Ohly skyller ifrån sig


Idag visar en ny opinionsmätning att Vänsterpartiets kräftgång fortsätter. Det är SIFO som presenterar resultatet, Vänsterpartiet stöds av 4,9 procent av de tillfrågade, sedan förra mätningen har man backat noll komma tre procentenheter. Det vore givetvis inget att orda om det inte vore för det faktum att (V) backar hela tiden, i samtliga opinionsundersökningar, oavbrutet.

Nu har Lars Ohly gått ut i partitidningen Vänsterpress och förklarat att han hoppas att få leda partiet även i nästa val 2014, själv är jag fullständigt övertygad om att partiet åker ut ur Riksdagen om han får med sig kongress-
ombuden på det. Det är inget egentligt fel på Ohly, men bagage som Berlin-
muren och kommunismen blir belastningar eftersom man återigen kommer att visa inspelat material som säger en sak medan han själv säger något annat. Det blir lite Nacka Skoglundstuk över det hela, något som drabbar hela partiet.

AB citerar Ohly: ”Vi rödgröna hade kunnat vinna valet om vi hade vågat stå upp för vår politik, men S ville invänta Alliansens plattform så att vi kunde anpassa oss efter den, skriver Lars Ohly. Socialdemokraterna har blivit ett räddhågset parti med skriande brist på självförtroende, skriver vänsterledaren Lars Ohly på Dagens Nyheters debattsida.”

Ja, kan felet finnas någon annanstans så ligger den naturligtvis inte på partiledningen i (V) och/eller partistyrelsen. Helt klart är att det rödgröna samarbetet var ett fiasko, det åt upp de deltagande partierna och det största felet var att Vänsterpartiet deltog i det. Troligen hade de rödgröna haft betydligt större chans om (V) hållit sig borta, när sedan talmannen frågade riksdagen om vem som skulle utses för att försöka bilda en regering så hade man kunnat stödja socialdemokraterna.

Visserligen så hade det inte varit något bra val, men trösten hade i alla fall varit att det vore bättre än fyra år till med Reinfeldt och Borg. Men idag så klamrar sig ledningen av Vänsterpartiet kvar vid grytorna, man vill inte släppa taget, och jag är inte säker på att man har fattat att man måste. 4.9 procent innebär att man för första gången på mycket länge kommer att hamna under fyraprocentsspärren i opinionsmätningar år 2011. Själv har jag hört flera som säger att de inte ska betala medlems-
avgiften nästa år, det kanske är lättare att säga det till mig eftersom folk vet att jag är kritisk mot partiet ledning, jag vet inte.

Dessutom kan man med visst fog fråga sig hur relevant min egen lilla gallup är, det är trots allt inte mer än en handfull personer. Men bloggen då undrar någon, jo tack vare bloggen så får jag mycket e-post från medlemmar, och alla talar samma språk. Man anser att det rödgröna samarbetet var ett stort fiasko och att partiledarens misslyckande bör leda till att han tar med sig partistyrelsen och ber en extrakongress att tillsätta en ny partiledning. Det finns en sådan opinion i partiet och utifrån det jag har sett så är den stark.

Att då Lars Ohly går ut och hävdar att valresultatet berodde på socialdemokraternas räddhågsenhet och brist på självförtroende i stället för att se sig själv i spegeln är signifikant. Vänsterpartiet åker ut ur Sveriges Riksdag i valet 2014 om man inte gör ett lappkast och gör om – och gör rätt.

it , , , , , , ab1 svd1 dn1 ex12 gp


37 svar till “Ohly skyller ifrån sig”

  1. Hur är det med takhöjden inom partiet idag? Jag antar att du ligger risigt till, det brukar sanningssägare göra. Jag hoppade av partiet efter 11 år eftersom jag ombads inte ta upp vissa saker på klubbmöten, det gällde föreningens egen ekonomi. Andra gången bestämde jag mig, jag röstar fortfarande på dem men vill inte ha något med dem att göra. Och tyvärr Jinge, Ohly kommer inte frivilligt avgå, han har det alldeles för bra för att återgå till SJ.

