Regeringen bryter mot lagen

EU:s Habitatdirektiv 92/43/EEG av den 21 maj 1992 säger klart och tydligt att vargen ska skyddas eftersom den är rödlistad och akut utrotningshotad. Det bortser den sittande högerregeringen ifrån vilket leder till att Sverige kommer hamna inför EU-domstolen 2010. Jägarlobbyn har som bekant lyckats påverka högerpartierna att bortse från detta eftersom vargen äter – älgkött.

Regeringen talar om jakt på upp till fyrtio vargar. Ser man till resultatet av den beviljade jakten på Lodjur i Värmland nu senast så hade man tillstånd att fälla tio djur, i praktiken sköts det dubbla antalet. Eftersom rovdjurshatet är så utbrett inom jägarkåren så kan man nog räkna med att även det dubbla antalet vargar blir skjutna, mot det antal som regeringen tillåter. Utöver det så har man en omfattande tjuvjakt på varg och andra rovdjur så det vi egentligen bevittnar är hur vår regering låter sig styras av olika intressegrupper.

Dessutom har vi fått in en varg österifrån, ett djur som behöver leva ytterligare ett antal år för att säkra spridningen av sina gener. Men hur ser man på en varg att den kommer från öst? Den och dess avkomma kommer givetvis att skjutas. Man talade tidigare från regeringshåll om att importera ett antal vargar från öst, men det var bara tomt prat för att lugna den absoluta majoritet av svenskar som vill ha vargen kvar. Men genom att ljuga offentligt i tidningarna så känner man sig nu oförhindrade att skjuta ett stort antal djur trots att man kommer hamna i EU-domstolen.

Man anser uppenbarligen att jägarkårens lobbyister har viktigare och mer beaktansvärda synpunkter än folkmajoriteten. Det var tidigare skottpengar på varg, något som ledde till att vargen praktiskt taget utrotades. År 2009 har vi en regering som bryr sig mer om sina kompisar i jägarkåren än om vad svenska folket tycker.

intressant Andra om: , , , , , , , , , ab dn svd gp ex johan kim babord anders anna annarkia k&å loke rödam scraber lasse t

  16 comments for “Regeringen bryter mot lagen

 1. 2 december, 2009 at 09:37

  Det är kanske regeringen som vi skulle upplåta jakt på? :-P

 2. mr Biz
  2 december, 2009 at 11:26

  Allt hat mot vargen bottnar i rädsla.

  Det var, och är fortfarande, Bröderna Grimm med sagan om Rödluvan samt Walt Disney och hans Stora Stygga Vargen som har satt livslång skräck för vargen i nästan varenda unge.
  Det är dessa vi ser i dag som vuxna och som försöker avreagera hela sitt livs ångest, förfäran, blodtörst och hämndlystnad mot vargen.
  Bröderna Grimm förstärker också sin tids argument för utrotning med att låta en just en jägare rädda Rödluvan och hennes mormor genom att sprätta upp vargens mage och dra ut dem levande.

  Har inte läst sagor eller serietidningar sedan tiden då Jesus gick i kortbyxor men Zeke och det Tre Små Grisarna är nog ersatta numera med Stora Stygga Talibanen och de Tre Små Oljebolagen.

  Var tid tycks ha sitt eget monster att utrota.

 3. 2 december, 2009 at 11:33

  Jag funderar på att anmäla regeringen för brott mot EU:s Habitatdirektiv 92/43/EEG av den 21 maj 1992.

  Men egentligen borde det vara flera anmälare än bara jag själv. Finns det folk som är beredda att hänga på?

  • Gripen
   2 december, 2009 at 13:29

   Det är en bra ide men hur går man tillväga, jag är så tungt medicinerad just nu så jag kan inte effektivt leta reda på information jag kan behöva eller fatta hur jag fyller i papper.

   Om jag inte får hjälp med sådan saker så får jag inte något gjort.

