Jägarförbundet hotar regeringen


Nu är det slut på jägarförbundets tålamod med Sveriges regering, nu återstår bara konflikt skriver Svenska Jägarförbundet i en debattartikel i Dagens Nyheter idag. Vad konflikten kommer att bestå av berättar inte adelsmannen Torsten Mörner.

DN/Debatt: ”Jägareförbundet: Naturvården – med Världsnatur-
fonden i spetsen – ignorerar landsbygdsbefolkningen som måste leva med vargen och skadorna som alltid följer. Jägare och landsbygdsbor har arbetat konstruktivt i vargfrågan och erbjudit en kompromiss och en utsträckt hand. Vi har accepterat majoritetens vilja att ha en livskraftig vargstam – det enda motkravet har varit att den hålls på en så låg nivå som möjligt. Efter att regeringen vikit ned sig gentemot EU och ställt in vinterns licensjakt är det svårt att se hur vi ska kunna fortsätta på den inslagna vägen. Man har stampat på den utsträckta handen och kanske stängt dörren för en kompromisslösning för gott. Nu återstår bara konflikt och den stora förloraren är vargen – med naturvårdens goda minne, skriver företrädare för Jägareförbundet.”

Jägarförbundets bägge representanter ondgör sig över det faktum att regeringen ställde in årets licensjakt på varg, detta trots att beslutet om jakt stred mot EU:s habitatdirektiv. De försöker göra gällande att Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Rovdjursföreningen valt att motarbeta vargjakten av ekonomiska skäl, vargen leder nämligen till att dessa föreningar får fler storstadsbor som medlemmar än vad de skulle ha fått om de istället satsat på andra utrotningshotade djur som flodnejonögat och lökgrodan.

Man har ohyggligt svårt att förstå och ta in det faktum att vare sig flodnejonögat eller lökgrodan är drabbade av legal eller illegal jakt. Ser man till Jägarförbundets agerande när det gäller de egna medlemmarnas deltagande i tjuvjakt på både björn, lo, järv, varg och kungsörn så är de helt tysta. Det stöder knappast deras egen sak att medlemmar lägger ut förgiftat kött i naturen för att rovdjuren ska äta upp det och gå en plågsam död till mötes, eller som när det gäller lodjur, luras in i en av de många fällor som satts upp av rovdjurshatare/jägare.

Att man öppet hotar regeringen med konflikt utan att berätta hur denna konflikt kommer yttra sig får nog många att tro att man nu från Jägarförbundets sida kommer att stödja tjuvjagande medlemmar ännu mer än man har tidigare gjort. Man drar dessutom in hela landets landsbygdsbor och låtsas ha dem på sin egen sida trots att man vet att det är fel. De som står på Jägarförbundets sida består huvudsakligen av älg- och rådjursjägare. (forts nedan..)

Man brukar också från jägarnas organisationer beskriva sin egen jakt som en välgärning, man gör sig till en sorts skogens riddare, likafullt har man ytterst svårt att förmå dessa skogens Florence Nightingales att på allvar ta itu med vildsvinens ut-
bredning i landet. Detta trots att stammen kommer från de egna godsägarnas vilthägn, som de antingen rymt ifrån, eller rent av släppts ut ifrån medvetet.

När Svenska Jägarförbundet hotar regeringen, Naturskydds-
föreningen, Världsnaturfonden och Rovdjursföreningen och säger att det nu bara återstår konflikt så hoppas jag att regeringen informerar landets säkerhetspolis. Redan idag bryter många av Jägarförbundets medlemmar mot lagar och för-
ordningar, ofta dessutom med vapen i hand. Personligen skulle jag helst se att all jakt förbjöds helt under år 2012. Det skulle ge jägarnas organisationer möjlighet att tänka över sin egen roll och hur de ser på regeringen och EU:s roll. Ska man samverka, eller ska man ha konflikt. Det känns som en utomordentligt angelägen fråga idag.

it Andra om: , , , , , , , , , , dn12 svd123 ex12 ab12 ekot


42 svar till “Jägarförbundet hotar regeringen”

 1. Den som uttalar sig hotfullt borde tappa vapenlicensen. Det räcker bra om balanserade människor (de finns) har vapenlicens och rätt att jaga.