    • Mja, jag har aldrig hört av partiledningen direkt, möjligtvis ett par ur partistyrelsen, men jag vet inte vilka som sitter där egentligen. Pekpinnar tror jag man aktar sig för eftersom de omedelbart skulle bli omskrivna.. :-) Men i princip är jag ju enig med partiet om praktiskt taget allt, det enda besvärliga är väl att jag har en avvikande uppfattning när det gäller partiets ledning, och min syns möjligen mer eftersom bloggen har betydligt fler läsare än t.ex. den ärevördiga Flamman. Men jag har inte fått några antydningar, och det beror nog delvis på att takhöjden är hyfsad, tom när man ger sig på ledningen och gnäller. Esbati använde det uttrycket för någon vecka sedan i en kommentar, en av de få han skrivit. Han skrev nåt om gnäll…

  2. Jinge – felskrivning: ”få leda partiet även i nästa val 2016”

    Ska Vänsterpartiet överleva måste de få in nytt blod i ledningen. Folk som röstar åt vänsterhållet gillar inte ledare som säljer sig.

  3. Lasse är inte rätt person för att leda vårt parti längre, han är bra på att debattera men det blir, som du så riktigt påpekar, lite för mycket Nacka Skoglund-snack. Men han måste avgå nu!

  4. Jag är inget fan av Ohly och tycker han borde avgått för två val sedan ungefär, men just i dagens DN tycker jag han är bra. Visst ska V ägna sig åt självkritik men de måste också tala om just de saker Ohly tar upp i sitt inlägg. Sossarna är idag ett helt meningslöst parti, precis som Ohly säger, räddhågset, utan egen politik osv. Det är rent plågsamt att se dem, ett stolt arbetarparti så totalt nedmontera sig själva.

    • Mja, han har rätt om S o MP, men det betyder inte att V gjort rätt, V tenderar oxo att bli ett meningslöst parti så länge man ens funderar på att samarbeta med ett totalt högervridet S. Ilia Batjan & Co…

      Och snacka om att V blir meningslöst om de åker ur Riksdagen 2014. För att slippa det måste Ohly avgå nu, det räcker inte att ge efterträdaren några månader innan nästa valrörelse börjar. Hon/han/de måste börja jobbet nu i februari 2011…

      • Han har fel om att Mp skulle vara inne på att valförlusten berodde på alltför lite högersväng. Det finns säkert ett ytterst litet fåtal i partiet som tycker så, men de allra flesta är inte alls inne på den linjen – snarare tvärtom. Valförlusten berodde tror jag precis som Ohly säger att alternativen blev för lika varandra. Problemet är att Socialdemokraterna har byggt upp nuvarande samhälle och inte alls vill förändra det i grunden. För övrigt tycker jag att det är ganska onödigt av de RödGröna partierna att kritisera varandra offentligt och jag undrar också varför eftervalsdebatten enbart fokuserar på de Röda och Gröna partierna medan Centern som var valets näst största förlorare, Folkpartiet och Krisdemokraterna totalt klarar sig undan mediakarusellen.

  5. Vänsterpartiets resultat i det senaste valet är naturligtvis alldeles för lågt. Men historiskt är det ganska normalt, undantag är Schymanåren och tiden direkt efter andra världskriget.

    Man kan tycka vad man vill om Schymans politik (själv tyckte jag ganska bra om den), men hon var inte rädd för kontroversiella frågor.
    Jag tror att Vänsterpartiet under hennes tid som ordförande uppfattades som ett betydligt mer självständigt parti än idag, förande en konsekvent oppositionspolitik. Kort sagt ett verkligt alternativ till den borgerliga soppan.

    Schyman var ett fenomen som vänsterledare. Men framför allt var det politiken som väckte intresse -ministerkandidat var hon ju aldrig.

    Sett i det ljuset är dagens debattartikel av Lars Ohly riktigt bra. Jag tycker att han ger en trovärdig förklaring till ”de rödgrönas” kräftgång i valet. Mellan raderna kan man också ana en viss självkritik beträffande detta ”samarbete”, men där tror jag att det finns åtskilligt att göra.
    Att V inlät sig i denna samling beror ju inte på något taktiskt misstag, felet är strategiskt! För ett litet parti innebär regeringstaburetterna politisk utplåning. Och jag är övertygad om att denna insikt nu växer inom partiet.

