Extremister i Vargskogen

Jag har alltid fascinerats av vargen, själv bor jag i Haninge, en trakt som för ett par hundra år sedan var mycket vargtät. Den sista kända vargjakten gick av stapeln i mitten av 1800-talet och nu har vargen så sakteliga börjat återvända till norra delarna av länet.

Närmare bestämt till Riala där man nu har en vargfamilj med två vuxna djur och fyra valpar, ett faktum som inte ger varg-
hatarna någon ro i kroppen. Nu har man börjat sätta upp skyltar i skogen för att varna för dvärgbandmask, för man påstår sig veta att vargar i Finland och Ryssland ibland bär på den parasiten.

Texten på skyltarna är vilseledande eftersom de hänvisar till Länsstyrelsen och till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, men det är definitivt inte dessa institutioner som satt upp skyltarna, det är varghatare som har varit i farten.

Skylttext: Varning!!!

Du befinner dig just nu i ett vargrevir. Här kan förekomma dvärgbandmask. Dvärgbandmasken orsakar en dödlig infektion hos hundar och människor. Koka bär och svamp noggrant. Se till att barn inte stoppar fingrar i munnen. Låt ej hundar äta eller nosa på avföring.

Upplysningar kan fås hos Länsstyrelsen stockholms län tel 08-7854000 eller SVA tel 018-674000 www.sva.se”

Norrtelje Tidning: ”Skyltar i Rialaskogarna varnar för en farlig mask, som sprids av den nya vargfamiljen. Men länsstyrelsen avfärdar påståendet. När Norrtelje Tidning åker ut för att titta på skyltarna syns minst tjugo skyltar, framförallt längs vägen från Damsboda söder om Riala förbi Rumsättra och vidare mot Brollsta i Vallentuna.”

Varghatet kommer sig av rädslan för att vargen ska ge sig på jägarnas främsta byte, älgen, och givetvis rådjur. Att älg-
olyckor årligen dödar och skadar en massa människor beror på att det i skog och mark finns för många älgar, älgstammen skulle må bra av en rejäl ökning av antalet vargar så att balansen återställs, det skulle sannolikt även decimera vildsvinsstammen. Landets villaägare skulle glädjas åt att slippa föda upp den svenska rådjursstammen i sina egna trädgårdar.

Själv tillhör jag den kategori människor som vill att det ska finnas en naturlig balans i vår natur, inget djur ska få utrotas på grund av särintressen, möjligen med undantag i renbetesmarker, men jag är långt ifrån säker på det sistnämnda. De stora rovdjuren hör hemma i vår natur och de har alltid funnits där.

Uppdatering 23.40: Idag har en flicka stoppat in foten under staketet i Lycksele djurpark. Vargen där bet henne i en tå så hon fick föras till sjukstugan. Aftonbladet gör som Aftonbladet brukarde väljer ut en bild på en varg som ser riktigt lömsk ut. Jag skrev ett surt mail till tjänstgörande webbredaktör och erbjöd min egen vargbild kostnadsfritt, döm om min förvåning – de använder den…

De andra tidningarna om samma händelse ex, dn och svd Vissa tidningar säger att hon fick två tår avbitna. Tur för henne att hon inte stack in foten till en bengalisk tiger då. Föräldrarna måste givetvis ha koll på sina ungar när de besöker en djurpark med rovdjur, en varg i en djurpark är inte rädd för människor till skillnad från deras vilda släktingar…)

i , , , , , , , , , , nsvd dn annarkia pamflett k&å zaramis t

  21 comments for “Extremister i Vargskogen

 1. 28 juli, 2010 at 14:26

  I och med att man slopade karantänsbestämmelserna och öppnade för att resa fritt utomlands med hundar och andra husdjur, om än med krav om vaccineringar och avmaskningar, så har vi redan beställt in dvärgbandmasken, så den kommer förr eller senare, om den inte redan finns här. Sannolikheten att den kommer med hundar är gigantisk, att den kommer med vargar tämligen liten dock.

  • Kurt
   28 juli, 2010 at 20:32

   Det kommer in EN ny varg vart 7-10 år från Finland (där dvärgbandmasken inte finns regelbundet ännu), det flyttas in tiotusentals hundar från Europa (import + resor) varje år. Fördelen med dvärgbandmask skulle ju kunna vara att man tvingas minska kraftigt på de på tog för höga stammarna av hjortdjur.