  Jägarförbundets påstående att naturvårdsföreningarna primärt skulle vara drivna av ”klirr i kassan” säger mer om de själva än om naturvårdsföreningarna.

  • visst är de drivna av klirr i kassan..många produkter i affärer

   är frukten av vinstsyfte….varor märkta med bra miljöval osv ger en liten men sann vinst för sådana föreningar

   jägareförbundet har många medlemmar och behöver ej sådana avtal ang varor

   så har man få medlemmar får man leta i varje hörn

   • Det är dessutom ett uttryck som emanerar från rovdjurshatarkretsar. Jägarnas organisationer har också ett behov av många medlemmar, och det är inte bara rena naturintressen de sätter sig över, de struntar även i skogsägarna som förlorar allra mest på älgens upprepade sabotage mot skogen.

    Och jägarna skulle aldrig kunna skylta med något ”bra miljöval” eftersom de vill utrota rovdjur, allt för att fylla de egna frysboxarna.

    Jo om det fanns ett märke för egennytta så skulle de fylla kraven…

    • Sant. Men det är inte alla jägare, de flesta är nog helt ok, det är slöddret (som varghatarna) som syns och hörs. Men hur många kan det röra sig om? Någon procent bara i bästa fall..

    • frysboxmyten lever ännu..jag ger bort min köttlott varje år..det är 20 kilo..man lägger nog inte ner tid och några tusen kr per år bara för att få något i frysen

     jakt kan ej regisseras på det viset…jägare har rätt att lägga ner pengar på att jaga likväl som de som lägger ner pengar på att resa utomlands då och då

     jagar på 5000 ha i södra sverige och vet ej hur psalmerna går i norr där skogsbolagen hävdar sitt

     • Varför är du vargmotståndare då? För övrigt är det inte en ”myt”. Tror du alltid att folk som läser vad du skriver är helt bakom flötet? Och ger bort ”köttlotten” som enbart är tjugo kilo? Hahaha… :-D

     • Om du inte jagar för köttet skull varför jagar du då? Har svårt att se någon anledning till att jaga om det inte vore för köttet. Förutom om man gillar dödandet men då bör man söka hjälp.

  • Håller med om att dessa herrar som skrev artikeln bör tappa sina vapenlicenser. Artikeln är helt klart skriven av 2 mycket obalanserade herrar. Borde faktiskt finnas en möjlighet att åtala dem för olaga hot. De hotar ju med att begå kriminella handlingar.

