Korruption i vargfrågan?

Docent Olof Liberg vid Sveriges Lantbruksuniversitet, koordinatorn för Skandulv, doktorerade på katter, vår tama huskatt Felis catus. Nu betraktas han som en auktoritet på ett annat rovdjur, Canis lupus, vargen. Och ska sanningen fram så tror jag att han är en av få som faktiskt har breda kunskaper om varg, något som gör att jag förvånas över hans uttalanden i frågan om vargjakt.

AB: ”…vargarna ligger i – ökningstakten har stigit till 19 procent de senaste fem åren, enligt Skandinaviska forskningsprojektet Skandulv. Dessutom har den illegala jakten minskat. Detta betyder att det kan vara dags för vargjägarna att ladda bössan igen – redan nästa år. Och den här gången kan det bli mer än dubbelt så många av rovdjuren som ska bort. – Det beror på vilken tillväxt vi har i år och nästa år. Men om vi har samma tillväxt som senaste fem åren, 20 procent ungefär, då kan det bli mellan 50 och 60, säger Olof Liberg, docent vid Sveriges Lantbruksuniversitet och korordinator på Skandulv.”

Gör man en kraftig avgränsning av frågeställningen till riksdagsbeslutet om antalet vargar, tvåhundra stycken, så handlar det enbart om kvantitet och inte om kvalitet. Då kanske uttalandet är relevant. Men det är inte så det kommer att användas av jägarlobbyn, varghatarna kommer använda uttalandet som ett konstaterande med en egen underrubrik av typen ”Forskarna anser att…” Sett ur det perspektivet kan man fundera både en och två gånger över det sagda.

Jag kan nämligen inte frigöra mig från en känsla av att det också finns andra faktorer inblandade, faktorer som t.ex.

varg
forskningsanslag. Det är en lätt irriterande känsla att tänka sig att enskilda forskare skulle sakna personlig integritet och ge efter för påtryckargrupper som jägarlobbyn. För skulle det vara på det sättet så är det inte bara riksdagsledamöter som är korrumperade och som gör sig till villiga redskap för varg-
hatarna.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , svd1 ab1 dn1 t

  33 comments for “Korruption i vargfrågan?

 1. 15 januari, 2010 at 12:02

  Forskare är tacksamma objekt för lobbygrupper. Alla forskare drömmer om de stora anslagen och när chansen kommer är det lätt att ge vika och så att säga ge avkall på sina ideal. Se bara på miljödebatten där klimatskeptikerna/industrisektorn tar alla tillfällen i akt att lyfta fram forskare som säger att förändringar i klimatet är naturliga, för att slippa minska utsläpp. Jag säger inte att forskare som hävdar att klimatförändringarna är naturliga per automatik ljuger men jag skulle vilja se vem som betalar deras forskning. I vargdebatten förvånar mig ingenting längre, där har saklig argumentation för vargens rätt ignorerats så länge någon kan minnas.

 2. Kurt
  15 januari, 2010 at 12:03

  Jag tror att han främst vill visa på hur horribelt det är med ett maxantal av 210 st vargar. Samma sak gör ju Anders Bjärvall på DN debatt, när han föreslår att man i stället för jakt skall låta forskarna bedriva eutanasi på nyfödda vargungar, för att hålla populationen på en bestämd nivå.

 3. Magnus
  15 januari, 2010 at 13:07

  Det är uppenbart att Olof Liberg är köpt av jägarlobbyn. Han intervjuades på Ekot och talade närmast lyriskt om jakt. Han menade att det var bättre med riktig jakt i stället för att avliva vargungar. Var det inte någon vänsterpartist som ivrade för vargjakten f.ö?

  • 15 januari, 2010 at 13:11

   Var det inte någon vänsterpartist som ivrade för vargjakten f.ö?

   Som dessutom hävdar att partikamraterna som ogillar vargslakt är – sjuka… :-)

 4. Charlotta
  15 januari, 2010 at 13:20

  Liberg har väl lovats något fräsigt? En jaktutredning kanske? Att bli ordförande i en rovdjursutredning?

 5. nature
  15 januari, 2010 at 13:24

  Docent Olof Liberg är kanske medlem i denna obskyra förening:
  http://www.hatadjur.se/

  Vad är dessa för nissar egentligen?