   • 28 juli, 2010 at 22:57

    Ja det känner väl du till bra antar jag. Men jag tycker att du borde svara på e-post… :-I

 2. Marcus R
  28 juli, 2010 at 14:36

  ”Dvärgbandmasken finns i stora delar av Europa, men är mycket ovanlig i Sverige. Fynd av masken gjordes 1996–1997 i samband med renslakt, men har försvunnit efter åtgärder.” http://sv.wikipedia.org/wiki/Echinokockinfektion – Ojdå, det är bäst vi skjuter av alla renar omedelbums och upphör med rennäringen. Det kan ju vara farligt…

  ”– Vi har aldrig sett den på någon varg och då har vi letat aktivt i flera år, sade hon i ett uttalande till media tidigare i år.” – Det är nog bättre att skjuta av alla jakthundar för säkerhets skull känns det som.
  http://www.lantbruk.com/vargen-inte-storsta-spridaren-av-dvargbandmask/2010-03-27

  Eller är det som så att varghatare är dåligt pålästa? Nej det kan ju inte vara möjligt för det skulle ju aldrig hända…

 3. 28 juli, 2010 at 21:56

  Den stora spridaren av dvärgbandmask är ju mårdhunden som nu etablerat sig i Sverige.

  Mårdhundar i Sverige har inte haft parasiten, man har undersökt saken.

 4. Micke F
  29 juli, 2010 at 00:29

  Kul att de nappade på erbjudandet, jag tänkte på dig när jag såg den första vargbilden. ”Nu blir Jingegubben sur” :-) Den var faktiskt inget vidare, men din varg ser riktigt gullig ut så ditt skällande fick effekt. Kul och bra! Fast det är nog inte alla som kan bjussa på en bättre bild som du kunde.

  • 29 juli, 2010 at 00:40

   Kanske inte, men jag tror att de flesta vargbilder är bättre än den första de körde. Dessutom: Jag skrev 250-300 ord på ämnet mediekritik om pressbilder i allmänhet och Aftonbladets i synnerhet, sedan gick jag tillbaka till artikeln för att kolla någon faktauppgift och ser min bild på webbettan. Jag sparade inte ens det jag skrev… :-)

   Jag blev sur för det var en liknande bild som den första som man illustrerade någon annan vargartikel med förut, en lömsk jädra best, och det är synd eftersom vargen är ett djur som är nästan paniskt rädd för människor (på goda grunder). Det spär på fördomar om djuret och det irriterar mig.

   Sedan kan man ju undra hur det kommer sig att de vuxna inte stoppar en tioåring, (tror jag hon var) från att stoppa in en fot i varghägnet. Nu klarade hon tydligen sina tår, men man får hoppas att hon inte kollar tigrarna på Kolmården. Där kan man oxo stoppa in en hand igenom gallret om man har suicida böjelser… För 500.- får man knalla in till tre-fyra heltama vargar som inte biter tårna av besökarna, något som jag klurar på att göra i vinter då de har fått vinterpälsen…

   Så här blev det istället:

   varg

   • 4 augusti, 2010 at 14:44

    Har du bilder på vargarna från ditt besök? Isf vill jag gärna se dem, har behov av vargbilder.

    Nåå, jag tycker nog att bondens reaktion är begriplig. Inga rovdjur på 150 år och så plötsligt så finns det anledning att stängsla djuren ordentligt.

    Det som måste ske är att Länsstyrelsen är snabba med bidrag till de bönder som behöver stängsla sina får.

    • Sussie
     5 augusti, 2010 at 00:06

     Oh ja, bilder finns.

     Ojdå, han får jobba lite med att stängsla?? Stackars då, men tänk, han får tydligen bidrag för det också. Vad gnäller han då om?

     Bidrag? Hmm, det är väl kanske så det är uppbyggt men det är ju inte heller så att han inte får ersättning för sin kalv. Vargen måste få existera och då inte i en liten inavlad stam.

 5. Bosse
  29 juli, 2010 at 15:32

  Angående flickan och vargen så trodde väl den sistnämnde att det var Rödluvan som kom på besök och försökte därför uppträda som det förväntades av honom (eller det kanske var en tik, vad vet jag, de brukar vara lurigare ;).

  Nej men allvarligt talat så tycker jag nog att sånt här faller på djurparkens ansvar. En djurpark måste helt enkelt vara uppbyggd så att det är omöjligt för besökarna att komma i fysisk kontakt med djuren. I annat fall händer förr eller senare såna här otrevliga tillbud.

  • 29 juli, 2010 at 15:48

   Svar nej!

   Kolla Skansen. Du kan hoppa in till Järv, Björn, Lo och Varg. Så är det på alla andra ställen oxo. Det förutsätts att besökarna inte ska göra just det, trots allt händer det varje år att någon knallar in till tigrarna t.ex…

   Folk hoppas framför tåg oxo.