  • Att kunna ha en stor fritt växande och självreglerande vargstam är det nog väldigt få som tror. Målet i fjol var 210, idag är det oklart. Någon form av jakt kommer att behövas i år, likväl som kommande år. Om den jakten görs som en allmän jakt med licens eller om den sköts kontrollerat från staten, är för mig egalt. Oavsett vilket numerärmål som sätts upp och att man håller detta så blir ju slutsumman den samma.
   Varför då sådant bråk om allmän licensjakt? Är det jaktmomentet man vill åt eller trofén eller vad? Kan det vara så att det är makten att få styra och kontrollera själv vilka djur som ska skjutas?
   Licensjakten gynnar definitivt inte de vargproblem som ofta anges i media som skäl till jakten. T.ex. vargtätheten i Värmland, fäbodsproblem i centrala Dalarna,… Med licensjakten skjuts det slumpmässigt (ska), men varje jaktområde optimerar sin verksamhet (the selfish gene), dvs. de vill ha bort så många vargar som möjligt från SITT område. Effekten av detta blir att lättjagade, jägartäta områden får glesare vargbestånd än t.ex. Värmlansskogarna.
   Men med en riktad statligt styrd jakt kan problemområden beskattas hårdare. Hela revir kan om nödvändigt också plockas bort.
   Hade jägarkåren aktivt gått ut och arbetat för en hög moral i skogen (inte bara i vargjaktsfrågor), aktivt motarbetat all typ av tjuvjakt och också visat en ödmjukhet, respekt mot andras intressen, så hade kanske inte licensjaktens vara, varit en stor fråga idag. Jag förstår inte varför man inte internt i jaktkretsar tydligt vågar slå fast och tydliggöra dessa moralstolpar, utan bara underbygga negativismen och illgärningarna. Är det månne ett försök till en opinionspolitik med syftet nolltolerans?
   Mycket tydligt försöker man också påskina att det är en skillnad mellan stad och landsbygd. Skillnader finns säkert men inte i den grad som påstås. Med den aggressiva hållning som vargmotståndarna har så är det väldigt få som vågar yttrar sig emot.
   Jag är inte en generell jaktmotståndare, men när man ser annonser att det är tävling i att skjuta (rov)djur (olympisk trapp på levande duva förbjöds för länge sedan av etiska skäl), när man ser o hör om hela den illegala jaktens metoder och den respektlöshet kring reglerna (småvilt främst) som finns, så börjar jag svikta i min uppfattning. Ord som jag hört i vittnens närvaro ”vi måste tala om för kärringarna att vi gillar att döda…”, får mig att häpna och må illa.
   Jakt är tradition. Det är en hobby för flertalet. Ingen behöver jakten för sitt levebröd idag (en del, kanske). Den kan aldrig tillåtas vara det som styr hur vårt vilt, vår natur ska skötas. Sköts den restriktivt och respektfull, så kan den finnas kvar, annars ska den bort. Man leker inte med liv, varken människoliv eller djurliv. Inte ens vargliv!
   De som inte tycker så, kan fundera på följande ord när de som hobby/sportjägare går ut i skogen: ”jag dödar liv för nöjes skull”, för att spetsa till det.
   “The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated”, som Gahndi uttryckte det.
   /FD jägare som lagt bössan på hyllan pga respektlöshet och omoral inom branschen.

   • Hade jägarkåren aktivt gått ut och arbetat för en hög moral i skogen (inte bara i vargjaktsfrågor), aktivt motarbetat all typ av tjuvjakt och också visat en ödmjukhet, respekt mot andras intressen, så hade kanske inte licensjaktens vara, varit en stor fråga idag. Jag förstår inte varför man inte internt i jaktkretsar tydligt vågar slå fast och tydliggöra dessa moralstolpar, utan bara underbygga negativismen och illgärningarna.

    Medhåll, jag tror t.o.m. att vi vargkramare kunde gå med på att tillåta 3-400 vargar om tjuvjakten eliminerades helt. Nu säger vissa att stammen ska få reglera sig själv..

 2. Hej!
  Det är anmärningsvärt att Torsten Mörner på DN debatt idag hotar regeringen och med det hela svenska folket för att jägarna inte blev licensjakt. Mycket skrämmande sätt att lösa frågor!
  Dessutom vet regeringen och det svenska folket att det har bedrivits och bedrivs en omfattande tjuvjakt på varg i Sverige enligt en nyligen utkommen undersökning vid Stockholmsuniversitet. Utan den illegala jakten som ni jägare bedriver hade landet haft ca 1000 vargar idag och DÅ hade regeringen beviljat licensjakt.
  Torsten Mörner hotar alltså med något som redan pågår och dessutom undergräver möjligheterna för det ni vill som jägare,att få skjuta varg lagligt.
  Synnerligen korkat!
  Mvh
  Tomi

  • Håller helt med. Skrämmande att ledande personer inte har större ansvar och visar större föredömme i sina uttalanden. Jägarförbundet har ju ansetts vara lite mer resonabla än Riksjägarna. Det luktar lite maktkamp mellan de två organisationerna.

 3. Vad tror du att man vinner med att förbjuda jakt helt och hållet under 2012?
  Dom som tjuvjagar skiter i jakttider och lagar. Det är därför det kallas tjuvjakt.

  Det förekommer demonstrationer som ibland urartar då vissa deltagare tar sig rätten att utöva ”civilt motstånd” och förstör allmän egendom plus våld mot polis.

