Jägarlobbyn bjuder riksdagsledamöterna på Jägarutbildningen

Många har förvånats över hur jägarlobbyn kunnat förmå Sveriges Riksdag att fatta vansinniga beslut om vargslakten, men det är inget att förvånas över. De har fullständig tillgång till Riksdagshuset och bjuder riksdagsledamöterna på utbildningen som dessutom förläggs till – Riksdagshuset. Sedan fortsätter bjudandet då de får följa med ut till en jaktskyttebana och instrueras om var de ska sikta på de pappälgar som dyker upp.

Fattas bara annat, jägarnas organisationer får statsbidrag från just de politiker som de sedan utbildar i jakt, en rimlig gissning är också att dessa efter avslutad examen erbjuds delta i jaktlag och gå förbi kön dessa jaktlag, en kö som i vissa fall kan vara mycket lång. I dagens P1-morgon medverkade Jan Emanuel Johansson (S) som berättade att han nappat på erbjudandet och hade skaffat sig jägarexamen. Ordföranden i Riksdagens jaktklubb, Bengt-Anders Johansson (M) deltog också i diskussionen i programmet.

Man kan säkerligen utgå ifrån att journalister på dagstidningarna får samma erbjudande, något som möjligen gäller alla opinionsbildare oavsett vilken position man har i samhället. Det är traditionellt lobby-
arbete, något som man egentligen inte kan klandra olika intresse-
organisationer för, de man kan klandra är förstås de politiker som okritiskt låter sig köpas. Sedan behöver man inte förvånas över att Andreas Carlgren och Eskil Erlandsson gör sin tjänst och bidrar till att ändra lagstiftningen på det sätt som jägarlobbyn önskar. Det är också känt att Socialdemokraterna deltagit i beslutet om vargslakten och att de avser besluta på samma sätt i händelse av rödgrön valseger i september.

Om en privatperson blir intresserad av älgjakt så får han själv bekosta utbildning och jägarexamen, har han inte släkt eller vänner som har jaktmark så får han ha en välfylld plånbok om han vill komma med i ett jaktlag där det finns möjlighet för honom att skjuta älg. Annars kan han få vänta länge på att komma fram i kön för att få möjlighet att delta i jakt.

Tror ni att Riksdagsledamöter måste nyttja sina välfyllda plånböcker för att få vara med på älgjakten? Det kan vara den inställningen som avspeglas i händelserna i Sånes Djurpark i värsta fall. Jag undrar hur mycket jägarförbundet och andra jägarorganisationer får av våra skattepengar varje år, det är nog inga småpengar…

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , , ab12 svd12 dn1 svd gp t

  16 comments for “Jägarlobbyn bjuder riksdagsledamöterna på Jägarutbildningen

 1. Sniff
  11 januari, 2010 at 11:12

  LOBBYING ja tyvärr kallas bestickning eller muta på vanligt hederligt språk. Problemet är att tjänster/utbildningar är en gråzon som utnyttjas då man behöver styra lite beslut. Vår samhälle blir mer och mer lobbyiserat/korrupt och det som för några år sedan hade lett till en polisanmälan är idag ok.
  Ett par ex:
  Min företagarvän betalar 10% extra av fakturerat belopp till en ”firma” som ägs av VDns fru för att han fått ett uppdrag av hennes man. Hennes hobbyfirma går med förlust annars.
  Ex 2:
  I byggfirma XXX har två man byggt på en villa som tillhör bror till en kommunpamp under tre sommarveckor. Deras löner betalades undertiden av underentreprenören till ett kommunaltbygge var de var skrivna lönemässigt. Vi kunde inte bevisa det i efterhand men de var inte på bygget och deras chef säger att de var det och att de var endast en kort tid ”utlånade” till villatillbyggnanden. Yeah right! Virket till villabygget kom från ett upplag som ”blivit över” på ett annat tidigare projekt. Det snackades om det ett tag sedan rann det ut i sanden.
  Allt fler söker sig till maktposition då lobbytrevligheterna som följer med på köpet blir större och större.

  • 11 januari, 2010 at 11:15

   Om inte tidningar vågar skriva om det så vågar bloggare…

  • Boris
   11 januari, 2010 at 13:01

   Sniff skriver:
   11 januari 2010 kl 11:12

   ”Allt fler söker sig till maktposition då lobbytrevligheterna som följer med på köpet blir större och större.”

   Det bästa med allt är att riksdagsledamöterna inte längre behöver befinna sig på sin arbetsplats – i Riksdagen. Istället är tillbringar de sin betalda arbetstid på lobbyns bjudarrangemang som går under den officiella beteckningen ”fortbildning”. Har du sett hur ekande tom Riksdagen är varje gång du slår på TV:n för att titta på riksdagsdebatt? Dessutom lyfter riksdagsledamöterna dubbel lön eller i vissa fall mångdubbel lön. Svensk demokrati=korruption

  • Christer W
   11 januari, 2010 at 16:36

   Det här är ett skäl till att jag länge har ansett att riksrevisionen ska granska kommuner och landsting och inte utvalda representanter från de lokala partierna. Hur det än är så bevakar dessa partirepresentanter bara sitt partis intresse och gör allt för att undvika anmärks på de politiska ledningarna.
   De som är värst på det är borgarna för det finns så mycket vänskapskorruption genom medlemskap olika intresseföreningar och gillen.

