Elbolagens utsugning

Att vi alla blev lurade rejält när politikerna hävdade att elpriserna skulle sjunka när elmarknaden konkurrensutsattes vet vi idag, idag vet vi hur det gick. Många tvingas flytta ifrån sina hus eftersom de inte har möjlighet att betala sju-åtta tusen i elräkning varje månad.

AB: ”Eldirektörernas förmögenheter ökar när elpriserna chockhöjs. Här är direktörerna som bygger förmögenheter på dina elräkningar. På tio år säkrade Vattenfalls vd Lars G Josefsson 145 miljoner kronor i lön, bonus och pension. Och bara under 2009 håvade Eons vd in över tio miljoner i lön och bonus. Samtidigt som många kunder går på knä gör elkoncernerna miljardvinster. Vattenfall ökade vinsten för tredje kvartalet 2010 med 65,4 procent. Det statliga bolagets nya vd Øystein Løseths mål är att öka vinsten ännu mer. Hans lön är ännu så länge hemlig, men offentliggörs i samband med att koncernen släpper sin nya årsredovisning i februari.”

Nu skulle ju Maud Olofsson och resten av regeringen kunna sätta ner foten och stoppa detta missbruk direkt, men det gör de inte om kommer inte att göra heller. Därför att i den borgerliga världsbilden så är statligt ägd elproduktion en styggelse. Allt ska helst vara privatägt så att ägarna kan tjäna säckvis med pengar, när de sitter i TV-studion och ser bekymrade ut så beror det helt och enbart på att deras skådespelartalang hjälper dem.

Reinfeldt var bekymrad, sade han i radio häromdagen, men han är definitivt inte bekymrad. Det enda som besvärar honom i nuläget är att den politiska oppositionen tycks vara överens om att man inte ska tillåta regeringen att sälja ut Vattenfall och delar av de andra statligt ägda företagen. Elbörsen i Norge har nämligen fyllt sin uppgift, den har tiofaldigat priset på elkraft. För sanningen är att idag kostar en kilowattimme fem öre att framställa och en kärnkraftstimme tjugo öre.

Räkna samman 2010 års elräkningar och dividera med det antalet kilowattimmar du förbrukat så ser du hur mycket pengar som industrin stulit av dig med hjälp av regeringen.

it , , , , , , , ab1234 dn123 svd12 ex

  13 comments for “Elbolagens utsugning

Comments are closed.