Löfvens lag är bara högerback, högerytter och högermittfältare?


Trots alla stolligheter som pågår just nu i samband med just timade födseln av en liten prinsessa så har det även hänt annat. Stefan Löfven har presenterat sin laguppställning, och för mig känns det som en samling spelare som normalt återfinns på högerkanten.

Möjligen tänker Löfven att de bättre ska kunna stå upp mot det ”nya” Arbetarpartiet som egentligen är samma gamla högerparti som på Yngve Holmbergs tid, med den skillnaden att de står längre till höger idag men försöker lura i publiken att de är ett brett lag. Socialdemokraterna i sin tur bör vara ett lag med representanter från alla sidor. Men vänsterback, vänstermittfältare och vänsterytter saknas, men det är även en skriande brist på socialdemokrater som hör hemma på mittfältet.

De namn som jag inte kände till sedan gammalt lovprisades av ett par rejäla högersossar, något som givetvis säger en hel del. För egen del undrar jag förstås över hans fantasibrist, han hade kunnat ställa upp ett mer balanserat startfält, men han gjorde inte det. Vilka konsekvenser det får för valet 2014 vet jag förstås inte, men ska han välja högersossar för att slå högerpartiet så tappar han vänstern, och kanske också det rödgröna samarbetet.

Nu har jag inte hört några kommentarer från ledande V-håll än, men jag kan inte tänka mig att man ser speciellt positivt på den nya laguppställningen. Säger man annat så beror det möjligen på att man inte vill driva social-
demokraterna rakt i famnen på Reinfeldt och Borg, för med tanke på hur utsikterna ser ut idag i Kristdemokraterna och Centerpartiet så lutar det mycket åt att de senare partierna kan försvinna i valet 2014. Då kan en intressant situation uppstå sett utifrån mandatfördelningen. Löfven väljer kanske att reagera med (M) istället för att ge Sverigedemokraterna ett allt större inflytande. (forts nedan..)

Nu går lyckligtvis rasisterna också bakåt, men så länge socialdemokraterna inte har minst trettiosju-trettioåtta procent av mandaten så kan man inte gissa speciellt mycket över sammansättningen av en kommande regering. Jag tänker inte peka ut de värsta högersossarna i nuläget, men det känns tydligt för mig att det nya sosselaget knappast kommer försöka sig på att ändra speciellt mycket på den nu förda politiken. Och har jag rätt i det så kan man med visst fog fråga sig vad vi ska ha dem till?

Den enda som saknas just nu är väl egentligen Ilija Batljan, men även utan honom så verkar kärnkraftsbesluten luta åt att ersätta och/eller bygga ut. Och Rut och Rot ser ut att bli kvar, och det nya skulle väl möjligen bli en butler i tunnelbanan. Och så förstås, att socialdemokrater vill ha supporters på läktaren och inte bråkiga medlemmar som ställer krav på en riktig arbetarpolitik, på solidaritet och jämlikhet.

it Andra om: , , , , , , , , gp svt sr dn1 ab1 svd1


20 svar till “Löfvens lag är bara högerback, högerytter och högermittfältare?”

 1. Allting bleknar just nu i massmedias love-bombning på svenska folket. Jag ser det som ett arbetsmiljöproblem här på nätet…

 2. Hoppas (s) tänkt igenom saken noga nu, för det är ganska säkert sista chansen. MAN KOMMER INGENSTANS GENOM ATT VARA ”ALLIANSEN LIGHT” EFTERSOM ORIGINALET REDAN FINNS. Den politiken är prövad under decennier (96-06) och ledde bara rakt ner i gropen där man fortfarande håller till. Traditionell (s)-politik är utlovad. Börja då med att erbjuda alternativet till alliansens A-KASSE HJÄRNSMÄLTA där arbetslöshetsersättning I PRAKTIKEN AVSKAFFATS FÖR MAJORITETEN pga omöjliga inträdeskrav som kanske funkade fint för 50 år sedan. Börja då med att presentera den hållbara arbetslöshetsersättnings-modell som är alternativet. Och om ordet ”omställnings-försäkring” finns med, var då så goda och redovisa i detalj vad folk ska kunna ställa om till i massarbetslöshets-landet. Omställning till FAS3 (som tydligen bytt namn igen) leder inte upp ur gropen. Fundera noga innan gapet öppnas, så att det eviga borgarmörkret inte sänker sig. I riksdagshuset finns inkomst-lönegarantier i evigheter, så är det inte utanför huset. Tänk på det en stund, fundera kring detta fakta..

  • Inträdeskravet har väl inte ändrats? Det är väl kostnader och regler för utbetalningar som ändrats?

  • Både sossar och moderater verkar ha inställningen; ”full sysselsättning kommer aldrig att hända igen, nu ska vi vara ´kunskapsekonomi´” översatt; ”vi kommer upprätthålla ett minimum av 10-15% arbetslöshet, men om ni har curlats av rika föräldrar, till en högt betald utbildning, och har ägande i ett viktigt företag är ni med i gamet.” …
   … ”alla ska med”, men bara om man har råd…

 3. Tack Jiinge för de orden och som sagt vad ska vi med detta gäng till när vi Reinfeldt och co. Varför rösta moderat light när man kan rösta moderat right.