 6. Förälder
  15 januari, 2010 at 18:07

  Varför? Varför ska vi välja att låta vargstammen växa? Vargen är idag den ända naturliga fienden till en obeväpnad mäniska, ska vi låta våra barn gå till skolbussen ( upp till 3 km igenom kända vargmarker) utan att vi som föräldrar får begära skolskjutstill dörren när vi sett vargen gå runt huset…… Det finns en självklar anledning till att man försökte utrota vargen en gång, idag tycker jag det är synd att de inte lyckades helt: Nu får vi som lever på lantbruk och ska försörja alla stadsbor med met leva i skräck och se till att våra barn inte blir vargmat när de ”J—A” stadsborna vill ha varg som sällskapsdjur. Sätt några vargar i centrala Stocholm och kanske i liseberg så får vi se hur kul ni tycker det är när vargen äter era ungar och sällskapsdjur

  • Kurt
   15 januari, 2010 at 19:08

   Älgen är den enda fienden till människan, det är älgen som attackerar och dödar ca 15 personer per år i Sverige, inte vargen. Om det finns föräldrar som är rädda för vargar, så bör de erbjudas beteendeterapi.

   • Gösta Berling
    15 januari, 2010 at 20:00

    Nu raljerar du, Kurt. Visst tycker även jag att ”Förälder” uttrycker det väldigt grovt och jag vill absolut inte att vargen ska utrotas. Men Förälder har en poäng, det går bra att sitta i storstaden och ondgöra sig över glesbygdsbors fruktan för vilda rovdjur, men jag finner den fullt förståelig.

    • 15 januari, 2010 at 20:27

     Jag tycker inte att Kurt raljerar. Det låg mycket i Hanne Kjöllers artikel i DN för några dagar sedan. Vargrädda borde erbjudas Kognitiv beteendeterapi om det inte räcker med vanlig fobiträning. Signaturen ”Förälder” behöver hjälp om det inte är ett inlägg bara för att provocera.

     • David
      15 januari, 2010 at 22:10

      Att vara rädd för ett djur som lätt kan döda människor är knappast en fobi som går att avprogrammera.

  • Pulvret80
   16 januari, 2010 at 05:05

   Så du anser inte att Vildsvin, björn, kamphundar, lösspringade jakthundar, getingar (står för flest dödsfall per år), bilar, ormar utgör något hot?
   Allt jag räknade upp står för mängder med dödade barn per år!
   Men du är rädd för vargen som inte dödat någon alls! Är du på riktigt människa?

  • 16 januari, 2010 at 13:04

   Kära föräldrar. Jag hoppas att inlägget ovan är ”fejkat”. OM inte, vem släpper sina barn att passera livligt trafikerade vägar, stora parker/grön områden, öppet vatten utan att vara med och se till sina barn??? Så, OM man upplever någon form av fara i barnens skolväg är väl alternativet att följa sina barn eller?????

 7. Gösta Berling
  15 januari, 2010 at 18:20

  Här får ni då till allting precis bakfram. Liberg korrumperad och köpt av någon jägarlobby, tillåt mig småle. Liberg är en som brukar tas fram av storstadsbor när det gäller att indoktrinera oss andra till att tro att vargar skulle vara ofarliga.

  • 15 januari, 2010 at 18:50

   som brukar tas fram av storstadsbor när det gäller att indoktrinera oss andra till att tro att vargar skulle vara ofarliga.

   Jag ska skriva lite om orsaken till att Liberg ändrat ståndpunkt i morgon, och att BRÅ-rapporten blev som den blev.

   Passa dig när du går ut ikväll så att inte gråben tar sig en tugga… :-) :-)

  • Martin Forsman
   15 januari, 2010 at 18:57

   Ingen har hävdat att vargen skulle vara ofarlig, åtminstonne inte om man är en (jakt)hund, vilt eller tamboskap. För oss människor är den däremot fullständigt ofarlig framförallt om man jämför med vargens domesticerade släkting, vår egen älskade vovve.

   • 16 januari, 2010 at 13:08

    Vi tjafsar så mycket om att vargen tar våra hundar. Hur många hundar dödas årligen av vargen? Hur många hundar omkommer genom trafikolyckor? drunkningsolyckor? kollision med tåg? drunkning? eller nersparkade av uppretade älgar, allt detta under jakt?

