En ny sorts Svininfluensa och en ny sorts panik?


Nu kommer det nya larm om svininfluensa, nu handlar det om en muterad variant som är mer eller mindre resistent mot kända motmedel som Tamiflu och liknande preparat.

DN: ”Det var redan på torsdagen som Victorian Infectious Diseases Reference Laboratory (VIDRL) med flera laboratorier i Australien och Singapore publicerade sina fynd om känslighet i nättidskriften Eurosurveillance…

…De berörda laboratorierna har sedan december påträffat 22 fall med den nya mutationen av svininfluensaviruset. Även om läkemedelsresistensen betraktas som svag har man i laboratoriemiljö sett att den i kombination med förra svininfluensamutationen och konstaterar att den då blir ”extremt hög”.”

Samtidigt med det lilla beskedet från Dagens Nyheter så kommer man ut med annan information om det begränsade utbrott vi hade förra gången.

DN: ”Svininfluensan 2009 var dödligare än vad som hittills antagits. Uppskattningsvis 284.500 människor dog till följd av pandemin, runt 15 gånger fler än det antal som bekräftats av laboratorier, enligt en ny studie som publiceras i Lancet Infectious Diseases. En internationell forskargrupp skriver att siffran kan vara så hög som 579.000.”

Än så länge har man inte börjat tala om vaccinering, men jag antar att de australiensiska forskarna håller ena ögat öppet även åt det hållet, kanske tillsammans med flera andra forskningsinstitutioner. Precis som vanligt lär det väl dyka upp förnekare, folk som gör gällande att det enbart är industrin som är ute efter att lura av länder och folk pengar. De flesta av oss har inte en chans att göra en vettig bedömning av sådana påståenden. Och nu när DN har skrivit om saken så är det väl dags för löpsedlarna hos kvällspressen.

it Andra om: , , , , , , , dn123 ekot svd123 gp12 ab12


14 svar till “En ny sorts Svininfluensa och en ny sorts panik?”

 1. Tänk om vissa typer i världen satt i system att vid skilda tidpunkter ’läcka’ ut virus o annat elände i akt och mening att ställa till oreda? Jo jag vet, det kallas konspirationstankar. Men, den japanska sekten som distribuerade sarin i Tokyos tunnelbana för ett antal år sedan var ju ett exempel, även om man kanske inte riktigt lyckades på sätt man tänkt sig. Utvecklingen på forskningens område har väl kommit ännu längre sedan dess och världens människor har förmodligen inte blivit mer empatiska och godhjärtade så…

  • De spred även botulin från ett hustak i tokyo men enligt uppgift dog bara fåglar. Men oroa dig inte, virus är lite jobbigare att odla fram än bakterier, Aum Shinrikyo, hade resurser och kompetens men lyckades inte få fram botulin.

   Det finns mängder med sjukdomar som uppstår eller som finns idag som vi inte har en susning om. Jag känner folk som kommer från landsbygden i södra indien, de har haft epidemier i byarna där som WHO inte lyckats komma fram till vad det var för något enligt denna personen. Med den mängd människor vi börjar bli finns det gott om grogrunder för sjukdomar så det räcker till, gott om inkubatorer för naturlig förädling av sjukdomar…

   • Det låter ju betryggande med svårigheten att ta fram nya läskigheter, inte andra delen av vad du talar om dock.

    Hur är det med de virus och annat som ligger djupfrysta i permafrostland när klotet blir varmare och varmare? Ska vi ha förtröstan i att de är beskedliga och håller sig i skinnet, samt att ingen illasinnad kommer åt dem för vidare distribution till mänskligheten?

 2. 284 000 av 7 miljarder känns inte som någon överväldigande mängd. Hur många dör inte varje år av den vanliga säsongsinfluensan, tbc, lunginflammationer eller hjärt- och kärlsjukdomar?

  • Hjärta/kärl är nog en betydligt större livsavslutare. Men nu var väl siffran osäker, det kunde vara det dubbla. Men icke förty, jag tror att man är rätt för att det ska bli extra smittsamt samtidigt som man står utan behandlingsresurser. Man ska nog inte bortse från faran med pandemier, kommer det bara nåt riktigt elakt så kanske halva mänskligheten utplånas, det är väl sådana scenarier man oroas för.