  Skall vi även förbjuda demonstrationer under ett antal år?

  Det som dom säger i artikeln är antalet personer som gör ”civilt motstånd” i skogen och skjuter vargar har minskat ordenligt dom senaste åren men troligtvis kommer denna trend att ändras nu. Så väl känner dom sina egna medlemmar.

  Sen borde du som ändå påstår att du har varit så mycket mina trakter att hotet med polis inte har någon större påverkan här.

  Det finns i princip ingen polis här. Om du får ett inbrott så kommer dom inte.
  Denna ända gången som man ser polisen är under älgjakts veckan och då står dom på stora vägen och kollar nykterhet. (Och det är inte poliser från Värmland)

  • ”Vad tror du att man vinner med att förbjuda jakt helt och hållet under 2012?
   Dom som tjuvjagar skiter i jakttider och lagar. Det är därför det kallas tjuvjakt.”

   Visst, samtidigt är det en mycket tydlig signal på att samhället inte accepterar att medborgare tar till vapen då de inte är nöjda med de lagar som stiftas av landets lagstiftande församling. Då får jägarnas organisationer överväga hur man ska agera framledes, något som man uttrycker i DN idag genom att hota.

   ”Sen borde du som ändå påstår att du har varit så mycket mina trakter att hotet med polis inte har någon större påverkan här.”

   Det är rätt anmärkningsvärt att befolkningen i vissa delar av landet inte reagerar om polismyndigheten intensifierar sina ansträngningar att stoppa kriminalitet, tycker du inte det själv?

   • Men SJF tar inte parti för tjuvjakt.

    Sen förstår jag inte vad du menar med att ”polismyndigheten intensifierar sina ansträngningar att stoppa kriminalitet”.
    Gör dom det? Inte vad jag vet. Inte när det gäller tjuvjakt tror jag.

    Det ända sättet att stoppa tjuvjakt är att någon närstående till den som tjuv jagar gör en anmälan.

    Jag har hört många gånger att ”det är bara skjuta, gräva och tig” men aldrig någonsin sett eller känt att det ligger något allvar bakom detta prat. Det är mera bara ett sätt att uttrycka sin frustration på.

    Jag tror att dom som utför dessa saker håller käften ordentligt.

    Sen är jag osäker på att jag kommer att göra en anmälan om tjuvjakt om jag kommer på någon nära vän till mig. Konsekvenserna blir så stora för denna individ att jag inte tror kan ta det. Men en sådan person vill jag därefter inte se i skogen tillsammans med mig.

    • Själv anser jag att polisen borde tiodubbla sina ansträngningar för att försöka få tag i tjuvjägare, själv har jag bara träffat en, och den mannen hade åkt fast för olaga jakt på älg. Jag minns inte omfattningen men han dömdes till tre månaders fängelse. Det borde ha varit minst det dubbla.

     Jakt på utrotningshotade djur borde regelmässigt ge ett minimistraff på 1-2 års fängelse. Nej det kan vara svårt att anmäla nära vänner, men man kan givetvis se till att välja vänner.

     • Visst borde polis tiodubbla sina ansträngningar att ta fast kriminella men då krävs det resurser. Antal uppklarade brott är redan på en så låg nivå att jag anser att rättssäkerheten är hotad. Och det gäller alla brott. Vad skall prioriteras för att pengarna skall räcka.

      Och att utöka straffet för tjuvjakt från ca 6 månader för varg till 1-2 år betyder inget då ingen riktig tjuvjägare åker fast. Dom som döms är dom ”ärliga”. Dom som skjuter en varg som tar något får och tror att dom har gjort rätt.

    • @Per
     I debattartikeln så tar SJF parti för tjuvjakt genom att indirekt påstå att OM Regeringen inte gör som SJF vill så kommer deras medlemmar att intensifiera tjuvjakten för att kompensera för den uteblivna licensjakten.

     Att representanter för ett ’seriöst’ jägarförbund uttrycker sig som inverterade djurrättsaktivister eller AFA-anhängare är rent utsagt skamligt.

