En rovdjursfientlig regering


Ibland häpnar jag inför den rovdjursfientlighet som den sittande regeringen uppvisar. Att en regering emellanåt ger vika inför olika lobbygrupper som driver särintressen kanske inte är så förvånande, dessa har normalt mycket pengar och kan använda dem till att påverka fler än de egentligen berörda.

Så är det i Sverige. Vi har en älgstam som egentligen är på tok för stor, skadorna på skogen är omfattande, dessutom har vi alltför många rådjur vilket givetvis irriterar småhusägare som ibland får sina trädgårdar skövlade. Hade naturen själv fått sköta balansen så hade rovdjur decimerat antalet älgar och rådjur väsentligt, men nu är en speciell grupp motståndare till detta, jägarkåren, de som vill fylla de egna frysboxarna med dessa älg- och rådjurskött.

Nu har detta särintresse skaffat sig ett enormt inflytande över riksdagens ledamöter, man har bekostat och anlagt en skjutbana inne i Riksdagshuset och man betalar jägarexamen till varenda riksdagsledamot som vill ha den sortens muta. Efter fullgjord utbildning så ordnar man så att riksdagsleda-
möterna får följa med ut på älgjakt, allt för att man ska få en nyttig och lydig medarbetare inne i riksdagen, en person som inte trycker på ”fel” knapp i omröstningarna.

Varje år omkommer och skadas många bilister i kollisioner med älg, och det totala antalet trafikolyckor som är vilt-
relaterade är stort. Antalet olyckor som orsakas av vildsvin är stigande och skulle vi på sikt åstadkomma någon slags balans så borde vi antagligen ha ett par tusen vargar och det dubbla antalet lodjur. Mängden djur borde få reglera sig själv och bör definitivt inte regleras av en riksdag som agerar utifrån olika påtryckarorganisationers särintressen.

Jägarlobbyn kommer ofta dragande med argument av typen ”- Det är synd om dem som inte ens törs låta sina skolbarn gå själva till skolbussen”, något som inte är annat än lögner. Om någon följer sina barn till skolbussen så kan man vara förvissad om att det är en jägare och att lokaltidningens fotograf är med på den promenaden. Att låta sådana tricks ligga till grund för en rovdjurspolitik får Sverige att framstå som något slags bananrepublik.

Sverige har en omfattande illegal jakt, ska riksdagen göra något så är det att höja straffsatsen för olaga jakt till minimum ett års fängelse, och är det ett rödlistat rovdjur som skjuts så bör minimistraffet vara två års fängelse. Gör man det så har riksdagsledamöterna gjort lite nytta i stället för att agera som verktyg för olika särintressen.

Dessutom så anser jag att vi också bör verka för att redan utrotade djur som Visent (Bison bonasus) återinplanteras i Sverige. Visentbestånden är redan på väg att stiga i Polen och i Rumänien har man just börjat återinplantera djuret som är en släkting till den amerikanska bisonoxen. Kolla in Sveriges Radios vargsida, en sammanställning av olika reportage..

it , , , , , , , , , ab1 ex12 svd1 dn12


10 svar till “En rovdjursfientlig regering”

 1. Jag förvånas över att man nu också ska ge sig på lodjuren. I mina trakter håller de nere rådjurspopulationen på naturlig väg, har tyvärr inte fått se dem med egna ögon utan bara spåren efter dem. Men jägarna kanske vill skjuta både lo och rådjur? Skulle vara intressant med en nationell folkomröstning i frågan, jag är tämligen övertygad om att minst 2/3 av de röstberättigade skulle rösta för ett bevarande och mot jägarlobbyn.

  • Skulle vara intressant med en nationell folkomröstning i frågan, jag är tämligen övertygad om att minst 2/3 av de röstberättigade skulle rösta för ett bevarande och mot jägarlobbyn.

   Sant, vi borde låta folket avgöra en så viktig fråga, politikerna klarar inte att stå emot lobbygrupper.

 2. Först vill jag bara säga det igen, vilken härlig bild av varg, så vacker den är. Sen är jag absolut överens med dej ifråga om huruvida det ska va jakt på rovdjur. Och det ska det naturligtvis inte va. Det e ju makabert att en jägarkår i eget intresse och för sitt eget nöjes skull ska få döda våra gemensamma rovdjur som dessutom är alldeles för få med hänsyn till våra fria ytor här i landet. Får jag bara kasta in en liten fråga; har du siffror på att älgstam och rådjur är för många, har ökat? Jag har absolut inga egna uppgifter att komma med men här i roslagen i varje fall har man ju en känsla av att dessa djur har minskat drastiskt i antal. Som naturälskare med allt vad det innebär vill man ju på det bestämdaste framhålla att precis som du säger också, det är rovdjuren man unnar älg och rådjur och inte att jägarkåren ska fylla sina frysar. Dom har blivit alldeles för många och mäktiga och styr alldeles för mycket fast dom bara representerar ett egetintresse. När är botten nådd!! Varför går det inte att göra nåt?! Va e allemansrätten värd?

  • ”har du siffror på att älgstam och rådjur är för många, har ökat?”

   Älgens främste predator – Vargen, utrotades. Vilka konsekvenser fick det för älgstammen tror du? Jag har läst det på massor av ställen, även i böcker i min egen bokhylla. Men jag ids inte leta fram siffrorna, det torde gå att använda Google för just det..

 3. Det farligaste vi har för barnen är väl trafiken. Den om något borde ju göra föräldrar oroliga varje dag barnen tar sig till skolan.

  • Ja, och förbjuda bilarna vill man ju inte. Det är oxo de som dödar jakthundar, förutom då husse vådaskjuter dem till döds…

 4. Vad man menar med ”minskar/ökar” beror ju framför allt på vilken period man talar om.

  Haha, ja vildsvinen var helt utrotade tills för bara några årtionden sen. De har ökat från 0 till c:a 150.000 de senaste 35 åren, sedan de började rymma från hägnen, de där som ägarna lovade var absolut rymningssäkra) och de förökar sig otroligt snabbt med 5-9 kultingar i var kull och ibland två kullar/år.

  Och visst har älgen också ökat de senaste 50 åren. När jag var barn var den väldigt sällsynt, fast jag har inte några siffror. Att även älg och rådjur har ökat råder det ingen tveksamhet om. 2009 fanns det uppskattningsvis 3-400.000 älgar i landet. I början av 1800-talet var de nära utrotning.

  • Kerstin, det var inte bara rymningar, det kostade att födda upp dem. Då blir det billigare att öppna hägnet.

 5. Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här. På samma sätt som en insändare i en tidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Och precis på samma sätt som i en tidning så innebär det ingen garanti för att det släpps fram. Men visst underlättar det om man följer några små enkla tips:

  1. En fungerande mejladress krävs.
  2. Osakliga personangrepp eller provocerande texter stryks.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba och liknande texter raderas.
  4. Länka enbart till etablerade media i texten, bloggreklam kastas.
  5. Okontrollerbara faktauppgifter accepteras inte.
  6. Kommentarer utanför ämnet, sk META-kommentarer stryks.
  7. Personliga hälsningar och liknande raderas.
  8. Kommentarsmöjligheten är inte till för privata meddelanden.
  9. Länkar till videor ska innehålla handling och vem som agerar.

  Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så mejla mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarer för reklam. META-diskussioner raderas.

  Använder man falsk mejladress eller saboterar på annat sätt, t.ex. ägnar sig åt rasistiska skriverier eller personangrepp, så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd e-postadress etc på nätet.

  / Jinge