    • 16 januari, 2010 at 14:16

     Dubbelt så många som vargen tar blir vådaskjutna av sina ägare. Således bör jägarnas antal reduceras ordentligt.

 8. Anna
  15 januari, 2010 at 20:48

  Till diverse ovanstående kommentarer:
  Jag blir så trött på dessa glesbygdsbor som påstår att det bara är storstadsmänniskor som vill ha kvar vargen. Jag och MÅNGA fler glesbygdsbor som faktiskt bor och verkar mitt i vargområdena vill också ha kvar vargen och ser med stor avsky på vargjakten och jägarlobbyn.

  För övrigt är det verkligen för åatestiskt med alla dessa beväpnande vuxna karlar som är *host* ”räddda” för vargen och hittar på skräckhistorier. Jag rör mig mycket i skog och mark (mitt i vargreviren) och har stött på vargar flertalet gånger både här och utomlands och det är sannerligen inte något djur man behöver vara rädd för. Okunskapen och hatpropagandan bland dessa människor är skrämmande. Håller med om att flera verkligen behöver proffesionell hjälp att komma över sina aggressioner, fobier och beteendeströningar.

 9. 15 januari, 2010 at 23:10

  I Sverige har vi exempelvis över 2000 vilda björnar. Björnen ses som ett betydligt mycket farligare rovdjur än vargen. Ändå får man bege sig tillbaka till året 1902 för att finna ett dödsfall orsakat av en björnattack i Sverige. Hur kommer det sig då att vargen är så hatad och människor känner sådan rädsla för denna? Det finns bara ett ord för det – DUMHET!!! Okunskap, ignorans och idioti. Tyvärr går det inte att argumentera med de människor som är rädda för vargen och att den ska ta deras barn. Däremot är det bara att acceptera att vargen utgör en potentiell fara för både jakthundar, hundar som släpps lösa i skogen och tamboskap. Jag vill dock till detta tillägga några perspektiv. De hundar jag har varit ägare av och varit ute i naturen med har aldrig sprungit utom synhåll för mig och heller inte utom räckhåll för mig att, om en varg eller flera skulle attackera, agera och rädda hunden. Jakthundar är ute i skogen för att jaga, ute i naturen där naturen har sin gång. Hundar är nära släktingar till vargen och ses naturligtvis som inkräktare i reviret vilket kan leda till att hunden jagas bort, lyckas inte detta så kan attacker ske. Ger man sig ut i naturen så tar man risken att faktiskt påverkas av den samma. Detta är överhuvudtaget inte ett giltigt argument för begränsning av vargstammen. Sist men inte minst vill jag tala om tamboskap. Det finns idag bidrag att söka från länsstyrelsen för uppsättning av rovdjurssäkra stängsel. Utnyttjar man inte dessa bidrag, så får man ärligt talat skylla sig själv om en ensamvarg skulle få för sig att äta lite av den välserverade maten boskapsägaren har dukat upp. Jag har själv bott i vargtäta trakter i Örebro län så jag tillhör glesbygdsbefolkningen som vill behålla och öka vårt vargbestånd. Dessutom skulle jag vilja låta vargen sprida sig naturligt till de delar där den väljer att bosätta sig. Vare sig det är i Skåne, eller Lappland.

 10. Sandra
  15 januari, 2010 at 23:39

  Kan starkt rekomendera boken nedan till både ”vargrädda” och ”vargromantiker”.. Den ingiver perspektiv och förståelse om ett problem som är människans eget, inte vargens.

  Vargen Kommer! av Tommy Hammarström…

  Det är en lättläst bok om ca 159 sidor fördelade på ALLA LAG, det propageras ingenting åt varken höger eller vänster utan här redovisas vargens utrotning och återkomst till Sverige samt var den obefogade rädsla inför vargen som många människor känner kommer ifrån. Han redovisar för konspirationsteorier många utav dom verklig varghatarna drar med för att sprida kräcken och hatet, alla myter, sägner och falska fakta.
  Han redovisar för rädslan om att förlora älgen till vargen fast att det snarare pekar på att vargen och jägaren kompleterar varandra i vårdandet utav älgstammen och tycks dela samma intresse. Förklaringar till varför vissa områden tycks vara tämligen älglösa finns också beskrivet i boken. De hänsynslösa tjuvskyttarna nämns också i boken och hur dom är till mer skada än nytta i denna omtvistade debatt.