     • Var i artikeln står det ett SJF tar parti för tjuvjakt?
      Det står att endast konflikt återstår och det tolkas av er som tjuvjakt.
      Dock tror jag att det finns en risk att tjuvjakten kommer att öka igen men det är inget som artikeln uppmannar till.
      Det dom säger är att SJF kommer att vara mindre benägen till dialog och sammarbete gällande rovdjuren. Vad det direkt innebär vet jag inte men troligtvis avbryts allt stöd till förflyttning av vargar, viltspårning av rovdjur etc. Jag läste att SJF i Västmanland tänkte bojkotta eftersök på viltolyckor.(Ett ovanligt dumt förslag då detta bara drabbar lidande djur)

 4. Jag tycker det är värt att tillägga att det pågår ett jättejobb för att rädda Sveriges (och världens) grodor. Anledningen till att det inte blir några kontroverser är att det inte är så många grodhatare som jagar dem med helikopter och automatvapen, så det blir inte speciellt många rubriker om det. Nejonögon vet jag inte om det jobbas lika mycket med, men svartråttan är inte en ursprunglig art för Sverige och bör skyddas lika lite som mårdhunden. Rationella argument biter förstås inte på den här skaran, så jag vet inte varför jag anstränger mig…

  • Jag tycker det är värt att tillägga att det pågår ett jättejobb för att rädda Sveriges (och världens) grodor. Anledningen till att det inte blir några kontroverser är att det inte är så många grodhatare som jagar dem med helikopter och automatvapen

   :-)

   Jag tycker att alla djur ska räddas från utrotning. Jägarna svarar att det finns varg i andra länder…

   • Vissa arter ska ju inte vara här, de kommer att förstöra hela ekosystemet varpå följden blir att en massa arter som faktiskt hör hemma här får svårt att klara sig. Det är ju vi människor som har förstört allt genom att plantera in djur som inte hör hemma här och utrota vargen.

    Jag menade dessutom inte att man måste utrota mårdhundar, snarare skydda och hjälpa våra naturliga rovdjur, så de får möjlighet att knapra i sig tillräckligt många mårdhundar för att hålla populationen i schack. Men tills dess behövs nog skyddsjakt.

 5. Alliansen har ett…charmigt sätt att ”blidka” jägarna i tv: man klär ut sig i gröna klädet & ”jägarkeps” & lagar mat själva, ute, som om man var del av ett jaktlag. Man ser dem dock aldrig göra samma sak i betongförorten med bakvänd baseballkeps & ”ghettoslang”. De kör heller aldrig omkring i rullstolar med fejkade hörapparater när de vill diskutera åldringsfrågor.

 6. Skrattretande att jägarförbundet vågar ta upp de skador som vargen infogar när älg och rådjur dödar och skadar x antal människor i trafiken, detta kostar bilister ett antal kronor för att inte tala om alla viltstängsel och andra trafikåtgärder som kostar för skattebetalarna. Den som inte argumenterar för älgens utplåning samtidigt med vargens bryr sig inte ett skvatt om de skador de djuren orsakar. Det är tydligt att Sveriges jägares främsta intresse är att leka pang-pang i skogen.

  Vildsvinen kommer vi för övrigt aldrig att bli av med om vi litar på jägarna. Vildsvin är nämligen farligt att jaga, de räcker dessa herrar (och damer) inte till.

  • Vilket svammel, vildsvin är snabba, intelligenta och nattaktiva djur, som dessutom har en ännu högre reproduktionstakt än varg, vilket gör även den till ett svårjagat djur.

   Däremot har arten spridits söderifrån och därmed kommit närmare människan, vilket gör att du sannolikt har märkt vilket otyg det är med stora skadedjur i din närhet.

   Offra nattsömnen själv under några arbetsdagar för att få (fingerad) skottchans på något som du med säkerhet kan fastställa är ett lovligt vildsvin, så får du se hur enkelt det är.

   • Ta det som en utmaning?

