Elisabet Höglund i ogjort väder

Elisabet Höglund har gjort sig ett namn som TV-journalist, en kvinna med ett hårsvall som har gjort att hon syns. På senare tid har hon legat i konflikt med olika TV-bolag, men eftersom jag är måttligt intresserad av kändisskvaller så vet jag inte vad det handlar om. Så läser jag hennes kolumn i Aftonbladet idag och blir minst sagt förvånad.

Elisabet Höglund/AB: ”När jag läste detta kom jag att tänka på att en rad privatpersoner i de vargtätaste länen ända sen 1980-talet påstått sig ha sett mystiska bilar i skogarna i Värmland och Dalarna. Bilarna misstänktes komma från olika djurparker, bland andra Kolmården, i ett enda ärende, nämligen att plantera ut djurparksvargar i skogarna för att öka vargpopulationen. Myndigheterna har i alla år avvisat dessa påståenden som falska skrönor, spridda av varghatare. Kanske var skrönorna inte så falska i alla fall.”

Hon för vidare en gammal skröna som faktiskt inte är annat än just en sådan. Man kan inte plantera ut vuxna djurparksvargar, och enda sättet är i så fall att lägga in en vargvalp av rätt ålder i en befintlig varglya med vargungar. Men hade man gjort det så hade det krävts att det fanns två djur som hade fått valpar, och då hade operationen varit – onödig. Att hon inte tar reda på fakta innan hon skriver är beklagligt, möjligen förklarligt med tanke på att hon skriver det ifrån sin sommarstuga som ligger i Bergslagen, Sveriges ledande varghatarområde.

Själv är jag av den uppfattningen att man ska verka för att plantera in ett par vuxna vargar i Södertörn, en lämplig plats är skogarna bortom Tungelsta mot Rikssten eller Sorunda. Höglund bor i Tungelsta vilket säkert är populärt hos den familjen. Men fakta talar för en sådan inplantering tycker jag, skogarna är milsvida och det finns gott om älg och rådjur, och får vargen smak på vildsvin så skadar det inte, ja bara vildsvinen i så fall.

Gör man en planerad inplantering så kanske vi söder om Stockholm får en kull vargvalpar inom något år, det skulle förhöja naturupplevelsen rätt rejält om man visste att man kunde möta gråben ute i skogen. Och hade Höglund bemödat sig med att ringa SLU så hade hon fått höra att de vargar vi har i skogarna inte är släktingar med de vargar som finns i djurparker. Men hon arbetar inte som journalist längre så…

it , , , , , , , , ab svd dn

  17 comments for “Elisabet Höglund i ogjort väder

 1. Joakim
  19 oktober, 2010 at 18:58

  Djurvänner i detta land kan bli förbannade över det inställsamma kryperi som tycks råda inför den mordiska ”hillbilly-anda” som tycks råda i vissa ”rovdjurstäta” län (i andra länder skulle man påpeka att knappt några rovdjur finns där alls), staten borde väl rimligen anordna färglada parader de dagar de ämnar plantera ut rovdjur? Den samling galningar som masturberar sina gevärspipor i helig vrede över detta ska väl bara hålla käft & lyda lagarna!? Det värsta av allt är när regeringsföreträdare klätt ut sig i dyra jaktkläder & med bekymmersrynkor står och ojar sig i tv över ”den hotfulla situation”(??) som så många glesbygdsbor sägs befinna sig, belägrade av rovdjuren! Värre dyng-populism får man leta efter!

 2. Leif Persson
  19 oktober, 2010 at 20:44

  Läs i Svd idag, professor Robert Nilsson: Carlgren – en olämplig miljöminister. Skriver egentligen om bisfenol A, men sist i inlägget tar han upp vargstammen, ”Carlgrens departement har totalt misslyckats att förklara hur det kan komma sig att betydligt mer tättbefolkade länder som Italien, Grekland och Rumänien – även inom områden med betydande fåravel – anser sig kunna härbärgera en betydligt större vargpopulation än de ynka 210 individerna inom Sverige, vilket enligt kompetent expertis inte garanterar en livskraftig population. ” Svd-artikeln:http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/professor-carlgren-en-olamplig-miljominister_5527399.svd

  • 19 oktober, 2010 at 21:01

   Jag läste artikeln. AC är en ministerattrapp…

 3. Gösta Berling
  19 oktober, 2010 at 22:49

  Stockholmare tycker som ni.

  • 20 oktober, 2010 at 04:28

   Så ni på landet tycker att AC är en duglig attrapp?

   • Gösta Berling
    20 oktober, 2010 at 10:49

    Nä, vi vet inte vad som är farligast, en massa farliga vargar eller en farlig minister …

    • 20 oktober, 2010 at 11:08

     En farlig minister är tusenfalt farligare än några vargar.

 4. ianto
  20 oktober, 2010 at 08:22

  Dags för lite varg i Södertälje-trakten?

  ”Förtvivlan över vildsvinens framfart har resulterat i att Östen nu bara kan tänka sig radikala åtgärder för att få stopp på det hela.”

  http://lt.se/nyheter/1.986308–jag-tanker-ta-livet-av-de-javlarna-

  • 20 oktober, 2010 at 08:28

   Jepp, flyg in ett gäng till Hölö så blir det snart grisar på menyn.. :-)

 5. Mikael
  20 oktober, 2010 at 10:01

  Den kvinnan har hittat på så mycket för att fylla ut sina reportage. Det blev för mycket för SVT till slut.

 6. Hej
  20 oktober, 2010 at 11:18
  • 20 oktober, 2010 at 11:32

   Bra, hoppas att den hittar en partner snabbt!

 7. Hej
  20 oktober, 2010 at 11:32

  Här är ytterligare ett av Höglunds bottennapp:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/elisabethoglund/article6983771.ab

  ”Till de sjukskrivna vill jag säga: Sluta klaga på försäkringskassan. Försök mobilisera de inre krafterna i stället. För de finns! Att bli frisk måste ju ändå vara ett viktigare mål än att fortsätta leva på sjukpenning. ”

  halleluja…

 8. Anders Sjölander
  20 oktober, 2010 at 15:16

  Det är så skönt att läsa din blogg efter att ha läst alla felinformerade, korkade, skjutkåta och bara avskyvärt ogenomtänkta artiklarna (och framför allt dess kommentarer). Jinge.se är verkligen en oas av förnuft.

 9. Hej
  20 oktober, 2010 at 18:19

  läste att attrappen har en gedigen waldorfutbildning…och en avbruten lärarutbildning

  • 20 oktober, 2010 at 18:25

   Det var nog inte bara lärarutbildningen som bröts av… :-I

   (nää, jag menar inget skumt..)

 10. Hej
  21 oktober, 2010 at 20:00

  sorry, skulle skrivit ”gedigen” waldorfutbildning

  AC har också själv arbetat som waldorflärare

Comments are closed.