    Hans artikel är till formen ett angrepp på Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Men man behöver nog inte vara särskilt fantasifull för att se kopplingen till V:s egen interndebatt.

    Huruvida han skall fortsätta som partiordförande bör partiet ta ställning till i ordinarie demokratisk ordning. Ropen på hans avgång är helt i sin ordning, ledningen måste alltid finna sig i att bli ifrågasatt. Men personligen tror jag inte att en ny partiledning skulle gagna vare sig den utvärdering som nu pågår eller partiets politik på det stora hela.

    • Jag håller med dig i allt utom sista meningen, jag hävdar att partiledningen måste bytas ut. Dessutom så är jag rätt säker på att medlemmarna själva tycker det om de fick säga sitt. Det är klart att Ohly kämpar för att bli kvar, men ska partiet få en nystart så krävs det ett byte.

    • Att partiledaren har en mkt stor betydelse för ett parti är helt klart. Lars Ohly är en bra partiledare men ingen som glänser. Det gör f.ö inte Jonas Sjöstedt heller. Gudrun Shyman glänste, hon lyckades med sin rappa retorik både förklara och förankra vänsterns politik på ett fantastiskt sätt och valresultaten blev därefter. Att hon hoppade av och startade sitt Fi har drabbat Vänsterpartiet dubbelt hårt. Dels är Fi:s väljare presumtiva vänsterväljare som vi i nuvarande läge går miste om, dels miste Vänsterpartiet en intelligent och vältalig partiledare. Tror att många av vänsterns väljare på Shymans tid har gått till MP. Inte för att jag tror att Shyman är intresserad av en comeback, men när det gäller val av ny partiledare kan hon gärna få stå modell. Kvinna el man spelar ingen roll, det är de inre kvalifikationerna som räknas.

  6. Ohlys artikel och analys gällande S var bra och riktig. Men när det gäller det egna partiet måste han lyssna mera. Risken är ju stor med en nuvarande auktoritär partiledning att andra drar sig för att ställa upp som motkandidater. Många vill inte stöta sig med en nära partikamrat som fortsatt ställer upp genom att utmana honom. Partiet borde våga göra en medlemsomröstning om partiledarskapet för att utröna Ohlys popularitet. Om det visar sig att han inte har tillräckligt medlemsstöd kanske han frivilligt avstår från att kandidera.

  7. Vänstern måste få ordning på sina argument. Vi ska sluta Nato-kriga i Afghanistan eftersom det är ett förstörelsekrig snarare än befrielsekrig, inte eftersom svenska soldater kan dödas. Vi ska justera skatterna eftersom de är orättvist fördelade, inte eftersom de är för låga. Vi ska ta bort jobbskatteavdrag eftersom de långsiktigt ger sämre löner och trygghet för arbetare, inte eftersom de ger pengar till arbetare men inte arbetslösa. Vi ska återinföra åklagarbeslut om övervakning eftersom obegränsad övervakning inte gör polisen effektivare, inte eftersom det kränker individens integritet. Vi ska minska andelen bostadsrätter eftersom de skapar ett bostadsbestånd som är tillgängligt för en oproportionerligt liten del av folket, inte eftersom individer tjänar pengar på värdestegring. Vi ska minska bruk av fossila bränslen eftersom det är ändlig resurs som behövs länge, inte eftersom utsläpp bidrar till klimatförändring.

    • Vi ska återinföra åklagarbeslut om övervakning eftersom obegränsad övervakning inte gör polisen effektivare, inte eftersom det kränker individens integritet.

      Vad snackar du om för övervakning?

    • Håller med föregående talaren. Jag förespråkar även någon sorts samhällslön. Fler och fler hamnar hos socialkontoret. En institutionaliserad samhällslön skulle mildra den förnedringssituation som det nuvarande försörjningsstödet uppammar, genom dess byråkratiska kontroll och misstänkliggörande. Felet ligger inte hos dem som inte får jobb eller inte klarar av det moderna arbetslivet, utan hos en samhällelig produktion som har fått spel, och där endast de utan minsta lilla skavank platsar (av vilka många ändå går i väggen förr eller senare). Medborgaren kan avvara mycket av de produkter som vräks ut på marknaden, prylhysterin har blivit en religion, med reklamfolket som skoningslösa präster, det påminner om Påskön på 1000-talet, där urinnevånarna jobbade ihjäl sig på att bygga meningslösa statyer till någon guds ära, och glömde bort att leva.

