Högeralliansen backar – igen!


Igår pekade jag på det faktum att Stefan Löfvens laguppställning har en stark högerprägel, något som kan vara ett resultat av att (S) faktiskt gett upp tankarna på en återställning av välfärdssamhället. Bland annat så sades det att väljarna nu vant sig vid jobbskatteavdraget så det kommer man inte peta på.

Vad det betyder är svårt att sia om, men fullföljer man den linjen så är partiet ute på farlig is. Man kommer utsätta partiet för mängder av angrepp från vänster, och de medlemmar som befinner sig i ett mittenläge inom (S) kommer givetvis ta sin hand ifrån Löfven och det som nu ser ut att bli ett högerparti. Att tävla med högerpartierna genom att göra sig själva till ett Moderaterna (light) är ett politiskt misstag av stora mått.

På sikt öppnar det för större framgång för de partier som inte är med i alliansarbetet, samtidigt som de andra borgerliga partierna närmar sig fyraprocentsspärren i hög hastighet, och med ett (KD) som redan har passerat den. Jag spekulerade igår om vilka konsekvenser det kan få, och det finns ingen anledning för mig att revidera min uppfattning.

En annan effekt som jag inte nämnde kan bli ett ökande politikerförakt. Är man som politiker beredda att sälja ut sin gamla mamma bara för att få nycklarna till Rosenbad så saboterar man sitt eget anseende bland dem som står både utanför och inne i partiet, och vad ett ökat politikerförakt kan betyda i praktiken vill nog ingen av oss få veta egentligen. Men att det inte gagnar demokratin i landet förstår säkert de flesta av oss. (forts nedan..)

Rent spontant så flimrar det förbi idéer om att ägna bloggen helt åt att fotografera ekorrar och prata om klimat, natur och miljö, varför bry sig om något man ändå inte kan påverka? Politiken är så pass korrupt att det smartaste kanske är att helt enkelt strunta i den, att sluta läsa tidningar och byta till P3/P4 i radion i stället för P1?

it Andra om: , , , , dn12 svt sr svd1 ab12


25 svar till “Högeralliansen backar – igen!”

 1. Jag tror att det kommer gå åt h-e! De misslyckas med att härma moderaterna, vad det innebär på sikt vete f-n. Tacka för att Löfven gillas av pressen.

 2. Vi är många som av och till får förbiflimrande idéer om att ”bara” ägna oss åt ekorrar, klimat, natur och miljö. Det värsta är att det är områden som mest av alla behöver en radikal politik!

  Tillbaka på ruta ett. Suck . . .

 3. Jag fotar pippisar och annat krafs dagligen men det vore synd att tappa andan nu när tom många högerblaskor börjat hacka lite på herr staatsministern.

  Kan vara en medveten slingerstrategi att låtsashacka mellan valen för att sedan återgå till det vinnande konceptet. Eller så börjar han ovan bli för diktatorisk även för dom egna hundarna?

  Vad vet jag?
  :)

 4. Så fort (s) gick från mittenpolitik (Juholt) till högerpolitik (Löfvén) så ökade stödet bland väljarna. Ska man då ta det som ett tecken att folk vill ha borgerlig politik, eller är det bara så att i frånvaron av lögn-drev från hela landets media mot oppositionella så ökar stödet? Så länge inte den blå hegemonin hotas på allvar behöver man inte dreva, för då tjänar man mer på att få folk att förtvivla av allt borgerligt tal från både (s) och (m). Skulle man däremot på allvar hotas att förlora sin starka majoritetsregering; (SD+M+C+Fp) då skulle dreven sätta igång igen, eller om man vädrade vänsteråsikter i (s). Då skulle drevet komma likafullt…
  Ser i figuren att V har minskat marginellt. Det är synd. Har den tidiga våren fått folk att tro att de inte behöver vänsterpolitik för att överleva?

  • ”Så fort (s) gick från mittenpolitik (Juholt) till högerpolitik (Löfvén) så ökade stödet bland väljarna.”

   Specifikt vilken ”högerpolitik” är det som avses här? Löfven har inte varit partiledare i en hel månad ännu. Under den tiden har han, mig veterligen, inte redovisat en enda politisk kursriktning för partiet. Utom att han vill satsa på jobben.