 11. Ingmar
  16 januari, 2010 at 01:51

  Bör även jag läsa kommentarsreglerna?

 12. 16 januari, 2010 at 09:57

  Rasmus Holmberg!!!!!!! Ta och läs på lite om björnattacker mot människor,
  det har skett flera attacker mot människor på 2000-talet med dödlig utgång…
  Dumhet, okunskap, ignorans och idioti, är väl det du som innehar ???

  • 16 januari, 2010 at 10:08

   Man ska dock vara klar över att de attackerande människorna i praktiskt taget alla fall var – jägare.

   • Jan R
    16 januari, 2010 at 10:52

    Ska du påstå saker så kom igen med källor! / Jinge

 13. Jan R
  16 januari, 2010 at 11:31
  • 16 januari, 2010 at 12:11

   Visst. Vad är det du vill berätta med detta då? Jag hävdar att de allra flesta som angrips av björn är jägare, och endast undantagsvis så har de inte bössan hängande över axeln…

   • Jan R
    16 januari, 2010 at 12:44

    Nej, det hävdade Du inte i Din text. Du hävdade att SAMTLIGA som angripits av björn har varit jägare.
    Vad ville jag berätta med detta? Det retade mig bara att Du tillåter Dig att vara så dogmatisk, att du låter agendan bakom Ditt budskap gå ut över den faktastringens som Du kräver att vissa av Dina kommentatorer skall tillhandahålla.
    Dessutom kan väl Du, som läser så mycket tidningar, inte ha varit omedveten om den debatt som rasade för drygt ett år sedan, där skogsarbetare uttryckte oro över sin arbetssituation efter ett antal incidenter med björn?
    Sedan är det givetvis så att jägare uppvisar ett extremt riskbeteende, som lätt provocerar fram attacker från björnen. Är det självförvållat så kanske det även för jägare är lättare att acceptera att man någon gång ”drar nitlotten”.
    Tyvärr är nog även slyröjning i skog ett riskbeteende.
    En dånande motorsåg är kanske inte lika effektiv att lugna nalle som en trevlig sång? :-)

 14. e
  16 januari, 2010 at 11:52

  Jag bor inte i vargtrakter men har många gånger vistas i områden med mycket björn. Det är dock inte något att vara rädd för, det är bara i extrema situationer som de utgör ett hot mot människor, tex om de är skadade eller har ungar. Var uppmärksam och gör lite ljud så stöter troligen aldrig ihop med en björn.

  • 16 januari, 2010 at 12:13

   Jag har vandrat en hel del i fjällnära områden, jag sjunger högt om jag knallar i tvåmeters snårig mark. Skulle någon höra mig så undrar jag vad de skulle tro.. :-)

   • tobbe
    16 januari, 2010 at 14:57

    Vill du undvika spamfiltret ska du läsa kommentarsreglerna! Och följa dem! / Jinge

 15. Skogstrollet
  16 januari, 2010 at 23:23
 16. 3 februari, 2010 at 16:11

  Jag skrev i ett inlägg som försvunnit att jag ber om ursäkt för mina något för gamla uppgifter vilka tyvärr endast visade statistiken fram till år 2000.
  Jag har som sagt läst på, och är fullt medveten om att några enstaka attacker har skett med dödlig utgång och jag redogjorde mycket klart för siffrorna i det inlägg vilket, som sagt försvunnit. Jag orkar nu inte redogöra för alla dessa siffror en gång till utan nöjer med att säga att många av attackerna skedde med jakthundar inblandade, den attackerade var i de allra flesta fall beväpnad. I ett par fall var det skadeskjutningar som ledde till attackerna etc. etc. Detta är dock enbart björnen vi pratar om. Dvs ett djur som finns i 10 gånger större antal än vargen. Vargen utgör inte ett hot för människan i dag i Sverige. Varg jagar ren, älg, rådjur, smågnagare INTE människa. Låt vargen vandra som den vill också, så blir trångboddheten mindre. Vargen hör hemma i norrland såväl som i Värmland, Dalarna, Gästrikland, Uppland, Närke och Dalsland. Den hör också hemma i Östergötland, Västergötland, Småland och Skåne, men svårigheter finns med att finna tillräckligt stora sammanhängande skogsområden för att bilda revir som dessutom har närhet till andra vargrevir.

Comments are closed.