Och vissa gnäller över ett par vargar…


Som alla har sett och läst så finns det en minoritet av landsortsborna som säger sig vara oroad över att det återigen finns varg i landet. De törs inte gå ut, detta trots att den gnällande gruppen tillhör dem som oftast har ett flertal gevär hemma i vapenskåpet. Andra bedömare säger att det är ett slags projicering eftersom dessa landsbygdens män, det handlar huvudsakligen om män, egentligen är ledsna eftersom alla unga kvinnor flyttar från landsbygden in till städerna. Men det kanske är elakt förtal..

DN/TT: ”Forskare från Japan och Ryssland har hopp om att kunna klona en mammut. Anledningen är att man hittat välbevarad benmärg från ett lårben som legat begravt i permafrost i Sibirien.”

Jag har inte hört att man hittat DNA från mammut tidigare, det låter himla intressant. Personligen så önskar jag att man kan återintroducera Visenten i Sverige. Man har gjort det i Polen, och det med lyckat resultat. Dessa Europas bisonoxar skulle vara spän-
nande att möta på en skogspromenad, och precis som vargen är de ofarliga för människan. Dessutom skulle det vara kul om man försökte planera in uroxen också, men man får väl ta ett stort djur i taget.

Men ullhåriga mammutar vore verkligen en syn, och i alla händelser så hoppas jag att forskarna lyckas plantera in deras DNA i en elefant. Hittar man ytterligare DNA från en annan mammut så kanske man på sikt skulle kunna bevara arten, det vore mycket mycket intressant. Till att börja med så hoppas jag att fler börjar tala och skriva om Visenten, den har ju funnits i Sverige så den skulle gott kunna få komma tillbaka.

Sedan kan jag inte låta bli frågan, trots att den är lite pueril: Vad hände med alla papputar eftersom man bara hittat mammutar? :-P

it Andra om: , , , , , dn1234 ab1234 svt sr12345 svd1


15 svar till “Och vissa gnäller över ett par vargar…”

 1. Något att dra tågen med när vi eldat upp oljan! :)

  Jag har sett Jurassic park, de kommer kidnappa några tjommar och hota världen! :)

 2. Är det mest vuxna karlar som sprider den här vargskräcken? Det verkar hysteriskt!

  I Spanien lär man skicka ut barnen med grytlock att slå på om vargen kommer för nära husen.

 3. Ja det vore inte fel att ha Visent och uroxe i skogarna, fast då skulle ju inte jägarna våga sig ut alls. Ja, det är troligt att deras frustration kommer sig av att alla kvinnor flyttar, och de gör de ju antagligen för att gubbarna snusar, super och missköter sin hygien. Men det är det aldrig någon som tar upp. Skulle de tvätta sig oftare så kanske landsbygdens kvinnor skulle stanna kvar?

  • Har du inga fler fördomar om landsbygdsbefolkningen som du kan dra fram när du ändå håller på. Varför inte den om stampat jordgolv t.ex. Nej varg- och djurfrågor i allmänhet är självklart helt OK att diskutera men när diverse självutnämnda experttyckare på ett von oben-aktigt sätt raljerar och försöker göra narr av en stor del av Sveriges befolkning blir det bara patetiskt. Är alla storstadsbor i allmänhet och Stockholmare i synnerhet löjliga Jönssonlige-liknande fjollåttor? Nej trots att jag bor på den så ofta förlöjligade svenska landsbygden så har jag inget behov av att demonstrera några fördomar i det fallet. Lyft upp debatten på en vettig nivå.

    • haha nej det är helt i sin ordning, inga synpunkter. ;-)
     Nej men allvarligt så är det självklart lika löjligt när vissa landsbygdsbor går in i den självpåtagna martyrrollen och ondgör sig över alla töntiga Fjollträskare. Det är ju så det blir. De bägge parterna trissar upp varandra och nivån sjunker. Kanske OK så länge båda parter är med på det och allt sägs/skrivs med glimten i ögat, men tyvärr så blir det ofta allvar i samma stund som första spottloskan är kastad.

     • Jag tror inte att det trissas alls, det är huvudsakligen ett rätt så vänskapligt gnabbande. Det måste det ju vara, för min egen del så bor majoriteten av min släkt ute på det vi kallar landsbygden. Skulle f-n tordas mucka på allvar.. :-P

      • Det var, som jag uppfattade det iaf, mer vänskapligt ”förr i tiden”. När vargdebatten drog igång på allvar så hårdnade attityden från båda sidor. Men jag förstår att du inte vågar mucka med värmlänningar på allvar, det är en mycket klok inställning. ;-)

       • Det är klart att jag törs mucka med värmlänningar! Halva släkten kommer ju därifrån..

        Ge mig en värmlänning som vill utrota gråben så ska du få se hur modig jag är… :-)

       • Sedan vet jag inte om det var bättre förr. Jag har polisanmält ett par gökar för olaga hot, vargkramare. Men sådana texter släpper jag givetvis aldrig fram. Men visst ökar polariseringen, men regeringens agerande lägger inte heller sordin på ljudnivåerna..

 4. Som besserwisser måste jag få påpeka att de bevarade kromosompar som hittats i Ryssland sägs vara långt ifrån kompletta. Rekonstruktionen blir därför en kvalificerad gissningslek som i bästa fall resultaterar i modifierade elefanter snarare än någon mammut.

 5. att de ska försöka klona en Mammut har de talat om sedan 90 talet när Dolly var klonat. De har en komplett DNA sekvens men kanske 30-40 nästa kompletta och man skulle kunna ta DNA från olika DNA kedjor och fylla i luckorna.

  Det finns andra djur som de talar om att klona som den Tasmanska tigern, Europeiskt lejon, Dront, Moa, Grottbjörn, Grottlejon, Aurochs/uroxar och irländs jättehjort och jag kan se att några av dessa djur skulle skrämma skiten ur varghaterna. De skulle på sin höjd acceptera dronten, något farligare skulle de skrika om att den är farlig för folk och fä.

  Alla djur jag nämnde var på en lista av DNA sekvenser som de hade kompletta eller nästan kompletta. Men klonade djur åldras fortare och det är osäkert om hur deras avkomma skulle klara sig.

 6. Få se då vad som händer när sabeltandad tiger & t.rex introduceras i dalarna & värmland, jag gissar att Markägarna går samman & skriver ett klagobrev till neo-alliansen (eftersom den ”nya” socialdemokratin vid den nära framtida tidpunkten antagligen förenat sig med emu-fågeln) som genast beställer en utredning som slår fast att värmlänningarna tål max 14 st t.rexar. Inte flera, då blir dino-trycket för kännbart.