   • Vilka jobb? Vill han behålla staus quo med 10-15%, i detta nu än mer ökande, arbetslöshet eller står han för det symboliska uttalandet ”full sysselsättning”? Ständig s.k. ”besparing” i offentlig sektor, tillsammans med nedläggning av industrier, vilka flyttar till låglöneländer, generar en stadig ström av fler o fler arbetslösa. Ekonomin stagnerar. De rika skor sig. Småsamhällen raseras. Sociala problem ökar snabbt, kriminalitet, droger, våld, depression, sjukdomar, rasism. De rika skor sig. Vad vill Löfvén och (s)? Sitta i ostört gods eller gå emot strömmen och motbevisa den nyliberala ekonomiska teorin där man anser skyhög arbetslöshet vara nödvändig?

  • Nej, det ska man absolut inte. Folk i allmänhet är väldigt opolitiska av sig och går tyvvär mer på färgen på partiledarens slips än politik, men ”Juholt-effekten” tog ju upp S på 35% med vänsterretorik. S tappade inte pga vänsterretoriken (Notera dock retorik, inte politik. Politiken var lika höger som alltid, men det folk hör är retoriken) utan pga det ändlösa drevet mot Juholt som person.

   Löfvén verkar vinna på att mest hålla käften, lite som Reinfeldt.

  • Det som arbetarerörelsen under årtionden mödosamt byggt upp har högern rivit ner på kort tid. Ingen vill väl ha högre skatt än nödvändigt men vill vi ha ett anständigt samhälle även för mindre bemedlade är det nödvändigt med ett relativt högt skatteläge. Tyvärr har regeringen fått den stora medelklassen att skrota solidaritetstanken bara för att själv få en extra slant i lönekuvertet. Jag tror dessvärre att det är en riktig bedömning av sossarna att skattehöjningar inte är ett valvinnande koncept. Men det innebär också att vi på överskådlig tid får säga adjö till solidariteten. Oavsett vilken regering vi har.

 5. Tror snarare det är så att Vänsterns politik inte syns på samma sätt som sossarnas. Då menar jag i andra frågor än de Sjöstedt nu bedriver miljö, äldre och EU/euron. Sossarnas politik i jobbfrågan börjar komma fram mer nu samt även kritik mot tex fas3 utförsäkringarna. Underligt att V inte hörs mer här om de jobbar för de svaga och klasssamhället.

 6. Återigen är jag mest glad över att Sd går ner. :)

  Jag är mest orolig över de demokratiska effekterna av att vi inte täcker upp hela spektrumet i Svensk politik; vi har liksom V som är ganska solklart åt vänster, sedan har vi ingenting, ingenting, ingenting, S, M, Fp, Kd, ingenting, ingenting, Sd. (Mp och C tar jag inte ens med för de vet inte vilken fot de ska stå på). Fortsätter det i samma riktning spelar det egentligen ingen roll om man röstar på S eller M för de kommer att föra samma politik.

  Fanken, jag har tidigare varit orolig för att vi är på väg att få ett två-partisystem i Sverige; nu är jag orolig för att vi får ett en-partisystem. :/

 7. Ja det skulle vara riktigt deprimerande och en riktig katastrof, om det röstas efter vad som står,( och framför allt på vilket sätt det står), i den högervridna svenska Median!
  Orsaken till att inte ens Reinfeldts upprepade lögner påverkar opinionen, måste ju vara att lögnerna aldrig kommer till folkets kännedom, eftersom det inte skrivs om lögnerna i den högervridna svenska Median…!

 8. Såsom varande sjuk och arbetslös får man i dessa dagar låta bli att bry sig om vad dom har för sig på holmen däruppe, det handlar om att överleva för hela (den lilla) slanten.

 9. Till och med höger-tidningarna sågar nu A-KASSE KATASTROFEN & hela den verklighetsfrämmande sago-berättelsen om ”jobben” som inte existerar & som rättfärdigar att härbärgernas & soppkökens tid faktiskt är här på allvar. Alliansens ”jobb”-politik är äntligen avslöjad som CHOCKERANDE BLUFF i medierna, en fräckhet bortom fräckheten. En BRUTAL NEO-DARWINISM där survival of the fittest är den lösning som sägs fungera allra bäst! Då ligger politiken rätt, precis där den ska. VILKEN RUTTEN SKANDAL!!

 10. Du får gärna fotografera ekorrar och prata om klimat, inget av detta kan du ändå inte heller påverka. Kanske ekorrarna. Men sluta för guds skull inte upp med det andra du skriver om. För då blir farfar lätt trött. Jag GILLAR din blogg. Så var så vänlig och fortsätt i vanlig ordning.

 11. Ja det låter oroväckande att Sossarna tänker behålla Jobbskatteavdraget, och skall dessa utgifter fortfarande tas från Sjukförsäkringen och a-kassan? För det är några Miljarder det handlar om….