Idiotisk oljeborrning i Östersjön

Idag berättade Ekot att Opab ansökt om att få borra efter olja i Östersjön, något som skulle innebära en stor oljerigg mellan Gotland och Öland.


Att hoppas på
att det skulle finnas några större kvantiteter av olja inom Sveriges territorialvatten är i mina ögon rätt fånigt, skulle det vara så borde den redan vara upphämtad. Men tillgången på olja är begränsad så nu börjar vissa drabbas av stark oro. Det i kombination av ett rejält Norge-komplex gör att vissa chansar friskt på ”möjlig olja” i stället för ”sannolik olja” precis som Ubåtsvalsen drogs på 80-talet.

DN: ”Opab har ansökt om att få göra två provborrhål 110 kilometer sydost om Gotland. Företagets vd Torgny Berglund säger att tiden är knapp. Företaget hoppas kunna sätta igång redan i sommar. Näringsdepartementet vill inte ge besked om när ett beslut kan komma. Ekot erfar att det dröjer åtminstone ett par veckor till.”

Jag, som är garanterat befriad från geologiska kunskaper, anser att vi oavsett om där kan finnas någon olja eller ej ska säga nej till prospektering. Att utsätta ett så känsligt innanhav som Östersjön för den sortens risker är inte bara dumt, det gränsar till ren idioti. Dessutom är det aktuella området en av torskens barnkammare vilket givetvis spär på miljökonsekvenserna rejält. Om ens regeringen överväger att ge tillstånd utan en miljökonsekvensbeskrivning så vore det en skandal.

Nu sägs det, bland annat i Aftonbladet, att Näringsdepartementet kan komma med ett besked redan inom ett par veckor. Möjligen har multimiljardären Mohammed Al-Amoudi mutat sig fram till det, för Opabs tal om att tiden är knapp är inget annat än dimridåer.

Menar de att oljan försvinner om det tar ytterligare ett år innan ett tillstånd?

Eller måste man passa på eftersom vi nu har en borgerlig högerregering? AB DN SvD

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Opab, Gotland, Öland, Oljeborrning, Oljerigg, Miljö, Miljöförstöring, Torsk, Näringsdepartementet, Högerregeringen, Konsekvensbeskrivning, Östersjön, Olja, Mohammed Al-Amoudi, Norgekomplex, Politik[/tags]

  20 comments for “Idiotisk oljeborrning i Östersjön

 1. nature
  28 april, 2008 at 11:08

  Vill bara i stillhet påminna om att Volvo hade möjlighet att delta i oljeborrningarna utanför Norges kust på 70-tlet men avstod. Men då hade de också börsens girigasta VD: P.G Gyllenhammar!

 2. ianto
  28 april, 2008 at 11:55

  I de närliggande ryska och polska sektorerna utvinns det redan idag betydande mängder olja. Chansen till att hitta olja borde då vara stor.

  Det är nu mer lönsamt att utvinna olja på sådana områden eftersom oljepriset är mycket högre än vad det var för tio år sedan. 50 % av värdet går ju till statskassan, så varför inte?

 3. 28 april, 2008 at 12:04

  Ianto! jag har inte hört talas om några oljeriggar i Östersjön?

 4. Marcus R
  28 april, 2008 at 12:42

  Poland har väl minst 2 och Ryssland minst 1 vad jag kan hitta med lite snabbt googlande.
  Dock kan jag inte hitta en siffra på antalet plattformar i östersjön totalt sett.

 5. Daniel A
  28 april, 2008 at 12:44

  Tiden börjar bli knapp när det gäller att hålla trycken uppe i saudiarabien.
  Dom pumpar ju ner nåt (har för mig att det är vatten) för att hålla trycket uppe så att det verkar som om dom får upp mer olja än vad dom egentligen får. Därför brådskan innan marknaden märker att oljefälten där är båg.
  Jag gör allt för att minska mitt oljeberoende, men hur fan gör man med plast egentligen? I framtiden ska ju stärkelseframställningen konkurrera med mat och etanolframställning. Det ska bli intressant och veta hur ”marknaden” löser allt. För det tvivlar jag att den gör. Det funkar bara i marknadsliberalernas sagoböcker.

 6. Roope
  28 april, 2008 at 12:58

  Jo oljeriggar må fantastiska , bara de nu inte råkar vara ryska, för då gör vi kollektivt i byxan.

 7. ianto
  28 april, 2008 at 13:10

  Det gjordes t ex ett stort fynd i den polska sektorn för ett par år sedan.

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=567752&previousRenderType=1

  Oljefyndigheterna i Östersjön är ju inte sådär jättestora men tillräckligt stora för man ska leta och utvinna olja där. Det höga oljepriset (116 dollar fatet idag) gör oljeproduktion lönsam på platser som inte var lönsamma tidigare.

