En varg kvar


Igår när jag var inne i stan så hittade jag denna figur sittande med ryggen mot Rosenbad. Samtidigt så berättade tidningarna att den näst sista vargen var skjuten i årets vargjakt, möjligen bidrog det till min tolkning av figuren, en hjälpbehövande skogens innevånare som inte längre tillåts leva.

Andreas Carlgren har i mina ögon för tid och evighet placerat sig i en roll som saknar motstycke i svensk politisk historia, en man som låtit sig kopplas av lobbygrupper och som svarar på journalisternas frågor med ett tillgjort leende på läpparna, det syns på honom att han förstår att alla tittare vet att han ljuger. Personligen försöker jag alltid vara så ärlig som möjligt, men känner förakt för människor som inte ens försöker.

Vargjakten är avslutad när som helst, till skil-
lnad från förra gången så har jägarna koncentrerat sig på föräldradjuren, det får till följd att ett antal vargvalpar mist sina föräldrar när de själva är nio månader gamla, de har definitivt inte lyckats fälla en älg vid den åldern, så en stor del av dessa vargar kommer att vara hänvisade till mindre bytesdjur. Många kommer att ge sig på får och liknande. Självklart så vet Carlgren detta, men han står med sitt leende i TV och låtsas som att man ska plantera ut djurparksvargar.

Nu har djurparkerna sagt nej så nu försöker han inbilla journalistkåren att ryska vargar kommer att inplanteras i år, det finns absolut ingen grund för ett sådant påstående och journalistkåren låter sig villigt ledas likt en skock åsnor. Man kan givetvis fråga sig hur nyhetsjournalister fungerar och tänker, men det är i så fall en fråga för sig, jag får väl spekulera om dem en annan gång.

Valparna kommer få det svårt att fälla älgar, dessutom så kommer föryngringen i år att bli avsevärt mindre än förra året. Niomånaders vargar brukar inte etablera revir och skaffa sig partner, detta vet jägarna och det vet Carlgren. Det är med andra ord ingen konstig vargliknande skulptur som behöver sitta vid Rosenbad och tigga pengar, det är en minister som rätteligen borde få försörja sig själv framöver. Men – han vet inte hur man gör för att han aldrig har haft ett riktigt arbete.

it , , , , , , , , dn1 svd ex ab1 svt


5 svar till “En varg kvar”

 1. Till skillnad mot jakten på sjuka och arbetslösa så är iallafall vargjakten begränsad i tid.

  Det hindrar inte att Carlgren är ett #4%&! och att han borde %6(#.7&!.
  Detta bör nog vid närmare eftertanke omfatta fler.

   • Vi gör så gott vi kan för att hålla en salongsfähig nivå på synpunkterna. :P

    Jag har faktiskt sett en av vargarna live, en stor hane en gnistrande vinternatt nere vid Stavsjö, det tog 20 sekunder innan jag förstod vad jag såg.

    Det skulle jag vilja göra någon mer gång.

    • Jag antar att du har läst att även undertecknad sett vild varg.. :-)

     Det i mitt tycke märkliga är att inte värmlänningarna slår mer på trumman för vargturism. Det finns tiotusentals som skulle vilja hyra en liten stuga i något av vargreviren i hopp om att få se åtminstone tassavtryck. Nu är ju inte chansen speciellt stor eftersom vargen är så skygg, men nog fasen är det mysigt att sitta på en bergknalle på natten och vänta på att få höra vargar yla?

     Tar man en knalle i närheten av en sjö så får nollåttorna i alla fall höra storlommen, bara det en upplevelse. Jag har ju haft en stuga fjorton meter från sjön Långban (mina föräldrars) och vi lärde oss snabbt att hetsa igång en hane, framförallt min dotter eftersom flickröster ligger väsentligt över mäns i tonomfång. M.a.o. var det bara att be dottern att härma Aiiika-aiiika så kom det igång flera hanar. I sjön fanns det 4-5 par häckande storlommar.

     Vildmarken ska man slå mynt av, inte mörda dess innevånare. Har f.ö. sett Lo bara en gång oxo, inte långt därifrån. En liten primitiv Friggebod med en elplatta och ett kylskåp plus utedass är 08-orna säkerligen villiga att betala ett par tusen för att hyra under en vecka. Garanterad storlom och möjligt vargyl.

     Dessutom något som behövs i dessa trakter eftersom jobb saknas. Och det nu i tider då vi har en regering som välkomnar entreprenörsanda, ja då SKJUTER de djuren som kan skapa flera hundra arbetstillfällen. Dessutom går det ju att spela upp vargyl i högtalare från skogen en timme på fredagsnätterna om man vill ha nöjda kunder… :-) :-)

     • Har ett svagt minne av att du har nämnt det nån gång, va ? ;)

      Nä, jag håller med, vargstammen och naturen har avsevärd potential om man sköter det rätt. Ibland när jag har tyskar på besök brukar en sväng ner längs gamla södertäljevägen från Salem och nedåt en sommarkväll vid halvtio-tio-hugget kunna bli en stor upplevelse för dom att ta med sig hem, och då pratar vi om att få se kanske en handfull älgar, ibland uppemot tiotalet.

      Har faktiskt inte kommit på idén med att ta upp kollekt, det ska jag ta och testa nästa gång.