Rapporterar SvD bra om vargen?


Nej, t.ex. i dagens upplaga av tidningen så finns det all anledning att resa både ett och två frågetecken, inte utifrån den debattartikel jag citerar, mer utifrån vad tidningen bild-
redaktör vill förmedla till läsarna.


Jag talade igår om den BRÅ-utredning
((BRÅ 2007:22 Illegal jakt på stora rovdjur)) som diskuterade lite omkring de kriminella jägargängen, man hävdade bland annat att den verksamhet de ägnar sig åt borde utredas bättre, förmodligen borde SÄPO hjälpa till att utbilda de lokala poliserna. Ett annat förslag som forskarna på BRÅ presenterade var att man länsvis skulle avgöra om jakt på varg skulle tillåtas, detta för att få en bredare acceptans för den förda rovdjurspolitiken.

Idag skriver Torsten Mörner, Jägarförbundet, och Lars-Göran Pettersson, LRF, samt Stefan Wirtén från Skogsindustrin en debattartikel där de föreslår samma sak, att länen själva ska få avgöra hur många vargar som ska få skjutas. Det är väl vettigt, men vad jägarlobbyns representanter glömmer är att vi faktiskt inte har 200 vargar i Sverige. Man för istället ett resonemang om att det finns tillräckligt med varg inom EU och att Sverige därför inte behöver fler vargar.

Varg, Ulv, Gråben
Såhär vill SvD att läsarna ska se vargen…

Man försöker på det sättet förringa det krav Sverige har på sig, 200 vargar. Det är i och för sig typiskt från jägarlobbyns sida. Man vill givetvis helst bli av med varenda varg för att på det sättet kunna fylla sina frysar med älgkött, och annat hovvilt under icke älgjaktstid. Det handlar inte om något annat även om man försöker linda in det i resonemang om en aktiv rovdjurspolitik samt att väga olika intressen och ge ”lokalbefolkningen ett reellt inflytande”.

Man bortser därmed från det faktum att lokalbefolkningen vill ha vargen kvar, och de ”olika intressen” man talar om är enbart de vapenförseddas behov.

Men visst, jag kan också tycka att man ska besluta om jakten lokalt på länsnivå. Men det ska under inga omständigheter ske innan vi har 200 dokumenterade vargar. Den skattning av vargstammen som då kan ske är i första hand

Varg, Ulv, Gråben
Detta tycker jag är en mer rättvisande bild.

vargar som ställer till det för olika djurbesät-
tningar. Man har tidigare beslutat om skyddsjakt på varg i Värmland vid några tillfällen, men ingenting talar för att de djur som sköts verkligen var de problematiska djuren.

Många jägares egentliga uppfattning är att en bra varg är en död varg. Inte alla dock, det finns rätt gott om natur- och djurvänner även i jägarkåren men de törs oftast inte öppna munnen när samlingen sker inför älgjakten.

Sedan måste jag återvända till Svenska Dagbladets bildredaktör. SvD har tillgång till hundratals vargbilder att välja mellan, men man valde en bild tagen snett ovanifrån, en bild där gråben slickar sig om munnen. Läsarnas intryck av bilden är givetvis att vargen ifråga ser lite smått lömsk ut, något som inte stämmer med verkligheten. Jag lägger därför in en Wikibild (ovan) på varg som visar just motsatsen, en gullig vargbild.

Det är lätt gjort att vi missar den typen av manipulation, men då den kommer så bör den påtalas och påvisas. Jag tycker att det var ett dåligt jobb bildredaktören gjorde. Man behöver inte komplettera en av jägarlobbyns artiklar med en bild som förstärker artikeln innehåll, man hade kunnat välja något betydligt bättre utan att man för den sakens skull hade saboterat artikeln ifråga.

Artiken på Brännpunkt

it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Varg, Canis Lupus, Varghatare, Torsten Mörner, Lars-Göran Pettersson, Stefan Wirtén, Jägarkåren, Rovdjur, Vargfrågan, Lesjöfors, Långban, Rämmen, Värmland, Vargrevis, Jägarlobbyn, Politik[/tags]


6 svar till “Rapporterar SvD bra om vargen?”

 1. Kollar du ofta hur tidningarna illustrerar artiklar? I.s.f. är det för att du har jobbat som pressfotograf?

 2. Vintern 07/08 registrerades 20-21 vargföryngringar i Sverige och Norge, varav en i Norge, en på gränsen och resterande fanns Sverige. Det tycker åtminstone jag låter som att vi är i det närmaste pang på målet om 200 varg/20 föryngringar redan i år, och vi kommer defintivt att ha översstigit målet nästa år.

  Gör inte det debattörernas inlägg tämligen aktuellt?

 3. Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar på en blogg. Tänker du på det som står här så löper du mindre risk för att få din kommentar refuserad.

  Tänk först, skriv sedan!

  Följande kommentarsregler gäller här:

  1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär att falska mejladresser också är förbjudna.
  2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
  4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
  5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
  6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
  7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
  8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
  9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden.

  Observera att det inte är en demokratisk rättighet att få kommentera på denna blogg. Precis som på en tidning så är det utgivaren som avgör vad som passar.