   • Absolut, helt klart ska vi ha respekt för pandemier. Jag tror bara att det finns en fara i att blåsa upp saken på det sett man gjorde sist då människor lätt kan tappa respekten för det när det väl blir farligt på riktigt. Lite som att ropa vargen kommer. Vad man istället borde göra till en större fråga är användningen av antibiotika och det faktum att multiresistenta bakterier blir allt mer vanliga inom vården. Där har vi verkligen ett potentiellt framtida hot för hela världens befolkning.

 3. Jag bor ju i Sydney som bekant, och ska berätta om jag blir sjuk. Om jag inte hör av mig så vet du vad som hänt. Skämt åsido, det har inte varit mycket snack om influensan denna vinter. Arbetsgivaren bekostar som vanligt den vanliga vaccinationen och den tog jag som brukligt är.

  • Nej, jag tror inte heller att det är speciellt överhängande, men det är ju bra om man håller ögon och öron öppna. Och de första som märker nåt är ju Google..

 4. Jag tycker mig har märkt att det är samma personer som förnekar klimatförändringar som de som tycker att vaccinationer vid influensa är onödigt.
  De har ungefär samma ton i sina kommentarer på olika sidor och tycker att alla som kan känna en viss oro är okunniga idioter.

  • Tycker vaccination emot influensa är ganska onödigt. Tycker också att vaccinationsindustrin är rena vilda västern jämfört med oss i läkemedelsindustrin.

   Men inte någon klimatförnekare precis. Så du får jobba på din förenkling.

 5. Ja det är som jag alltid har sagt livet är det farligaste som finns, det har en dödlighet på inte mindre än 100%, och självklart finns det folk som tjänar alternativt försöker tjäna pengar på detta faktum.

  “Death smiles at us all. All a man can do is smile back.”

 6. För att göra en lång historia kort: influensavaccinering är värdefullt för människor som tillhör någon av riskgrupperna. Det vill säga, som är multisjuka, extremt överviktiga, mycket gamla, etc. Normalfriska personer bör INTE vaccinera sig mot sjukdomar som inte är bevisat dödliga för människor utanför riskgrupperna.

  I synnerhet inte om själva vaccinet är otillräckligt kliniskt utvärderat.

  Detta är egentligen väldigt enkelt och elementärt. Det har man vetat och rättat sig efter ända sedan man började med vaccinering i större skala. Massvaccinationer är inte okej annat än när man har extra torrt på fötterna. Att vissa länders hälsovårdsmyndigheter glömde bort den enkla saken i samband med ”svininfluensan” häromåret är inte bara uppseendeväckande, utan också en skandal.

  Jämförelsen med klimatförnekarna håller inte. I deras värld skulle man ta en vaccinspruta var och varannan dag, eftersom de tror att man kan ta sprutor mot allt.

  • Du tycks missa faktumet att det är viktigt att vaccinera hela befolkningen även när fara föreligger primärt för känsliga eller de med nedsatt försvar; ju högre vaccineringsgrad, desto mindre spridning i allmänhet, varför personer som t.ex. inte kan vaccineras (beroende då på hur vaccinet tagits fram och på vilket sett det verkar) och är känsliga även får ett skydd. Därav kommer det att det är fördelaktigt att göra en allmän vaccinationskampanj även för saker som inte är ”särskilt” farliga (det bör påpekas att även sjukdomar som oftast är ofarliga kan ha dödlig utgång även i en fullt frisk och välmående människa skulle man ha otur) så som kikhosta och vattkoppor. Hur många dödsfall som undveks genom vaccinationskampanjen kan också vara en ansenlig mängd, och ännu fler hade kunnat undvikits genom att även fattigare länder erbjudits detta, men tyvärr kom de att hållas gisslan för pengar då vaccinationsproduktionen och forskningen kommit att tas över av hungriga pengaintressen.

   Man får hoppas att forskningen på ett allmänt influensavaccin för alla A och B-strängar lyckas fås fram i tid för en mutation av H5N1 Z.