   Det som de gör mot vargen är rent ut sagt idiotiskt och olagligt.

   • 2 december, 2009 at 13:41

    Jag har skrivit ut den mall för anmälan som finns på nätet, jag utgår ifrån att det räcker med att man fyller i namn och adress bara, har inte pappret framme just nu. Ska kolla upp saken och blogga om det så får intresserade maila mig så lägger jag till namn och adress under anmälare. Man behöver således inte skriva sitt namn här utan det kommer en senare bloggning i ämnet, troligtvis fredag/lördag någongång. Jag postar anmälan som ett blogginlägg så att alla ser exakt vad de skriver under.

    • 18 december, 2009 at 12:05

     Jag kanske är sen med min anmälan, såg nu att vissa skriver under i kommentatorsfältet, då gör jag också det:

     Gustav Forsblad

     • 18 december, 2009 at 12:05

      Nej, WWF, SNF och RF är inte klara med anmälan än.

      Jag återkommer med info då de är det.

  • 18 december, 2009 at 12:02

   Det är verkligen dags att organisera sig som ett svar på jaktlobbyns oproportionerliga inflytande. Med knugen i spetsen hålls Sveriges naturvårdande instanser gisslan. Jag skriver gärna under på en anmälan. Då lämnar jag naturligtvis mitt alias utanför.

 4. 2 december, 2009 at 13:20

  Lägg till mitt namn

  Niklas Starow

 5. Albin
  2 december, 2009 at 13:55

  Jag skriver gärna upp mig. Mailar uppgifter nu på en gång, annars kommer jag bara glömma det.

  • 2 december, 2009 at 13:59

   (vad har jag nu satt igång…?) :-/

   • Albin
    2 december, 2009 at 14:02

    Jag tror vi är många som blivit arga över det här, helt enkelt.

    Hittar inte mailadress, ska man använda kontaktformuläret?

    • 2 december, 2009 at 14:41

     Gör det du!

 6. Sillen
  2 december, 2009 at 16:10

  Habitatdirektivets artikel 16 (framförallt 16 punkt 1c) gör det rätt möjligt att tillåta vargjakt. ”Hänsyn till allmän hälsa och säkerhet” brukar lämna rejäl gråzon för medlemsstaterna att definiera, särskilt så länge det inte hotar de fyra friheterna. Synd att inte skogsägarlobbyn lobbar mer för att bevara de stora rovdjuren (fler rovdjur minskar trots allt viltskadorna på skogen).

 7. joe hill
  2 december, 2009 at 18:50

  bodde en tid i mora. däruppe var det full fart på insändarsidorna från varghatarna. under de åren jag befann mig där uppe pågick det en konstant agitation för att utrota vargstammen helt. dessa människor menar allvar och jag tror tyvärr att många av dem också är beredda att ta lagen i egna händer (och här pratar vi ändå om en grupp beväpnade män) kommer ihåg när det vid ett tillfälle flyttade upp en familj till furudal där pappan var vargforskare. familjen fick sina däck sönderskurna och blev utsatta för allehanda sabotage. jag tror att alla vi som vill bevara vargen måste höja våra röster och kanske försöka organisera oss på något sätt. kanske skulle vi t.o.m. försöka störa den kommande jakten på något sätt (om vi inte kan förhindra att vargar skjuts så kanske vi ändå kan skapa ännu mera debatt, så vi slipper se sönderrivna boskapsdjur/jakthund och ledsna ägare bredvid som det enda som rapporteras).

 8. Kurt
  2 december, 2009 at 18:53

  EU-domstolen har ju tidigare avbrutit en liknande process mot vargjakt i Finland. Men det är ju inte så lätt att tolka varför processen avbröts.

  http://www.hs.fi/english/article/European+Court+of+Justice+ruling+will+not+change+Finland%E2%80%99s+wolf+population+management+plan/1135228049545

Comments are closed.