 2. Erik Södergren
  11 januari, 2010 at 11:13

  Det förklarar saken. Vi skattebetalare finansierar jägarförbundet som i sin tur finansierar riksdagens jägarutbildning. Tacka faan för att vargen ligger dåligt till då, samma skäl som gör att man skjuter av tolv vargar i Skånes djurpark. Varghatet är manifest ock organiserat! :-(

 3. Marcus R
  11 januari, 2010 at 11:22

  Jag trodde lobbying var förbjudet i Sverige eller har jag bara inbillat mig det?

  • 11 januari, 2010 at 11:31

   Inbillning. Det finns mängder av lobbyorganisationer.

   • Christer W
    11 januari, 2010 at 19:50

    Fast den värsta och svåraste lobbyverksamheten är den som sker i föreningar modell rotary, lions, frimuarare, odd fellow och liknande. De kontakterna är i det närmaste omöjliga att granska för politikens ”lekmannarevisorer” (ibland kan även en och annan lekmannarevisor vara med i någon sådan förening.)
    Man kan ju fundera på i vilka t.ex. topparna i svenskt näringsliv är med i och vilka politiker, rådmän, statliga, landstings och kommunala topptjänstemän som kan tänkas var med i samma kretsar.

 4. 11 januari, 2010 at 13:00

  Bra att du uppmärksammar lobbyismen i riksdagen!

  Många tror att lobbyism bara är något som finns i EU men vi har gott om lobbyism här hemma också men den skrivs det tyvärr sällan om i media.

 5. Marwan
  11 januari, 2010 at 14:30

  Politikerna säljer ut sig så billigt eller kan köpas så billigt
  Vissa intressegrupper vet hur de köper politikerna och de har också kunskap om hur saker och ting fungerar i riksdagen

  En person kan ge en politiker en dyr gåva och igengäld tar politiker de officiella åtgärder för att gynna denna person eller grupp
  Många politiker ger efter för mutor och det som kallas bestickning lagarna

  Lobbyisterna är många och bland de finns politiker som är pensionerade och har höga befattningar inom stora intressebolag som trycker på sina kollegor i riksdagen , Sveriges politiker är lika korrumperade som alla andra politiker runt om i världen och skillnaden är att de gör det på ett fina sätt än sina kollegor i andra länder

 6. 11 januari, 2010 at 16:30

  Är det kanske så att Sverige är två länder, det på ytan präktiga och omutbara och det i underströmmen fifflande och mutande? Kopplingen mellan jakten och riksdagen har alltid varit stark, dock verkar inte många inse vilka konsekvenser den till synes oskyldiga förbrödringen mellan riksdagsledamöter och jaktlobbyister får. Vargslakten är förmodligen bara ett av många hårresande beslut som har tagits med stor hänsyn till jaktlobbyn. Tyvärr verkar det finnas klara skiljelinjer mellan vad de mediala krafterna anser ha nyhetsvärde i fråga om ”skandaler”. Det är smarrigare att skriva om enskilda politikers felsteg än kopplingar mellan riksdagen och en intressegrupp. Konstigt nog skrivs det sällan något kritiskt om lobbyverksamhet som fenomen. Eller?

 7. 11 januari, 2010 at 17:31

  NRN har lämnat in en polisanmälan om misstänt skadegrelse på Skånes Djurpark.

  ”– På grund av de många oklarheterna med inhägnaden anser Nordiska Rovdjursnätverket att detta ska utredas för att se om det har förekommit några oegentligheter under den gångna veckan i och runt varghägnet på Skånes Djurpark, konstaterar nätverkets ordförande Krister Kristensson.”

  http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/misstaenkt-skadegoerelse-paa-skaanes-djurpark-polisanmaeld-360326

 8. 11 januari, 2010 at 22:26

  Ja mot korruption har vare sig vargar eller det sunda förnuftet någon chans. Man blir illamående.

  • 11 januari, 2010 at 22:33

   Så är det.

 9. Joakim
  12 januari, 2010 at 00:08

  Jägare är en förvånansvärt skyddad grupp i media, att nöjesskjuta djur i skogen jämförs aldrig med t ex fotbollshuliganism i media. I skogen finns inga skinheads, om man får tro svensk press. Man gissar väl att det kanske kan ha att göra med att maktens & ordens/bildernas män gärna möts i skogen för att massakrera småvilt ihop då & då. Älgjakten beskrivs alltid vördnadsfullt, en lika kärnfrisk sysselsättning som stillsam svampplockning eller en skidtur i februari. Aldrig några sadister, blodtörst eller berusade blådårar i älgtorn…

 10. Gruv.arb
  15 januari, 2010 at 03:25

  Vad nyanserade ni är. Mycket intressant. Vadhän näst? Kanske man skadskjuter djur och samlas runt för att avnjuta den sköna plåga små och storvilt begåvats med.

Comments are closed.