Längtar du efter att bo miljövänligt? Dagens bilder…


Ibland så vurmar jag för att bo miljövänligt och riktigt energisnålt. Det finns folk som inte bara drömmer om saken, de gör någonting åt det också. Precis som Simon Dale + familj som har byggt sig ett ”hobbit house”. De skaffade sig lite mark i en sluttning, grävde ett rejält hål, avverkade lite skog och resten kan du se själv.. Det är antagligen Simon själv som är i färd med att sätta upp ”reglarna”.
Efter att ha avverkat ett antal träd och grävt en grop så satte de ingång med att bygga ett ramverk av virket med ett par centrala träd mitt inne i huset.
Jorden och leran har de använt till att bygga väggar, dörrar och fönster har de snickrat ihop själva men jag antar att de har köpt glaset.
Så här ser huset ut nu, men det är byggt i Wales och skulle man göra motsvarande i Sverige så borde man nog hålla sig med en halvmeters jordtak som man inte ville tvingas göra av med för mycket onödig energi.
Det är samma fönster sett både inifrån och utifrån. På originalbilderna ser man att golvytan inomhus ser ut att vara en halvmeter lägre än marknivån utomhus.
Det är två våningsplan inne, kan nog behövas för paret har barn. Det ser ut som om spisen är en gasspis, och jag har sett att de har fyra solpaneler för den elektricitet de kan behöva.
Vardagsrumsfönstret är insynsskyddat, på det sättet håller de antagligen växthuset utanför fönstret med lite värme. Vem vet, de kanske odlar sina grönsaker själva om vintern. Och med handen på hjärtat, nog klarar man sig med en släpbar dator som går på solenergi?

it Andra om: , , , , , Simon Dale dn ab svd ex Läs också: lo, altruist, annarkia, 1, 2, fi vg, ilsemarie, 1, lid soc, varghjärta, k&å, 1, zaramis, TekniKen


15 svar till “Längtar du efter att bo miljövänligt? Dagens bilder…”

  • Det tror jag nog. Men inte i ett villaområde, men äger man mark utanför stadsplanerat område så är det nog inga större problem.

 1. Snyggt. Men en vedspis snarare än gasspis som en av bilderna visar hade jag gillat bättre. Och kakelugn :)

 2. Ej eluppvärmda hus som byggs idag måste klara en energiförbrukning om max 110 kwh/m2. Det blir nog svårt för detta fina hus.

 3. Tanken bakom det hela påminner lite om de gamla svenska backstugorna, som var små suterränghus inbyggda helst i en södersluttning och med dörr och enda fönstret just åt söder. Åt andra hållet syntes bara överdelen av taket. Allt för att de skulle bli så energisnåla som möjligt.
  Så här kunde de se ut: http://friluftsliv.karlstad.it/bilder/kuja.jpg
  Men visst är ”the hobbit house” lite coolare. Det kanske vore en idé att bygga ett sånt på min mark någonstans. Dit kan jag flytta när samhället havererar och allting annat i tillvaron faller. :-)

   • Jag gillar människor som går sin egen väg som killen i inlägget du länkade till. Påfallande ofta är de också norrmän, vet inte varför men de är ofta mer jordnära än vad vi sofistikerade svenskar är.

    Byggde jag mig ett hobbithus så skulle jag nog hyra ut det under de perioder jag inte använde det själv. Tänk för en storstadsturist att få bo i ett hobbithus långt in i vildmarken med chans att få höra vargarna yla nattetid. Jag tror jag skulle ha fullbokat hela sommaren.

    Det här duger väl också rätt bra: http://www.bs-web.se/test/koja1.jpg
    Inget hobbithus visserligen men vackra omgivningar och en fantastisk utsikt i alla fall.

 4. Ja, det där huset har jag verkligen ingenting emot.Jag känner att jag dör i dessa skokartonger till rum hemma! bort med alla vassa kanter och hörn! Vinner jag drömvinsten Jinge så ringer jag :-D

 5. Imponerande att se detta mysiga hus växa fram från bild till bild.

  Där skulle Felin trivas också, kunna klättra i träd inomhus.

 6. Förstår tänket, jag bor själv i ett passivhus (= extremt välisolerat och drar väldigt lite energi), men det är inte min kopp te. Lockas inte av att bo i ett ”markhus”, även om jag vet att metoden fungerar.

 7. Läste om det i en annan artikel men tack för att du postade fler bilder på hur de har gått tillväga!

  Har funderat på att försöka mig på något liknande men får nog mjukstarta med att göra en egen jordkällare. Miljömässigt är det en väldigt smart konstruktion och i ännu sydligare länder är de relativt enkla och billiga att bygga på egen hand.