    Lite får ni väl offra. Jägare i Sverige är det bekvämaste som finns. Jag är uppvuxen i en värmländsk jägarsläkt själv. Brorsan orkar fan inte ens gå från Liseberg till Avenyn när han är här nere, och han jagar som satan.

 7. Ska inte lägga mig i debatten alltför mycket denna gång, det tar för mycket tid att debattera. :-) Kan väl bara säga att det känns tråkigt när en hela jägarkåren får skit för vad en liten minoritet kriminella rättshaverister ställer till. Att det sedan finns en betydligt större grupp som gapar och skriker tror jag inte är så mycket att bry sig om. Den gruppen består av folk som skäller betydligt mer än de bits, och de skulle aldrig (våga)ta lagen i egna händer.
  F.ö. så har debatten blivit så infekterad att det knappt går att diskutera de här frågorna längre utan att bli ett hatobjekt i någons ögon.

 8. För Jägarförbundet har även den illegala jakten börjat bli en rättighet. När i själva verket den legala jakten inte ens är en rättighet utan ett privilegium.

 9. Tiden kanske är mogen att helt förbjuda nöjesjakten, då den är onödig. Lite älg får man kanske tåla, det går att bygga älgstängsel. Mänsklig rättighet att jaga när köttproduktionen sedan längre säkrats med slakterier? Nej. Samhället säger nej till vissa saker, narkotika t ex, trots tusenåriga ”anor”. Man kan säga nej till jakt också, trots tusenåriga traditioner. Slut på jakt”myset”. Tänk på alla älgar som lider i september, vilken hemsk massaker. Ett blodbad, helt i onödan. Folk tar ledigt från jobbet för att nöjesdöda, och det är helt rumsrent. Inga ”kokain”intervjuer i tv med pressade personer som får svara på skarpa frågor som: ”-Så du njuter av att döda..?”

  • Tänk på vilken mångfallt värre massaker som sker varje dag i slakterier då, jo tjena.

   • Människan är en köttätare som behöver kött precis som andra rovdjur, slakterier är den humanaste lösningen på detta behov. Nöjesjakt med gevär eller båge borde stämplas som grovt djurplågeri. Och mediala beskrivningar av detta som något slags stiligt ”herremans-nöje”/mänsklig rättighet för småfolk borde vinklas helt annorlunda; sadism bör inte omges av ett rosa skimmer.

    • Joakim. Du vet tydligen inget om jakt.
     Men det verkar som du accepterar att man avlivar djur i ”köttfabriker”.
     En för mig ganska så konstig inställing men inte specielt ovanlig.

     Men jag inser att inget jag skrivet här kommet att påverka hur du tänker.

 10. Älgjakten är fortfarande provocerande Helig i medierna, beskrivs som en folkfest. Och jakt sägs vara den nya golfen. Man nöjesdödar & trivs i skogen. Tur att den medeltida varghetsningen tydligen avblåstes till sist iallafall, alltid något..

  • Mja, jag undrar om inte jag själv ska ta lite skogspromenader här i Haningeskogarna när jakten börjar. Tjoar man högt så fattar de kanske att man är människa och håller in skotten, skjuter de ändå så har jag ju redan hälsoproblem så… :-P

   • Om jag skall vara riktigt ärlig så är det vissa tider som jag (nu är jag där redan där som jägare) inte skulle gå ut i skogen.
    16 Augusti , Bock premiär
    1 Oktober Rådjur med hund.
    Och Älgjakts veckan.

    Även om det skall vara säkert för alla i skogen så är premiären speciell och många ringrostiga jägare och (framförallt på älgjakten) många som bara jagar några dagar om året är ute. Detta höjer riskerna.

    Visst har man rätt att vistas ute i skogen jämt med ibland så kan det vara smart att vara lite försiktig.

    Det är som jag brukar säga när man blir överkörd på övergångsstället ”Jag har rätt”.

    Men om man går ut tänk på att bära grälla färger och gärna föra lite oväsen. Visserligen kommer man inte att se många djur men förhoppningsvis så ser jägaren dij.