 4. Jag tycker att laguppställningen ser stabil ut. Stabil i den meningen att S inser att det är om medelklassen som slaget kommer att stå. Gråsossarna har man redan med sig och vänstersossarna är för få för att avgöra valutgångar men brukar ändå rösta på S när det gäller. På något sätt påminner denna laguppställning om 80-talet med Ingvar Carlsson, K-O Feldt, Erik Åsbrink och Klas Eklund. Överraskande och säkert tilltalande för många är det stora inslaget av nya kompetenta kvinnor. Nu återstår bara för detta gäng att hitta på en politik också.

  • Jag är nog också rätt positiv, åtminstone i detta skede. Att de har kvar rot och rut förvånar inte, det är populärt hos stora grupper som ligger där i gränslandet och ett krav på snabbt avskaffande skulle göra dessa till garanterade alliansväljare. Kärnkraft? Det är långt ifrån idealt men en modern bra kärnkraft istället för nuvarande skit kombinerat med andra åtgärder för att minska behovet av kärnkraft och el överhuvudtaget kan bli bra, jag vet dock inte om det är så denna grupp tänkt.

   Löfven är sannerligen inte spännande men han verkar kunna ta media bra och inte trampat i klaveret än så länge så jag hoppas han kan vara kvar och få vara politiker på riktigt, det är vad sossarna behöver, kunna framföra riktig politik, det kommer gynna dem i längden tror jag.

   • ”Att de har kvar rot och rut förvånar inte, det är populärt hos stora grupper som ligger där i gränslandet och ett krav på snabbt avskaffande skulle göra dessa till garanterade alliansväljare.”

    Finns det någon som påstått att de ska behålla RUT och ROT, annat än Jinge här ovan?

    • Läser du inte vad jag skriver??

     Jag: Och Rut och Rot ser ut att bli kvar, och det nya skulle väl möjligen bli en butler i tunnelbanan

     Hur tolkar du ”ser ut” ??

     Har jag påstått att Rut och Rot blir kvar??

     • Men frånsett det undrade jag faktiskt. Har någon påstått det?

      Inte bara här utan även på andra håll, från både vänster och höger, har man varit ovanligt snabba med att klistra olika åsiktsetiketter på Löfven och hans ledarskap. Snabbare än vad omständigheterna motiverar.

    • Jag har ingen källa men jag har ett minne av att jag hört Löfven säga att det inte blir några stora förändringar gällande detta men jag kan minnas fel.

 5. Den där socialdemokratiska överheten på Sveavägen 68 består av ett gäng politiker som fattat fel beslut men som till varje pris måste försöka rädda sina ansikten. De sitter kvar i båten trots att den läcker som ett såll och snart kommer att sjunka.

 6. Exakt vilken politik som kommer ur den här laguppställningen är alldeles för svårt att sia om. Löfven har som sagt inte fått ett öppet mandat, och Socialdemokraterna är inte ett parti där falangerna låter partiledningen jobba ostört. På gott och ont.

  Men man kan notera att Löfven ännu en gång lyckas få mediarapporteringen på sin sida. Trots att han inte alls satsat på några säkra kort tas de emot nästan som om de vore det. Det imponerar och lovar gott.

  Jag oroar mig mindre för att sossarna går åt höger och mer för att de rent allmänt tappar den politiska bredden. Det finns en uppenbar risk för att partiet, åtminstone ledningen, nu kommer att profilera sig bara i ett fåtal frågor: jobb, ekonomi, kanske lite utrikespolitik. ”Äntligen!”, ropar säkert många men på sikt hotar det spela Moderaterna i händerna.

  Förhoppningsvis är det nu dock slut på alla diskussioner om eventuell kannibalism mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Det handlar om regeringsmakten nu, inte en tävling om vem som är mest ”renlärig vänster”.

 7. Ja Löfven är en högersosse, och det är ett medvetet val av dem som har makten inom såsseriet, tro inget annat!

 8. […] Igår pekade jag på det faktum att Stefan Löfvens laguppställning har en stark högerprägel, något som kan vara ett resultat av att (S) faktiskt gett upp tankarna på en återställning av välfärdssamhället. Bland annat så sades det att väljarna nu vant sig vid jobbskatteavdraget så det kommer man inte peta på. […]

 9. Stefan Löfven har visat förmåga att förstå vad som är viktigast genom att prioritera Sveriges konkurrenskraft i den globala ekonomin.

  Han har nämnt bättre utbildning, forskning, innovation, riskkapital, ny kärnkraft, men ej nämnt kraftiga skattesänkningar på arbete, kapital och produktion samt rationalisering av världens största och dyraste men ej den bästa offentliga sektor som slukar nästan 50% av BNP som är helt nödvändiga åtgärder om svenska företag och arbetstagare skall kunna konkurrera på världsmarknaden där Asien har 90% lägre lönekostnad. Hela samhället måste bli konkurrenskraftigt och genomsyra all politik.

  Det bästa är om S och M bildar koalitionsregering och struntar i extrema utopistpartier som MP, V och C som utgör max 20% av väljarkåren. Utan konkurrenskraft, inga företag, inga jobb, inga skatter, ingen välfärd, bara frysa och svälta.