   • Bosse
    29 juli, 2010 at 18:25

    Ja det kan göra det, men det är helt åt helsicke att det är möjligt. Folk är helt enkelt alltför naiva för att de ska kunna ”tillåtas” ha den möjligheten.

    • 29 juli, 2010 at 18:47

     Det skulle bli svindyrt att besöka en djurpark annars…

 6. Bosse
  29 juli, 2010 at 18:59

  Det går inte heller att jämföra detta med att folk hoppar framför tåg oxo. Folk begriper att det är dödligt att hoppa framför tåg, även en tioåring begriper detta, och alla begriper att trafiken rent generellt är farlig. Bara självmördare kastar sig frivilligt framför ett tåg. Däremot när det gäller djurparksdjur så är det alltför många som inte fattar faran. Sagan om Rödluvan förstörde mycket eftersom den utmålade vargen som en ondsint djävul, men nu har pendeln istället slagit över åt andra hållet och varg och andra rovdjur utmålas i Disney-filmer och annat som harmlösa gulledjur, och det är de alltså inte. Vargen är ett rovdjur med stor potential och bör behandlas med den respekt som krävs.

  • 29 juli, 2010 at 19:05

   Du överdriver. Hur många skulle vilja testa att klappa en tiger genom gallret, eller hoppa in i björnhägnet?

   • Bosse
    29 juli, 2010 at 19:26

    Jodå visst tar jag kanske i lite men som du själv skrev ”trots allt händer det varje år att någon knallar in till tigrarna t.ex…”. Jag tror inte att dessa människor gör så pga att de är självmordskandidater utan för att de inte fattar faran.

    Dessutom tror jag det är så att folk i allmänhet inte alls har samma respekt för en varg som för t.ex. en tiger och många ser ingen fara i att försöka klappa eller på annat sätt ta på en halvtam varg. Det finns liksom inte i deras föreställningsvärld att vargen på något vis skulle få för sig att angripa dem. Men allt umgänge med halvvilda/halvtama djur kräver att man inte överskrider djurets gränser för då kan olyckor ske.

    • 29 juli, 2010 at 19:27

     Jfr vanlig huskatt. Leker man för våldsamt så slutar det ofta med blodvite.. :-)

     • Bosse
      29 juli, 2010 at 20:22

      Ja katter är notoriskt lömska, bäst som de ligger där och spinner får de för sig att testa klorna på människan i vars knä de ligger. Jag tycker det är klart lättare att umgås med den heltama varg jag har hemma. :-)

      Men i övrigt bör vi nog undvika att jämföra halvvilda djurparksdjur med de heltama varianter vi har i hemmen.

 7. Erik
  2 augusti, 2010 at 12:15

  Kan man tänka sig att propagandan om vargen som ett snällt och trevligt, tamhundsliknande djur, som bara dödar och attackerar skadade och sjuka djur kunnat bidra till den här olyckan?

  Även om djurparksvargarna bott några generationer i fångenskap har de långt kvar till de anpassningar tamhunden genomgått under tusentals generationer tillsammans med människan.

  Vargen är ett vilt djur och bör inte, likt alla andra vilda djur, fänglas för människans höga nöjes skull med ”klappningsturer” eller beskådande bakom galler. Vilda djur borde bara få hållas fängslade i forsknings- eller bevarandesyfte, försök som är godkända av etiska nämnden.

  • 2 augusti, 2010 at 13:03

   Kan man tänka sig att propagandan om vargen som ett snällt och trevligt, tamhundsliknande djur, som bara dödar och attackerar skadade och sjuka djur kunnat bidra till den här olyckan?

   Ditt påstående är ren lögn. Man behöver inte hitta på saker i diskussionen om varg.

   Jag förutsätter att du fortsättningsvis inte dillar med skitprat som Kan man tänka sig att propagandan om vargen som ett snällt och trevligt, tamhundsliknande djur, som bara dödar och attackerar skadade och sjuka djur kunnat bidra till den här olyckan?

   I det aktuella fallet idag så var det en privat visning av en skötare och har tydligen inget med djurparken att göra. DE vargar som människor normalt kan få träffa är uppfödda bland människor, men man ska ändå vara medveten om att det är vilda djur i fångenskap och agera utifrån det.

   EOD

 8. Torsten (orginalet)
  5 augusti, 2010 at 00:22

  Beträffande Rialavargarnas mathållning kan nämnas att den dödade kalven hade rymt ur hägnet. Den kan knappast betraktas som tamboskap då, en förutsättning måste väl vara att den hålls instängslad.

  Under hela fjolåret dödades tre nötkreatur av varg. Jag har inga detaljer om dessa fall, men det ligger nära till hands att scenariot var ungefär det samma. Vargen ger sig nämligen knappast på vuxna nöt.

Comments are closed.