  8. ”Ohly skyller ifrån sig”.

    Tja … Det är väl politikers jobb att ta åt sig av äran när det går framåt för partiet samt att just skylla ifrån sig när det går mindre bra. Vem är förvånad?

    Men fenomenet Ohly har ja varit negativ inställt till långt före valet, så till den milda grad att jag mer eller mindre blev bannad från jinge.se:

    Här är orsakerna:
    1.)
    Ohly säger sig slå vakt om den kommunala skolan:
    -både hans dotter samt hans son gick/går i privat skola.

    2.)
    Ohly säger sig slå vakt om hyresrätten:
    -bor själv i en alldeles för stor vräkig 4 på farsonabla Södermalm (bostadsrätt så klart) eller bodde? Nu har han tydligt sålt den och tjänat storkova.

    Ohly säger sig slå vakt om den allmänna vården
    -opererades själv på Sofiahemme.

    • Så han skall ge order till sina barn om var de får gå i skolan?

      Väx upp, det är moderna tider nu…

  9. Jag kräver att Lars Ohly skall sitta kvar. Detta för att han då kommer fortsätta att vara ett sänke för partiet, och så kanske vi slutligen slipper denna kommunistiska rest av gamla Sovjet efter valet 2014, när VPK faller under spärren.

    Prognos inför valet 2014: V och KD under spärren, SD över 10%. :P

    • Varför måste alla höger folk ta upp Stalins Sovjet när det kommer till kommunism, varför inte använda exemplet av Anarcho syndikalism under spanska inbördes kriget.

      Det finns så många olika grupper och federationer av kommunism och Stalinism är det ända som kommer ut från högern.

      De gillar inte när VI jämför Höger politik med Franco/Hitler/Mussolini/Pinochette, men de drar sig inte för att göra det samma.

    • Den enda ’rest’ från Sovjet som vi kan sägas ha i Sverige nu är den allt mer totalitära Allianzregimen under ’Vår Käre ledare” Landsfader Reinfeldt. Allianzregimen har under sina fyra år vid makten hunnit med att:

      1. Införa massiv bevakning av hela befolkningen oavsett misstankegrad (FRA, IPRED o s v).
      2. Införa obetalda ’slavjobb’ (FAS3).
      3. Se befolkningen som förbrukningsvaror (Sjuka och arbetslösa får klara sig bäst de kan).
      4. Ha noll insyn i de egna partierna (Gäller förvisso ’bara’ (M) och (KD) men endå).
      5. Den statliga televisionen behöver nu få sina nya program godkända av regimen.

      Dessa 5 punkter tycker i varje fall jag påminner betydlit mer om ’Sovjet’ än något i Vänsterpartiets program.

      • Ja,det ligger något i detta.

        Ohly vågade iaf muttra något om AF,FK etc medan (S) var helt lamslaget och sedermera (nu) borta med (höger?)vinden.

        Ohlys framtid har jag ingen åsikt om.

  10. Angående opinionssiffror, s största misstag nu är att Sahlin inte avgick omgående och att de därmed inte kunnat utse en tillförordnad ordförande. Den sammantagna bilden av svenska vänstern är att den är inkompetent och inte regeringsdugligt alternativ.

  11. Om man (rent hypotetiskt) sparkar Ohly eller han (emot alla odds) fattar själv att det är dax att pack ihop och dra, vem skulle då ersättä Ohly ? Är det SvD skriver om Josefin Brink bara trollande eller han hon stöd på riktigt ?

    Om Ohly avgår då är också frågan om det finns tillräckligt ”tunga” figurer som kunde ersätta karln. Inte för att V är ensam om fenomenet, det saknas figurer med ”gravitas” i alla partier. Sahlinskan var ett bomb för S, och att även Reinfeldt lyckas med att ge intrycket att tyngd är förstås en blid av den tiden vi lever. Jimmy Åkesson förstås skulle vilja ta över, men av någon anledning Åkesson som mest liknar revisorpraktikant utstrålar inte direkt statsmannalik habitus.

