struntar i EU:s kritik mot vargpolitiken”

  1. För några år sedan, i ett helt annat sammanhang, gjorde Carlgren uttalandet: ”Den här regeringen har världens bästa miljöpolitik.” Efter det tänker jag alltid på honom som miljöpolitikens Bagdad Bob. Han kan verkligen konsten att prata bort sig.

    Men rent allmänt ska inte jägarkollektivets inflytande på regeringen underskattas. Det handlar nog inte så mycket om Carlgren personligen, eller ens om centerpartisterna. Det här en fråga som formligen osar Moderaterna. Miljöministern kanske skulle behöva bättre manus, men jag betvivlar att han inte handlar på Reinfeldts uttryckliga order.

  2. Underbart! Jag snodde det rakt av och bytte rubriken!

    Ja och sedan när han ska bytas ut så utpekas han som ansvarig av Rensvält & Co…

  3. Bagdad-Bob var den suvärene retorikern i jämförelse med Carlgrens hypernervösa uttalanden, säkerligen uppbyggda på Rensvälts order.

  4. Jämförelsen med Carlgrens uttalande om Islands valjakt 2006 i DNs ledare var klockren:

    ”Året var 2006 och den isländska regeringen hade just fattat beslutet att återuppta valjakten. Det fick Sveriges miljöminister att gå i taket. I ett pressmeddelande skrev statsrådet att den svenska regeringen beklagade detta ”djupt” och att Sverige tillsammans med andra länder aktivt ska agera för att beslutet inte verkställs.

    Skrivelsen avslutades med formuleringen: ”Ett enskilt land skall inte ensidigt fatta ett sådant beslut.” Sveriges miljöminister hette då Andreas Carlgren och var centerpartist.”

  5. Gillar rubriken och inlägget :-)

    Inte känns han som en miljöminister, snarare som en jägarminister. Eller nåt.