 8. Allan
  28 april, 2008 at 13:11

  Nature,

  Gyllenhammar var FÖR oljeborrning i Norge. Hade en storaffär på G med Statoil- i korthet sålde halva Volvo mot halva oljerättigheterna. Bl.a. Aktiespararna satte stopp för affären.

 9. palle
  28 april, 2008 at 13:18

  Ianto: I dagsläget finns det inga polska och ryska oljeriggar i Östersjön.

  Sen är oljepriset idag inte alls nämnvärt högre än för 10 år sedan, utan det är dollarn som har rasat i värde.

 10. Jesper
  28 april, 2008 at 13:48

  Måste fråga..

  På bilder på oljeriggar brinner det alltid högst upp i tornet, varför då?

 11. 28 april, 2008 at 14:06

  Jag tror att det är gasen som bränns.

 12. nature
  28 april, 2008 at 14:26

  Allan, jag vet; min mammam var en av den som röstare imot : -)
  Men det är roligt att vara lite elak i bland!

 13. Ole Dumphuvud
  28 april, 2008 at 14:58

  Till sign Nature.

  Vill bara stillsamt påminna att det var PG Gyllenhammars förslag att delta med Hydro/Statoil i oljesprospekteringen men att dettta krävde regeringsgodkännande i Sverige eftersom en av de strategiska tillgångarna i landet – Volvo- skulle bli 51%-ägt av Norska staten. Aktiespararna sade stopp och återhämytade aldrig sitt medlemsantal och den store statsmannen Palme (som hade fullt upp med att förstöra skolan och planera USA-flaggbränningar) sade också Stopp och PG fick backa. Kul med socialdemokratiska basuner som försöker lura folk med osanningar, Nature. Vänta med nästa lögn tills vi äldre som var närvarande är borta.

 14. jimm
  28 april, 2008 at 15:44

  Skenhelighet.

  Man gallskriker på regerinsnivå om Ryska gasledningar till Tyskland men att borra olja (där sannolikheten för läckage är ofantligt mycket större och farligare) själva är tydligen helt ok. Hur trovärdigt är detta?

  Eller man skall ju inte borra själva förresten, hela vinsten med dessa våra ev. gemensamma tillgångar går väl till privata profitörer om jag förstått saken rätt? Synd, statskassan hade väl behövt ett statoil i svensk regi under demokratisk kontroll, sådan är kapitalismen…

 15. 28 april, 2008 at 17:51

  oljeåldern är lika stendöd som stenåldern

  det är bara svårt att leva i glappet mellan tidsåldrar ibland

  om en melon år står dom stackars människorna som blev kvar i sina bleka hudpåsar och i sina trasiga plastpaltor och glor över dom ödelagda haven och dom brinnande himlarna och frågar sej: vad gjorde dom egentligen med sin jordklots

  som nu är vår jordklots det säjer vi nu

  /med vänliga hälsningar från framtidens embryon

 16. Fredrik
  28 april, 2008 at 21:48

  Givetvis skall vi ta upp den ev oljan.
  Så kan vi hämnas på miljömupparna som
  satt det ekologiska teet i halsen nu
  när etanolen visat sig vara en mänsklig
  katastrof på många sätt.

 17. Thomas
  29 april, 2008 at 08:38

  jinge, har du hört skämtet om ekonomen som var ute och gick med sin son. Sonen hittade en hundralapp på gatan och skulle böja sig ned för att plocka upp den, då ryckte fadern bort honom och förklarade att det där kunde naturligtvis inte vara en riktig hundralapp för då skulle någon annan redan tagit den.

  Jag kom och tänka på det skämtet när jag läste ditt: ”Att hoppas på att det skulle finnas några större kvantiteter av olja inom Sveriges territorialvatten är i mina ögon rätt fånigt, skulle det vara så borde den redan vara upphämtad”. Någon måste vara först.

 18. 29 april, 2008 at 10:15

  palle:
  Du kör med förnekelsetaktiken !?
  Tron kan förvisso flytta berg, men oljeplattformar ?

  http://www.sr.se/Ekot/artikel.asp?artikel=718789
  http://www.reseforum.se/bilder/oljeplattform-vb42.html

  /K

 19. Marcus R
  29 april, 2008 at 12:44

  #18 Klas – Det där var vad jag hittade med mitt snabba googlande. Dock så är den ena från 2005 och den andra är inte en säker källa.
  Det hade varit kul om någon hade kunnat hitta en faktisk siffra på oljeriggar i Östersjön.

 20. 30 april, 2008 at 17:42

Comments are closed.