Värmlands jägare utmärker sig – som vanligt


Nu har jakten på lodjur avslutats. Resultatet blev att fler djur än tillåtet sköts i Uppsala, Dalarna och Värmlands län.


DN:
”Totalt för hela Värmland var kvoten tio djur, fast med förbehållet att tre av dem skulle skjutas i Torsby och Hagfors. Resten av Värmland, i det här samman-
hanget hopbuntat under beteckningen södra Värmland, fick sju djur. För lite, tyckte jägarna men att man skulle skjuta nästan dubbelt upp, var det ingen som väntade sig.”

Att dubbla antalet sköts i just Värmland förvånar knappast. Rovdjurshatet är utbrett eftersom rovdjuren äter annat jaktbart vilt. Man skulle ju kunna tro att det bara är vargen som är hotad av jägarkåren, men samtliga av de fem stora rovdjuren ligger illa till. Nu kommer man säkert hävda att man inte hade nåtts av beskedet att kvoten var fylld, men det ska ingen försöka inbilla mig.

Det talas en hel del om att vargen också ska få jagas i begränsad omfattning, och att den lokala länsstyrelsen ska vara den myndigheten som beslutar om jakt. Hade detta varit en tillståndsjakt på varg så hade sannolikt tre eller fyra gånger så många djur skjutits, ingen skulle medge att de nåtts av beskedet om att kvoten var fylld.

Tyvärr säger detta en del obehagliga saker om jägarkåren. Det tycks som om jaktskyttelicensen innebär att de anser sig stå över lagen, och att de helt kan strunta i den när de väl har bössan i hand. Det säger också en del om jägarnas egna organisationer. Rimligen borde de förvissa sig om att de jägare de organiserar är insatta i lagar och förordningar, men intrycket jag får att det är Vilda Västern som råder.

Nu berättar Lars Furuholm, länsstyrelsens rovdjursansvarige i Värmland, att det inträffade ska utredas av polis och åklagare. Furuholm borde också se till att det inte blir någon jakt på lodjur nästa år.


Lodjur – Lynx lynx

I så fall får man engagera professionella jägare och inte låta amatörerna sköta saken.

Andra om: , , , , , , , , , , , , it DN

[tags]Lars Furuholm, Jägarkåren, Länsstyrelsen, Lodjur, Jakt, Lynx lynx, Värmland, Jägarförbundet, Jaktskyttelicens, Rovdjurshat, Kriminalitet, Olaga jakt, Politik[/tags]


8 svar till “Värmlands jägare utmärker sig – som vanligt”

 1. Man kan följa jakten på SVA:s hemsida:

  http://www.sva.se/sv/navigera/Djurhalsa/Vilda-djur/Stora-rovdjur/Lodjursjakten/

  Där ser man också att i de flesta län skjuts hela kvoten på bara en eller ett par dagar. För jägarna är det naturligtvis ett argument för att kvoten är alltför liten. Men en annan tolkning är ju att jägarna passar på att bokföra djur som skjutits illegalt tidigare nu under jakten, eller att de använder sig av illegala lodjursfällor, och bara avlivar illegalt fångade lodjur nu under jakten. Det är mycket vanligt med dessa stora fällor ute i skogen (jag har själv förstört flera av dem), jägarna hävdar att de använder dem för att fånga räv, men naturligtvis fångas även lodjur illegalt. Varje år sker dessa överskjutningar, och polisen utreder, och sedan händer inget mera.

  http://www.sr.se/Gavleborg/nyheter/artikel.asp?artikel=2599269
  http://www.jagareforbundet.se/viltvetande/docs/lofangst_sv_j_nr_1103.pdf

 2. Undrar när hobby-jägarna ska förstå att de inte konkurerar med rovdjur om det attraktiva viltet de är ute efter? Det är inte rovdjur som gör att de fina ståtliga djuren med stora horn försvinner, utan jägarna själva.
  Rovdjur tar ju de svaga och sjuka djuren först, hobby-jägare gör tvärt om…

 3. Jag tycker samerna ska få sköta rovdjursjakten utifrån deras näring. Samerna har bibehållit balansen förr varför inte nu? Lodjuren är ingen fara för renarna. Tvärtom skrämmer de bort vargen. Vi ska vara stolta att vi har samer i vårt land. Jag är uppväxt 9 mil söder om polcirkeln som information till någon här i en tidigare vargdebatt som inte tilltrodde mig ens ha sett en ren.

 4. Catarina, oj vilket diffust mått, uppväxt 9 mil söder om polcirkel. Var i ryssland är du uppväxt.
  Själv passerade jag polcirkeln dagligen mellan Boden – Jokkmokk med buss under en period i min ungdom, sommar som vinter.
  Även på tåget till Narvik passerade jag polcirkeln ganska ofta, (det finns en bra skidbacke i Narvik)
  Dock är det uppenbart att du inte vet vad du skriver om, både varg och lo har i stort sett varit utjagade i Norrbotten, just därför somliga fick sköta jakten efter eget tycke. Även Järven var illa åtgången.(Även älgen var i det närmaste utjagad).

  När min fart växte upp i Norrbotten så lyste de stora rovdjuren med sin frånvaro, trots att de bodde mitt ute i skogen såg de varken spår eller lämningar efter dem.
  Min farfar som hade varit pälsjägare sa efter han kom tillbaka till sverige och norrbotten på 20-talet att det var tomt i skogarna och på fjället här hemma, hemma var då norrbotten.
  För övrigt så följde jag ett lodjurspår i dag några hundra meter, strax bortom knuten där jag bor. (den gillar katter, Jinge)

 5. catarina: Och naturligtvis skall även markägarna få rätt att fritt skydda sin gröda mot betskador, genom att skjuta tranor, älgar, rådjur och renar som orsakar stor skada på växande gröda.

 6. Christer! Om du inte vet vilken by som ligger ca 9 mil söder om polcirkeln har du inte mycket till lokalsinne för att vara norrbottning. 5 mil norr om Boden! Vad ligger där va?

 7. Catarina, mig veterligt sträcker polcirkeln i sverige från öster till väster. Arjeplog ligger ungefär 5½ mil söder om den. T.ex. passerar den rönsmyran drygt två mil norr om svartbyn, överkalix.
  För övrigt, tar jag bil och kör över vuollerim till hållplatsen polcirkeln på malmbana så är det strax över 12 mil.
  Men i och för sig så har du 10 timmar och 45 minuters gångväg till byn om du ska ta raka spåret. Hälsa Marika, hon bor borta vid det gamla sanatoriet, nån mil söderöver.

 8. Hej!

  Är det ngn som har koll på om det går att få ut kordinater på var lodjursfällorna är placerade av länsstyrelserna? Tänker i så fall göran en webbsida där detta framgår…i syfte att skapa vetskap för oss som gillar lodjur..

  Mvh
  Peder