En APU ska skydda vargarna från tjuvjägare


Det är en verksamhet som tidningarna felaktigt kallar medborgargarde. APU står för Anti Poaching Unit (ungefär anti tjuvjaktsgruppen) och är startad av ett antal naturintresserade i Roslagen, och bland dem finns det några poliser som deltar i gruppen på sin fritid.

Namnet Anti Poaching Unit har de tagit efter en liknande amerikansk verksamhet, och det behöver inte bara vara för vargens skull, men det är uteslutande människor som rör sig ute i skog och mark som är medlemmar, och det som just nu är mest aktuellt är att kolla småvägarna i Rialareviret. Dels för att söka efter vargspår, men också för att se om det finns spår som tyder på olaga jakt, eller bara för att se vilka som rör sig i skog och mark.

Expressen: ”Det är ett 60-tal privatpersoner i Rialaområdet i Norrtälje kommun som har bildat en grupp som de kallar APU, Anti Poaching Unit. På sin hemsida skriver de att man är en ”positiv och hjälpande grupp som vill förebygga tjuvjakt på hotade djur, främst vargarna i Roslagen”. I gruppen finns bland annat ett antal poliser.

– I den ingår några som är poliser. Men det är inget som polisen har organiserat. Vad de sysslar med på fritiden är inget som vi har möjlighet att lägga oss i, säger Anders Olsson vid Roslagspolisen.”

Enligt tidningen så känner sig jägarna i Rialatrakten trakasserade av denna verksamhet, och det låter märkligt att det faktum att en grupp människor rör sig i skogarna för att spana efter eventuell tjuvjakt upplevs som trakasseri av jägarkåren. De kanske inte inser det själva men på mig ger det ett intryck av att det är något helt annat som jägarna reagerar på. Vad naturvänner gör på sin fritid ska inte jägarna bry sig om, möjligen är de extra irriterade för att ett antal poliser deltar i verksamheten, något som säger mer om jägarkåren än polisen. Men vad poliser gör på sin fritid angår givetvis inte dem som klagar. (forts nedan..)

Själv försöker jag få tag i någon av dem som är sammanhållande i denna ”APU” eftersom min dotter och hennes man har sitt sommarhus i området. Det skulle passa mig utmärkt att själv delta någon gång i verksamheten.

Kring ett par andra vargrevir så har folk tagit initiativ till att bilda fler Anti Poaching Units, och bland annat i Dalarna är det en ny på väg, och även i andra län. Det som tycks vara gemensamt för dessa är att djur- och naturintresserade poliser gärna är med.

it Andra om: , , , , , , , , , ab1 dn svd


8 svar till “En APU ska skydda vargarna från tjuvjägare”

  1. Ännu ett tecken i tiden på att folk vill ha politiska initiativ från vänster-håll som skyddar de stora rovdjuren.

  2. Claes Bäcks uttalande om att poliserna i APU har ’valt sida’ visar att han själv står på de kriminella tjuvjägarnas sida. Detta handlar inte om att välja sida utan om att en kriminell grupp nu ÄNTLIGEN får lite motstånd från allmänheten. Om det ingår poliser i APU så är väl det utmärkt då det bör medföra att APU:s verksamhet håller sig på rätt sida och inte ’spårar ur’.

    För övrigt känns det beklämmande att jägare nu gråter i media om att de känner sig utpekade eller ’förföljda’ för det är INGETING jämfört med vad motståndare till illegal jakt utsätts för från de kriminella våldsamma tjuvjägarna.

  3. När jag var i Minnesota så bodde jag hos en kille som hade varit med och startat deras APU. De han nämligen åxå problem med kriminella jägargäng som stryker runt på nätterna, beväpnade till tänderna. Men trots det så är läget långt ifrån lika allvarligt som i Dalarna och Värmland, när jag berättade hur det var i Sverige så häpnade han. Han frågade varför inte polisen agerar mer än de gör, han har tidigare jobbat som polis där. Han skrattade åt mig när jag berättade att vi har ungefär tvåhundra vargar i Sverige, i Minnesota har de tretusen stycken, och det finns inga som är rädda för dem och ungarna går till skolbussen… :-)

    Jag ska ta kontakt med några som jag känner hemmavid så vi åxå kanske ska bilda en sådan grupp, bland annat är grannen som är jägare fly förbannad på de kriminella jägargängen, han påstår att det är lågpannor som inte fattar att de förstör för alla jägare.

    • Jo jag vet att det är många jägare som reagerar på varghatarna också. Jag har haft kontakt med flera stycken, och de brukar säga att det är fanatiker, en av dem som kommenterar här från och till ansåg att man skulle plocka av dem deras vapen.

  4. Bra skrivet och tack för ditt stöd. Det innehöll några smärre sakfel men inte så lätt för dig att veta då du förmodligen inte har pratat med någon av oss. Men f.ö som sagt en bra och saklig text, det uppskattas bland alla lögnerna och förtalskampanjerna som varghatare jobbar hårt för att sprida./ Patrick APU Sweden