En klocka för 300.000.- ?


För någon vecka sedan visade jag en bild som jag hade tagit på en Richard Mille-klocka som begagnad kostade närmare tvåhundra tusen kronor, efteråt har jag förstått att klockeländet kostar runt 300 000.- om man vill ha en helt ny.

Det öppnar för spekulationer tycker jag. Själv har jag en gammal Seiko som jag köpte runt 1986 för femton-
hundra någonting, den går två sekunder för fort i månaden men i praktiken så vet jag exakt på sekunden vad klockan är eftersom jag stoppar den varje månad i dessa sekunder.

Jag kan inte låta bli att undra när någon går och köper t.ex. en Rolex för en summa som motsvarar betydligt över en hederlig människas månadslön, och det blir ännu värre när det finns klockor som kostar lika mycket som en anständig persons – årslön. Hur är man funtad å huvudets vägnar då?

Vad är det man försöker bevisa? Själv tycker jag bara att det är patetisk med figurer som anser att det är status att ha på sig en svindyr klocka, det enda rimliga rådet man kan ge en sådan individ är att spendera slantarna på psykoterapi, även om man inte kan eliminera de mindervärdeskomplex som driver en människa så långt så kanske man i alla fall kan lindra besvären.

Visst kan jag tycka att klockan till höger ser futuristisk ut, men även om jag hade ett bankkonto med en åttasiffrig summa tillgodo så skulle jag aldrig köpa något liknande, inte en Ferrari heller om sanningen ska fram. Men till skillnad från klockan så är ju i alla fall denna gula Ferrari 430 Spider en riktigt riktigt vacker bil. Ja den är så vacker att det nästan gör ont att titta på den.

Nackdelen är förstås att bilskrället inbjuder till att trampa lite extra på gasen, det är föralldel möjligt att man överlever det, men körkortet gör det knappast i någon längre tid. Att ha en 430 Spider inlåst i garaget måste kännas mycket fel..

it Andra om: , , , , , ,


24 svar till “En klocka för 300.000.- ?”

  1. Jag vet inte om jag skulle klara av att välja bort Ferrarin, den är precis så vacker som du skriver, men gul ska man inte ha om man inte vill att den ska fungera som en magnet på insekter. Röd, äkta Ferrariröd ska det vara.

  2. Enligt en annons i reklamen för Watchout Day kostar ett nytt Audemars Piguet-armbansdur 1,65 miljoner. Watchout Day är ett reklamjippo för märkesklockor och hölls på Grand Hotel den 3 november.

  3. Men det vet du väl att Italienska bilar ska man inte ställa in i garaget. Där står de bara och går sönder.

  4. Och skillnaden mellan lyxbilar & lyxklockor är? Storleken? Ett smakfullt armbands-ur visar att personen i fråga har viss STIL & SMAK; grälla sportbilar signalerar ofta något annat. Men att köpa stora, fula klockor som inte ens riksdagsmän har råd med är svårbegripligt..

    • Jag skulle vilja säga precis tvärtom, med reservationen att jämföra ett smakfullt armbandsur med en gräll sportbil haltar. Jör man däremot jämförelsen ett smakfullt ur med en stilfull sportvagn menar jag att utfallet blir till bilens fördel. Tar man sedan en prålig skrytklocka jämfört med en sportbil med tidlöst elegant design haltar det än mer, åt andra hållet. Svårt att jämföra elefanter med päron. Fast problemet kvarstår, en italiensk sportbil ska användas, står den still i garaget går den bara sönder.

      • Alla lyx-produkter kan jämföras, då de är tänkta att ge ägaren vissa egenskaper som andra uppfattar (och som är bortom ”vanliga dödligas” räckvidd). En sportbil signalerar att ägaren har gott om pengar & är vital/potent fastän håret är grånat. En dyr, snygg klocka signalerar KLASS, BILDNING, SMAK, STIL etc. Klockan är, trots sin mindre storlek, en betydligt tyngre ”status-markör” än sportbilar i seriösa sammanhang.

        • Det beror väl på i vilka kretsar man rör sig men bildning och stil kan man inte köpa sig till fullt ut. Det handlar också om att kunna uppvisa bildning, t.ex. kunna utländska språk, sin historia, filosofi, allmänbildning osv. Stil handlar också om hur man för sig och bemöter andra på ett elegant sätt, inte bara om ytan. Det finns många idag som tror att man kan köpa sig till bildning och stil men jag har bekanta som har vanliga knegarjobb men ändå mer bildning och stil än många som köpt fina klockor och bilar. Tvärtom kan en för dyr och skränig bil som Jinge antyder vara ett tecken på avsaknad av bildning och stil om man inte är genuint bilintresserad. Är man genuint bilintresserad skulle man nog dessutom inte köpa en ferrari eller porsche, åtminstone hävdar mina biltokiga vänner det ;)

        • Ojojojdå, vilken rackarns tur att man slipper räkna in sig bland de med klass, bildning, smak, stil etc. Föredrar en funktionell swatch eller annan liknande som är funktionell och lätt utbytbar när an tröttnar. Bilarna kan man åtminstone skåda utan att sticka näsan in i socisketens innersta kretsar. Fast nu är det väl kanske trots allt så att även dyra ur kan befinna sig bland en hel del skumma element vilka vill skicka ut de signaler du nämnt. utan att för den skull vara ens i närheten av de egenskaper signalern signalerar om?! Vad gäller bilarna är det nog mera ett genuint intresse teknikintresse som ligger bakom, inte endast en statusmarkör även om statusen iofs kan signaleras mha bilen?

          Vad signalerar en Stradivariusviolin för ett mångmiljonbelopp?

          • Att ha dyra fioler i en glasmonter i sitt hem signalerar att ägaren är ”finkulturell” långt utöver det vanliga. ”Talismaner” tror jag det kallas, saker som enligt folktron ger ägaren magiska egenskaper. Lyxprodukter är en slags talismaner, även om det ju (ofta) givetvis bara är image & sken. Men mycket av det som hyllas i samhället är ju bara image & sken (kändisar & allians-regeringar exempelvis).

            • Att ha en stradivariusviolin i en glasmonter signalerar för den som verkligen kan något om musik att man inte har en susning om musikinstrument. ;)
              De som köper instrument för investeringens skull har ofta den goda smaken att låna ut dem till någon som verkligen kan spela och samtidigt få lite filantropisk goodwill.

            • Medvetet eller omedvetet missförstånd från dig joakim eller? Nu menar jag alltså någon som använder skrapan, inte har den i en glasmonter. Detta i likhet med innehavarna av klockan respektive bilen.

              Kanske dags att ställa in rajraj och kompani i en glasmonter där de inte kommer åt att klåfingrigt manipulera samhällsfunktionerna?!

  5. Själv äger jag inte ens ett armbandsur, mobilen räcker gott och väl. Undrar om jag kan parkera min cykel på p-platsen brevid ferrarrin om jag betalar P-avgift eller om jag får böter för det…

    • Pass på bara så att inte ferrariägaren repar din cykel när han går förbi, den syns ju inte i hans ögon:-)

    • Tack för länken, vikken bil! Föredrar förvisso 60-talsbilarna utseendemässigt, men det har var ju nåt i hästväg. Men, men italienarna förnekar sig aldrig, allting var ju spegelvänt i den:-) Får mig att tänka på marelli, italiens mästare på elsystem…