    Det saknas ledarfigurer med andra ord. Det Jinge & Co skriver här om behovet om att ersätta Ohly håller jag med om, även om jag bara är en utlänning som iakttar händelser på andra sidan viken. Det talas mycket lite om vem som skule ta över efter Ohly, och Brink är bara ett namn som jag har studsat på.

    • Är det SvD skriver om Josefin Brink bara trollande eller han hon stöd på riktigt ?

      Skriver de? Jonas Sjöstedt är väl den som står främst på listan för att ersätta Ohly.

      Om Ohly avgår då är också frågan om det finns tillräckligt ”tunga” figurer som kunde ersätta karln.

      LÄs ovan.

      • Äh, det var Gudmondssons gammal artikel jag menar. Den där han är nyfiken på Brinks karriär som strippa.

        Jonas Sjöstedt är väl den som står främst på listan för att ersätta Ohly.

        OK, men det är frågan om linjeval också, vad är det för sorts profil V ska ha. Ifall man spelar tryggt väljer man Sjöstedt, men Brink har potential till en ny Schyman.

        Om det nu är den sorts profilering ni vill ha, men iaf skulle jag inte räkna ut Brink direkt. Om man nämligen gör en sådan bedömning att V är på väg utför i vilket fall som helst så tycker jag Sjöstedt bara har potential att fördröja nedgången.

        • OK, men det är frågan om linjeval också, vad är det för sorts profil V ska ha. Ifall man spelar tryggt väljer man Sjöstedt, men Brink har potential till en ny Schyman.

          Det är kul att spekulera, jag gillar Josefin stenhårt, men om Ohly haft det svårt så kan man nog ana att hon skulle få det ännu svårare. Men det är bara att avvakta och se, igår satt Ohly och sa i Agenda att han räknar med något slags rödgrönt samarbete i valet 2014, något som fick mig att ta mig för pannan. Återigen besked som inte är förankrade hos medlemmarna, något som tydligt visar på att partiledningen måste bytas ut.

  12. Ohly har styrkor och svagheter, som de flesta. Men partiet sjunker långsamt och partiledning och partiledare har ett stort ansvar för utvecklingen av partiet som är avhängigt möjligheterna att påverka.
    Ohly har ju varit på studiebesök i Fagersta där partiet med kommunalrådet Henriksson val efter val har egen majoritet och dessutom landets bästa kommunala ekonomi per kapita. Där om någonstans bör man ha fått insikt i vad medborgarna vill ha och vad de får. Med intryck därifrån kan partiledningen, nuvarande eller kommande, jobba framgångsrikt för ett bra och solidariskt samhälle.

  13. Partiet behöver nog en ny och fräsch profil även om jag inte är särskilt kritisk mot Ohly. Och till skillnad från i S finns det ett helt koppel av bra profiler. Sjöstedt och Brink är båda bra, men jag är också imponerad av Hans Lindberg och Kalle Larsson. När det gäller Brink blev jag dock betänksam över hennes brist på analysförmåga när hon på ett föraktfullt sätt avfärdade de internationellt kända vänstermänniskor som kritiserat det svenska rättsväsendet. Allt pekar ju på att åklagarmyndigheten gjort mesta möjliga för att maximalt skada Assange och därmed Wikileaks. Om detta skett av egen kraft eller efter hjälp utifrån behöver granskas. Denna åsikt kan man ju ha även om man dessutom tycker att de två målsägande kvinnorna naturligtvis har rätt att få sin sak prövad. Det gäller ju att kunna ha ”två tankar i huvudet samtidigt” som de arroganta försvarna av det svenska rättsväsendet brukar säga.

  14. Jag håller för en gångs skull med Lars Ohly då han säger att: ”En allt mer högeranpassad socialdemokrati saknar relevans och existensberättigande.” Klockrent, Ohly! :-D

  15. Läste att tack vare de rödgröna och Sverigedemokraterna blir det INTE höjda avgifter för kollektivtrafiken på Öresundsbron. Men det var med endast 1 rösts övervikt, eftersom många från oppositionen var frånvarande. Var de hemma och filade på sina nästa deckare, månne?
    Kanske ändå inte SD blir Reinfeldts lille ja-sägare, som många vänsterpartister spått? Detta var i alla fall landsfader Reinfeldts 3:e nederlag i riksdagen sedan valdagen.